سندرم شوگرن Sjogren’s Syndrome یک بیماری خود ایمنی است که غدد مسئول مرطوب نگه داشتن چشم و دهان و سایر قسمت های بدن را مورد حمله قرار داده و از بین می برد. به همین دلیل ، خشکی چشم علامت شایع سندرم شوگرن است.
زنان و مردان از هر سن و نژادی ممکن است به سندرم شوگرن مبتلا شوند ، اما شیوع آن در بین زنان قفقازی بیشتر است ، این بیماری معمولاً از 40 تا 60 سالگی آغاز می شود.
بنیاد سندرم شوگرن تخمین می زند که حدود 4 میلیون آمریکایی به این بیماری مبتلا هستند. ، و حدود 90 درصد آنها زن هستند. ممکن است 3 میلیون نفر از ابتلا به این بیماری آگاهی نداشته باشند.
از آنجا که خشکی چشم از ویژگیهای بارز سندرم شوگرن است ، بنابراین بسیاری از موارد این بیماری گزارش نمی شوند. تخمین زده می شود که از هر 10 بیمار با چشم خشک، 1 نفر دارای سندرم شوگرن است. به گفته محققان ، از ابتدای بیماری ممکن است چهار سال یا بیشتر طول بکشد تا تشخیص دقیق داده شود.
علل سندرم شوگرن
سندرم شوگرن یکی از شایع ترین اختلالات خود ایمنی است. در این بیماری ها ، گلبول های سفید فرد به بافت ها و اندام های خود حمله کرده و به آنها آسیب می رسانند.
اینکه چرا پاسخهای ایمنی غیرطبیعی باعث ایجاد و تخریب بافتهای خود بدن می شود ، به روشنی درک نشده است. به طور معمول ، سیستم ایمنی بدن ما اعضای بدن خود را “دوست” می شناسد و فقط برای مبارزه و از بین بردن مواد “خارجی” یا ارگانیسم های مضر مانند ویروس ها فعال می شود.
پاسخهای ایمنی غیر طبیعی ممکن است ارثی باشد ، یا ممکن است مربوط به عفونتهای ویروسی یا باکتریایی باشد. سندرم شوگرن می تواند به تنهایی رخ دهد (سندرم اولیه شوگرن) یا می تواند همراه با سایر بیماری های خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید ، لوپوس ، بیماری سلیاک یا اسکلرودرمی (سندرم شوگرن ثانویه) رخ دهد.
علایم سندرم شوگرن :
علائم کلاسیک سندرم شوگرن عبارتند از: خشکی چشم ، خشکی دهان ، خستگی و درد مفاصل. علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
ناراحتی ناشی از لنزهای تماسی
سینوس های خشک و عفونت های مکرر سینوسی یا خون دماغ
درد دهان ، زبان یا گلو
مشکل جویدن یا بلعیدن
لبهای خشک یا پوسته شده
بلفاریت
پوست خشک و دردناک
درد عضلانی
خشکی واژن
علائم چشمی دیگر که می تواند با سندرم شوگرن رخ دهد شامل تاری دید ، احساس ریزش اشک یا سوزش و حساسیت به نور است.
چشم پزشک ممکن است تعدادی آزمایش برای تأیید تشخیص سندرم شوگرن انجام دهد. در یک آزمایش معمول (که آزمایش شیرمر نامیده می شود) ، نوک یک نوار کاغذ آزمایش زیر پلک پایین قرار می گیرد تا میزان اشک چشم را برای مدت زمان مشخص (معمولاً پنج دقیقه) اندازه گیری کند.
آزمایش های دیگر ممکن است شامل استفاده از رنگ هایی باشد که اشک را رنگی می کنند. سپس پزشک با استفاده از میکروسکوپ چشم های بیمار را معاینه می کند تا سرعت تبخیر اشک را اندازه گیری نماید و احتمال آسیب به قرنیه یا ملتحمه را بررسی می کند .
مقدار و کیفیت بزاق تولید شده در دهان نیز ممکن است اندازه گیری شود. پزشک آزمایش های مرتبط دیگر از جمله آزمایش خون را تجویز میکند. (برخی از آنتی بادی های موجود در خون معمولاً در افراد مبتلا به سندرم شوگرن مشاهده می شود.)
یک آزمایش تشخیصی به نام Sjö (Bausch + Lomb) روشی حساس تر و خاص تر برای تشخیص سندرم شوگرن را ارائه می دهد. در این روش علاوه بر بررسی آنتی بادی های عادی که معمولاً در جریان خون بیماران مبتلا به این بیماری یافت می شود ، وجود سه نشانگر زیستی اضافی را که مخصوص سندرم شوگرن هستند را برای دقت تشخیصی بیشتر بررسی می کند .
خشکی چشم ناشی از سندرم شوگرن چگونه درمان می شود
خشکی چشم ناشی از سندرم شوگرن ممکن است به درمان مداوم با اشک مصنوعی ، پماد یا سایر روش های درمانی نیاز داشته باشد.
برای درمان خشکی چشم ناشی از سندرم شوگرن ممکن است به قطره های چربی یا پماد چرب نیاز داشته باشید.
از آنجا که بسیاری از افراد مبتلا به سندرم شوگرن با تبخیر سریع اشک هایشان مشکل دارند ، قطره های روغنی چشم گاهی اوقات بسیار مفید هستند. این قطره ها به کند شدن تبخیر اشک کمک می کند تا چشم ها بتوانند مدت طولانی بین پلک زدن مرطوب بمانند.
چشم پزشک همچنین مشکلی به نام اختلال عملکرد غده چربی چشم به نام meibomian را بررسی می کند ، که دلیل اصلی خشکی تبخیری چشم است.
در این شرایط ، غدد موجود در پلک ها که روغن یا meibum را در لایه اشک ترشح می کنند ، ملتهب و و دچار انسداد می شوند.
کاهش مقدار یا کیفیت میبوم نیز ممکن است در این امر دخیل باشد. این روغن برای جلوگیری از تبخیر سریع اشک ضروری است. درمان موفقیت آمیز این مشکل می تواند به کاهش ناراحتی خشکی چشم مربوط به شوگرن کمک کند.
برای رفع درد یا التهاب چشم ، ممکن است لازم باشد از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی NSAID مانند آسپرین یا ایبوپروفن استفاده کنید. اگر عوارض شدید سندرم شوگرن را دارید ، ممکن است پزشک داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی را نیز به شما توصیه کند.
عوارض جانبی سندرم شوگرن
از آنجا که خشکی مزمن چشم یکی از علائم مهم سندرم شوگرن است ، بنابراین باید از چرب شدن چشمان خود اطمینان حاصل کنید تا از صدمه ای که منجر به زخم شدن و عفونت چشم می شود ، جلوگیری کنید.
سندرم شوگرن غده هایی را که مسئول لغزندگی چشم و سایر قسمت های بدن هستند از بین می برد. سندرم شوگرن همچنین می تواند باعث خشکی دهان شود که منجر به پوسیدگی دندان یا حتی از بین رفتن دندان شود. استفاده از مواد روان کننده دهان (بزاق مصنوعی) ممکن است برای مرطوب نگه داشتن دهان و کمک به بلع مورد نیاز باشد.
همچنین ، افراد مبتلا به سندرم شوگرن به احتمال زیاد به لنفوم (سرطان سیستم لنفاوی ، که شامل گلبول های سفید خون است که نقش اصلی در مبارزه با بیماری ها دارند) ، مبتلا می شوند. گره های لنفاوی ممکن است بزرگ یا متورم شوند.
سندرم شوگرن همچنین می تواند منجر به واسکولیت (التهاب رگ های خونی) شود که می تواند در سراسر بدن مشکل ایجاد کند. زنان بارداری که مبتلا به سندرم شوگرن هستند باید پزشکان خود را مطلع کنند. پروتئین های خاصی که توسط سیستم ایمنی تولید می شوند و قادر به حمله به سایر پروتئین های مفید در بدن هستند ، می توانند به نوزادان منتقل شوند.
چگونه می توان از خشکی چشم و سایر علائم سندرم شوگرن جلوگیری کرد
استفاده از اشک مصنوعی و نوشیدن آب فراوان می تواند علائم سندرم شوگرن را تسکین دهد. هیچ روش شناخته شده ای برای جلوگیری از سندرم شوگرن وجود ندارد ، اما این مراحل ممکن است به کاهش علائم کمک کند:
مرکز پرستاری سفیر آرامش با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبت و پرستار در منزل به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.