توجه به کمبود ویتامینهای مختلف در بدن بسیار حائز اهمیت است. بیوتین یکی از ویتامینهایی است که کمبود آن در بدن مشکلاتی را به دنبال دارد و کمبود آن باعث ریزش مو در کودکان میشود. بنابراین، بدن افراد باید به میزان لازم این ویتامین را جذب کند. در ضمن، یک پرستار کودک باید به علائمی که کودکان در کمبود ویتامینهای مختلف دارند، توجه کند. به همین دلیل، در این مقاله از سفیر آرامش قصد داریم تا شما را با ویتامین بیوتین، خاصیت این ویتامین برای بدن و هر آنچه که باید در مورد این ویتامین بدانید، آشنا کنیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
ویتامین بیوتین چیست؟
بیوتین یکی از ویتامینهای مورد نیاز بدن است که اکثر افراد آن را به عنوان ویتامین B7 میشناسند. این نوع ویتامین محلول در آب است و جزو گروه ویتامینهای خانواده B است. این ویتامین تأثیر زیادی در افزایش متابولیسم بدن، مانند تجزیه چربیها، کربوهیدراتها و پروتئینها دارد. در واقع، این ویتامین به آنزیمهایی که وظیفه انجام این فرآیندها در بدن را دارند، کمک میکند و پرستار در منزل شما باید به دریافت کافی بیوتین بر بدن توجه ویژهای داشته باشد.
خواص بیوتین برای بدن
بیوتین چندین مزیت اثبات شده دارد. بهطور مثال، بیوتین یکی از چندین ویتامین B است که از متابولیسمهای بدن پشتیبانی میکند. بیوتین گلوکز را از کربوهیدراتها به انرژی موردنیاز بدن تبدیل کرده و به اسیدهای آمینه در انجام عملکردهای طبیعی بدن کمک میکند. در ادامه جزئیتر به خواص بیوتین در بدن اشاره شده است.
1. تقویت مو، جلوگیری از ریزش مو
بیوتین یکی از ویتامینهایی است که باعث افزایش سلامت مو میشود. این ویتامین کمک میکند تا کراتین، که یک نوع پروتئین در ساخت مو است، ساخته شود. بیوتین باعث تقویت مو میشود. اگر افرادی که این ویتامین در بدنشان کم است و دچار ریزش مو نیز هستند اقدام به مصرف این نوع ویتامین کنند، ریزش موهایشان کمتر خواهد شد و موهای آنها ضخیمتر خواهد شد و همچنین امکان رویش مجدد موها نیز وجود دارد. کمبود بیوتین باعث ریزش مو در کودکان و زنان میشود. همچنین، بیوتین از شکستگی و ریزش مو نیز جلوگیری میکند. اگر بدن شما دارای کمبود این ویتامین است، ابتدا سعی کنید از طریق مصرف مواد غذایی دارای ویتامین B7 نیاز بدن را تأمین کنید و بعد در صورت تأمین نشدن نیاز بدن، زیر نظر پزشک اقدام به مصرف مکمل کنید.
2. حفظ سلامت پوست
این ویتامین در حفظ سلامتی پوست نیز تأثیرگذار است. کمبود بیوتین در بدن میتواند زمینهساز خشکی پوست، پوستهپوسته شدن و قرمزی پوست شود. این ویتامین به حفظ غشاهای مخاطی پوست کمک میکند. همانطور که در بالا گفتیم، این ویتامین در فرایند متابولیسم چربی تأثیرگذار است که این فرایند در حفظ سلامتی پوست مؤثر است. همچنین، تحقیقات نشان داده است که مصرف سفیده تخممرغ به صورت خام زمینهساز کمبود ویتامین بیوتین در بدن میشود؛ بنابراین، سفیده تخممرغ را خام نخورید.
3. استحکام ناخن
یکی از مواد سازنده ناخن نیز کراتین است که این ویتامین با تحریک بدن به ساخت کراتین کمک میکند. افرادی که دارای کمبود بیوتین هستند، ناخنهای نازک و شکنندهای دارند که مصرف بیوتین باعث استحکام ناخنها خواهد شد.
4. کمک به درمان دیابت
این نوع ویتامین با تنظیم قند خون در بدن افراد مبتلا به دیابت کمک میکند تا روند بهبود آنها بهتر انجام شود. همچنین، یک سری از تحقیقات نشان داده است که مصرف بیوتین در افراد دارای دیابت باعث میشود احتمال آسیب به کلیه در این افراد کاهش یابد. البته، نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه است.
5. تنظیم متابولیسم در بدن
همانطور که میدانید، تنظیم سوخت و ساز در بدن یا افزایش آن نتیجهای جز کاهش وزن در پی ندارد. بیوتین چربی، پروتئین و کربوهیدرات را میسوزاند و سپس آنها را به انرژی تبدیل میکند که این کار موجب کاهش وزن میشود. بیوتین کمک میکند تا فرایند متابولیسم در بدن شما به درستی انجام شود.
6. افزایش سلامت قلب
این ویتامین از طریق کاهش التهاب بدن به سلامت قلب و عروق کمک میکند، زیرا یکی از دلایل مشکلات قلبی و عروقی افزایش التهاب در بدن افراد است. همچنین، این ویتامین در تنظیم سطح کلسترول بدن تأثیرگذار است. در واقع، برخی تحقیقات نشان میدهد که بیوتین میتواند سطح کلسترول مفید در بدن را افزایش دهد و سطح کلسترول مضر را کاهش دهد. در نتیجه، این ویتامین بر سلامت قلب تأثیر میگذارد.
7. تقویت عملکرد مغز
ویتامین H به همراه سایر ویتامینهای گروه B وظیفه حفظ سلامت مغز را بر عهده دارند و باعث بهبود حافظه میشوند. همچنین، از اختلالات عصبی و مشکلات شناختی که برای مغز بسیار مضر هستند، جلوگیری میکنند. بنابراین، سلامت مغز در گرو تأمین این نوع ویتامین در بدن انسان است.
8. بهبود عملکرد تیروئید
بیوتین یکی از ویتامینهایی است که به تولید هورمونهای تیروئید کمک میکند که این هورمونها باعث افزایش متابولیسم در بدن میشوند. همچنین، همانطور که گفته شد، بیوتین به کاهش التهاب در بدن افراد کمک میکند که کاهش التهاب به سلامت تیروئید کمک میکند. افرادی که دچار مشکلات تیروئیدی میشوند، دارای التهاب شدید در بدن خود هستند. باید به این نکته توجه کنید که استفاده از بیوتین در حین آزمایشهای تیروئید ممکن است در جواب آزمایش اختلال ایجاد کند؛ بنابراین، در آن زمان از مصرف ویتامین H خودداری کنید.
دلایل کمبود بیوتین در بدن
ویتامین بیوتین که یکی از ویتامینهای ضروری برای بدن است، به دلایل مختلفی ممکن است کمبود ویتامین در بدن باشد که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم:
- نخوردن مواد غذایی که دارای ویتامین H هستند، منجر به کمبود این ویتامین در بدن افراد خواهد شد.
- برخی از مشکلات گوارشی در افراد، مثل بیماری التهابی روده، از جذب این ویتامین جلوگیری میکنند و منجر به کمبود آن در بدن میشوند.
- مصرف داروهایی مثل آنتیبیوتیکها که در جذب این ویتامین توسط بدن اختلال ایجاد میکنند.
- اختلالات ژنتیکی نیز موجب کمبود این ویتامین در بدن خواهد شد.
علائم کمبود ویتامین بیوتین
اگر این علائم را در بدن خود مشاهده کردید به کمبود این ویتامین در بدنتان شک کنید و برای اطمینان آزمایش بدهید.
- پوسته پوسته شدن پوست بدن و صورت
- داشتن موهای ضعیف و شکننده و ریزش مو
- ناخن های ضعیف و شکننده
- کم خونی
- خشکی چشم
- خستگی و ضعف عضلانی
- مشکلات گوارشی
- از بین رفتن اشتها
- بی حسی و بی حالی
مواد غذایی حاوی ویتامین بیوتین
اولین و بهترین راه تأمین یک ویتامین در بدن انسان از طریق مواد غذایی حاوی این نوع ویتامین است. بنابراین، مواد غذایی مثل ماهی، جگر، زرده تخممرغ، مغزیجاتی مثل بادام و تخمه آفتابگردان، لبنیات، آووکادو و سیبزمینی منبع ویتامین بیوتین هستند. بنابراین، سعی کنید این مواد غذایی را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
مصرف بیوتین در کودکان
مصرف بیوتین در رشد کودکان تأثیرگذار است. البته مقدار مصرف در سنین مختلف متفاوت خواهد بود که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت:
- نوزادان و کودکان زیر 3 سال: 10-20 میکروگرم در روز
- کودکان 4 تا 6 سال: 25 میکروگرم در روز
- کودکان 7 تا 10 سال: 30 میکروگرم در روز
- افراد بالای 10 سال: حداقل 30 میکروگرم و حداکثر 100 میکروگرم در روز
مصرف بیوتین در کودکان مشکلی ایجاد نمیکند، ولی بهتر است قبل از استفاده با پزشک مشورت کنید. به این نکته توجه کنید که در ابتدا سعی کنید این ویتامین را در بدن کودکانتان از طریق مواد غذایی حاوی بیوتین تأمین کنید و بعد از آن در صورت کمبود از مکمل استفاده کنید.
مقدار مصرف و زمان مصرف بیوتین
مقدار بیوتین باید بر اساس سن و سابقه پزشکی مصرف شود. در ادامه، به صورت جدول و خلاصه شده، میزان مصرف و زمان مصرف بیوتین را برایتان آوردهایم:
گروه سنی | مقدار مصرف بیوتین | زمان مصرف |
بزرگسالان | 30-100 میکروگرم | صبح بعد از خوردن صبحانه |
کودکان زیر 3 سال | 10-20 میکروگرم | صبح بعد از خوردن صبحانه |
کودکان 4 تا 6 سال | 25 میکروگرم | صبح بعد از خوردن صبحانه |
کودکان 7 تا 10 سال | 30 میکروگرم | صبح بعد از خوردن صبحانه |
نوجوانان بالای 10 سال | 30-100 میکروگرم | صبح بعد از خوردن صبحانه |
تداخلات دارویی قرص بیوتین
مصرف بیوتین به همراه برخی از داروهای دیگر و یا حتی برخی از آزمایشهای پزشکی مثل تیروئید که در بالا به آن اشاره شد، ممکن است تداخل داشته باشد؛ بنابراین باید به این نکات توجه کنید. آنتیبیوتیک یکی از داروهایی است که روی میکروبهای مفید روده در طولانیمدت تأثیر میگذارد و باعث کاهش آنها میشود. این موضوع موجب میشود تولید بیوتین در بدن کاهش پیدا کند. استفاده از داروهای صرع نیز باعث میشود میزان تولید بیوتین در بدن کاهش پیدا کند. همانطور که در بالا نیز گفته شد، اگر قصد دارید آزمایشهای تیروئید و هورمونی انجام دهید، قبل از آن از مصرف بیوتین خودداری کنید. همچنین این ویتامین با داروهای کاربامازپین،فنوباربیتال، فنی توئین، پریمیدون تداخل دارویی دارد. در نهایت، اگر قصد استفاده از مکملهای مختلف را دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
روش های مصرف دارو بیوتین
داروی بیوتین مخلوطی از آهن و مولتی ویتامینها است. کار اصلی این داروی تقویت مو و ناخن است که معمولا برای خانمها تجویز میشود. همچنین بیوتین برای مادران باردار جهت سلامت مو، پوست، سیستم عصبی و کبد مادران مفید است. داروی بیوتین به اشکال زیر وجود دارد:
- قرص بیوتین: قرص بیوتین با دوز مناسب و مصرف منظم باعث بهبود سلامت موها و تقویت آنها خواهد گشت.
- آمپول بیوتین: معمولا بیوتین به صورت قرص مصرف میشود اما درمواردی دکتر آمپول بیوتین را میدهد که بهتر است زیر نظر پزشک تزریق شود.
عوارض مصرف بیوتین برای بدن
ویتامین بیوتین محلول در آب است، به این معنی که مقدار اضافه آن از طریق ادرار توسط بدن دفع میشود؛ بنابراین، استفاده از آن عوارض خاصی ندارد. اما اگر در مصرف این ویتامین زیادهروی کنید، ممکن است باعث تشنگی، ادرار زیاد و اختلال در خواب شود. توجه کنید که از این ویتامین در حد افراط استفاده نکنید، زیرا استفاده زیاد از آن باعث به وجود آمدن راش پوستی، اسهال، حالت تهوع و مشکلات کلیوی میشود. بنابراین، در مصرف این ویتامین افراط نکنید.
به نقل از سایت webmd:
بیوتین بخش مهمی از آنزیمهای بدن است که موادی مانند چربیها، کربوهیدراتها و غیره را تجزیه میکند. آزمایش خوبی برای تشخیص سطوح پایین بیوتین وجود ندارد، بنابراین معمولاً با علائم آن، که شامل نازک شدن موها و بثورات پوستهدار قرمز در اطراف چشمها، بینی و دهان است، شناسایی میشود.
بیوتین برای کمبود بیوتین استفاده میشود. همچنین معمولاً برای ریزش مو، ناخنهای شکننده و سایر شرایط استفاده میشود، اما شواهد علمی خوبی برای حمایت از این موارد وجود ندارد.
مصرف بیوتین برای چه افرادی ضروری است؟
مصرف بیوتین برای افرادی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، ضروری است:
- افراد مبتلا به نقص بیوتینیداز: بدن افراد مبتلا به این نقص که زمینه ارثی و ژنتیکی نیز دارد، آنزیمهای لازم برای آزادسازی بیوتین از مواد غذایی را ندارند که این موضوع باعث کمبود شدید بیوتین در بدن میشود.
- افراد مبتلا به کرون: افرادی که مبتلا به بیماریهای گوارشی مانند کرون هستند، بدن آنها به خوبی نمیتواند بیوتین مورد نیاز بدنشان را جذب کند.
- زنان باردار و شیرده: خانمها بیشتر در معرض کمبود این نوع ویتامین هستند؛ به همین دلیل، زنان باردار و شیرده حتماً باید از این ویتامین استفاده کنند.
- افراد معتاد به سیگار و الکل: این افراد ممکن است میزان بیوتین موجود در بدن آنها بسیار پایین باشد؛ بنابراین، احتیاج به مصرف این ویتامین دارند.
جمع بندی
در این مقاله به معرفی ویتامین بیوتین پرداختیم و بیان کردیم که بیشتر افراد این ویتامین را با نام B7 میشناسند. در ادامه به خواص متعدد این ویتامین برای بدن پرداختیم و بیان کردیم که این ویتامین باعث سلامتی مو، ناخن و پوست میشود و در درمان دیابت کمککننده است و باعث کاهش التهاب در بدن و در نتیجه سلامت قلب و عروق میشود. سپس به علائمی که نشاندهنده کمبود این ویتامین در بدن است پرداختیم و سایر جنبههای استفاده از ویتامین بیوتین را بررسی کردیم. شما هم اگر تجربهای در مصرف این ویتامین دارید، با ما و کاربران سایت در میان بگذارید.
سوالات متداول
1. بیوتین چه تأثیری بر سلامت مو دارد؟
بیوتین به تولید کراتین کمک میکند که یک نوع پروتئین در ساخت مو است. مصرف بیوتین باعث تقویت مو، کاهش ریزش مو و افزایش ضخامت موها میشود. همچنین، بیوتین از شکستگی و ریزش مو نیز جلوگیری میکند.
2. چگونه بیوتین به سلامت پوست کمک میکند؟
بیوتین در حفظ سلامتی پوست تأثیرگذار است. کمبود بیوتین میتواند باعث خشکی، پوستهپوسته شدن و قرمزی پوست شود. این ویتامین به حفظ غشاهای مخاطی پوست کمک میکند و در فرایند متابولیسم چربی که برای سلامت پوست مؤثر است، نقش دارد.
3. چه عواملی میتوانند باعث کمبود بیوتین در بدن شوند؟
نخوردن مواد غذایی حاوی ویتامین H،مشکلات گوارشی مانند بیماری التهابی روده،مصرف داروهایی مثل آنتیبیوتیکها،اختلالات ژنتیکی
4. مصرف بیوتین چه تأثیری بر دیابت دارد؟
بیوتین با تنظیم قند خون در بدن افراد مبتلا به دیابت کمک میکند تا روند بهبود آنها بهتر انجام شود. همچنین، برخی تحقیقات نشان دادهاند که مصرف بیوتین میتواند احتمال آسیب به کلیه در افراد دیابتی را کاهش دهد.
5. چه افرادی باید به مصرف بیوتین توجه ویژهای داشته باشند؟
افراد مبتلا به نقص بیوتینیداز، افراد مبتلا به بیماریهای گوارشی مانند کرون، زنان باردار و شیرده، افراد معتاد به سیگار و الکل