Safir logo
سفیر آرامش » مقالات خدمات پرستاری » مقالات پرستاری بیمار » پگ معده چیست؛ نکات مهم مراقبت از peg معده

پگ معده چیست؛ نکات مهم مراقبت از peg معده

پگ معده؛ نکات مهم مراقبت از peg معده

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

آشنایی با روش‌های مراقبت از پگ معده peg اهمیت زیادی برای سلامت بیمار و راحتی او در طول درمانش دارد. ما در این مقاله می‌خواهیم در مورد روش‌های مراقبت از پگ معده صحبت کنیم. اگر این دستگاه برای بیمارتان تجویز شده یا پرستار در منزل این نوع بیماران هستید با ما تا آخر مقاله همراه باشید. تصور کنید برای دو هفته توان خوردن غذا را نداشته باشید، چه اتفاقی می‌افتد؟ ضعف شدید و در بعضی از افراد نرسیدن موادغذایی به بدن برای این مدت، باعث بی‌هوشی یا مرگ نیز می‌شود. حال فرض کنید شخصی در اثر آسیب شدید در تصادف، سکته مغزی یا اختلالات مادرزادی توان خوردن غذا را از دست داده باشد.

بنابراین زمانی که بیمار قدرت بلع خود را از دست داده باشد نیاز است با عمل جراحی و کارگذاشتن تجهیزات پزشکی این کار انجام شود. در چنین شرایطی برای ورود مواد غذایی به بدن بیمارانی که قدرت بلع ندارند، از لوله پگ استفاده می‌شود. این لوله ممکن است برای چند روز یا چند ماه در معده بیمار باقی بماند.

Peg معده چیست؟

پیش از آن که نکات مهم در مراقبت از پک معده را برای شما بیان کنیم، ابتدا باید به این سوال پاسخ دهیم که پگ معده چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که پگ یا بریس معده، یکی از تجهیزات پزشکی درمانی است که برای باز کردن مسیر معده در بیماران با مشکل بلع درون معده قرار داده می‌شود. در واقع بریس معده، تنها راه برای رساندن غذا، داروها، نوشیدنی و مکمل‌ها به طور مستقیم به درون معده است. اجزای سازنده این دستگاه عبارتند از آداپتور، سپر نگهدارنده، سپر داخلی، نوک قارچی کاتتر و کلمپ.

نکات مهم در مراقبت از پگ معده

همان‌طور که گفتیم در مواردی که بیمار قدرت بلع خود را از دست می‌دهد برای این که بتواند تغذیه کند، پزشک از پگ معده برای او استفاده می‌کند. البته برخی اختلالات مثل اختلالات مادرزادی، تصادفات رانندگی یا برخی بیماری‌ها مانند سکته مغزی باعث از دست دادن قدرت بلع به صورت موقت یا دائمی می‌شود. در چنین شرایطی یک لوله به اسم پگ با انجام جراحی درون معده قرار می‌گیرد تا مواد غذایی از طریق آن وارد بدن انسان شود.

نکات مهم در مراقبت از پگ معده

پس از این که این لوله داخل معده بیمار قرار داده شد، نیاز به مراقبت و رعایت نکاتی دارد. از جمله نکات مهم در مراقبت از پک معده می‌توان به رعایت بهداشت پس از بازکردن پانسمان اولیه و مراقبت از شکستن یا جا به جا شدن لوله اشاره کرد. از طرفی طول عمر مفید لوله پگ در حدود 10 ماه تا  یک سال است. بنابراین اگر دوره درمان بیمار بیش از یک سال طول بکشد، پزشک بدون انجام عمل جراحی جدید، به تعویض پگ اقدام می‌کند. در ادامه برخی از مهم‌ترین روش‌های مراقبت از پگ معده peg را بیان خواهیم کرد:

خود مراقبتی از پگ معده

تا اینجا با بریس یا پگ معده آشنا شده و نکات مهم در مراقبت از پگ معده peg را بررسی کردیم. سوالی که در این بخش می‌خواهیم به آن پاسخ دهیم این است که آیا اصولا این بیماران امکان خود مراقبتی از پک معده را دارند؟ در پاسخ به این سوال، ابتدا باید به این سوال پاسخ دهیم که پگ معده برای چه بیمارانی استفاده می‌شود؟

همانطور که در مقدمه نیز به آن اشاره کردیم به طور کلی بیمارانی که قدرت بلع خود را به طور موقت یا دائمی از دست داده‌اند، کاندید جراحی این دستگاه هستند. علاوه بر این افرادی که مدت طولانی در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بستری هستند، قدرت بلع خود را از دست می‌دهند. همچنین کودکان مبتلا به بیماری فلج اطفال، بیماران مراحل پایانی بیماری‌های آلزایمر، پارکینسون، ALS و MS هستند نیز می‌توانند کاندید انجام چنین عملی باشند.

مواردی که بیان کردیم، برای ادامه حیات خود نیاز به عمل جراحی پگ معده دارند. چنین افرادی در شرایطی نیستند که امکان خود مراقبتی از پک معده داشته باشند. علاوه بر این در صورت بروز مشکل در لوله پگ، مثل شکستن، از جا در آمدن و …، به تنهایی قادر به مراقبت و حفظ جان خود نیستند. بنابراین نیاز است که یک شخص به عنوان پرستار در کنار این افراد حضور داشته باشد.

آموزش مراقبت پگ معده در منزل

بعد از آن که پزشک پگ را در محل مورد نظر قرار داد، بانداژ محل صورت خواهد گرفت. البته به این نکته توجه داشته باشید این بانداژ بعد از یک الی دو روز برداشته خواهد شد. بعد از آن محل لوله باید به خوبی با آب و صابون شسته شود تا از بروز عفونت پگ معده جلوگیری شود. در مراقبت از پگ معده در منزل دقت کنید که محل قرار گیری لوله باید در حین شستشو خشک نگه داشته باشید.

بعد از این مرحله بیمار دیگر نیازی ندارد که محل لوله گذاری را بانداژ کند. آموزش مراقبت پگ معده در منزل به شما یاد می‌دهد تا مایعات رقیق را چگونه از لوله به معده بیمار تزریق کنید. به عنوان مثال در صورتی که بیمار شما مشکل در بلع داشته باشید؛ مانند بیماران سکته مغزی و… قوانین خاصی در تغذیه آن‌ها وجود دارد که در مراقبت از پگ معده در منزل به تمامی این قوانین دقت داشته باشید.

نکات مهم در مراقبت از پگ معده در منزل

ممکن است برای بسیاری از افراد این سؤال به وجود آید که نحوه تعویض معده peg به چه صورت می‌باشد؟ زمان تعویض پگ معده هر چند وقت یک بار است؟ در صورت اعزام پرستار حرفه‌ای در این حوزه بدون شک دیگر با چنین مشکلاتی مواجه نخواهید بود. لوله پگ معده ممکن است برای ماه‌ها و گاهی سال‌ها باقی بماند. این در حالی است که ممکن است به دلیل شکستگی، عفونت پگ و… زمان تعویض پگ معده رسیده باشد. به صورت کلی می‌توان گفت پگ معده حداقل 10 ماه عمر دارند.

در بسیاری از موارد دیده شده است که پزشک به بیمار خود گفته است که هر سال باید برای بررسی مراجعه کند. هنگامی که لوله پگ معده مسدود و یا شکسته باشد باید نحوه تعویض معده peg را به خوبی بلد باشید تا به داد بیمار خود برسید. لوله پگ معده به راحتی و بدون تزریق مسکن و یا بی حسی موضعی خارج و یا تعویض خواهد شد. لازم به ذکر است در صورتی که به صورت تصادفی لوله پگ معده از جای خود خارج شد بهتر است سریعاً آن را تعویض کنید؛ زیرا به سرعت محل پگ معده بسته خواهد ش

عوارض گذاشتن پگ معده

هر عمل جراحی با عوارض خاصی همراه است ولی تا به حال موردی به عنوان عوارض گذاشتن پگ معده گزارش نشده است. عمل جراحی گذاشتن لوله پگ نیز مانند هر عمل دیگری عوارض‌های جانبی خود را دارد. برخی از عوارض جزئی جراحی پگ معده عبارتند از:

  • درد در محل قرار گرفتن لوله
  • نشت و خروج محتویات از کنار لوله که در برخی موارد مشاهده شده که لوله از محل خودش خارج می‌شود.
  • عفونت محل قرار گرفتن لوله که در اثر عدم مراقبت صحیح پس از جراحی پگ معده اتفاق می‌افتد.
  • سوراخ شدن و خونریزی روده که در حین جراجی گذاشتن لوله ممکن است اتفاق بیفتد.

عوارض گذاشتن پگ معده

در این مقاله سایت سفیر در مورد مراقبت از پگ معده peg، بیماران کاندید این عمل جراحی و عوارض آن صحبت کردیم. همچنین گفتیم، آسیب‌های این دستگاه سلامت بیماران را تهدید کرده و باید تحت مراقبت ویژه‌ای قرار بگیرند. بهترین راه برای مراقبت بیماران دارای پگ معده، این است که یک پرستار حرفه‌ای برای انجام مراقبت‌های درمانی او استخدام کنید.

پرستاران مرکز پرستاری سفیر آرامش، دوره‌های لازم برای مراقبت از پگ معده peg در بیماران با شرایط مختلف را گذرانده و تجربه کافی را در این زمینه دارند. برای اطلاع از شرایط اعزام پرستار بیمار در منزل و مراقبت از بیماران با پگ معده، با کارشناسان این مرکز تماس بگیرید.

سوالات متداول

پگ معده به چه معناست؟

پگ یا بریس معده، یکی از تجهیزات پزشکی درمانی است که برای باز کردن مسیر معده در بیماران با مشکل بلع درون معده قرار داده می‌شود. در واقع بریس معده، تنها راه برای رساندن غذا، داروها، نوشیدنی و مکمل‌ها به طور مستقیم به درون معده است.

چه نکاتی از مراقبت از پگ معده مهم است؟

اختلالات مثل اختلالات مادرزادی، تصادفات رانندگی یا برخی بیماری‌ها مانند سکته مغزی باعث از دست دادن قدرت بلع به صورت موقت یا دائمی می‌شود. در چنین شرایطی یک لوله به اسم پگ با انجام جراحی درون معده قرار می‌گیرد تا مواد غذایی از طریق آن وارد بدن انسان شود.

خود مراقبتی از پک معده چیست؟

به طور کلی بیمارانی که قدرت بلع خود را به طور موقت یا دائمی از دست داده‌اند، کاندید جراحی این دستگاه هستند. علاوه بر این افرادی که مدت طولانی در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بستری هستند، قدرت بلع خود را از دست می‌دهند.

گذاشتن پگ معده چه عوارضی دارد؟

از جمله عوارض آن می‌توان به درد در محل قرار گرفتن لوله، نشت و خروج محتویات از کنار لوله که در برخی موارد مشاهده شده که لوله از محل خودش خارج می‌شود، عفونت محل قرار گرفتن لوله که در اثر عدم مراقبت صحیح پس از جراحی پگ معده اتفاق می‌افتد و سوراخ شدن و خونریزی روده که در حین جراجی گذاشتن لوله ممکن است اتفاق بیافتذ، اشاره کرد.

میثم گنجی
میثم گنجی
اینجانب میثم گنجی کار پرستاری و مراقبت از بیمار و سالمند را به طور حرفه ای دنبال می کنم و همواره به ارائه خدمات با کیفیت و متناسب با نیاز هر فرد معتقد هستم. در طی این سال ها، با شرکت در کلاس ها و برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزشی متعدد در این زمینه مهارت ها و تجربیات ارزشمندی کسب کرده ام که سعی دارم در اینجا با شما عزیزان اشتراک بذارم.
درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری
سایر مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
درخواست مشاوره رایگان خدمات پرستاری