ریزش مو در زنان Hair loss in women یکی از رایجترین مشکلاتی است که اغلب خانمها با آن درگیر هستند. مشکل ریزش مو در اثر عوامل مختلفی ایجاد میشود و بر اساس همین عوامل به انواع مختلفی تقسیم شده است. این بیماری با علائم مختلفی همراه است. از آنجایی که دلایل متعددی برای ایجاد این مشکل در خانمها شناخته شدهاند، راههای درمان زیادی نیز برای رفع مشکل ریزش مو در خانمها وجود دارند.
افرادی که دچار این عارضه هستند، ابتدا باید علت ایجاد مشکل ریزش مو را بشناسند. سپس بهترین راهکار درمان ریزش مو اعم از روشهای درمانی خانگی، روشهای دارویی و روشهای پزشکی را برای رفع مشکل ریزش مو انتخاب نمایند. چنانچه نیاز به خدمات گسترده درمانی دارید و ریزش موی سر شما شدید است، میتوانید به پزشک مراجعه کنید یا از خدمات پرستار بیمار جهت رفع ریزش مو بهرهمند شوید. پرستاران بیمار در شستن مو، ماساژ دادن و مراقبتهای بعد از درمان پزشکی به شما کمک میکنند.
انواع ریزش مو در زنان
اگر از مشکل ریزش مو رنج میبرید و به فکر درمان این مشکل هستید، اولین کاری که باید انجام دهید این است که انواع ریزش مو را بشناسید. اختلال ریزش مو در سالمندان و زنان بر اساس الگوی ریزش و حالت اصلی ریزش به انواع مختلف تقسیم میشود. در موارد زیر اشاره مختصری به انواع ریزش مو در خانمها کردهایم:
- اختلال آناژن افلوویوم و ریزش مو خانم ها
مشکل آناژن افلوویوم نوعی از ریزش مو است که با مصرف داروهای مختلف ایجاد میشود. این اختلال زمانی خود را نشان میدهد که بدن نسبت به ترکیبات داروهای مختلف واکنش نشان دهد و فولیکولهای مو مسمومیت پیدا کنند. برای مثال افرادی که از داروهای شیمی درمانی استفاده مینمایند، با مشکل آناژن افلوویوم مواجه میشوند. زیرا داروهای شیمی درمانی در رشد مو اختلال ایجاد کرده و ضعف فولیکولها مورا به دنبال دارند. در نتیجه ریزش مو اتفاق میافتد.
- اختلال تلوژن افلوویوم
در این حالت فولیکولهای مو وارد فاز تلوژنی میشوند و بیش از حد رشد میکنند. این مشکل ریزش مو را به دنبال دارد. مواردی همچون استرس و اضطراب شدید، اختلالات هورمونی جسم انسان، کمبود مواد معدنی در بدن خانمها و بیماریهای گوناگون باعث ریزش مو از نوع تلوژن افلوویوم میشوند. این نوع از ریزش مو شدید است و باعث ریزش دستهای موی شما خواهد شد. البته اختلال تلوژن افلوویوم موقتی است و با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی، سبک تغذیه و رفع استرس کنترل یا برطرف میشود.
- آلوپسی آندروژنیک ریزش مو در زنان
ریزش مو از نوع آندروژنیک نوع دیگری از ریزش مو در کودکان و خانم ها است که با عنوان طاسی مو در زنان نیز شناخته میشود. این اختلال شایعترین نوع ریزش مو در زنان است و بیشتر در افراد میانسال دیده میشود. در آلوپسی آندروژنیک موی قسمت کناره و بالای سر نازک و ضعیف میشود و ریزش میکند. در برخی از افراد ممکن است قسمت کناره سر و بالای سر طاس شود.پ
اصلیترین عامل بروز این نوع از آلوپسی ژنتیک خانمها است. ژنتیک در مواقعی باعث فعالیت کمتر فولیکولهای مو شده و این فولیکولها را کوچک میکند. همین امر باعث رشد کمتر تار موی جوان در سر شده و ریزش تار موی قدیمی را هم بیشتر میکند. اگر در خانواده شما افرادی هستند که به این آلوپسی مبتلا شدهاند، احتمال بروز ریزش موی ژنتیکی در سایر افراد خانواده وجود دارد.
به نقل از وبسایت my.clevelandclinic :
سه نوع ریزش مو در زنان وجود دارد:
آلوپسی آندروژنتیک / آلوپسی با الگوی زنانه / ریزش مو با الگوی زنانه (FPHL) / طاسی: این شایع ترین نوع است. موها در بالای سر و پهلوها نازک می شوند.
آناژن افلوویوم: داروها باعث ایجاد این نوع می شوند زیرا فولیکول مو در حال رشد را به خطر می اندازند. یک مثال شیمی درمانی است.
تلوژن افلوویوم: افزایش تعداد فولیکول های مو که به فاز تلوژن می رسند باعث ایجاد این نوع می شود. این مرحله ای است که موها می ریزند
علت ریزش مو در زنان
افرادی که در تکاپوی بهترین تکنیکهای درمان ریزش موی خانمها هستند، در درجه اول باید علت ایجاد آلوپسی در زنان را بدانند تا روند درمان به خوبی طی شود. همان طور که اشاره کردیم چندین علت میتواند باعث ایجاد این اختلال در خانمها شود. اگر یک فرد به بیماریهایی مثل سلیاک، پرکاری و کم کاری تیروئید، عفونتهای قارچی، لنفوم هوچکین و بیماری هاشیموتو مبتلا باشد، به احتمال زیاد ریزش موی سر را تجربه کند. برخی دیگر از دلایل اصلی ایجاد آلوپسی زنانه در موارد زیر معرفی شدهاند:
- رسیدن به سن یائسگی و تغییرات این دوره
- کمتر شدن هورمونهای استروژن و پروژسترون و افزایش هورمون آندروژن در بدن خانمها
- اختلالات مرتبط با غده تیروئید در بدن
- بارداری
- استرس، اضطراب و تنشهای عصبی شدید در خانمها
- کمبود آهن در بدن و کم خونی
- ابتلا به تنبلی تخمدان
- کمبود ویتامین های اصلی گروه b در بدن
- اختلالات و مشکلات هورمون
- ابتلا به بیماریهای مختلف و خاص
- شیر دادن به نوزاد
درمان ریزش مو زنان
مشکل آلوپسی در زنان میتواند وسعت زیادی داشته باشد و قابل درمان نباشد. در بسیاری از خانمها تکنیکهای مختلف درمانی جهت رفع این اختلال کاربرد دارند اما در برخی موارد نیز این تکنیکها قادر به رفع اختلال آلوپسی زنانه نخواهند بود. امروزه پیشرفت علم باعث شده است روشهای درمان ریزش مو پزشکی در کنار تکنیکهای خانگی رفع مشکل ریزش مو به طور قطعی ریزش مو را برطرف کنند. برخی از روشهای پزشکی که میتوانیم به آنها اشاره کنیم شامل درمان با PRP، مزوتراپی موی سر، جراحی برای کاشت مو، نور درمانی، اکستنشن و پروتز مو و مصرف دارو میشود.
خانمهایی که دچار ریزش موی شدید زنانه میشوند، بهتر است ابتدا راههای درمان خانگی را برای رفع ریزش مو امتحان کنند. اگر این روشها در درمان ریزش مو در زنان مؤثر واقع نشوند، میتوان نزد یک پزشک رفت و با تجویز پزشک یک تکنیک درمانی خاص را امتحان کرد.
درمان خانگی ریزش مو در زنان
باید بدانید روشهای خانگی برای درمان ریزش مو در خانمها متعدد هستند. شما متناسب با شدت ریزش مو و نوع ریزش مو میتوانید از روشهای زیر برای درمان ریزش مو استفاده کنید:
- درمان ریزش مو خانم ها با ماساژ موی سر در خانه
بهترین روش برای درمان ریزش مو نوزاد و خانمها که جزو روشهای جلوگیری از ریزش مو است، ماساژ پوست سر است. ماساژ دادن یک روش موثر جهت رفع شوره سر و افزایش سلامتی پوست سر به شمار میآید که به خوش حالت شدن موی سر شما کمک شایانی میکند. شما با ماساژ دادن پوست سر خود میتوانید گردش خون در سر را بهبود دهید و فولیکولهای موی سر خود را تقویت کنید.
- اصلاح سبک تغذیه برای درمان ریزش مو زنان
از دیگر گزینههای مهم درمان ریزش مو در زنان اصلاح سبک تغذیه است. یک رژیم غذایی سالم و مغذی باعث میشود موی شما همواره سالم و سرحال باشد و با مواد مغذی تقویت شود. مصرف انواع ویتامینها از جمله ویتامین D و ویتامین E و B برای درمان مشکل ریزش مو توصیه شده است. اگر به دنبال تقویت کردن فولیکولهای مو و جلوگیری از ریزش مو هستید، میتوانید از سبزیجات تازه، ماهی، منابع امگا ۳، انواع پروتئینها و مغزهای خوراکی همچون گردو و بادام استفاده نمایید.
- مصرف آب پیاز برای درمان خانگی ریزش مو در زنان
روش دیگری که برای درمان آلوپسی در زنان توصیه شده است استفاده از آب پیاز است. برخی از افراد معتقدند گوگرد موجود در ترکیبات آب پیاز به ترمیم رشد مو کمک میکند. آب پیاز حتی رشد مجدد موی از دست رفته را نیز به دنبال دارد.
- استفاده از چای سبز برای درمان ریزش موی سر خانم ها
چای سبز ترکیب دیگری است که به عنوان یک راهکار موثر در درمان خانگی ریزش مو کاربرد دارد. عصاره این چای حاوی ترکیبات ایدهآلی است که نیاز تار موی شما را برطرف کرده و رشد مو را افزایش میدهند. در واقع با عصاره چای سبز استحکام و ضخامت موی شما بیشتر میشود و احتمال ریزش آن کاهش پیدا میکند.
- درمان ریزش موی سر خانم ها با مصرف روغنهای گیاهی در خانه
بسیاری از روغنهای گیاهی از جمله روغن زیتون، روغن نارگیل، روغن آویشن، روغن کرچک و روغن رزماری چندین و چند سال است که به عنوان مادهای کاربردی در درمان ریزش مو مورد استفاده قرار میگیرند. این روغنها ویتامین مورد نیاز پوست سر را تامین میکنند و در احیای مجدد موی شما تاثیر زیادی دارند. در طول شبانه روز چند قطره از این روغنها را به سر خود بمالید و آن را ماساژ دهید. پس از مدتی معجزه روغنهای گیاهی در رفع ریزش مو در زنان را مشاهده خواهید کرد.
بهترین دارو های ریزش مو در زنان
درمان ریزش مو از طریق داروهای درمانی یک تکنیک مؤثر جهت بهبود سلامت مو است. داروهای مختلفی در بازار وجود دارند که شما میتوانید جهت کنترل و درمان ریزش مو از آنها استفاده کنید. یکی از داروهای کاربردی در این زمینه داروی ماینوکسیدیل یا Rogaine است. این داروی تایید شده برای تقویت رشد مو در خانمها و آقایان فرموله شده است و موجب تحریک رشد مو میشود. با ماینوکسیدیل میتوانید تار موی خود را ضخیمتر کنید. برای دیدن نتایج مصرف این دارو باید صبور باشید و ۳ الی ۴ ماه روزی یکبار این دارو را مورد استفاده قرار دهید.
داروی دیگری که پزشکان برای درمان ریزش مو در زنان تجویز میکنند، داروی کتوکونازول است. این دارو معمولا برای افرادی تجویز میشود که دچار آلوپسی آندروژنتیک شدهاند. داروی کتوکونازول طاسی با الگوی زنانه را درمان میکند و به کاهش التهاب پوست سر، افزایش استحکام مو و خوش حالت شدن مو کمک مینماید. شما میتوانید داروی کتوکونازول را به صورت شامپو خریداری و مصرف کنید.
جلوگیری از ریزش مو در زنان
ریزش مو زنان جزو آن دسته از مشکلاتی است که تا حد زیادی میتوان از آن جلوگیری کرد. برای جلوگیری از ریزش مو لازم است موی خود را تقویت کنید و به سلامت و نظافت مو اهمیت بدهید. شما میتوانید با تغییر رژیم غذایی خود و مصرف پروتئینها، ویتامینها و سایر مواد مغذی از ریزش مو جلوگیری کنید. برخی از نکات مهم در زمینه پیشگیری از آلوپسی در زنان موارد زیر هستند:
- با آب ولرم یا سرد دوش بگیرید. چرا که آب گرم موجب سست شدن ریشه مو و ریزش شدید مو میشود و وجود ریشههای سست مو ریزش مو را چند برابر میکنند.
- حین شستشوی مو از چنگ زدن به موی سر خودداری کنید و با ملایمت مو را ماساژ دهید. با چنگ زدن تار مو به آسانی از پوست سر جدا میشود.
- از شامپوهای تقویت کننده و ضد ریزش مو جهت جلوگیری از ریزش مو در زنان استفاده نمایید. این شامپوها ترکیبات منحصربهفردی دارند که به رشد بهتر مو و تقویت ریشه مو کمک میکنند.
- پس از شستشوی مو آن را به شکل اصولی و صحیح خشک کنید. اگر موی خود را هنگام خشک کردن بکشید، ممکن است ریشه مو آسیب ببیند و مو ریزش داشته باشد.
- جالب است بدانید نور آفتاب به موی سر آسیب میرساند. هنگامی که بیرون از خانه هستید با استفاده از کلاه، روسری و یک پوشش مناسب از موی خود مراقبت کنید.
- موی خود را به آرامی شانه بزنید و اگر در طول شانه زدن متوجه ریزش بیش از حد موی سر شدید، سریعا از روشهای خانگی رفع ریزش مو کمک بگیرید تا ریزش شدت پیدا نکند. در ضمن برای شانه کردن مو ابتدا مو را خشک کنید.
ریزش مو در زنان یک مشکل شایع است و به دلایل مختلف ایجاد میشود. بیماریهای خاص بدن انسان، بارداری، استرس، شیردهی، کمبود ویتامینهای مختلف در بدن، اختلالات تیروئید، اختلالات اعصاب و هورمونهای بدن و فقر آهن موجب ریزش مو میشوند. بر اساس دلایل ایجاد این اختلال میتوان ریزش مو را به سه نوع آلوپسی آندروژنتیک، آناژن افلوویوم و تلوژن افلوویوم تقسیم کرد. برای رفع انواع ریزش روشهای خانگی، دارویی و پزشکی زیادی توصیه شدهاند.
جمع بندی
هر یک از این روشها کاربردهای خاص خود را دارند. افراد مختلف متناسب با علت ریزش مو در زنان میبایست یک روش مناسب و اثربخش را برای درمان آلوپسی در زنان انتخاب کنند. شما عزیزانی که دچار ریزش مو شدهاید و قادر به درمان این مشکل نیستید، میتوانید از خدمات پرستار در منزل سفیر آرامش بهرهمند شوید.
سوالات متداول
از کجا بفهمیم ریزش مو داریم؟
ریزش مو در زنان علائم مختلفی دارد. عقب رفتن خط موی سر، کم پشت شدن مو، نازکتر شدن و ضعیف بودن تار مو، کاهش حجم مو و طاسی در نقاط مختلف سر علائم ریزش مو در زنان هستند. با مشاهده این علائم و شناسایی علت ریزش مو میتوانید جهت درمان این اختلال اقدام کنید.
علت ریزش مو در خانمها کمبود چه ویتامینی است؟
کمبود ویتامینهای گروه b و ویتامینهای d و e در خانمها ارتباط مستقیمی با ریزش موی سر دارد. اگر این ویتامینها به میزان کافی در رژیم غذایی شما موجود نباشند، سلامت مو به خطر میافتد و با ضعف فولیکولهای مو ریزش مو شدید میشود.
آیا ماساژ پوست سر، از ریزش موی سر خانم ها جلوگیری می کند؟
بله. ماساژ دادن پوست سر یک راهکار موثر و قوی در درمان و رفع ریزش مو در خانمها است. اگر با روغنهای گیاهی مثل روغن کرچک، زیتون و نارگیل پوست سر خود را ماساژ دهید، جریان گردش خون در سر بیشتر شده و رشد مو تقویت میشود.