پرستاری از سالمند مبتلا به بی اختیاری ادرار یا urinary incontinence ، شامل تکنیک های مختلفی است که لازم است در پرستار سالمند مورد توجه و استفاده قرار گیرد. اگرچه این مشکل در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد ، اما به طور کلی در سالمندان شیوع بیشتری دارد. طبق آمار بنیاد پزشکان ارولوژی ، از هر دو زن بالای 65 سال ، یک نفر بی اختیاری ادرار را تجربه می کند. این می تواند ناشی از پیری ، انتخاب سبک زندگی یا طیف وسیعی از شرایط سلامتی باشد.
عوامل بروز مشکل بیاختیاری ادرار
از زیاد نوشیدن آب گرفته تا زایمان یا بیماری مانند دیابت ، می توانند در بروز این مشکل دخالت داشته باشند .
چه اتفاقی در بدن باعث مشکلات عدم کنترل مثانه و بی اختیاری ادرار می شود؟
بدن ادرار را در مثانه ذخیره می کند. در هنگام ادرار کردن ، عضلات مثانه سفت شده و ادرار را به درون لوله ای به نام مجرای ادرار منتقل می کنند. در همان زمان ، عضلات اطراف مجرای ادرار شل می شوند و اجازه می دهند ادرار از بدن خارج شود. وقتی عضلات مثانه و اطراف آن به شکلی که باید کار نمی کنند ، ممکن است ادرار بیرون بریزد . بی اختیاری معمولاً در صورت شل شدن عضلات بدون هشدار رخ می دهد.
بی اختیاری به معنای بیرون ریختن یا نشت ادرار در فرد است. اگرچه ممکن است برای هرکسی اتفاق بیفتد ، اما بی اختیاری ادرار در افراد مسن ، به ویژه خانم ها بیشتر دیده می شود. بی اختیاری ادرار اغلب قابل درمان یا کنترل است.
دلایل بی اختیاری ادرار در زنان و مردان سالمند
دلایل بسیاری وجود دارد که بیاختیازی ادرار در زنان و مردان سالمند رخ میدهد. این دلایل معمولا شامل موارد زیر میشود.
- اسکلروز چندگانه
- بیماری آلزایمر
- سکته
- بیماری پارکینسون
- یبوست
- چاقی
افزایش سن و تغییرات در بدن می تواند بروز این مشکل در سالمندان را بیشتر کند.
شکل بروز بی اختیاری ادرار در سالمندان
بعضی از افراد ممکن است فقط گاهی اوقات نشت ادرار داشته باشند.
دیگران ممکن است به طور مداوم بی اختیاری ادرار را تجربه کنند.
برخی از آنها فقدان کامل کنترل مثانه و روده را تجربه می کنند.
آموزش کنترل مثانه می تواند در پرستاری از سالمند مبتلا به بی اختیاری ادرار کمک کند.
پیشنهاد مقاله : اهمیت آبرسانی به بدن و روش های موثر در هیدراته نگه داشتن بدن
تمرینات عضلانی لگن در کنترل بی اختیاری ادرار
(که به آن تمرینات لگن نیز گفته میشود) ماهیچه هایی را استفاده می کند که از آنها برای نگه داشتن ادرار استفاده میکنید. تقویت این عضلات به شما کمک می کند تا مدت بیشتری ادرار را در مثانه خود نگه دارید.
عدم کنترل ادرار برای سالمندان و پرستاران آنها استرس آور است مطالعات نشان داده است که حدود 50٪ افراد مسن به نوعی بی اختیاری ادرار دارند. برای بسیاری ازسالمندان ممکن است ناراحت کننده و شرم آور باشد. همچنین می تواند منبع اصلی استرس برای پرستارانی باشد که سعی می کنند این عمل را به حداقل برسانند برای کاهش استرس و آشفتگی برای سالمندان و پرستاران آنها نکات زیر می تواند مفید باشد.
- صحبت با دکتر
- مراقبت از برخی غذاها و نوشیدنی
- ضد آب کردن تشک، مبل و صندلی ها
- همراه داشتن کیف برای پاکسازی ادرار
- همراه داشتن لباسی با تعویض و شستشو آسان
در ادامه به بررسی کلیتر و اجمالی آنها میپردازیم.
1. با دکترشان صحبت کنید
با وجود باورهای غلط رایج ، بی اختیاری ادرار یک قسمت طبیعی از پیری نیست و اغلب توسط بیماری های رایج و قابل درمان ایجاد می شود. اگر علائم مداوم بی اختیاری را مشاهده کردید ، فرد سالمند را برای معاینه کامل نزد پزشک ببرید تا بفهمد که آیا به عفونت (مانند عفونت ادراری) یا سایر بیماری های قابل درمان مبتلا است.
2. مراقب برخی از غذاها و نوشیدنی ها باشید
بسیاری از غذاها و نوشیدنی ها می توانند باعث بی اختیاری ادرار شوند. این عوامل محرک مثانه مواردی هستند که هرگز به آنها فکر نمی کنیم. مانند : قهوه ، چای و نوشیدنی های گازدار کافئین دار یا بدون کافئین برخی میوه های اسیدی مانند پرتقال، گریپ فروت، لیمو و آب میوه های اسیدی غذاهای ادویه دار شکلات گوجه فرنگی و محصولات مبتنی بر گوجه فرنگی، حتی سس گوجه فرنگی شکر، عسل، و شیرین کنندههای مصنوعی میتوان نام برد.
برای کنترل مشکل بی اختیاری ، افراد سالمند را به خوردن مقدار کافی مایعات تشویق کنید و غذاها و نوشیدنی های محرک را به حداقل برسانید. اگر بسیاری از این موارد بخشی از رژیم منظم فرد سالمند هستند ، سعی کنید هر بار یک مورد را حذف یا کاهش دهید تا علائم بی اختیاری ادرار آنها بهبود یابد. در پرستاری از سالمند مبتلا به بی اختیاری ادرار یک برنامه منظم برای حمام رفتن داشته باشید یک برنامه منظم و روزانه برای افراد مسن ، به ویژه برای افراد مبتلا به آلزایمر یا زوال عقل مفید است. این همچنین یک روش خوب برای عادت دادن عملکردهای بدن آنها برای انجام کاری در زمان های خاص است.
با درخواست از فرد سالمند برای استفاده از دست شویی در فواصل منظم حتی فقط برای امتحان کردن می توانید با درخواست از آنها برای رفتن هر 1 یا 2 ساعت شروع کنید. برای یافتن زمان مناسب برای بدن آنها آزمایش کنید و سپس آن را تکرار کنید. به زودی بدن فرد سالمند به برنامه عادت می کند و احتمال بی اختیاری ادرار را کاهش میدهد.
3. تشک، مبل و صندلیها را ضد آب کنید
تمیز کردن مسئله بزرگی در پرستاری از سالمند مبتلا به بی اختیاری ادرار است. ریختن ادرار لباس فرد و همچنین مبلمان را کثیف میکند . لباس و ملافه را می توان به داخل ماشین لباسشویی انداخت. اما بسیار استرس آور و طاقت فرسا است که بخواهید چیزی را تمیز کنید که به راحتی قابل تمیز کردن نباشد، مانند تشک یا صندلی.
برای غلبه بر مشکل و سهولت تمیز کردن، مبلمانی را که فرد سالمند بیشتر از همه استفاده می کند، ضد آب کنید. همچنین تخت و ملافه و بالش های آنها را ضد آب کنید. در پرستاری از سالمند مبتلا به این بیماری، برای جلوگیری از اضطراب و خجالت فرد سالمند با مهربانی رفتار کنید شرم و خجالت ناشی از این مشکل هم برای فرد سالمند هم برای پرستار استرس آور است. درمان آن به عنوان بخشی طبیعی از زندگی به کاهش تنش کمک می کند. به آنها اطمینان دهید که مشکلی ندارد و یک روش موثر برای پاکسازی ادرار در پیش بگیرید. می توانید بگویید نگران نباشید ، برای بسیاری از افراد اتفاق می افتد.
بگذارید به شما کمک کنم لباس هایتان را تمیز کنید. پس از یک بار بی اختیاری ادرار ، شوخ طبعی ملایم به وضعیت متشنج نیز کمک می کند. به عنوان مثال ، شما می توانید با لبخند بگویید ، اکنون ما بهانه خوبی برای تغییر شلوار آبی شما پیدا کرده ایم.
4. یک کیف برای پاکسازی ادرار همراه خود داشته باشید
مشکل بی اختیاری به این معنی نیست که شما و فرد سالمند نمی توانید از خانه خارج شوید. کیف مخصوص حمل وسایل ضروری برای تمیز کردن را آماده کنید تا همیشه در صورت بروز مشکل آماده باشید. پوشک، دستمال مرطوب برای تمیز کردن و لباس برای تعویض در آن قرار دهید .
5. لباسی را انتخاب کنید که تعویض و شستشو آن آسان باشد
برای پرستاری از سالمند مبتلا به بی اختیاری ادرار و کاهش بروز مشکل ، لباس هایی که برای سوار شدن و پیاده کردن آنها سخت هستند و می توانند باعث بروز مشکل شوند و همچنین تمیز کردن آنها دشوار است را استفاده نکنید .همچنین سعی کنید از لباسهای دارای دکمه و زیپ استفاده نکنید.
از شر بوهای ماندگار خلاص شوید
نکته دیگر که پرستاری از سالمند مبتلا به عدم کنترل ادرار را اذیت می کند ، بوی ماندگار آن است. بسیاری از پرستاران بو ایجاد شده را با استفاده از مواد ضد عفونی کننده هوا و کاهنده بو، از بین میبرند.
سخن پایانی
در مرکز پرستاری سفیر آرامش یکی از مراکز معتبر و با سابقه درخشان در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل است. این مرکز با داشتن کادری ماهر و متخصص در زمینه پرستار سالمند، پرستار کودک و پرستار بیمار آماده ارائه خدمات به همشهریان گرامی است.