سرگرم نمودن سالمند مبتلا به مشکلات حرکتی یکی از چالش های پرستار سالمند است . سالمندان با تحرک محدود و مشکلات حرکتی هنوز هم می توانند از فعالیت های مختلف لذت ببرند.
بسیاری از افراد سالمند به دلیل شرایطی مانند سکته مغزی ، آرتروز شدید یا آسیب دیدگی در اثر سقوط ، تحرک خود را از دست می دهند, وقتی این اتفاق می افتد ، ممکن است انجام فعالیت ها و سرگرمی هایی که قبلاً از آنها لذت می بردند اکنون بسیار دشوار باشد و از آنجا که سالمندان مبتلا به بیماری آرتروز در مفاصل خود احساس درد دارند انجام فعالیت های ورزشی به بهبود درد ناشی از بیماری آنها کمک میکند در مقاله آرتروز در سالمندان چیست در این باره و همچنین نحوه مراقبت از این سالمندان توضیح داده ایم .
اما از دست دادن تحرک به معنای پایان اوقات خوب زندگی نیست. راه های زیادی برای سرگرمی ، تقویت روحیه و مشغول ماندن سالمند وجود دارد بدون اینکه نیاز به تحرک زیادی داشته باشند.
اختلال حرکتی ممکن است به علت عوامل مختلفی مانند بیماری در اثر بالا رفتن سن ، تصادف یا اختلال مادرزادی ایجاد شود و همچنین ممکن است در نتیجه اختلالات عصبی عضلانی و ارتوپدی و شامل مواردی مانند آسیب نخاعی ، فلج ، دیستروفی عضلانی و فلج مغزی باشد، برای کمک به پرستار سالمند و مراقبین سالمندان در یافتن روش هایی که مطابق با علاقه سالمندان باشد ،در این مقاله 9 فعالیت فوق العاده برای سالمندان با تحرک محدود بیان شده است.
9 فعالیت فوق العاده برای سالمندان با تحرک محدود
1. سرگرم نمودن سالمندبا مطالعه
خواندن کتاب یک فعالیت خارق العاده برای سالمندان است. اینکار یک روش جالب برای صرف وقت و مشغول نگه داشتن مغز است.
همچنین می تواند باعث بهبود حافظه ، کاهش استرس ، بهبود خواب و به تاخیر انداختن زوال عقل و تحلیل توانایی شناختی مغز شود.
سالمند می تواند به خواندن کتابهای فیزیکی ، مجلات ، استفاده از کتابخوان الکترونیکی یا گوش دادن به کتاب های صوتی بپردازد و از این طریق خود را در یک داستان کاملاً خوب غرق کند ، به عکس ها نگاه کند یا در مورد یک موضوع جدید جالب اطلاعاتی را بیاموزند.
تشکیل دورهمی های کتابخوانی در میان دوستان سالمند یکی دیگر از راه های لذت بردن از مطالعه و معاشرت است.
2.انواع سرگرمی ها را کاوش کنید
سرگرمی هایی وجود دارند که برای سالمندان با تحرک محدود بسیار مناسب هستند.
فعالیت هایی که نیاز به جابجایی زیادی ندارند شامل پخت و پز ، تماشای پرندگان ، بافندگی ، قلاب بافی ، باغبانی در محیط داخلی ، نواختن ساز موسیقی یا یادگیری زبان برای سرگرم نمودن سالمند مفید هستند.
3.سرگرم نمودن سالمند با وزرش منظم
حتی اگر سالمند خیلی تحرک نداشته باشد ، باز هم ممکن است تمریناتی انجام داده شود که بدن آنها را به حرکت درآورد.
چه سالمند در حالت نشسته و چه در حالت ایستاده باشند ، باز هم می توانند از مزایای سلامتی و خلقی به ویژه از طریق ورزش های نشسته یا برنامه های یوگای صندلی برخوردار شوند.
ر وشهای ورزشی خاصی نیز وجود دارد که می توان با استفاده از واکر برای ثبات یا فقط تمرکز روی پا و مچ پا برای کاهش تورم انجام داد.برای کاهش وزن در هنگام ناتوانی حرکتی سالمند باید به طور مرتب بیش از آنچه از طریق غذا و نوشیدنی مصرف می کند ، انرژی مصرف نماید.
این کار را می توان با اندازه گیری میزان کالری انجام داد و همچنان در حد ممکن به انجام فعالیت ورزشی پرداخت با این حال ، اگر توانایی سالمند در حرکت به دلیل شرایط جسمی به شدت محدود شده باشد ، رژیم اصلی ترین راه برای کاهش وزن سالمند خواهد بود
4.سرگرم نمودن سالمند با روش های خلاقانه
برقراری ارتباط با جنبه خلاقانه سالمند یکی دیگر از روشهای جالب برای گذران وقت برای سالمندان است.
طراحی ، رنگ آمیزی ، نقاشی و مجسمه سازی همه روش های موثری برای شکوفایی خلاقیت سالمند هستند. پروژه های سرگرم کننده ممکن است شامل ایجاد دفترچه های یادداشت ، سازماندهی آلبوم های عکس خانوادگی یا ساخت کتاب دستور آشپزی های های خانوادگی باشد.
بعلاوه ، خلاقیت دارای فواید سلامت بخشی بی نظیری نیز می باشد. تحقیقات نشان داده است که فعالیت های خلاقانه می تواند به افرادی که با بیماری مزمن دست و پنجه نرم می کنند ، کمک کند تا احساسات منفی را کاهش داده و احساسات مثبت را افزایش دهند . دراین شرایط با کاهش استرس و اضطراب در فرد سالمند مشکلات جسمی و نتایج درمانی بهبود می یابد.
5.وقت خود را در فضای باز بگذرانید
بیرون رفتن برای گردش و وقت گذرانی در طبیعت آرامش بخش و تقویت کننده است و برای بهبود روحیه و سرگرم نمودن سالمند عالی است
. حتی اگر تحرک محدود سالمند در حدی باشد که تنها بتواند به ایوان برسد یا کنار پنجره بزرگی بنشیند ، گرفتن هوای تازه یا مشاهده مناظر یک فعالیت عالی روزمره است.
6.سرگرم نمودن سالمند با دید و بازدید های خانوادگی و دوستانه
دعوت از دوستان و اعضای خانواده در گروه های سنی مختلف به همراه حیوانات خانگی روش بسیار خوبی برای تعامل سالمند با اطرافیان است
تقریباً همه در حضور کودکان خردسال خوشحال و خرسند هستند و بازی با حیوانات خانگی روش مطمئنی دیگر برای ایجاد روحیه و کاهش استرس در سالمندان است.
7. سرگرم نمودن سالمند با بازی های فکری و غیره
بازی های فکری و پازل ها منبع خارق العاده ای برای ساختن اوقات لذتبخش و سرگرم نمودن سالمند هستند . تعداد زیادی بازی برای انتخاب وجود دارد و بیشتر آنها را می توان به صورت گروهی انجام نمود و بعضی از آنها به صورت انفرادی قابل انجام است که می تواند در شرایط مختلف سالمند را سرگرم نماید .
8.از فیلم ها ، نمایش های تلویزیونی یا موسیقی لذت ببرید
تماشای تلویزیون در کل روز ، برای سالمند یک تفریح سالم نیست ، اما یک فیلم یا چند نمایش تلویزیونی منتخب می تواند بخشی لذت بخش از روز یا هفته باشد.
تماشای تلویزیون حتی می تواند با یک سرگرمی خاص دیگر همراهی کند. به عنوان مثال ، سالمند می تواند علاقه مند به تماشای مستندیدر مورد موضوعی باشد که در حال یادگیری آن هستند.
گاهی سالمند با گوش دادن به موسیقی که از آن لذت می برند می توانند بسیار سرگرم شده و به این شکل که موسیقی سبب کاهش استرس ، اضطراب و درد در سالمند می شود . همچنین ثابت شده است که موسیقی عملکرد سیستم ایمنی و خواب و همچنین وضعیت حافظه را بهبود می بخشد.
9. برای سرگرم نمودن سالمند در کارهای خیرخواهانه شرکت کنید
حتی اگر سالمند چندان تحرک نداشته باشد یا خانه نشین باشد ، باز هم می تواند به رفتارهای اجتماعی خود ادامه دهد. این یک روش عالی برای درگیر شدن و احساس یک هدف و موفقیت است
همکاری با موسسات خیریه محلی ، بیمارستان ها یا سازمان های مذهبی می توانند برای بهبود روحیه و توانایی سالمند بسیار موثر می باشد. از انواع این فعالیت های می توان به بافتن یا قلاب بافی پتو یا کلاه ، خیاطی یا کمک به جمع آوری بسته های کمک به نیازمندان باشد.
مرکز پرستاری سفیر آرامش یکی از مراکز معتبر در ارائه خدمات مراقبت و پرستار در منزل است. این مرکز با داشتن کادر ماهر و متخصص متشکل از پرستار سالمند ، پرستار کودک و پرستار بیمار در هر ساعت شبانه روز اماده ارائه خدمات به همشهریان گرامی می باشد.