Safir logo

سکته قلبی در سالمندان

سکته قلبی در سالمندان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

آیا میدانید علائم سکته قلبی در سالمندان شامل چه مواردی می شود؟ همانطور که میدانید بالا رفتن سن و پیری یک امر طبیعی بوده که تمام افراد به مرور زمان آن را تجربه می کنند، بیماری قلبی در سالمندان ابتدا با یک نشانه آغاز شده و به مرور زمان شدیدتر می شود، در واقع به مرور زمان سیستم قلبی انسان دچار تغییرات غیر قابل برگشتی خواهد شد، از جمله این تغییرات افزایش ضخامت و تنگی عروق است، قلب در پی تغییرات ایجاد شده خون را با شدت و فشار بیشتری پمپاژ کرده که منجر به افزایش فشار خون فرد می شود، در نهایت به علت اختلال در قلب، قلب نارسایی قلبی و سکته قلبی به وجود می آید.

وجود یک پرستار سالمند که در سریع ترین زمان ممکن بتواند علائم سکته قلبی در سالمندان را تشخیص دهد و اقدامات ضروری را برای نجات جان بیمار انجام دهد میتواند خطرات ناشی از این حملات را به حداقل برساند. تا انتهای مطالب همراه ما باشید تا اطلاعات بیشتری در این باره به دست بیاورید.

سکته قلبی چیست؟

سکته قلبی (Myocardial infarction) یک وضعیت پزشکی اضطراری است که در آن عضله قلب به دلیل عدم دریافت کافی خون شروع به آسیب دیدن و مرگ می‌کند. این وضعیت معمولاً ناشی از انسداد در شریان‌های کرونری است که خون را به عضله قلب می‌رسانند.

هنگامی که جریان خون به بخشی از قلب به‌طور ناگهانی متوقف می‌شود یا به شدت کاهش می‌یابد، آن ناحیه از عضله قلب از اکسیژن و مواد مغذی محروم می‌شود. این امر می‌تواند باعث بروز درد قفسه سینه و سایر علائم مرتبط مانند تنگی نفس، عرق کردن و احساس تهوع شود.

اگر جریان خون به سرعت بازگردانده نشود، سکته قلبی می‌تواند منجر به آسیب دائمی به عضله قلب و در برخی موارد، مرگ شود. به همین دلیل، شناسایی سریع علائم و دریافت درمان فوری برای به حداقل رساندن خطرات ناشی از این وضعیت ضروری است.

سکته قلبی چیست
وقتی عضله قلب به دلیل عدم دریافت کافی خون شروع به آسیب دیدن و مرگ می‌کند، سکته قلبی رخ میدهد.

به نقل از وبسایت mayoclinic :

سکته قلبی زمانی رخ می‌دهد که جریان خون به قلب به شدت کاهش یابد یا مسدود شود. این انسداد معمولاً به‌دلیل تجمع چربی، کلسترول و سایر مواد در شریان‌های قلب (شریان‌های کرونری) است. رسوبات چرب و کلسترولی که تشکیل می‌شوند، پلاک نامیده می‌شوند. فرایند تجمع پلاک‌ها را آتروسکلروزیس می‌نامند. گاهی اوقات، یک پلاک می‌تواند پاره شده و لخته‌ای تشکیل دهد که جریان خون را مسدود کند. کمبود جریان خون می‌تواند به عضله قلب آسیب برساند یا قسمتی از آن را از بین ببرد.

 سکته قلبی در سالمندان

همانطور که گفتیم،سکته قلبی در سالمندان یکی از شایعترین و خطرناک ترین مشکلات دوران سالمندی است که به دلایل مختلف میتواند رخ دهد. در واقع امروزه به دلیل تغییر سبک زندگی سالم و رایج شدن زندگی شهری، افزایش وزن، افزایش استرس های ذهنی و شغلی، مصرف بیش از اندازه توتون و تنباکو، کاهش فعالیت های فیزیکی و عدم توجه به توصیه های سلامت آمار  ابتلا به بیماری‌های قلبی افزایش یافته است،

عواملی مانند فشار خون بالا ، کلسترول بالا در سالمندان، دیابت و چاقی که در افراد مسن شایع تر است، می‌توانند به سخت شدن شریان‌ها و ایجاد پلاک‌های چربی در دیواره‌های آن‌ها منجر شوند. این وضعیت، به نوبه خود، خطر انسداد شریان‌های کرونری و در نتیجه سکته قلبی را افزایش می‌دهد. همچنین، برخی از سالمندان ممکن است به دلیل بیماری‌های مزمن یا شرایط خاص سلامتی، علائم سکته قلبی را به درستی تشخیص ندهند، که می‌تواند به تاخیر در درمان منجر شود و خطر عوارض جدی را افزایش دهد.

علت سکته قلبی چیست؟

بیشتر حمله‌های قلبی به دلیل بیماری شریان‌های قلبی اتفاق می‌افتد. در این بیماری، یکی یا چند تا از رگ‌های خونی قلب که به آن‌ها شریان کرونری می‌گویند، بسته می‌شوند. این بسته شدن معمولاً به خاطر وجود رسوبات چربی و کلسترول به نام پلاک‌ها است. این پلاک‌ها می‌توانند باعث باریک شدن رگ‌ها شوند و جریان خون به قلب را کم کنند. اگر یکی از این پلاک‌ها پاره شود، ممکن است لخته خونی تشکیل شود و باعث حمله قلبی شود. حمله قلبی ممکن است به خاطر بسته شدن کامل یا جزئی یکی از رگ‌های قلب باشد.

اما همه حمله‌های قلبی ناشی از بسته شدن شریان‌ها نیستند؛ گاهی علت‌های دیگری مثل اسپاسم شریان‌های قلبی وجود دارد. این اسپاسم‌ها یک انقباض شدید در رگ خونی هستند که رگ بسته نیست اما به خاطر عواملی مثل سیگار کشیدن یا پلاک‌های چربی دچار مشکل شده است. برخی از عفونت‌ها، مثل COVID-19، هم ممکن است به قلب آسیب بزنند. همچنین، ممکن است شریان‌های قلب به صورت خودبه‌خودی پاره شوند که این هم می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

علائم حمله قلبی در سالمندان

علائم سکته قلبی در سالمندان با هم متفاوت است. برخی افراد علائم خفیفی دارند. دیگران علائم شدیدی دارند. برخی افراد هیچ علامتی ندارند. در ادامه به برخی از رایج ترین علائم سکته قلبی در سالمندان میپردازیم:

  • درد قفسه سینه که ممکن است مانند فشار، تنگی، درد، فشردگی یا ناراحتی احساس شود.
  • درد یا ناراحتی که به شانه، بازو، کمر، گردن، فک، دندان یا گاهی اوقات شکم فوقانی منتقل می‌شود.
  • عرق سرد
  • خستگی
  • سوزش سر دل یا ناراحتی معده
  • احساس سبکی سر یا سرگیجه ناگهانی
  • حالت تهوع
  • تنگی نفس

زنان ممکن است علائم غیرمعمولی مانند دردهای کوتاه یا تیز در گردن، بازو یا کمر داشته باشند. گاهی اوقات، اولین علامت سکته قلبی ایست قلبی ناگهانی است.

برخی از سکته‌های قلبی به طور ناگهانی اتفاق می‌افتند. اما بسیاری از افراد ساعت‌ها، روزها یا هفته‌ها قبل از آن علائم و نشانه‌های هشدار دهنده دارند. درد قفسه سینه یا فشار (آنژین) که مکرراً رخ می‌دهد و با استراحت برطرف نمی‌شود، ممکن است نشانه هشدار اولیه باشد. آنژین به دلیل کاهش موقتی جریان خون به قلب ایجاد می‌شود.

علائم حمله قلبی در سالمندان
یکی از رایج ترین علائم حمله قلبی در سالمندان درد در قفسه سینه است.

روش های پیشگیری و درمان سکته قلبی در سالمندان

درمان سکته قلبی در سالمندان به دلیل سن بالا در مقایسه با افراد جوان تر، پیچیده تر است. با این وجود روش های درمانی مختلفی وجود دارد که میتواند عوارض و خطرات سکته قلبی در سالمندان را کاهش دهد و روند درمان را سریعتر کند. در ادامه به برخی از این روش های درمانی میپردازیم:

1- دارو درمانی

  • ترومبولیتیک‌ها (داروهای حل‌کننده لخته): این داروها به حل کردن لخته‌های خونی که باعث انسداد شریان‌های قلبی شده‌اند، کمک می‌کنند.
  • آسپرین: این دارو با کاهش لخته خون به کاهش احتمال بروز سکته قلبی مجدد در سالمندان کمک میکند.
  • بتا بلاکرها: با کاهش فشار خون برای کاهش خطر سکته قلبی در سالمندان مفید هستند.

2- آنژیوپلاستی و استنت‌گذاری

یک روش غیرجراحی است که برای باز کردن شریان‌های مسدود شده استفاده می‌شود. این روش ممکن است همراه با قرار دادن یک استنت (شبکه فلزی) برای باز نگه داشتن شریان‌ها باشد.

3- جراحی بای‌پس عروق کرونری (CABG)

برای برخی از سالمندان، به ویژه کسانی که با انسداد چندین شریان یا مشکلات قلبی پیچیده مواجه هستند، جراحی بای‌پس ممکن است مناسب‌ترین گزینه باشد. در این روش، از رگ‌های خونی دیگر بخش‌های بدن استفاده می‌شود تا مسیری جدید برای جریان خون به قلب ایجاد شده و عملکرد طبیعی قلب بازگردانده شود.

4- مراقبت‌های حمایتی و توانبخشی قلبی

  • توانبخشی قلبی: با برخی فعالیت ها مانند برنامه های تمرینی و پشتیبانی های روان شناختی سلامت قلب افزایش پیدا میکند و خطرات حملات قلبی در سالمندان کاهش پیدا میکند.
  • تغییر سبک زندگی: تغذیه مناسب، ترک سیگار در سن بالا و دود، دوری از استرس و اضطراب و ورزش های مفید میتواند در کاهش سکته های قلبی مفید باشد.

سخن پایانی

یکی از بیماری ‌های قلبی، تهدید کننده سلامت سالمندان، سکته قلبی است، که بر اثر ضربان نامنظم قلب به وجود می آید، پرستار سالمند موظف است با مشاهده علائم اولیه بیماری، سالمند را سریع به پزشک متخصص ببرد تا با به کارگیری روش‌های درمانی صحیح از بروز سکته قلبی جلوگیری شود. مجموعه پرستاری سفیر آرامش با توجه به نیاز افراد جامعه پرستاران متخصص که در زمینه بیماری های قلبی در سالمندان تحصیل کرده اند را به منزل شخصی افراد اعزام می کند.

درمان سکته قلبی در سالمندان
با تغییر در سبک زندگی میتوان خطر حمله قلبی در سالمندان را کاهش داد.
سوالات متداول

1- آیا سکته قلبی باعث مرگ میشود؟

بله. اگر درمان به موقع انجام نشود، سکته قلبی منجر به مرگ میشود.

2- علت سکته قلبی در خواب چیست؟

انسداد عروق کرونر به دلیل تشکیل لخته خون یا پارگی پلاک‌های چربی رایج ترین علت سکته قلبی در خواب است.

3- طول عمر بعد از سکته قلبی چقدر است؟

طول عمر پس از سکته قلبی به شدت حمله، درمان و سبک زندگی فرد بستگی دارد؛ با مراقبت مناسب، بسیاری افراد سال‌ها زندگی می‌کنند.

5/5 - (2 امتیاز)
دانیال عزیزیان
دانیال عزیزیان
سلام ، من دانیال هستم. مدت 8 سال هست که در زمینه تولید محتوا فعالیت میکنم. چند سال است که به حوزه سلامت و پزشکی علاقه مند شدم و کارم را به صورت تخصصی در این حوزه ادامه دادم. اینجا قصد دارم اطلاعاتی را که به صورت تخصصی در این مدت به دست آوردم با شما به اشتراک بگذارم.
درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری
سایر مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
درخواست فوری خدمات پرستاری از سفیر آرامش