Safir logo
سفیر آرامش » مقالات خدمات پرستاری » مقالات پرستاری سالمند » شکستگی لگن در سالمندان و روش های مراقبت از آن

شکستگی لگن در سالمندان و روش های مراقبت از آن

شکستگی لگن سالمندان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

شکستگی در افراد سالمند می‌تواند بسیار دردناک باشد. شکستگی لگن در افراد سالمند زیاد اتفاق می‌افتد و روند بهبود آن نیز ممکن است طولانی باشد. بنابراین، نحوه مراقبت توسط پرستار سالمند بیمار بعد از جراحی بسیار حائز اهمیت و کمک‌کننده خواهد بود. به همین دلیل، در این مقاله سفیر آرامش قصد داریم تا شما را با شکستگی لگن در سالمندان و روش‌های مراقبت از آن‌ها آشنا کنیم.

شکستگی لگن در سالمندان

شکستگی لگن در سالمندان باعث می‌شود که آن‌ها درد شدیدی را در لگن و ران خود حس کنند و نتوانند به راحتی راه بروند. در صورتی که سنگینی بدن آن‌ها روی پای آسیب‌دیده‌شان بیفتد، با مشکل مواجه می‌شوند. همچنین، لگن و یا ران آن‌ها شکل ظاهری دیگری به خود می‌گیرد و در نهایت، شکستگی لگن در سالمندان باعث کبودی ناحیه‌ی شکستگی خواهد شد. به همین دلیل، با توجه به سن بالایشان، در صورتی که با این مشکل مواجه شوند و این عوارض را از خود نشان دهند، احتیاج به مراقبت‌های ویژه‌ای دارند تا زودتر بهبود پیدا کنند. پرستار سالمند در رفع علائم شکستگی در افراد بسیار تأثیرگذار خواهد بود.

علل شکستگی لگن در سالمندان

شکستگی لگن در سالمندان به این دلیل است افراد مسن بیشتر در معرض خطر افتادن هستند. دکتر چارلز پترسون، جراح ارتوپد در کلینیک شکستگی و ارتوپدی سیاتل می‌گوید آن‌ها به خاطر اینکه هماهنگی خود را از دست می‌دهند می‌افتند. آن‌ها در توانایی دیدن و تعادل دارای مشکل هستند و ضعیف می‌شوند.

این بیماری باعث میشود تا استخوان ها ضعیف تر شوند، و همچنین باعث میشود که در مقابل شکستگی حساس تر شوند. در ایالات متحده، حدود 10 میلیون نفر دچار پوکی استخوان تخمین زده شده اند که 80% آنها زن هستند. در میان این جمعیت، شکستگی لگن میتواند در هنگام فعالیت های ساده ای که با تحمل وزن همراه هستند رخ دهد. هنگامی که آن‌ها می‌افتند، به دلیل پوکی استخوان و استخوان های ضعیف‌تر در  معرض شکستگی‌های بیشتری هستند همراه نبودن و عدم مراقبت پرستار سالمند نیز می تواند اوضاع را وخیم تر کند. عوامل خطر متعددی برای شکستگی لگن در سالمندان وجود دارد که شامل:

  1. جنسیت: به دلیل کاهش استروژن بعد از یائسگی در زنان،  تراکم استخوان در آنها زودتر از مردان از بین میرود و نیاز بیشتری به همراهی همیشگی مراقبت پرستار سالمند پیدا می کنند.
  2. وراثت: افراد با استخوان های کوچک تر و اسکلت لاغرتر، سفیدپوستان و آسیایی ها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند.
  3. تغذیه:  تغذیه نامناسب در دوران کودکی باعث افزایش خطر شکستگی لگن در سالمندان می شود.
  4. اختلالات غذایی مانند بی اشتهایی و پر خوری، به استخوان ها آسیب میزند.
  5. مصرف دخانیات و الکل: کشیدن سیگار و مصرف زیاد الکل میتواند منجبر به از بیم رفتن استخوان ها شود.
  6. مصرف داروها: مصرف 4 دارو یا بیشتر به صورت هم زمان و یا هرگونه داروی روانگردان عواملی برای خطر افتادن است
  7. محیط خانگی: قالیچه ها و فرش ها و سیم های برق تهدیدات سکندری خوردن و افتادن به زمین هستند. هم‌چنین نبود نرده راه پله و میله هایی برای گرفتن و حفظ تعادل، لوازم خانگی که سرجایشان محکم نشده اند و نور ناکافی نیز می‌تواند خطرساز شود.

که حتی در این مورد مراقبت پرستار سالمند هم نمی تواند پاسخگو مشکل به وجود آمده باشد.

به نقل از سایت yalemedicine:

دکتر شاپیرو می گوید: شکستگی لگن یک رویداد بسیار آسیب زا برای یک فرد مسن است. آنها می دانند که به از دست دادن تحرک و استقلال خود نگاه می کنند. به علاوه، درد شدید در لگن، لگن یا حتی ساق پا، بسته به محل شکستگی، دارند.
بیشتر بیماران آنقدر درد دارند که نمی توانند راه بروند یا وزن را تحمل کنند. بسیاری حرکت را طاقت‌فرسا می‌دانند، که چالش‌هایی را برای تکنسین‌های فوریت‌های پزشکی، پرستاران و پزشکانی که سعی در تشخیص و درمان آن‌ها دارند، ایجاد می‌کند. عدم تحرک و سایر شرایط پزشکی مرتبط آنها را در معرض خطر زیادی برای طیف گسترده ای از سایر چالش های پزشکی قرار می دهد.

مراقبت بعد از عمل شکستگی لگن سالمندان
در 90 سالگی، از هر 4 زن یک نفر و از هر 8 مرد یک نفر دچار شکستگی لگن می‌شوند.

علائم شایع در شکستگی لگن

در اغلب موارد، یک فرد می‌داند که لگنش شکسته است. اغلب درد شدید در ران و مناطق کشاله ران احساس می‌شود و شخص نمی‌تواند راه برود. علائم دیگر شامل سختی، کوفتگی یا التهاب در محدوده لگن است. پا در منطقه‌ای که تحت تاثیر قرار می‌گیرد ممکن است کوتاه‌تر از دیگری باشد و یا برآمدگی بوجود آید.

اگر نوک استخوان لگن تحت تاثیر قسمت گردنی استخوان لگن باشد، شخص احتمالا متوجه نمی‌شود که لگنش شکسته است همان‌طور که با توجه به گفته پترسون این شکستن می‌تواند کمتر دردناک باشد. با توجه به اینکه شکستن لگن می‌تواند زندگی را تهدید کند، مطمئن شوید که عزیزانتان به سرعت به بیمارستان  منتقل شود. عمل جراحی به منظور فیکس کردن شکستگی معمولا در تا 24 ساعت انجام می‌شود. پزشک با معاینه میتواند به راحتی از علائم شکستگی لگن را تشخیص دهد اما عکسبرداری با اشعه ایکس و یا MRI شکستگی را تایید و نوع شکستگی را مشخص میکند.

معرفی 10 نوع شکستگی لگن در سالمندان

شکستگی لگن در افراد سالمند به دلایل مختلفی ممکن است اتفاق بیفتد و انواع مختلفی دارد. در ادامه به بررسی ده نوع رایج‌تر آن خواهیم پرداخت:

  • شکستگی گردن فمور: این نوع شکستگی در ناحیه گردن استخوان ران رخ می‌دهد.
  • شکستگی بین‌تروکانتریک: این نوع شکستگی در ناحیه بین دو تروکانتر بزرگ و کوچک استخوان ران رخ می‌دهد.
  • شکستگی ساب‌تروکانتریک: این نوع شکستگی در ناحیه زیر تروکانتر کوچک استخوان ران رخ می‌دهد.
  • شکستگی استابولوم: این نوع شکستگی در ناحیه حفره استابولوم لگن رخ می‌دهد.
  • شکستگی پوبیس: این نوع شکستگی در ناحیه استخوان پوبیس لگن رخ می‌دهد.
  • شکستگی ایلیوم: این نوع شکستگی در ناحیه استخوان ایلیوم لگن رخ می‌دهد.
  • شکستگی ایزکیوم: این نوع شکستگی در ناحیه استخوان ایزکیوم لگن رخ می‌دهد.
  • شکستگی ترکیبی: این نوع شکستگی شامل ترکیبی از چند نوع شکستگی لگن است.
  • شکستگی ناشی از پوکی استخوان: این نوع شکستگی به دلیل ضعف استخوان‌ها به علت پوکی استخوان رخ می‌دهد.
  • شکستگی ناشی از تروما: این نوع شکستگی به دلیل ضربه‌های شدید و ناگهانی رخ می‌دهد.

عوارض شکستگی لگن در سالمندان

عوارض شکستگی در افراد سالمند بسیار جدی و حائز اهمیت است. زیرا در صورتی که به طور کامل بهبود پیدا نکنند، ممکن است در آینده این موضوع کیفیت زندگی آن‌ها را پایین بیاورد و همچنین باعث کاهش طول عمر در سالمندان شود. در ادامه برخی از مهم‌ترین عوارض شکستگی لگن در سالمندان را برای شما شرح خواهیم داد:

  • احساس درد شدید در ناحیه لگن و شکستگی، به خصوص زمانی که فرد فعالیت فیزیکی زیادی داشته باشد، این درد افزایش پیدا می‌کند.
  • شکستگی لگن در سالمندان به دلیل اینکه از لحاظ جسمی ضعیف‌تر هستند، ممکن است باعث ناتوانی در حرکت شود و در نتیجه به زندگی مستقل فرد سالمند لطمه وارد شود.
  • در صورتی که درمان‌های لازم از جمله جراحی برای شکستگی لگن در فرد سالمند انجام نشود، این موضوع سبب به وجود آمدن زخم بستر هم در ناحیه آسیب‌دیده و هم در نواحی دیگر بدن خواهد شد. زیرا فرد نمی‌تواند تکان بخورد و مدام دراز کشیده است.
  • شکستگی لگن در سالمندان عوارض جانبی نیز از خود نشان می‌دهد، از جمله خونریزی داخلی، استفراغ، تهوع، افزایش ابتلا به بیماری‌های قلبی، تنفسی و حتی جلوگیری از تقویت ریه آن‌ها و در نهایت کاهش امید به زندگی در فرد خواهد شد.
شکستگی لگن سالمندان
شکستگی لگن در سالمندان به دلیل اینکه افراد مسن بیشتر در معرض خطر افتادن هستند بیشتر است.

تشخیص شکستگی لگن در سالمندان

برای تشخیص صد درصدی شکستگی لگن در سالمندان باید به پزشک مراجعه کنید. دکتر در ابتدا با مشاهده علائم و در صورتی که مفصل ران و پا غیرطبیعی بود، اقدام به تشخیص اولیه می‌کند. بعد از آن، برای بیمار آزمایش‌های لازم مثل تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس را تجویز می‌کند. در صورتی که از طریق اشعه ایکس قابل تشخیص نبود، در مرحله بعدی اقدام به نوشتن سی‌تی‌اسکن و ام‌آر‌آی برای تشخیص خواهد کرد.

روش های درمان شکستگی لگن در سالمندان

درمان و مراقبت از افراد سالمند با شکستگی لگن به توصیه پزشک متخصص انجام می‌شود، اما در کل، مراقبت‌های زیر ممکن است در بهبود و بهتر شدن وضعیت افراد مبتلا به این مشکل مؤثر باشند:

۱. جراحی

در بسیاری از موارد، شکستگی لگن نیازمند جراحی است. جراحی می‌تواند شامل تعویض قسمت‌های شکسته استخوان با ایمپلنت‌ها یا پلاک‌ها باشد. پس از جراحی، فیزیوتراپی و توانبخشی نیز به‌طور معمول توصیه می‌شود.

۲. فیزیوتراپی و توانبخشی

برنامه‌های توانبخشی و فیزیوتراپی باعث کمک به استحکام‌بخشی به عضلات و استخوان‌های دور شکستگی می‌شوند. این برنامه‌ها به افزایش قدرت، انعطاف‌پذیری و تعادل فرد کمک می‌کنند.

۳. مراقبت پس از جراحی

بعد از جراحی، افراد نیاز به مراقبت‌های ویژه‌ای دارند. این شامل تغذیه مناسب، مدیریت درد، پیشگیری از عفونت، و تشویق به حرکت تدریجی در حد مجاز شامل پیاده‌روی با وسایل کمکی است.

شکستگی لگن سالمندان
مراقبت از افراد سالمند با شکستگی لگن به توصیه پزشک متخصص انجام می‌شود.

۴. استفاده از وسایل کمکی

پس از جراحی و در دوره‌ای که فرد به تدریج به وضعیت عادی برگشته، استفاده از وسایل کمکی مانند عصاها یا ویلچرها به کمک پرستار سالمند ویلچری در حرکت‌های روزمره می‌آید.

۵. تغذیه مناسب

مراقبت از تغذیه مناسب با کمک به بهبود استحکام استخوان‌ها و بهبود فرآیند ترمیم بدن کمک می‌کند.

۶. پیشگیری از سقوط

برای کاهش خطر شکستگی لگن در افراد سالمند، مهم است که اقداماتی مانند استفاده از کفش‌های مناسب، ایجاد محیط امن در خانه با حذف موانع و فراهم کردن نور کافی و همچنین انجام تمرینات تقویتی و تعادلی را در نظر بگیرند.

۷. مشاوره با پزشک

افراد سالمند نیاز دارند تا با پزشک خود درباره اقدامات مناسب جهت پیشگیری از شکستگی لگن و درمان آن مشورت کنند.

مهمترین نکته این است که مراقبت‌های لازم پس از شکستگی لگن به‌درستی انجام شود تا از تعداد بیشتری مشکل پس از جراحی جلوگیری شود و کیفیت زندگی افراد بهتر شود.

مراقبت بعد از عمل شکستگی لگن سالمندان

اگر بعد از جراحی شکستگی لگن در سالمندان مراقبت‌های خوب و با کیفیتی انجام شود، حال بیمار زودتر بهبود پیدا خواهد کرد. بنابراین، برخی از نکات در مراقبت از عمل شکستگی لگن در سالمندان را بیان خواهیم کرد:

  • اگر فرد سالمند بعد از عمل جراحی بتواند زودتر شروع به حرکت کند، حال کلی او زودتر بهبود پیدا خواهد کرد و همچنین از خطر عوارضی مثل لخته خونی در بدن فرد سالمند کاهش خواهد داد.
  • بعد از عمل لازم است تا حرکات توانبخشی انجام شود. به همین دلیل، حتماً فرد سالمند را پیش فیزیوتراپ ببرید تا بتواند زودتر بهبود پیدا کند و فعالیت‌های روزمره خود را انجام دهد.
  • در صورتی که فرد درد زیادی داشت، بهتر است که از مسکن‌ها استفاده کنید و یا اینکه می‌توانید از کمپرس آب یخ در محل درد استفاده کنید.
  • بسیار مهم است که محل زخم مرتب تمیز شود و با مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها سعی کنید فرد دچار عفونت نشود. زیرا عفونت باعث کند شدن روند درمان و وخیم شدن حال فرد خواهد شد.
  • توجه به تغذیه سالمند نیز بسیار مهم است زیرا بدن فرد در اثر عمل دچار ضعف می‌شود. بنابراین، بسیار مهم است که در سبد غذایی او از مواد غذایی مغذی مثل پروتئین‌های کم‌چرب، سبزی و میوه استفاده کنید.
  • بعد از عمل ممکن است فرد دچار استرس و اضطراب شود. به همین دلیل، بسیار مهم است که به او انگیزه و انرژی بدهیم تا زودتر حال او بهبود پیدا کند.

طول مدت درمان شکستگی لگن در سالمند

طول مدت درمان در افراد مختلف متفاوت خواهد بود و به عواملی مثل نوع جراحی، میزان تحرک فرد بعد از عمل جراحی، سن و سابقه پزشکی فرد بستگی دارد. اما به طور کلی، برخی از تحقیقات نشان داده است که بسیاری از افراد بعد از ۶ تا ۹ ماه از لحاظ عملکردی بهبود پیدا می‌کنند. در برخی از افراد به دلیل سابقه پزشکی قبلی خود ممکن است این زمان افزایش پیدا کند.

مراقبت بعد از عمل شکستگی لگن سالمندان
مهم‌ترین نکته در مراقبت‌های لازم پس از شکستگی لگن به‌درستی انجام شدن دستورات پزشک است.

راه رفتن بعد از شکستگی لگن

راه رفتن بعد از شکستگی لگن ممکن است برای خیلی از افراد سالمند چالش‌برانگیز باشد. اما همانطور که قبلاً نیز اشاره کردیم، در صورتی که فرد شروع به حرکت زودهنگام کند، زودتر علائم او بهبود پیدا می‌کند. بهتر است در ابتدا برای راه رفتن از وسایل کمکی مثل عصا و واکر استفاده کنید و حتماً به فیزیوتراپ مراجعه کنید تا حرکات توانبخشی را برای سالمند شما انجام دهد. مجموعه این اقدامات باعث می‌شود تا فرد سالمند زودتر بتواند راه برود.

پیشگیری از شکستگی لگن در سالمندان

به منظور پیشگیری از شکستگی لگن در سالمندان لازم است که فرد سالمند روزانه ورزش کند تا عضلات خود را قوی کند. همچنین، بسیار حائز اهمیت است که برنامه غذایی سالمی داشته باشد تا بدن او تقویت شود. زیرا کمبود ویتامین‌های لازم در بدن باعث خستگی، سرگیجه و ضعف در بدن خواهد شد. مسیر رفت‌وآمد سالمند را از وسایل غیرضروری خالی کنید تا امکان افتادن او پایین بیاید. همچنین، در صورتی که زمان کافی برای مراقبت از فرد سالمند ندارید، بودن یک پرستار در کنار او بسیار حائز اهمیت خواهد بود. زیرا به فرد سالمند کمک خواهد کرد تا از خود بهتر مراقبت کند و از بروز مشکلات جلوگیری شود.

 

جمع‌بندی

در این مقاله به بررسی شکستگی لگن در افراد سالمند پرداختیم و روش‌هایی که می‌توانید از شکستگی جلوگیری کنید را توضیح دادیم. در نهایت، برای اینکه فرد سالمند زودتر بتواند بهبود پیدا کند، را برایتان شرح دادیم. شما هم اگر تجربه‌ای در مورد شکستگی لگن در سالمندان دارید، با ما و کاربران سایت در میان بگذارید.

سوالات متداول

1. چگونه می‌توان از شکستگی لگن در سالمندان پیشگیری کرد؟

برای پیشگیری از شکستگی لگن در سالمندان، لازم است که فرد سالمند روزانه ورزش کند تا عضلات خود را قوی کند. همچنین، برنامه غذایی سالمی داشته باشد تا بدن او تقویت شود. مسیر رفت‌وآمد سالمند را از وسایل غیرضروری خالی کنید تا امکان افتادن او پایین بیاید. همچنین، بودن یک پرستار در کنار سالمند می‌تواند کمک‌کننده باشد.

2. چه مدت زمان برای بهبود کامل شکستگی لگن در سالمندان نیاز است؟

طول مدت درمان شکستگی لگن در سالمندان به عواملی مثل نوع جراحی، میزان تحرک فرد بعد از عمل جراحی، سن و سابقه پزشکی فرد بستگی دارد. به طور کلی، بسیاری از افراد بعد از ۶ تا ۹ ماه از لحاظ عملکردی بهبود پیدا می‌کنند.

3. آیا شکستگی لگن در سالمندان می‌تواند باعث عوارض جانبی دیگری شود؟

بله، شکستگی لگن در سالمندان می‌تواند عوارض جانبی دیگری نیز داشته باشد، از جمله خونریزی داخلی، استفراغ، تهوع، افزایش ابتلا به بیماری‌های قلبی و تنفسی و در نهایت کاهش امید به زندگی در فرد.

4. چگونه می‌توان درد ناشی از شکستگی لگن را کاهش داد؟

برای کاهش درد ناشی از شکستگی لگن، می‌توان از مسکن‌ها استفاده کرد. همچنین، استفاده از کمپرس آب یخ در محل درد می‌تواند کمک‌کننده باشد. مراجعه به پزشک برای دریافت داروهای مناسب نیز توصیه می‌شود.

5. آیا شکستگی لگن در سالمندان نیاز به جراحی دارد؟

بله، در بسیاری از موارد شکستگی لگن در سالمندان نیاز به جراحی دارد. جراحی می‌تواند به تثبیت استخوان‌ها و بهبود سریع‌تر کمک کند. پزشک با توجه به نوع و شدت شکستگی تصمیم به جراحی می‌گیرد.

 

مریم آقایی زاده
مریم آقایی زاده
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری
سایر مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
درخواست مشاوره رایگان خدمات پرستاری