آیا میدانید دلیل انزوای اجتماعی سالمندان چیست؟ برخی از افراد در دوران سالمندی به دلایل گوناگونی مانند ابتلا به بیماری های مزمن، بازنشستگی و محدودیت حرکتی نسبت به گذشته در اجتماع حضور نمی یابند، بنابراین فردی که وظیفه نگهداری از سالمند را به عهده گرفته است، باید برای جلوگیری از به وجود آمدن پیامد های جبران ناپذیر تنهایی، آنان را از لحاظ اجتماعی فعال نگه دارد. پرستار سالمند باید تلاش کند علت دقیق تنهایی و انزوای اجتماعی سالمندان را بیابد تا راه حل مناسب رفع مشکل را پیدا کند. تا انتهای مطالب همراه ما باشید تا اطلاعات بیشتری در زمینه جلوگیری از انزوای سالمند به دست بیاورید.
انزوای سالمندان
انزوا در سالمندان به مواردی گفته میشود که زندگی سالمند دچار کمبود روابط باکیفیت شود. انتهای این مشکل معمولا به افسردگی در سالمندان ختم میشود. این مشکلات در سالمندان معمولا از زمانی آغاز میشود که سالمند همسر خود را از دست بدهد، ارتباط اجتماعی او کاهش پیدا کند و یا فرزندان خود از آنها جدا شوند.
انزوای اجتماعی در سالمندان
هرچه از سن ما میگذره توانایی جسمی و روحی ما کاهش پیدا میکند. اگر قبل از این موضوع سالمند خود را آماده نکرده باشد دچار تبعات روحی و روانی شدیدی خواهد شد. بهتر است قبل از اینکه پیر بشویم به مشکلات روحی خود چاره اندیشی کنیم. در دوران سالمندی خیلی از چیزهارا نمیپذیرید و در هر اجتماعی حاضر به حضور نخواهید بود. اما بهتر است با آینده نگری پرستار یا مراقبی که ارتباط خوبی میگیریم پیدا کرده و بقیه مسیر را درکنار افراد متخصص این چنینی بگذرانیم. انزوای اجتماعی در سالمندان یعنی دوری سالمند از جامعه حتی اگر مشکل مالی نداشته باشد.
علائم انزوای اجتماعی در سالمندان
علائم اینکه مطمئن شویم فرد مسن خانواده دچار انزوا در سالمندان شده است شامل موارد زیر خواهد بود:
- ترس از تنهایی سالمند
- وابستگی بسیار به خانواده
- درماندگی و سردرگمی
- ترس از حضور در اجتماع
- ترس از فضای بسته
- وابستگی شدید به خانه
- ترس از تنهایی بیرون رفتن
به نقل از سایت who:
انزوای اجتماعی و تنهایی از جمله عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت در تمام سنین، از جمله برای افراد مسن، مهم، اما اغلب نادیده گرفته می شوند. ارتباطات اجتماعی با کیفیت بالا برای سلامت روحی و جسمی و رفاه ما ضروری است.
انزوای اجتماعی و تنهایی بسیار گسترده است، به طوری که برخی کشورها گزارش می دهند که از هر سه سالمند یک نفر احساس تنهایی می کند. مجموعه وسیعی از تحقیقات نشان می دهد که انزوای اجتماعی و تنهایی تأثیر جدی بر طول عمر سالمندان، سلامت جسمی و روانی و کیفیت زندگی آنها دارد. تأثیر انزوای اجتماعی سالمندان و تنهایی بر مرگ و میر با سایر عوامل خطر مرگ و میر ثابت شده مانند سیگار کشیدن، چاقی و عدم تحرک فیزیکی مقایسه شده است.
راهکارهای کاربردی برای جلوگیری از انزوای سالمندان
طی تحقیقات انجام شده به اثبات رسیده است که میزان مرگ و میر سالمندان تنها دو برابر سایر افراد است. تنهایی موجب تضعیف سیستم ایمنی و افزایش التهاب در سالمندی میگردد. همچنین سایر پیامدهای تنهایی شامل بیماریهای قلبی عروقی نیز می شود، بنابراین ما در ادامه مطالب سعی کردهایم راهکارهای کاربردی برای جلوگیری از انزوای سالمند را برایتان بیان کنیم:
1. سالمند را تنها نگذارید
پرستار سالمند یا اعضای خانواده باید به او اطمینان دهند که در صورت نیاز به پشتیبانی، در دسترس خواهند بود. این افراد باید از طریق ایمیل، حضور در کنار آنها یا تلفن با سالمند ارتباط برقرار کنند. همچنین سعی کنید تا زمانی که پیش او هستید از روشهای متفاوتی جهت سرگرمی برای سالمندان استفاده کنید.
2. رسیدگی به گردش سالمندان
اگر سالمند به تنهایی نمیتواند از منزل خارج شود، باید هنگام بیرون رفتن او را همراهی کرد. اگر خانواده ها وقتی کافی برای پر کردن اوقات فراغت سالمندان دارند، می توانند به مراکز پرستاری مراجعه کرده و پرستار سالمند در منزل را استخدام کنند.
3. توجه به احساسات سالمند
برای جلوگیری از انزوای سالمند باید با او صحبت شود، باید با برقراری یک رابطه ی صمیمانه با سالمند به احساسات او پی ببرید. همچنین این افراد باید یک روتین زندگی سالم را برای جلوگیری از این عارضه را داشته باشند.
4. تحت نظر بودن سالمند
عضی از سالمندان به راحتی افکار و احساسات خود را با اطرافیان در میان می گذارند، اما سالمندانی که احساسات خود را بیان نمیکنند باید از پزشک روانشناس کمک گرفته شود.
5. اعتماد سالمند را جلب کنید
سعی کنید اعتماد سالمند را به دست بیاورید، شاید شما فکر کنید پاسخ ندادن به تماس سالمند بی اهمیت باشد، اما سالمندان چون با افراد کمی در ارتباط هستند، در صورت عدم پاسخگویی شما بسیار ناامید می شوند. بنابراین شما باید سعی کنید اطمینان سالمند را جلب کنید.
6. آموزش فعالیت های جدید به سالمندان
پرستار در منزل باید با سالمند یک رابطه ی دوستانه برقرار کند تا به علایق او پی ببرد و او را به شرکت در کلاس آواز، موسیقی و باشگاه ورزشی تشویق کند. روش برقراری ارتباط را به او بیاموزید.
همانطور که میدانید با توجه به پیشرفت تکنولوژی امروز نیازهای اجتماعی سالمندان زیادی راه اندازی شدهاند که برای برقراری ارتباط اجتماعی بسیار مناسب هستند، اگر سالمند شما توانایی استفاده از رایانه را ندارد می توانید کار با رایانه را به او بیاموزید.
7. صحبت با سالمند
در برخی مواقع سالمندان به دلیل نداشتن وسیله نقلیه و منبع مالی، در فعالیت های اجتماعی شرکت نمی کند. شما باید سعی کنید درباره روش های رفع موانع با سالمند بحث کنید، اگر شما وقت کافی برای اینکار ندارید می توانید از کمک های پرستار سالمند بهرهمند شوید.
8. وجود یک حیوان خانگی و رسیدگی سالمند به آن
یکی دیگر از روش های جلوگیری از انزوای سالمندان داشتن حیوان خانگی است، سالمندان با رسیدگی به آنها اوقات فراغت خود را پر میکنند. حیوانات خانگی خیلی به حال خوب افراد و تقویت روحیه کمک میکند.
9. انجام فعالیت ورزشی سالمند
همانگونه که میدانید با انجام ورزش هورمون اندروفین ترشح می شود، که موجب کاهش استرس و بهبود شرایط جسمانی می گردد. بنابراین باید سالمند را به انجام ورزش تشویق کرد.
10. کاهش مشاهده تلویزیون و شبکههای اجتماعی
وجود رسانههای اجتماعی و وقت گذرانی در سوشال مدیا حس تنهایی و انزوا در سالمندان میدهد. که از روی نداشتن کسی مجبور است وقت خود را در این مسائل بگذراند. دیدن یک فیلم مورد علاقه یا برنامه تلویزیونی کوتاه مدت به سالمند کمک میکند و تاثیر مثبت دارد. اما اگر این موضوع از حد بگذرد تبعات دیگری دارد و ممکن است سالمند را دچار افسردگی کند.
سخن پایانی
همان طور که متوجه شدید یکی از مهم ترین مسائل در جهت نگهداری از سالمند جلوگیری از انزوا اجتماعی آنان است، سالمندان در صورت تنهایی و انزوای اجتماعی سالمندان ممکن است دچار بیماری زوال عقل و افسردگی شوند و یا دچار اختلال توهم در سالمندان شوند. یکی از بهترین روش های جلوگیری از انزوای اجتماعی سالمند استخدام پرستار در منزل است.