پرستاری از مبتلایان به اختلالات اضطرابی نقش بسیار مهمی در بهبود کیفیت زندگی این افراد دارد و نیازمند اطلاعات کافی در رابطه با این بیماری است. بیماری اختلالات اضطرابی یکی از مشکلات شایع اعصاب و روان است که می تواند به اشکال مختلف و در سطوح مختلف ساده تا حاد بروز کند، درمان و کنترل این بیماری می تواند در افزایش کیفیت زندگی فردی و اجتماعی مبتلایان موثر باشد، امروزه مراکز پرستاری در منزل خدمات پرستاری متنوعی را در زمینه پرستاری از بیماران و از جمله مبتلایان به بیماری اختلال اضطراب ارائه می دهند.
سفیر آرامش از مراکز خدمات پرستاری است، این مجموعه با کادری متخصص و مجرب توانسته است خدمات ارزنده ای را در زمینه سلامت جامعه ارائه دهد، توجه به نیازهای مخاطبین و ارائه بهترین خدمات حرفه ای متناسب با شرایط هر فرد و با قیمت مناسب، از مزیت های همراهی با این مرکز پرستاری موفق می باشد. در این مقاله قصد داریم به موضوع پرستاری از مبتلایان به اختلالات اضطرابی بپردازیم.
پیشنهاد مقاله: اختلال وسواسی جبری چیست و چگونه درمان می شود ؟
بیماری اختلال اضطرابی چیست؟
می توان گفت اضطراب و استرس بخش جدایی ناپذیر زندگی امروزی است و یک واکنش طبیعی در برابر شرایط تنش زا و یا خطرناک می باشد، اما در برخی از افراد شاهد اضطراب دائمی حتی بدون عامل تنش زای خارجی هستیم، این اضطراب و استرس مکرر، می تواند در سطوح مختلفی بروز کند به طوری که در برخی از افراد چندان شدید نیست ولی در گروهی از افراد شاهد نوع حاد این بیماری هستیم که نیازمند مداخلات درمانی می باشد.
مدت زمان درمان اختلال اضطرابی بسته به شرایط هر فرد متغیر است، اقدامات درمانی و پرستاری از این بیماران علاوه بر دانش تخصصی در این رابطه نیازمند صبر و آرامش زیاد می باشد، از این رو پرستاران می بایست به صورت حرفه ای در این زمینه آموزش دیده باشند.
نشانه های اختلالات اضطرابی چیست؟
حملات اضطرابی همراه با نشانه هایی است که می تواند در شناخت این بیماری موثر باشد، پرستاری از مبتلایان به اختلالات اضطرابی نیازمند شناخت این علایم و نشانه ها است.
از نشانه های حملات اضطرابی می توان به تپش قلب، حالت تهوع، تعریق زیاد، درد قفسه سینه، ناآرامی و بی قرار، نشخوار فکری و مرور مکرر افکار، عصبی بودن، افسردگی، ترس، احساس گزگز شدن در اندام ها، تنگی نفس، اختلالات و مشکلات خواب، احساس سرگیجه،خشکی دهان، عدم تمرکز، درد در عضلات، محدود شدن ارتباطات اجتماعی و انزوا اشاره کرد. پرستار افراد درگیر با این اختلالات می بایست در رابطه با راه کنترل و مواجه شدن با هر یک از این علایم مهارت کافی را داشته باشد.
آشنایی با علل ایجاد اختلالهای اضطرابی
جهت درمان ریشه ای بیماری اختلالات اضطرابی می بایست عامل آن شناسایی گردد، علل مختلفی در بروز این اختلالات نقش دارند، از این جمله می توان به ژنتیک اشاره کرد، به طوری که می تواند با سابقه فامیلی مرتبط باشد، از دیگر عوامل دخیل در این بیماری، آسیب ها و مشکلات مغزی است که سبب بروز حالت ترس و اضطراب می گردد.
از دیگر علل این عارضه عوامل محیطی است، سوء استفاده، آسیب های رفتاری دوران کودکی، حوادث تلخ مانند از دست دادن عزیزان و غیره می تواند در این رابطه موثر باشد، استفاده از مواد مخدر و الکل نیز می تواند زمینه ساز این مشکلات باشد. برخی از بیماری ها مانند کم خونی، اختلالات هورمونی، مشکلات قلبی و ریوی، تیروئید و فشار خون از دیگر علل حملات اضطرابی است.
در طبقه بندی اختلالات اضطرابی انواع مختلفی از این عارضه وجود دارد به طوری که از شایع ترین اختلالات اضطرابی می توان به اختلالات اضطراب فراگیر، اختلالات اضطراب اجتماعی، فوبیاهای خاص، اختلالات اضطرابی جدایی، اختلالات اضطرابی ناشی از دارو و لالی انتخابی اشاره کرد.
درمان انواع مختلف اختلال اضطراب
درمان اختلالات اضطرابی به مواردی چون تکنیکهای تنفس عمیق، مدیتیشن روزانه، و ورزش منظم تکیه میکند. همچنین، مشاوره روانشناختی و تراپی شناختی-رفتاری ابزارهای مؤثری هستند. در این روشها، افراد یاد میگیرند چگونه با افکار منفی مقابله کنند، محدودیتهای خود را ترک کنند و به تدریج اعتماد به نفس خود را افزایش دهند. درمان اختلالات اضطرابی نیازمند صبر و تمرین مداوم است، اما با راهنمایی مناسب، بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی افراد دستپیدا خواهد کرد.
مدت زمان درمان اختلال اضطرابی بسته به شرایط هر فرد متغیر است، جهت تشخیص این بیماری به بررسی علایم پرداخته می شود و ضمن گرفتن شرح حال بیمار، سوابق رفتاری وی بررسی می گردد. به منظور درمان حملات اضطرابی می توان از درمان های دارویی استفاده کرد، انواع مختلفی از داروهای ضدافسردگی ممکن است توسط روانپزشک تجویز گردد. از دیگر راهکارهای درمان حملات اضطرابی روان درمانی است، که به بیمار کمک می کند رفتار و افکار خود را مدیریت نمایند.
فرایند پرستاری از بیماران مبتلا به اختلال اضطرابی
پرستاری از مبتلایان به اختلالات اضطرابی یا پرستار سالمند می بایست توسط فردی انجام شود که اطلاعات کافی در رابطه با دانش روانشناسی داشته باشد، همان طور که اشاره شد یکی از روش های درمانی این عارضه روان درمانی است. در طول مدت زمان درمان اختلال اضطرابی، پرستار می بایست به کنترل مصرف داروها تجویز شده بپردازد، علاوه بر این در برنامه های روان درمانی توصیه شده می تواند بیمار را همراهی نماید.
تنظیم برنامه غذایی مناسب، کنترل برنامه ورزشی روزانه، برنامه خواب منظم، القای افکار و روحیات مثبت از جمله فرآیند پرستاری طی مدت زمان درمان اختلال اضطرابی می باشد، درمان شناختی رفتاری از جمله راهکارهای مفید در بهبود این عارضه است. یکی از عوامل تشدید این عارضه، بی کار بود است، از این پرستارانی که در ارتباط با این بیماران هستند می بایست طی مدت زمان درمان اختلال اضطرابی، برای ساعات بی کاری فعالیت های مفید را جایگزین نماید.
کلام پایانی
در این مقاله به بررسی اختلال اضطرابی پرداختیم، همان طور که اشاره شد این بیماری می تواند کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد، پرستاری از مبتلایان به اختلالات اضطرابی نیازمند دانش تخصصی در این زمینه می باشد و علاوه بر آن می بایست صبور بود و در مدت زمان درمان اختلال اضطرابی بیمار را همراهی نمود، استفاده از خدمات پرستاری از منزل ارائه شده از مراکز معتبر می تواند در این زمینه مفید باشد.