زخم معده عصبی، یکی از مشکلات و بیماریهای معده است که ممکن است هر فردی به آن دچار شود. به طور کلی زخم معده، در بخش داخلی معده شکل گرفته و باعث بروز دردهای شکمی متوسط تا شدید میشود. بسته به میزان پیشرفت این بیماری، فرد مشکلات بیشتری را تجربه خواهد کرد. در این مطلب از خدمات پرستاری سفیر آرامش قصد داریم نگاهی به علائم و نشانههای زخم معده عصبی و روشهای درمان آن، بیندازیم.
علائم زخم معده عصبی چیست؟
برای آن که بتوان زخم معده عصبی را به موقع تشخیص داد، لازم است که در خصوص علائم آن، شناخت کافی وجود داشته باشید. از جمله علائم معده درد عصبی، میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- کاهش وزن
- درد زیاد و مزمن در ناحیه شکم
- حالت تهوع و استفراغ
- خستگی زودرس
- سوزش معده
- سرگیجه
- پریدگی رنگ پوست
- نفخ شکم
- تیره شدن رنگ مدفوع
- افت فشار خون (با پیشرفت بیماری و خونریزی معده)
ممکن است که به صورت محدود در برخی افراد مبتلا به زخم معده عصبی بروز کرده و در بعضی دیگر، بیش از چند مورد، نمود پیدا کنند.
همچنین بخوانید: کم کاری تیروئید در زنان و مردان چیست و چگونه درمان میشود؟
علت ایجاد زخم معده عصبی چیست؟
علت ایجاد زخم معده عصبی، تحریک شدن دیواره معده است. در اکثر مواقع استرس زیاد از حد و اضطرابهای روزمره مزمن، به عنوان یک عامل برای ایجاد زخم معده عصبی، نقش دارند. همین طور وارد آمدن فشارهای روحی سنگین، مصرف الکل و دخانیات نیز موثر هستند.

به جز آن، افرادی که عادت به میل کردن غذاهای پرچرب دارند، بیشتر استعداد ابتلا به زخم معده را دارند. به علاوه اگر فرد با باکتری هلیکوباکتر پیلوری، دچار عفونت شده باشد؛ ریسک بالاتری برای ابتلا به زخم معده خواهد داشت و باید این باکتری را در شمار دلایل زخم معده عصبی و بدخیم قرار داد.
چگونه زخم معده عصبی را تشخیص دهیم؟
مطابق چیزی که در بالا اشاره کردیم، زخم معده علائم خود را دارد و باید برای تشخیص زخم معده عصبی، شرایط بالینی فرد بررسی شود. البته برخی از این علائم، ممکن است با مشکلات و بیماریهای دیگر مشترک بوده و نباید صرفا با مشاهده یک علامت، نسبت به ابتلا به این عارضه، اطمینان خاطر داشت. با مشاهده علائمی که در بالا گفته شد، باید به پزشک مراجعه داشته و با یک سری آزمایش و آندوسکوپی، تشخیص زخم معده عصبی، به خوبی و به طور دقیق، مشخص خواهد شد.
بهترین رژیم غذایی برای زخم معده چیست؟
برای آن که بتوانید زخم معده عصبی را کنترل کرده و شدت علائم آن را کم کنید، توصیههای زیر را در نظر داشته باشید:
- نوشیدنیهای گازدار و قندی را کنار بگذارید.
- مصرف نوشیدنیهای کافئیندار را محدود کنید.
- از میوه و سبزیجات بیشتر استفاده کرده و دریافت فیبر خود را بالا ببرید.
- مصرف شیر به ویژه شیر پرچرب را محدود کنید.
- از ماست پروبیوتیک در رژیم غذایی خود، استفاده کنید.
- زرده تخم مرغ مصرف نکرده و سفیده تخم مرغ را جایگزین کنید.
برای بهبود این بیماری نیاز است که تغییراتی در سبک زندگی و رژیم غذایی خود داشته باشید تا بتوانید روند درمان خود را تسریع کنید و از دردهای شکمی رنجآور خلاص شوید
روشهای درمان زخم معده عصبی
خوشبختانه برای درمان و کنترل زخم معده عصبی، روشهای مختلفی وجود دارد. با استفاده از این روشها به عنوان درمان خانگی و گیاهی زخم معده عصبی، شما میتوانید علائم زخم معده را کاهش داده و کنترل خوبی بر این بیماری، داشته باشید. برای آن که بتوانید زخم معده عصبی خود را در منزل کنترل کرده و به سمت درمان آن، پیش بروید؛ پیش از هر چیزی باید بر اعصاب و استرسهای خود تسلط داشته باشید.

به خاطر داشته باشید که اگر پس از بروز زخم معده، همچنان حالتهای استرسی در فرد ادامه داشته باشد، ممکن است علائم معده درد عصبی، تشدید شده و اوضاع به مراتب وخامت بیشتری پیدا کند. از این روی اهمیت زیادی دارد که فرد حتما در آرامش به سر برده و نکات مهم برای کاهش علائم معده درد عصبی را رعایت کند.
راهکارهای پیشگیری از زخم معده
اما مثل همیشه پیشگیری، بارها و بارها بهتر از درمان است. برای پیشگیری از ابتلا به زخم معده عصبی، راهکارهای زیر پیشنهاد شده است:
- عدم استعمال دخانیات
- پرهیز از نوشیدن مشروبات الکلی
- صرف تمام وعدههای غذایی
- تغذیه سالم و به دور از مواد غذایی فرآوری شده
- عدم مصرف نوشیدنیهای گازدار و قندی
- حفظ آرامش و کم کردن تنش و اضطرابهای روزمره
پس از آن رعایت نکاتی که در بالا گفتیم در زمان مراقبت از بیمار، بسیار کمککننده خواهند بود. همین طور مصرف جوشانده آویشن و نعناع، مطابق چیزی که عنوان کردیم، برای درمان زخم معده عصبی، فوق العاده موثر است.
همچنین بخوانید: انواع کبد چرب؛ علت ها و ریشه های آن
درمان زخم معده عصبی در طب سنتی
در طب سنتی نیز برای درمان زخم معده، راهکارهایی آورده شده است. از جمله:
- روزانه یک تا دو قاشق عسل مصرف کنید. همین طور اضافه کردن یک قاشق چایخوری زیره سبز به عسل نیز کمک کننده خواهد بود.
- چند برگ نعناع تازه یا خشک را در یک لیوان آب جوش ریخته و بگذارید برای چند دقیقه دم بکشد، سپس جوشانده را صاف کرده و پس از این که کمی خنک شد، آن را به آرامی بنوشید.
- جوشانده آویشن را با کمی عسل مخلوط کرده و رفته رفته بنوشید.
بهبود و درمان زخم معده رابطه تنگاتنگی با اصلاح رژیم غذایی دارد. طب گیاهی، دمنوشهای مختلفی را برای درمان زخم معده تجویز میکند.
سخن پایانی
در این مطلب دیدیم که نشانههای زخم معده عصبی کدامند و چطور میتوان با استفاده از اصلاح روحی و رژیم غذایی برای زخم معده عصبی، این عارضه را بهبود بخشیده و به سمت درمان حرکت کرد. شما چه تجربهای درباره این بیماری دارید و چه روشهای درمانی برای آن را تا به حال موفق دیدهاید؟ مشتاق دنبال کردن نظرات شما در این باره هستیم.
همچنین بخوانید: نکات مهم مراقبت از پگ معده peg
سوالات متداول
نشانههای معده درد عصبی کدامند؟
از جمله علائم و نشانههای معده درد عصبی، میتوان به پیچ خوردن شکم، حالت تهوع، درد شدید معده، نفخ، تکرر مدفوع، کشیدگی عضلات شکم و … اشاره کرد.
بهترین دمنوش برای زخم معده عصبی چیست؟
دمنوش شیرین بیان، برای درمان زخم معده عصبی فوق العاده عمل کرده و دردهای ناشی از آن را بلافاصله، بهبود میبخشد.
غذاهای مفید برای معده عصبی کدامند؟
از جمله بهترین غذاها برای کنترل دردهای معده عصبی، میتوان به نان تست، سیب زمینی آب پز یا بخارپز، برنج کته، موز، عسل و … اشاره کرد.
آیا درمان زخم معده عصبی، نیاز به جراحی دارد؟
در صورتی که زخم معده گسترش پیدا کرده و به روشهای درمان معمول و غیرتهاجمی جواب ندهد، احتمالا پزشک ناچار جراحی را انتخاب خواهد کرد.
باران 9:00:19 ق.ظ 19 ژوئن, 2023
امکان درمان خانگی زخم معده هم وجود داره؟