Safir logo
سفیر آرامش » مقالات خدمات پرستاری » مقالات پرستاری سالمند » عفونت ادراری در سالمندان چیست؛ علائم و درمان آن

عفونت ادراری در سالمندان چیست؛ علائم و درمان آن

عفونت ادراری در سالمندان چیست؛ علائم و درمان آن

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

عفونت ادراری در سالمندان Urinary tract infection in the elderly یکی از بیماری های خطرناک در افراد مسن بوده که با علائم مختلفی مثل سوزش ادرار همراه می باشد. این مریضی زمانی که ویروس وارد بدن شده و سیستم ایمنی توانایی و نیروی لازم جهت مقابله با آن را ندارد، در بدن فرد سالخورده ایجاد می شود. در گاهی موارد این عفونت به قدری شدید بوده که نیاز به استخدام پرستار سالمند برای انجام امور روزانه و شخصی فرد بیمار می باشد.

علت عفونت ادراری در سالمند

معمولا ویروس و باکتری سبب ایجاد عفونت در مجرای ادراری در هر بازه سنی شده اما عوامل مختلف زیادی وجود دارد که سبب این بیماری در فرد می شود. مثلا فرد سالخورده ای که از سوند استفاده می کنند بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری نسبت به سایر سالمندان می باشند. به طور کلی دلایلی که افراد پیر و مسن به این مریضی دچار شده شامل موارد زیر می باشد:

  • بی اختیاری ادرار
  • استفاده از سوند 
  • مشکلات و بیماری کلیوی
  • انواع دیابت 
  • انجام جراحی در پایین تنه بدن
  • سنگ کلیه 

توجه داشته باشید که با افزایش سن، امکان ابتلا به این بیماری در فرد بیشتر شده و همچنین بروز عفونت ادراری در زنان سالمند بسیار بیشتر از مردان مسن و سالخورده می باشد. جهت تشخیص علت اصلی این نوع بیماری می بایست به پزشک و دکتر متخصص مراجعه کنید.

علت و علائم عفونت ادراری در سالمند

عوامل تشدید عفونت ادراری در سالمندان

عفونت ادراری در سالمندان به عنوان یک مشکل خاص در آن ها شناخته می شود که در صورت معالجه نشدن به موقع قطعاً مشکلات بسیار بزرگتری را به وجود خواهد آورد. حال اینکه شدت این بیماری انواع مختلفی دارد که از نظر شدت پیشگیری با یکدیگر متفاوت هستند.

برای پیشگیری یا حتی مراقبت از سالمندانی که باعث عفونت مثانه مواجه هستند نکات بسیار زیادی بایستی مورد توجه قرار بگیرد. رعایت بهداشت از مهمترین پارامترهایی هست که حتی برای تمامی گروه سنی مورد توجه قرار می‌ گیرد. اما به طور کلی عواملی وجود دارند که باعث تشدید عفونت ادراری در سالمندان می شود که برخی از آن ها شامل:

  • بسیاری از سالمندان با بیماری بی اختیاری روده مواجه هستند که قطعاً این بیماری باعث تشدید عفونت نیز خواهد شد‌. حتی به اختیاریه مثانه و سوزش ادرار نیز از مهمترین دلایل تشدید این بیماری است.
  • بی اختیاری روده مهمترین مشکل در سالمندان است که درصد بالایی از آنها به این بیماری مبتلا شده اند. قطعاً این مورد نیز باعث تشدید این بیماری در افراد مسن و سن بالا خواهد شد.
  • استفاده از سوند دیگر عامل اصلی تشدید بیماری عفونت ادراری است. چنانچه سالمند شما با این بیماری دست و پنجه نرم می کند؛ هرگز از سوند برای آن استفاده نکنید.

علائم عفونت ادراری در سالمندان

سالمندان از آنجایی که روز به روز بدن آنها با افزایش ست ضعیف تر می شود قطعاً بیشتر در معرض بیماری‌های عفونی قرار می گیرند. یکی از رایج ترین انواع بیماریهای عفونی در سالمندان عفونت ادراری است. این عارضه در افراد مسن بیشتر از هر گروه سنی دیگری مشاهده می ‌شود. در واقع عفونت دستگاه ادراری کلیه سیستم ادراری را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد. معمولاً ادرار حاوی میکروب نیست و به عنوان مواد زائد و آب اضافی بدن است که توسط کلیه ها از بدن خارج می گردد.

حال اینکه عفونت ادراری زمانی به وجود می آید که باکتری از خارج بدن وارد سیستم ادراری شود و باعث بروز عفونت شود. عفونت ادراری در سالمندان به عنوان رایج ترین نوع عفونت می‌تواند در صورت درمان نشدن برای آنها خطرناک باشد. افرادی که در منزل سالمند دارند می توانند با توجه به علائم عفونت تشخیص دهند که سالمندان به این بیماری مبتلا هستند یا نه؛ در نتیجه به پزشک متخصص مراجعه کنند.

  1. احساس گیجی خستگی و درد در قسمت مجاری ادراری
  2. نیاز دائم به دفع ادرار و احساس اینکه مثانه کاملا خالی نشده
  3. سوزش در قسمت دستگاه ادراری
  4. ادرار کدر رنگ حاوی خون
  5. احساس بوی نامطبوع در ادرار با فشار و سوزش زیاد
  6. درد شدید کمر و پهلوها و لرز
  7. اضطراب و پریشانی و حالت تهوع

علائم عفونت ادراری در سالمندان

به نقل از پزشکان متخصص وبسایت health.clevelandclinic :

دکتر اسلوپنیک می گوید که علائم کلاسیک عفونت ادراری برای افراد در هر سنی تقریباً مشابه است. آنها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • تغییرات ناگهانی در عادات ادراری (مانند افزایش دفعات یا فوریت)
  • درد یا سوزش در هنگام ادرار
  • درد یا حساسیت در لگن، کمر یا شکم
  • تب و حالت تهوع
  • خستگی

درمان عفونت ادراری در سالمندان

استفاده از آنتی بیوتیک ها با توجه به شدت بیماری یکی از بهترین درمان عفونت ادراری در سالمندان و افراد مسن و سالخورده می باشد. آموکسی سیلین یکی از قرص های موثر در درمان این بیماری بوده که معمولا پزشکان برای درمان اولیه این دارو رو در نظر می گیرند. استفاده بیش از حد از قرص های آنتی بیوتیک خطرناک بوده و عوارض زیادی داشته که توصیه می شود برای کاهش این عوارض از نوشیدن آب به اندازه کافی هرگز غافل نشوید.

پیشگیری از عفونت ادراری در افراد مسن

عفونت ادراری در سالمندان به عنوان یک نوع بیماری متداولی است که درصد بالایی از سالمندان جامعه به آن مبتلا شده اند. قطعا اگر سالمندان نکات بهداشتی را به خوبی رعایت کند هرگز با چنین مشکلاتی مواجه نخواهد شد. از این رو پیشنهاد می شود تا برای نگهداری از سالمندان خود از افراد متخصص و دور دیده کمک بگیرید. برای پیشگیری از این نوع عفونت در سالمندان و اینکه شدت عفونت را تا حد زیادی کاهش دهید بایستی نکات زیادی را مورد توجه قرار دارد که عبارتند از:

  • استفاده زیاد از مایعات به رقیق بودن ادرار کمک خواهد کرد. درواقع با نوشیدن زیاد مایعات قطعاً تعداد دفعات ادرار نیز افزایش پیدا می‌کند و باکتری ها قبل از ایجاد عفونت از دستگاه ادراری خارج خواهند شد.
  • پس از هر بار دستشویی رفتن بدن خود را از قسمت جلو به قسمت عقب پاک کنید؛ این کار به جلوگیری از انتقال باکتری های قسمت عقب به جلو جلوگیری خواهد کرد.
  • هرگز ادرار را در طولانی مدت نگه دارید. درست زمانی که احساس می‌کنید به دفع ادرار نیاز خواهید داشت بهتر است این کار را انجام دهید تا با چنین بیماری مواجه نشوید.
  • استفاده از یک لباس زیر مناسب به عنوان مهمترین راه پیشگیری از عفونت ادراری در سالمندان است. معمولاً لباس نخی مناسب خشک مهمترین لباس برای پیشگیری چنین بیماریهایی خواهد بود.

عفونت ادراری در سالمندان مانند عفونت سارس به عنوان یکی از بیماری های رایج اما سخت است که موجب آزار و اذیت آنها می‌شود از این رو سالمندان نیاز به مراقبت های ویژه ای دارند. شما می توانید جهت مراقبت از سالمندان اقدام به استخدام یک پرستار در منزل خبره و ماهر از سایت سفیر آرامش کنید. جهت دریافت اطلاعات بیشتر در این رابطه با کارشناسان ما از طریق شماره تلفن های درج شده درون سایت تماس بگیرید.

سوالات متداول

عفونت ادراری در سالمندان چه نشانه هایی دارد؟

تکرر و سوزش ادرار، بوی بد ادرار و درد کمر از علائم این عفونت در افراد سالخورده می باشد.

علت بروز عفونت ادراری در زنان و مردان سالمند چیست؟

دیابت، بیماری های کلیوی و استفاده از سوند از دلایل اصلی عفونت ادراری در سالمندان می باشد.

5/5 - (2 امتیاز)
میثم گنجی
میثم گنجی
اینجانب میثم گنجی کار پرستاری و مراقبت از بیمار و سالمند را به طور حرفه ای دنبال می کنم و همواره به ارائه خدمات با کیفیت و متناسب با نیاز هر فرد معتقد هستم. در طی این سال ها، با شرکت در کلاس ها و برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزشی متعدد در این زمینه مهارت ها و تجربیات ارزشمندی کسب کرده ام که سعی دارم در اینجا با شما عزیزان اشتراک بذارم.
درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری
سایر مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
درخواست فوری خدمات پرستاری از سفیر آرامش