بیماریهای تنفسی انواع مختلفی داشته و ریهها و دیگر بخشهای دستگاه تنفسی را درگیر میکنند. این بیماریها ممکن است در اثر عوامل باکتریایی یا ویروسی ایجاد شوند. یکی از علائم شایع این بیماریها، عفونتهای تنفسی بوده که گلو و ریهها را درگیر میکند. باتوجه به شیوع بیماریهای عفونت دستگاه تنفسی، بهترین راه برای مقابله با آنها، تجهیزات تنفسی برای جلوگیری از عفونت است. تجهزات تنفسی همچون سدی در برابر عامل بیماری یا عفونت عمل کرده و ایمنی بدن را تامین میکنند. در این مطلب قصد داریم به معرفی نحوه جلوگیری از عفونت با تجهیزات تنفسی بپردازیم.
انواع بیماریهای تنفسی
ریه و دستگاه تنفسی عملکرد مهمی را بر عهده دارند. ورود اکسیژن و خروج دی اکسید کربن با استفاده از دستگاه تنفس انجام شده و تضمینکننده فعالیت دیگر اندامها و سلامت بدن است. بیماریهایی مختلف ممکن است ریهها و دیگر بخشهای دستگاه تنفسی را درگیر کنند.

این بیماریها انواع مختلفی داشته و علائم و شیوه درمان مخصوص به خود را دارند. از جمله انواع بیماریهای تنفسی شایع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرماخوردگی
- آنفولانزا
- آسم
- برونشیت مزمن
- ذات الریه
- فیبروز سیستیک
- آمبولی ریه
- آمفیزم
- سرطان ریه
البته تنوع بیماریهای ریه و دستگاه تنفسی بسیار زیاد است، اما شایعترین آنها را در بالا نام بردیم.
همچنین بخوانید: تجهیزات لازم جهت نگهداری بیمار خاص در منزل
علائم بیماریهای تنفسی
به طور کلی میتوان گفت هر یک از بیماریهای تنفسی علائم ویژهای دارند اما برخی از نشانهها را احتمالا در اغلب این بیماریها مشاهده میکنید. عفونت، شایعترین علامت بیماریهای تنفسی است که در اثر عوامل ویروسی یا باکتریایی ایجاد میشود. از جمله دیگر علائم بیماریهای تنفسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عطسه و سرفه
- تب و لرز
- احساس درد قفسه سینه
- خستگی و بیحالی
- خس خس کردن سینه
- آبریزش بینی
- آبریزش اشک
- تنگی نفس
در صورت مشاهده هر یک از علائم باید به پزشک مراجعه کنید تا فرایند درمان آغاز شود.
پیشگیری از ابتلا به عفونت بیماریهای تنفسی
برای پیشگیری از ابتلا به عفونتهای تنفسی اولین نکته رعایت موارد بهداشتی است. فاصله خود را با افراد بیمار حفظ کنید و دستهای خود را به طور مرتب با آب و صابون بشویید. البته یکی از مهمترین دلایل ابتلا به بیماریهای عفونی، ورود عوامل بیماریزا پخششده در محیط است. بدین منظور استفاده از تجهیزات تنفسی برای پیشگیری از عفونت، مانع از ابتلا به بیماری میشود.
بیشتر بخوانید: سارس (سندرم حاد تنفسی) را بشناسید!
انواع تجهیزات تنفسی
تجهیزات تنفسی برای جلوگیری از عفونت انواع مختلفی داشته که استفاده از هر یک از آنها در زمان خود توصیه میشود. برای ورود به محیطهای بسته که امکان ابتلا به بیماری وجود دارد، پیشگیری از عفونت با تجهیزات تنفسی راهی آسان و کاربردی است.

همچنین برای مراقبت از بیماران تنفسی، پرستار بیمار یا اعضای خانواده باید از تجهیزات تنفسی برای جلوگیری از عفونت استفاده کنند. از جمله انواع تجهیزات تنفسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماسک تنفسی معمولی
- ماسک فیلتردار
- شیلد صورت
- دستکش
البته دستکش از جمله تجهیزات تنفسی محسوب نمیشود، اما استفاده از این وسیله، از ابتلا به بیماریهای تنفسی جلوگیری میکند.
همچنین بخوانید: معرفی دستگاههای تنفسی و استفاده از تجهیزات تنفسی در منزل
چگونگی استفاده از تجهیزات تنفسی
کاربرد تجهیزات تنفسی برای پیشگیری از عفونت از مواردی است که در مراکز درمانی و یا در منازل برای مراقبت از بیماران مورد توجه قرار میگیرد. در پیشگیری از عفونت با تجهیزات تنفسی و استفاده از آنها نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- کلیه این وسایل باید در بستهبندیهای ویژه قرار داشته باشند تا آلوده نشود.
- پیش از استفاده از تجهیزات تنفسی مانند ماسک، دستها را با آب و صابون بشویید.
- تجهیزات تنفسی باید بینی و دهان را به طور کامل پوشش دهند تا از ورود عوامل بیماریزا جلوگیری شود.
- هر یک از تجهیزات تنفسی تا مدت مشخصی مثلا چند ساعت کارایی داشته و پس از آن باید تعویض شوند.
- پس از آن که ماسک یا دیگر تجهیزات را از روی صورت برداشتید، دستهای خود را مجددا بشویید.
- پس از پایان استفاده از ماسک یا دیگر وسایل تنفسی، اگر یکبار مصرف هستند آنها را سطل زباله بیاندازید و در غیر این صورت به خوبی با آب و صابون بشویید.
روش استفاده از تجهیزات تنفسی در منزل را میتوانید از کارشناسان شرکت ارائهدهنده محصول آموزش ببینید و یا اینکه از یک پرستار روش استفاده از آنها را یاد بگیرید.
ماسک تنفسی برای جلوگیری از عفونت
یکی از وسایل رایج برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای عفونی، ماسک است. ماسک بر روی دهان و بینی قرار گرفته و مسیر ورود عوامل بیماریزا را سد میکند. مثلا در زمان همهگیری کرونا استفاده از ماسک تا حدود بسیار زیادی موثر بود. ماسک از جمله تجهیزات تنفسی برای جلوگیری از عفونت، هماکنون نیز در مراکز درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین برای مراقبت از بیمارانی که مبتلا به عفونتهای تنفسی واگیردار هستند، استفاده از ماسک ضروری خواهد بود.
بیشتر بخوانید: گرمازدگی و راهکارهای حفظ سلامتی افراد پیر و بیماران در گرمای تابستان
انواع ماسک
ماسکها انواع مختلفی دارند که ممکن است هر یک از آنها در مکانهای متفاوتی مورد استفاده قرار گیرند، اما هدف همگی آنها جلوگیری از ابتلا به عفونتهای تنفسی و بیماریها مرتبط با آنها است. از جمله انواع ماسکهای پزشکی موارد زیر مورد توجه هستند.
- ماسک جراحی: این ماسکها یکبار مصرف بوده و در محیطهای آلوده باید پس از 4 الی 5 ساعت تعویض شوند.
- ماسک N95: این نوع ماسکها دارای فیلتر بوده و از عفونت حاد تنفسی، آبله مرغان و غیره پیشگیری میکند.
این دو نوع ماسک، رایجترین انواع مورد استفاده در مصارف پزشکی و خانگی هستند.
همچنین بخوانید: استفاده از تجهیزات حرارتی برای کاهش درد
شیوه صحیح مراقبت از بیماران تنفسی
در این مطلب ابتدا بیماریهای تنفسی را معرفی کرده و سپس درباره پیشگیری از عفونت با تجهیزات تنفسی صحبت کردیم. اولین نکته مهم برای مراقبت از بیماران مبتلا به عفونتهای تنفسی، توجه به حفظ سلامت شخصی است که از بیمار نگهداری میکند. بدین منظور کاربرد تجهیزات تنفسی برای پیشگیری از عفونت اهمیت زیادی خواهد داشت.
جمع بندی
شما میتوانید از بیماران خود در منزل مراقبت کنید. البته اگر به دلیل مشغلههای کاری نمیتوانید به صورت مداوم در منزل بمانید، از یک پرستار بیمار کمک بگیرید. موسسه خدمات پرستاری سفیر آرامش آماده است تا پرستاران بیمار حرفهای را برای مراقبت از عزیزان شما اعزام کند.
سوالات متداول
عفونت تنفسی چگونه ایجاد میشود؟
عفونتهای تنفسی در اثر ابتلا به یک بیماری تنفسی ایجاد میشوند. پس از ورود عوامل ویروسی با باکتریایی به دستگاه تنفسی، علائم عفونت در ریهها یا دیگر بخشها بروز میکند.
تجهیزات تنفسی برای پیشگیری از عفونت شامل چه مواردی است؟
تجهیزات تنفسی عمومی که در منازل مورد استفاده قرار میگیرند، شامل ماسکهای معمولی، ماسکهای فیلتردار، شیلد و دستکش است.
نحوه جلوگیری از عفونت با تجهیزات تنفسی چگونه است؟
تجهیزات تنفسی همچون سدی در برابر ورود عوامل بیماریزا عمل کرده و مانع از ورود باکتریها و ویروسها به بدن میشوند؛ بدین طریق از ابتلا به بیماری جلوگیری خواهد شد.
چگونه میتوان از بیماران تنفسی مراقبت کرد؟
در صورت ابتلا به بیماریهای تنفسی ابتدا باید به پزشک مراجعه کرد تا فرایند درمان بیماری آغاز شود. پس از انتقال بیمار به منزل، اعضای خانواده میتوانند مسئولیت مراقبت از بیمار را بر عهده گرفته و یا از یک پرستار بیمار کمک بگیرند.
هزینه پرستار بیمار در منزل چقدر است؟
هزینه پرستاری از بیماران تنفسی با توجه به ساعات حضور پرستار در منزل، طول دوره درمان بیماری و همچنین خدمات ارائه شده توسط پرستار متفاوت خواهد بود.
mehran 9:00:13 ق.ظ 16 آگوست, 2023
کدوم مقرون به صرفه تره؟ خرید تجهیزات و پرستار یا بستری شدن بیمارستان؟