ترک سیگار در سن بالا همچنان فکر بسیار خوب و مفیدی است. اصلا نگران نباشید حتی اگر در 60، 70 یا حتی 80 سالگی هم تصمیم به ترک سیگار بگیرید، در مدت زمان کوتاهی می توانید تاثیرات سالیان ساله آن را تا 90 درصد کم کنید. برخلاف تصور عموم ترک سیگار در سن بالا بی تاثیر نیست و شش ها و کبد شما همچنان توانایی بازیابی خود را دارند. ترک سیگار موجب رقیق تر شدن خون شما می شود و این امر خود در حل شدن بسیاری از لخته های خونی در عروق شما موثر است. اگر نیاز به کمک دارید، می توانید از کمک یک پرستار سالمند استفاده کنید.
شایعات ترک سیگار در سن بالا
- ترک سیگار در سن بالا خطرناک است: بسیاری از افراد معتقدند که ترک سیگار در سن بالا می تواند حتی خطرناک باشد. این امر اصلا درست نیست و دروغ است. هیچ پزشکی در دنیا به شما نخواهد گفت که چون سن شما بالا رفته به سیگار کشیدن ادامه دهید. پس هیچ استدلال علمی واقعی در این مورد وجود ندارد.
- آسیب بیشتر از منفعت: برخی افراد دیگر معتقدند که ترک سیگار در سن بالا آنقدر سخت و آزاردهنده است که این سختی بیشتر به شما آسیب می رساند تا منفعت. خوب این موضوع نیز دروغ است. ترک سیگار در هر سنی هیچگونه عوارض منفی ندارد و موجب بهبود سلامتی است. وبسایت های زیادی راجب مضرات ترک سیگار در سن بالا نوشته اند که هیچ یک اعتبار علمی دارند و برای جذب مخاطب است.
- سیگار برای دیابت و قند خون مفید است: بعضی از افراد نیز معتقدند که سیگار کشیدن قند خون را تعدیل می کند و موجب کاهش قند خون در افراد دیابتی می شود. این هم به طور قطع یک دروغ و اشتباه بزرگ است. این استدلال را افراد برای توجیه عدم ترک سیگار می تراشند. زیرا که سموم سیگار برای دیابت حتی بسیار مضر هم هست تا مفید و موجب آسیب هم به کبد و هم به لوزالمعده (غده ترشح انسلین در بدن) می شود و شما را به عوارض دیابت کنترل نشده می کشاند.
عوارض خفیف ترک سیگار در سن بالا
ترک سیگار در هر سنی تنها با سه پیامد کاملا بی خطر همراه است. خستگی، سرفه، یبوست. تمام عوارض خلقی و عصبی که برای ترک سیگار بیان می شود تنها تلقین است و ریشه های روانشناسی دارد و به فیزیولوژی عصبی شما ربطی ندارد. حالا کمی بیشتر راجب این موارد توضیح می دهیم و اینکه چرا این عوارض کاملا بی خطر هستند.
- یبوست: به طور کاملا موقت و تنها برای یک هفته (نهایتا 10 روز) دچار یبوست خواهید شد. دلیل این امر هم اعتیاد سیستم عصبی پیچیده دستگاه گوارش به نیکوتین است. دستگاه گوارش ما دارای یک سیستم عصبی بسیار پیچیده و حتی تا حدی خود مختار است. این سیستم عصبی در نبود نیکوتین برای مدت کوتاهی کمی مختل می شود. ولی خیلی زود دوباره درمان می شود. البته این مورد در هر سنی که بخواهید سیگار را ترک کنید رخ می دهد و تنها مربوط به ترک سیگار در سن بالا نمی شود.
- سرفه: سرفه بعد از ترک سیگار در سن بالا یک امر کاملا طبیعی و بی خطر است. در اصل نای و شش های شما سعی دارند سموم را بیرون بریزند. سلول های نای شما دارایی عضوی هستند که موژک نامیده می شود. مژک ها مثل مژه هستند ولی در ابعاد بسیار ریز تر و کوچک تر و از داخل سلول های نای به سمت فضای داخلی نای بیرون زده اند. وظیفه آنها جارو کردن نای از خلط، به سمت بالا است. ولی نای سیگاری ها از این مژک ها کاملا کچل است. به همین خاطر از سرفه کردن برای بیرون راندن خلط استفاده میکنند. وقتی سیگا را ترک میکنید تحریک برای ساختن مژک های جدید و همچنین بیرون راندن سموم از شش ها به حداکثر خود می رسد و شما سرفه خواهید داشت. البته این هم مثل دیگرعوارض به زودی نا پدید می شود.
- خستگی: این مورد برای همه افراد رخ نمی دهد و تنها برخی ازافراد به هنگام ترک سیگار دچار خستگی می شوند. خستگی به دلیل اختلال در سیستم عصبی پیکری و مغزی رخ می دهد. این سیستم نیز باید مواد شیمیایی خاصی به نام انتقال دهنده های عصبی را دوباره تولید کند. چراکه نیکوتین نیاز به تولیید این مواد را در عصب های شما به صفر رسانده و تا تنها مدت کوتاهی طول می کشد تا عصب ها دوباره شروع به تولید آن کنند.
آیا ترک سیگار در سن بالا بی فایده است؟
خیر به هیچ وجه بی فایده نیست و حتی به هیچ عنوان کم فایده نیز نخواهد بود. ترک سیگار در سن بالا همچنان فواید بی شماری خواهد داشت. اجازه بدهیید که اینطور بگویم که اگر تنها یک یک هفته به پایان زندگی شما در 90 سالگی باقی مانده باشد، باز هم ترک سیگار فواید بسیاری در همان یک هفته خواهد داشت. حتی اگر در سن بالا اقدام به ترک سیگار کنید، بسیاری از عواض آن که فکر میکنید هرگز برطرف نمی شوند ظرف مدت کوتاهی (حداکثر یک ماه) تا 90% برطرف می شود.
ترک سیگار در سن بالا حتی موجب افزایش طول عمر خواهد شد. حتی اگر شما بابت بیماری های قلبی و عروقی تحت درمان باشید، ترک سیگار موجب میشود بدن شما بسیار بهتر و بیشتر به این درمان ها جواب بدهد. حتی ظرف مدت کوتاهی قدرت بدنی و ماهیچه ای شما افزایش می یابد. به این دلیل که دیگر خون بجای اکسیژن از نیکوتین، مونوکسید کربن، اکسید های گوگرد وهزاران سم دیگر اشباع نمی شود و اکسیژن رسانی به ماهیچه ها بیشتر خواهد شد.
به نقل از generations.asaging.org :
ترک سیگار فواید سلامتی فوری و طولانی مدت در هر سنی را به همراه دارد. بنابراین، برای یک فرد مسن تر برای ترک سیگار هرگز دیر نیست. ترکیبی از مشاوره رفتاری با داروهای ترک تنباکو مورد تایید FDA می تواند نرخ موفقیت آمیز ترک سیگار را در افراد مسن افزایش دهد. برای ارائه درمان موثر ترک دخانیات در افراد مسن می توان از روش های متعددی استفاده کرد. با پیگیری های منظم و راهنمایی های مناسب توسط تیم مراقبت های بهداشتی خود، این مصرف کنندگان دخانیات شانس بیشتری برای ترک موفقیت آمیز مصرف دخانیات و بهبود کیفیت زندگی خود خواهند داشت.
بهترین راه ترک سیگار در سن بالا
نه تنها برای سن بالا بلکه برای تمام سنین ما خواندن کتاب روش آسان ترک سیگار از آلن کار را پیشنهاد می کنیم. این کتاب می تواند به طور کامل، ذهن و مغز شما را علیه سیگار بشوراند. نویسنده این کتاب موفق شده بیش از 15 میلییون نفر در سرتاسر جهان را از شر سیگار خلاص کند و کتاب او یکی از پر فروش ترین کتاب های دنیا نیز هست.
اگر به کم کردن تعداد یگار مصرفی خود در طی روز هستید و یا به نصفه کشیدن سیگار ها فکر میکنید بهتر است بدانید که این روش هرگز پاسخگو نخواهد بود در حقیقت شما باید به کلی احساسات خود را نسبت به سیگار تغییر دهید و بدانید که دقیقا برای چه سیگار می کشید. و به همین دلایل است که ما کتاب آقای آلن کار را به شما پیشنهاد کردیم.
برخی از عوارض سیگار کشیدن عبارتند از:
توضیح دادن عوارض سیگار کشدن رسما بی فایده است. زیراکه تقریبا همه افراد می دانن که سیگار مضر است و خیلی هم مضر است. ولی با این حال باز هم سیگار می کشند. با این وجود ما تنها تعداد بسیار کم و محدودی از عوارض سیگار کشیدن را در اینجا ذکر کرده ایم:
ناشنوایی:
همان طور که مستحضر هستید به مرور زمان و با افزایش سن اندام های بدن ضعیف شده که گوش ها نیز از این امر مستثنی نیستند، ناشنوایی یکی از علائم پیری است که در صورت مصرف سیگار درصد ناشنوایی افزایش می یابد، طی تحقیقات انجام شده به اثبات رسیده است که مصرف سیگار یکی از مهمترین عوامل ناشنوایی در سالمندان است، در واقع سالمندان سیگاری ۲ تا ۶ برابر سالمندانی که سیگار مصرف نمی کنند، شنوایی خود را از دست میدهند.
ضعف بینایی:
مصرف سیگار تاثیرات مخربی بر روی بینایی سالمندان می گذارد، بعضی از سالمندان بر این باورند که مصرف سیگار هیچ گونه عوارضی برای آنها ندارد، در حالی که طی تحقیقات انجام شده توسط متخصصین ثابت شده است، که سیگار کشیدن موجب افزایش احتمال ابتلا به آب مروارید، گلوکوم و سندروم خشکی چشم میشود.
راحت تر شدن ترک سیگار در سن بالا
با به کارگیری یک سری عادت ساده می توان مانع از مصرف سیگار در دوران سالمندی شد و در رفع گریدهای کبد چرب قدمی برداشت.
دوری از محرک:
محققان بر این باورند که در صورت نزدیکی سالمند با افراد سیگاری میل انان به مصرف سیگار افزایش میابد به همین علت خانواده ها و پرستار سالمند باید مکانها، حوادث و دوستانی که سبب ترغیب سالمند به سیگار کشیدن می شوند، را شناسایی کنند و از قرار گرفتن سالمند در این محیط ها جلوگیری کنند.
مصرف میان وعده:
در زمان میل به سیگار می توان از میان وعده های سالم مانند بادام استفاده کرد، توصیه می شود این میان وعده را دقیقا زمانی که سالمند قصد سیگار کشیدن دارد باید استفاده شود پرستار سالمند باید تنقلات مورد علاقه سالمند را در اختیار آنان قرار دهد.
صحبت با پزشک:
یکی دیگر از روش های کمک به ترک سیگار کمک گرفتن از پزشک است، پزشک مشاوره های فردی و گروهی را در اختیار سالمندان قرار می دهد.
قرار گرفتن در کنار افراد حامی:
برخی مواقع سالمندان با حضور در کنار اعضای خانواده یا دوستان خود وسوسه کمتری به مصرف سیگار خواهند داشت، به طور مثال در صورت حضور کودک و نوه ها در کنار سالمندان آنان را به ترک سیگار تشویق می کند، آنان برای افزایش طول عمر خود و محافظت از عزیزان خود ترک سیگار را یک اولویت قرار می دهند.
سخن پایانی
با توجه به اینکه مصرف سیگار در دوران سالمندی عوارض جبران ناپذیری در پی دارد، و درصد احتمال ابتلا به بیماری ها را نیز افزایش می دهد، ترک سیگار در سن بالا جز نکات حائز اهمیت در زمینه نگهداری از سالمندان محسوب میشود، که خانوادهها باید بهترین زمینه را برای ترک سیگار سالمندان فراهم کنند.
سوالات متداول
آیا ترک سیگار در سن بالا خطرناک است؟
خیر به هیچ وجه خطرناک نیست و ترک سیگار در هر سنی پر از منفعت است. هرچند که شاید افراد زیادی برای توجیه خود یا استفاده های تبلیغاتی، مضراتی دروغین را برای آن ارائه میکنند
آیا ترک سیگار در سن بالا بی فایده است؟
خیر حتی در سن بالا هم ترک سیگار یک امر بسیار پر فایده و منفعت است.
بهترین راه ترک سیگار چیست؟
خواندن کتاب روش آسان ترک سیگار از آلن کار. این کتاب یکی از پرفروش ترین کتاب های دنیا است و 15 میلون نفر را از بند سیگار نجات داده است