آغاز فصل سرما ممکن است همراه با بیماریها و مشکلات مختلفی باشد. بیماریها و عوارض سرد شدن هوا در سالمندان بیشتر از دیگر گروههای سنی است، چرا که با افزایش سن، سیستم ایمنی بدن ضعیفتر میشود. به همین دلیل گفته میشود که مراقبت از سالمندان در فصل سرما اهمیت بیشتری دارد. بیماریهایی که سلامت سالمندان را در ماههای سرد سال تهدید میکند، تنوع زیادی دارد، اما یکی از شایعترین آنها سرمازدگی است. در این مطلب قصد داریم تا درباره مراقبت از سالمند در سرما صحبت کنیم؛ پس تا انتها همراه ما باشید.
عدم تحمل سرما

تحمل افراد نسبت به سرمای هوا یکسان نیست. همین موضوع سبب میشود تا برخی به هوای سرد علاقهمند باشند و برخی دیگر فراری! عدم تحمل سرما حالتی است که فرد بیشتر از بقیه احساس سرما میکند و نمیتواند هوای سرد را تحمل کند. این حالت ممکن است علتهای مختلفی داشته باشد که در ادامه آنها را بیان کردهایم:
- کم خونی
- کمبود ویتامین B12
- کمبود وزن بدن
- کمکاری تیروئید
- گردش خون ضعیف
- دیابت
با توجه به اینکه سالمندان در مقایسه با دیگر گروههای سنی بدن ضعیفتری دارند، تحمل کمتری به سرمای هوا خواهند داشت.
همچنین بخوانید: چرا وجود پرستار سالمند شبانه روزی در منزل الزامی است؟
از سالمندی که تحمل سرما ندارد چگونه مراقبت کنیم؟

نحوه مراقبت از سالمندان در سرما اهمیت زیادی دارد، چرا که با رعایت نکات لازم میتوان از مشکلات بعدی ناشی از عدم تحمل سرما جلوگیری کرد. در ادامه نکات مهم در مراقبت از سالمندان در فصل سرما را معرفی کردهایم:
- در روزهایی که هوا بیش از حد سرد است، مانع از خروج سالمند از منزل شوید.
- زمانی که از خانه خارج میشوید، به سالمند لباسهای گرم و مناسب بپوشانید تا در معرض سرما قرار نگیرد.
- دمای هوای منزل را در حد مطلوب نگه دارید تا برای سالمندان مناسب باشد.
- در روزهای سرد سال، به غذاهای گرم رو بیاورید و رژیم غذایی سالمند را بر مبنای غذاهای سالم تدوین کنید.
- دقت داشته باشید که نیاز بدن سالمند به ویتامینها و مواد معدنی، از طریق مصرف مواد غذایی تامین شود.
- در صورتی که سالمند به طور مداوم احساس سرما میکند، به پزشک مراجعه کنید.
- دقت داشته باشید که سالمند در طول روز به میزان کافی آب بنوشد.
در مجموع گرم نگه داشتن سالمند و رعایت نکات تغذیه ای برای مراقبت از سالمندان در سرما ، میتواند مشکل عدم تحمل نسبت به سرما را کاهش دهد.
همچنین بخوانید: مقایسه پرستار در منزل با خانه سالمندان و بررسی مزایا و معایب آنها
نگهداری از سالمندان در سرمازدگی
سرمازدگی حالتی است که دمای بدن از حد طبیعی پایینتر میرود و در این شرایط علائم سرمازدگی بروز میکند. این عارضه سطوح مختلفی داشته و در اثر مواجه با سرمای هوا ایجاد میشود. سرمازدگی با قرمز و سرد شدن بینی، گوش، گونهها، انگشتان دست و چانه آغاز میشود و در ادامه احساس درد نیز شکل میگیرد. البته سرمازدگی موجب تغییراتی همچون کاهش جریان خون در اندامهای داخلی نیز میشود.
بیشتر بخوانید: گرمازدگی و راهکارهای حفظ سلامتی افراد پیر و بیماران در گرمای تابستان
با توجه به ضعف بدنی سالمندان، احتمال سرمازدگی در این گروه سنی بیشتر است. در روزهای سرد سال تا حد امکان، سالمند را در خانه نگه دارید تا در معرض سرما قرار نگیرد. اگر در خارج از منزل بودید و علائم سرمازدگی مانند قرمزی اعضای بدن را مشاهده کردید، بلافاصله به خانه بازگردید و سالمند را گرم کنید.
پس از بازگشت به خانه، اگر زیر باران بودهاید و لباسهای سالمند خیس شده است، بلافاصله لباسهای خیس را خارج کرده و جواهرات و ساعت فلزی سرد را از بدن او دور کنید. سالمند را در یک جای گرم قرار دهید تا به آرامی احساس سرما از بین برود. در صورتی که شدت سرمازدگی سالمند زیاد است، حتما با اورژانس تماس بگیرید.
پیشگیری از سرمازدگی برای سالمندان
یکی از بهترین روشها برای نگهداری از سالمندان در فصول سرد سال، جلوگیری از قرارگیری آنها در معرض سرمای هوا است. هوای سرد از یک سو سالمند را با احتمال سرمازدگی روبهرو میکند و از سوی دیگر ممکن است سالمند در برف و یخ زمین خورده و آسیب ببیند. در مراقبت از سالمندان در فصل سرما پوشیدن لباس گرم را نیز فراموش نکنید، البته دقت داشته باشید که لباس بیش از حد تنگ نباشد، چرا که ممکن است جریان خون را کاهش داده و اثرات سرمای هوا را بیشتر کند.
همچنین بخوانید: اهمیت رژیم غذایی و ورزش در پرستاری سالمند
10 بیماری که سالمند در اثر سرما
اهمیت پرستاری از سالمندان در فصول سرد سال افزایش مییابد، چرا که ممکن است به بیماریهای مختلفی مبتلا شوند. در ادامه به معرفی این بیماریها پرداختهایم:
- سرفه و سرماخوردگی: شایعترین بیماری تهدیدکننده سلامت سالمندان در ماههای سرد سال است.
- آنفولانزا: این بیماری در اثر عامل ویروسی ایجاد میشود و علائمی مشابه سرماخوردگی دارد اما با شدت بیشتر!
- عفونت دستگاه تنفسی: در پی ایجاد عفونت در سیستم تنفسی، درد و التهاب در گلو احساس میشود.
- اسهال و استفراغ: در اثر ابتلا به برخی بیماریهای ویروسی، ممکن است علائم اسهال و استفراغ نیز ایجاد شوند.
- زانو درد: سرمای هوا درد مفاصل همچون زانودرد را افزایش میدهد که ماساژ میتواند این درد را آرامتر کند.
- عفونت چشم: ابتلا به برخی ویروسها، موجب عفونت چشم، قرمزی و ریزش اشک میشود.
- کمبود ویتامین D: سالمندان در ماههای سرد در خانه میمانند و دوری از خورشید موجب این عارضه میشود.
- تغییرات خلق و خو: دوری از خورشید و در خانه ماندن، ناآرامیهای روحی در فصلهای سرد را افزایش میدهد.
- تغییرات وزن: عدم پیادهروی و خروج از منزل، موجب اضافه وزن میشود؛ پس ورزش در خانه را فراموش نکنید.
- سرمازدگی: قرارگیری در معرض هوای سرد موجب میشود تا سالمند به عوارض سرمازدگی مبتلا شود.
عدم قرارگیری در معرض هوای سرد و نکات تغذیه ای برای مراقبت از سالمندان در سرما میتواند احتمال ابتلا به این بیماریها را کاهش دهد. همچنین سرمای هوا درد و ناراحتی ناشی از دیگر بیماریها مانند بیماریهای قلبی را نیز بیشتر میکند، پس مراقبت از سالمند در سرمای هوا اهمیت بسیار زیادی دارد.
پرستار سالمند و مراقبت آنهادر ماههای سرد
در این مطلب درباره جلوگیری از سرمازدگی سالمندان و پرستاری از آن ها صحبت کردیم. فراموش نکنید که نحوه مراقبت از سالمندان در سرما اهمیت بسیار زیادی دارد. معمولا سالمندان در ماههای سرد سال، بیش از دیگر زمانها به مراقبت مداوم نیاز دارند، اما اغلب خانوادهها به دلیل مشغلههای کاری نمیتوانند همیشه در خانه بمانند. در این زمانها میتوان از خدمات موسسه پرستاری سفیر آرامش استفاده کرد. این مرکز آماده است تا پرستار سالمند را برای نگهداری از عزیزان شما اعزام کند.
سوالات متداول
سرمازدگی چیست و چه علائمی دارد؟
سرمازدگی زمانی ایجاد میشود که دمای بدن از حد طبیعی پایینتر رود. علائم سرمازدگی با قرمز و سرد شدن بینی، گونه، چانه، گوش و انگشتان دست آغاز میشود و در ادامه به احساس درد میرسد. این علائم زمانی به وجود میآیند که فرد در معرض هوای سرد قرار گیرد.
عدم تحمل سرما به چه معنا است؟
عدم تحمل سرما یعنی فرد بیش از دیگران احساس سرما داشته و نمیتواند هوای سرد را تحمل کند. از جمله عواملی که تحمل سرما را در افراد کاهش میدهند میتوان به کم خونی، کمبود ویتامین B12، کمبود وزن بدن، کمکاری تیروئید، گردش خون ضعیف و دیابت اشاره کرد.
چرا مراقبت از سالمند در سرما اهمیت بیشتری دارد؟
سالمندان گروه سنی حساستری هستند که تحمل کمتری نسبت به سرمای هوا دارند. همچنین احتمال ابتلا به سرمازدگی در سالمندان بیش از دیگر افراد است؛ از این رو در ماههای سرد سال باید مراقب سالمندان باشید.
در نحوه مراقبت از سالمندان در سرما، چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
در روزهای سرد سال، تا حد امکان سالمند را در منزل نگه دارید، در صورت خروج از منزل به سالمند لباسهای گرم بپوشانید، در رژیم غذایی سالمند تنها از غذاهای سالم و حاوی مواد مغذی استفاده کنید، دمای هوای منزل را در حد مطلوب نگه دارید و دقت کنید که سالمند به مقدار کافی آب بنوشد.
در ماههای سرد سال چه بیماریهایی سالمندان را تهدید میکند؟
از جمله بیماریهایی که سالمندان را در ماههای سرد سال بیشتر تهدید میکنند، میتوان به سرفه و سرماخوردگی، آنفولانزا، عفونت دستگاه تنفسی، اسهال و استفراغ، زانو درد، عفونت چشم، کمبود ویتامین D، تغییرات خلق و خو، تغییرات وزن و سرمازدگی اشاره کرد.
مقایسه هزینه خانه سالمندان و پرستار سالمند منزل | سفیر آرامش 9:00:37 ق.ظ 30 آگوست, 2023
[…] همچنین بخوانید: توصیههایی برای مراقبت از سالمندان در فصل سرما […]