آیا با نحوه کاهش کلسترول خون سالمندان و درمان خانگی آشنایی دارید؟ یکی از بیماری های شایع که اکثر افراد را درگیر میکند، کلسترول خون بالا است. کلسترول به اندازه طبیعی و نرمال برای سلول های بدن الزامی است، اما در صورت افزایش آن خطرناک بوده و بیماری های قلبی را در پی دارد. بنابراین خانواده ها و پرستار سالمند باید با در نظر گرفتن یک رژیم غذایی مناسب کلسترول خون سالمندان را کنترل کنند و از افزایش آن جلوگیری کنند، سالمندان برای اطلاع از کلسترول خون باید به طور مرتب آزمایش چکاب انجام شود، تا انتهای مطلب همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست بیاورید.
چربی خون در سالمندان
چربی خون بالا در سالمند علل اصلی مرگ و میر سالمندان است. نداشتن رژیم غذایی مناسب و خیلی از مسائل دیگر باعث میشود با افزایش سن و ورود به 60 سالگی افراد دچار چربی خون و کلسترول خون بالا خواهند شد. چربی خون با بسیاری از بیماریها مانند ایدز، کمکاری تیروئید، مشکلات کلیوی، دیابت، چاقی، عفونت و اعتیاد شدید به الکل دیده میشود.
کلسترول خون به چه معناست؟
کلسترول نوعی چربی غیرقابل حل در تمامی بدن به صورت شناور است. کبد توانایی ساخت این ماده را دارد و وظیفه اصلی کلسترول کمک به هضم غذا و تولید هومورنهای نیازمند بدن است. حال اگر مقدار کلسترول در بدن زیاد شود ممکن است در شریانهای اصلی خون بدن مانعی ایجاد کند و باعث آسیب به بدن شما شود. به همین دلیل است که هیپرگلیسمی یا چربی خون، عامل اصلی سکتههای مغزی و قلبی است. کلسترول در سه نوع زیر وجود دارد:
- کلسترول خوب (HDL): این نوع دارای چگالی بالا بوده و کلسترول نوع بد را حذف میکند. همچنین مانع سکته قلبی میشود.
- کلسترول بد (LDL): که به آن لیپوپروتئین نیز میگویند. ازیاد این نوع کلسترول باعث تنگی عروقی که به مغز و قلب خونرسانی میکنند میشود. در نهایت ممکن است حمله و سکته قلبی رخ میدهد.
- تری گلیسرید: این نوع کلسترول بدر صورت رسیدن کالری زیاد در بدن تبدیل به چربی میشود و به شکل چربیهای اضافه گوشه بدن دخیره میکند.
به نقل از سایت ncbi:
هیپرلیپیدمی ها شایع هستند و در دهه های گذشته شاهد رشد قابل توجهی از نقش مسبب آن در ایجاد آترواسکلروز و بیماری های قلبی عروقی متعاقب آن بوده ایم. از آنجایی که هیپرلیپیدمی ها معمولاً علائم بالینی مستقیم ایجاد نمی کنند، اغلب تا زمانی که یک رویداد قلبی عروقی جدی رخ نمی دهد، تشخیص داده نمی شوند. به خصوص برای کلسترمی LDL، گزینههای درمانی کاملاً ثابتی برای جلوگیری از بروز آترواسکلروز وجود دارد. با این حال، در مورد درمان مناسب بیماران مسن، کمبود دانش وجود دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی شیوع هیپرلیپیدمی در گروهی از جوانان و گروهی از سالمندان شرکتکنندگان ساکن در جامعه و تعیین اینکه تا چه حد باید درمان هیپرلیپیدمی شروع شود یا مورد نیاز باشد.
دلایل افزایش کلسترول خون در سالمندان
کلسترول در بدن افراد به دو صورت کلسترول مضر و کلسترول خوب موجود می باشد، که کلسترول مضر موجب انسداد رگ های خونی میشود، اما کلسترول خوب در صورت اضافه بودن برای تجزیه به کبد منتقل می شود. پزشکان دلایل زیادی برای افزایش کلسترول بالا در سالمندان شناسایی کردهاند که در ادامه مطالب به چند مورد از آن ها بیان شده است:
- چاقی: اصلی ترین دلیل ایجاد کلسترول بالا چاقی و اضافه وزن می باشد، کسانی که چاق هستند، کلسترول خون آن ها افزایش مییابد و چربی در رگهای خونی آنها رسوبگذاری میکند که در پی آن بیماریهای قلبی عروقی را به وجود میآید.
- عدم فعالیت: افرادی که بی تحرک هستند و به طور دائم یکجا نشین هستند، میزان کلسترول خون آنها افزایش یافته و مشکلات و اختلالات جدی را برای آنان به وجود میآید.
- افزایش سن: از سایر دلایل افزایش کلسترول می توان به بالا رفتن سن اشاره کرد.
- فشار روانی: اکثر زمانی که دچار اضطراب و استرس در سالمندان میشوند به طور ناخود آگاه غذاهای پرچرب مصرف میکنند، که موجب افزایش کلسترول در خون میشود.
علائم کلسترول بالا در سالمندان
کلسترول بالا به طور کلی علائم مشخصی ندارد و تنها در صورت بروز مشکلات افراد به آن پی می برند، افرادی که دچار کلسترول بالا هستند، امکان دارد به بیماریهای قلبی عروقی مبتلا شوند در صورتیکه رسوبات کلسترول در رگ های اصلی بدن انباشته شود، افراد دچار سکته قلبی و مغزی میشوند.
- داشتن حس خستگی و بیحالی
- وزوز گوش
- سکته مغزی
- تعریق بیش از حد در بدن
- سردرد و سرگیجه
- حس سنگینی در سر
- درد در کف و ساق پا
- مدام احساس خوابآلودگی شدید
- ازیاد بیماریهای قلبی
- ورم صورت
- حرارت بسیار در پاها
درمان خانگی کاهش کلسترول خون سالمندان
خانواده ها میتوانند با استفاده از روشهای سنتی و گیاهان دارویی کلسترول خون را به حالت نرمال در بیاورند، که در ادامه مطالب به چند مورد از این روش ها اشاره شده است:
- آب پیاز
اگر به طور روزانه یک قاشق آب پیاز با عسل مصرف شود، در درمان خانگی کلسترول بالا سالمندان بسیار موثر است.
- دانه های گشنیز
محققان طی تحقیقات انجام شده به اثبات رسیده اند که گشنیز برای کاهش کلسترول بالا تاثیر گذار بوده افراد میتوانند با ترکیب دو قاشق چای خوری گیشنیز، آب گرم و مصرف سه مرتبه در روز کلسترول خون خود را کنترل کنند.
- گیاه زالزالک
برگهای گیاه زالزالک حاوی خواص زیادی هستند که برای درمان فشار خون و جلوگیری از بیماری های قلبی بسیار موثر و تاثیر گذار هستند.
- سرکه سیب
همان گونه که می دانید سیب فواید بسیار زیادی دارد و برای درمان اکثر بیماری ها مفید می باشد، بنابراین با مصرف سرکه سیب کلسترول بالا درمان می شود.
- دارچین و جو دوسر
برای درمان کلسترول بالا میتوان جو دوسر با دارچین و آب را ترکیب کرد و به طور روزانه یک لیوان بنوشید.
- روغن زیتون
اگر روغن زیتون حرارت و گرما داده نشود سطح کلسترول بالای خون را از بین می برد.
- آب هویج
برای رفع کلسترول بالا می توان آب هویج و اسفناج خرد شده را بعد از وعده های غذایی مصرف کرد. لازم به ذکر است که تمامی این موارد جزو درمان های خانگی کاهش کلسترول محسوب می شوند، بنابراین باید به پزشک متخصص قبل از مصرف این موارد مشورت شود.
روش های پیشگیری از چربی خون بالا در سالمندان
از آنجایی که کلسترول خون بالا در سالمندان موضوع بسیار رایجی است. بهتر از قبل از آن که درگیر این بیماری پر عارضه شویم از اقدامات پیشگیرانه آن آگاه شویم:
- کاهش و قطع چربیهای مضر
- ترک نیکوتین و سیگار
- مصرف جو
- تنظیم یک برنامه غذایی سالم
- پرهیز از مصرف نمک
- کاهش اضطراب و استرس
- ورزش کردن
سخن پایانی
یکی از بیماری های شایع در دوره سالمندی کلسترول خون بالا است، که در صورت عدم درمان مشکلات جبران ناپذیری در پی خواهد داشت. بنابراین خانواده ها می توانند با به کارگیری چند روش ساده و خانگی کلسترول خون سالمندان را کنترل و درمان کنند. در مطالب بالا سعی کردیم چند مورد از درمان های خانگی کلسترول بالا را برایتان بیان کنیم، امیدواریم با مطالعه این مقاله بتوانید کلسترول بالای سالمند خود را درمان کنید. همچنین اگر شما وقت کافی برای نگهداری از سالمند خود را ندارید می توانید پرستار سالمند در منزل را استخدام کنید تا در مواقعی که شما در منزل حضور ندارید بهترین اقدامات را برای درمان کلسترول بالا سالمند شما انجام دهد.