سفیر آرامش » مقالات خدمات پرستاری » مقالات پرستاری بیمار » بیماری مزمن؛ انواع و رایج ترین مریضی های مزمن

بیماری مزمن؛ انواع و رایج ترین مریضی های مزمن

بیماری مزمن؛ انواع و رایج ترین مریضی های مزمن

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

جالب است بدانید که اکثر مرگ‌ومیرهای زودرس در دنیا به دلیل انواع بیماری‌ مزمن اتفاق میفتند! بیماری‌هایی مانند دیابت و برخی انواع سرطان‌ها، همه از این دسته بیماری‌ها محسوب می‌شوند که به اصطلاح به آن‌ها قاتلان خاموش می‌گویند. متاسفانه علی‌رغم پیشرفت‌های قابل توجه در علم پزشکی، بیماری‌ مزمن همچنان می‌تواند تهدیدی جدی برای سلامت و زندگی افراد به حساب آید. اگر شما هم نسبت به این نوع بیماری‌ها نگران هستید، با ما در این مقاله همراه شوید تا به بررسی مفهوم بیماری‌های مزمن بپردازیم.

بیماری مزمن چیست؟

بیماری‌های مزمن یا Chronic disease به بیماری‌هایی مانند دیابت، فشار خون بالا و سرطان گفته می‌شود که معمولاً به مدت شش ماه یا بیشتر ادامه پیدا می‌کنند. علائم این بیماری‌ها به تدریج ظاهر شده و با گذر زمان ممکن است بدتر شوند و بر کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارند.

نکته حائز اهمیت این است که ابتلا به بیماری مزمن به معنی مرگ حتمی نیست. این اصطلاح به این معناست که بیماری به‌طور خودبه‌خود درمان نمی‌شود و درمان قطعی ندارد. به عبارت دیگر، روش‌های درمانی موجود تنها می‌توانند روند پیشرفت بیماری را کند کرده و شدت علائم را کاهش دهند. در کنترل بیماری‌های مزمن کمک گرفتن از افرا متخصص همچون پرستار بیمار می‌تواند نقش بسیار مثبتی در روند بیماری داشته باشد.

بیماری مزمن چیست؟

منظور از بیماری مزمن چیست؟

بیماری‌های مزمن به عنوان تهدیدی پنهان و قاتلی خاموش شناخته می‌شوند که به آرامی و در مدت زمان طولانی سلامت فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهند. بیماری مزمن اغلب با علائم پنهان و نامشخص آغاز می‌شود و ممکن است در ابتدا به اشتباه تشخیص داده شود. به مرور زمان، اثرات این بیماری‌ها می‌تواند به طور گسترده‌ای بر جنبه‌های فیزیکی، روانی و اجتماعی زندگی فرد تأثیر بگذارد.

بیماری‌های مزمن شامل دسته‌ای از بیماری‌ها مانند بیماری‌های تنفسی، قلبی و عروقی، دیابت و… هستند. در ادامه به لیست انواع بیماری مزمن اشاره می‌کنیم تا آگاهی بیشتری در این زمینه کسب کنید. آگاهی از این بیماری‌ها و اتخاذ اقدامات مناسب برای پیشگیری و مدیریت آن‌ها بسیار حائز اهمیت است تا بتوان از تاثیرات منفی آن‌ها بر سلامت فرد جلوگیری کرد.

به نقل از وبسایت my.clevelandclinic.org :

بیماری مزمن چیست؟

بیماری های مزمن برای مدت طولانی، اغلب یک سال یا بیشتر طول می کشد. همچنین ممکن است نیاز به مراقبت های پزشکی مداوم داشته باشید و در انجام کارهایی که باید هر روز انجام دهید با مشکل مواجه شوید. این رفتارها که فعالیت های روزمره زندگی نامیده می شوند، شامل مواردی مانند استفاده از توالت و لباس پوشیدن است. این مشکلات می تواند خانواده شما را نیز تحت تاثیر قرار دهد. نمونه هایی از بیماری های مزمن شامل دیابت و بیماری مزمن ریوی مانند COPD است.

انواع بیماری های مزمن

در این بخش قصد داریم شما را با انواع بیماری‌های مزمن آشنا کنیم و توضیحات مختصری درباره هر بیماری مزمن ارائه دهیم.

  • آسم و آلرژی

آسم در سالمندان با التهاب و تنگی مجاری تنفسی همراه است و معمولاً با خس‌خس سینه، سرفه و تنگی نفس خود را نشان می‌دهد.

  • انواع سرطان

سرطان با رشد غیرطبیعی و بیش‌ازحد سلول‌ها آغاز می‌شود. این بیماری مزمن انواع مختلفی دارد و بر اساس نوع و شدت آن، روش‌های درمانی متفاوتی وجود دارد.

  • بیماری‌های قلبی و عروقی

این دسته از بیماری‌ها معمولاً با فشار خون بالا، کلسترول بالا، استعمال دخانیات و چاقی مرتبط هستند و می‌توانند تأثیرات منفی بر قلب و عروق داشته باشند.

  • کمردرد و سایر دردهای اسکلتی- عضلانی

کمردرد و دیگر دردهای اسکلتی- عضلانی از جمله بیماری‌های مزمن رایج هستند که می‌توانند ماه‌ها و حتی سال‌ها ادامه داشته باشند و شامل درد در نواحی مختلف بدن مانند کمر، گردن و مفاصل هستند.

  • آلزایمر

آلزایمر یکی از بیماری‌های شایع در میان افراد مسن است. این اختلال عصبی پیشرونده می‌تواند به طور قابل توجهی بر حافظه، توانایی شناختی و قدرت تفکر فرد تأثیر بگذارد و برای جلوگیری از آلزایمر روش های مختلفی وجود دارد.

  • افسردگی و اختلالات عصبی

جالب است بدانید که افسردگی نیز در دسته بیماری‌های مزمن قرار دارد. افراد مبتلا به افسردگی به طور مداوم با احساساتی مانند غم، بی‌انگیزگی و ناامیدی مواجه می‌شوند. علاوه بر علائم روحی، افسردگی می‌تواند با تغییرات در اشتها، خواب و خستگی مداوم نیز همراه باشد.

انواع بیماری مزمن

لیست بیماری های مزمن

در زیر لیستی از مهم‌ترین و رایج‌ترین بیماری‌های مزمن را آورده‌ایم. توجه به این لیست و آگاهی از بیماری مزمن به شما کمک می‌کند تا اقدامات درمانی را سریع‌تر و موثرتر در پیش بگیرید.

انواع مختلف سرطان آسم و آلرژی سردردهای میگرنی انسدادی ریه کلسترول بالا
دیابت زوال عقل آلزایمر فشار خون بالا بیماری‌های قلبی
زخم معده بیماری کرون اختلالات غده تیروئید بیماری‌های کبدی پارکینسون
کمردرد مزمن ام‌اس هپاتیت صرع اندومتریوز
ایدز آرتروز روماتیسم پوکی استخوان ناشنوایی

رایج‌ ترین بیماری‌های مزمن

همانطور که پیش‌تر نیز گفته شد، بیماری‌ مزمن اغلب با عوارض جسمی و روانی متنوعی همراه است و عواملی چون ژنتیک، رفتارهای فردی، محیط و سبک زندگی در ایجاد یا تشدید آن‌ها نقش دارند. برخی از این بیماری‌ها را در بخش‌های قبل نام بردیم. به طور کلی رایج‌ترین بیماری‌های مزمن شامل موارد زیر هستند:

  • بیماری‌های قلبی و عروقی
  • دیابت
  • بیماری‌های تنفسی مزمن
  • سرطان
  • بیماری‌های عصبی مزمن مانند التهاب مزمن مغزی
  • اختلالات روانی و عصبی
  • بیماری‌های مزمن گوارشی
  • بیماری‌های کلیوی مزمن
  • اختلالات خودایمنی

فراموش نکنید که بیماری‌های مزمن چالشی جدی برای حفظ کیفیت زندگی افراد به شمار می‌روند و می‌توانند تغییرات منفی زیادی در سبک زندگی ایجاد کنند. برای مقابله و کنترل این بیماری‌ها و حفظ یا بهبود کیفیت زندگی، ضروری است که افراد به مدیریت صحیح بیماری، پذیرش سبک زندگی سالم، تغذیه مناسب، فعالیت بدنی منظم، کنترل استرس و دریافت حمایت اجتماعی توجه کنند. آگاهی از بیماری و همکاری نزدیک با پزشکان و متخصصان نیز بخش مهمی از مدیریت این بیماری‌ها است. با انجام تغییرات مثبت در سبک زندگی، می‌توان به بهبود کیفیت زندگی در مواجهه با بیماری‌های مزمن کمک کرد.

رایج‌ ترین لیست بیماری‌ های مزمن

شایع ترین بیماری های مزمن در کودکان

یکی از مسائل بهداشتی مهم در جامعه، شیوع بیماری‌های مزمن در کودکان است. بیماری‌های مزمن معمولاً بیماری‌هایی هستند که به طور معمول در طول مدت‌های طولانی ادامه دارند و تاثیرات طولانی مدتی بر روی سلامت کودکان دارند. در اینجا به برخی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن در کودکان اشاره خواهیم کرد:

  • عوارض نارس بودن
  • بیماری قلبی
  • بیماری مزمن ریوی یا تنفسی
  • بیماری نورودژنراتیو
  • اختلالات ژنتیکی
  • اختلالات رشدی
  • بهبودی آسیب جدی
  • سرطان دوران کودکی
  • کمبودهای تغذیه‌ای
  • شرایط تنفسی
  • بیمار عصبی

این بیماری‌ها می‌توانند به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر کیفیت زندگی کودکان تأثیر بگذارند و نیاز به درمان مداوم و مراقبت دارند. بهترین راه برای پیشگیری و مدیریت این بیماری‌ها، مشاوره پزشکی منظم و تغذیه سالم است. همچنین، آگاهی و توجه به علائم و نشانه‌های این بیماری‌ها نیز بسیار مهم است تا مشکلات به مرحله مزمن نرسند.

همانطور که در این مقاله از سفیر آرامش اشاره شد، بیماری‌ مزمن، شامل اختلالات مختلفی مانند بیماری‌های قلبی- عروقی، دیابت، سرطان و اختلالات عصبی و روانی، تأثیرات گسترده‌ای بر سلامت و کیفیت زندگی فرد دارند. این مشکلات رفتاری سالمندان به طور معمول با علائم تدریجی و طولانی مدت همراه هستند و ممکن است نیاز به مدیریت مداوم و تغییرات اساسی در سبک زندگی داشته باشند. عوامل مختلفی از جمله ژنتیکی، محیطی و رفتاری می‌توانند در بروز یا تشدید این بیماری‌ها نقش داشته باشند. برای مقابله با این چالش‌ها و بهبود کیفیت زندگی، افراد باید به مدیریت بیماری، رعایت سبک زندگی سالم، تغذیه مناسب و فعالیت بدنی منظم توجه کنند.

سوالات متداول

بیماری مزمن به چه معناست ؟

بیماری‌های مزمن به اختلالاتی گفته می‌شود که به طور مداوم و طولانی ‌مدت ادامه دارند و معمولاً برای مدت شش ماه یا بیشتر بهبود نمی‌یابند. این بیماری‌ها معمولاً به تدریج ظاهر می‌شوند.

 چه عواملی می‌توانند باعث ابتلا به بیماری‌های مزمن شوند؟

عوامل مختلفی از جمله ژنتیک، رفتارهایی مانند تغذیه نامناسب و عدم فعالیت بدنی، عوامل محیطی و عادات زندگی مانند استعمال دخانیات و مصرف الکل در بروز این دسته از بیماری‌ها نقش دارند.

انواع رایج بیماری‌های مزمن کدامند؟

اختلالات قلبی-عروقی، اختلالات عصبی، آسم، انواع سرطان، دیابت، بیماری‌های کلیوی مزمن و… بیماری مزمن رایج محسوب می‌شوند.

3/5 - (2 امتیاز)
تصویر مریم آقایی زاده
مریم آقایی زاده
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
تصویر تایید و بررسی
تایید و بررسی

مریم پیله ور کارشناس پرستاری

درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری
سایر مقالات مرتبط
guest
4 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
درخواست فوری خدمات پرستاری از سفیر آرامش