Safir logo
سفیر آرامش » مقالات خدمات پرستاری » مقالات پرستاری بیمار » ترس از ارتفاع یا آکروفوبیا چیست و روش کنترل و درمان آن

ترس از ارتفاع یا آکروفوبیا چیست و روش کنترل و درمان آن

آکروفوبیا

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

ترس از ارتفاع یا آکروفوبیا یکی از رایج ترین انواع  هراس ها میباشد که می تواند اضطراب و وحشت قابل توجهی ایجاد کند. احساس ناراحتی از قرارگیری در مکان های مرتفع امری شایع است . به عنوان مثال ، ممکن است هنگام پایین نگاه کردن از طبقه آخر آسمان خراش ، گیج یا عصبی شوید. اما این احساس ترس در حد عادی ممکن است باعث وحشت زیاد نشوند و شما را وادار نکنند که به طور کلی از ارتفاع پرهیز کنید.

اگر دچار اختلال هراس ترس از ارتفاع هستید ، حتی فکر کردن در مورد عبور از یک پل یا دیدن عکس کوه و دره اطراف آن ممکن است در وجود شما ترس و اضطراب ایجاد کند. این ترس به طور کلی آنقدر شدید است که می تواند زندگی روزمره شما را تحت تأثیر قرار دهد.

 علائم آکروفوبیا چیست؟

علامت اصلی اکروفوبیا،  ترس شدید از ارتفاعات است که با وحشت و اضطراب مشخص می شود. برای برخی از افراد ، ارتفاع زیاد باعث ایجاد این ترس می شود. دیگران ممکن است از هر نوع ارتفاعی حتیاز  پله های بلند ترس داشته باشند. ترس از ارتفاع  می تواند منجر به بروز  طیف وسیعی از علائم جسمی و روانی شود.

علائم جسمی اکروفوبیا

علائم جسمی اکروفوبیا شامل موارد زیر است:

  • افزایش تعریق ، درد یا گرفتگی قفسه سینه و افزایش ضربان قلب
  • ممکن است هنگامی که ارتفاع را می بینید یا به آن فکر می کنید احساس ناراحتی و سبکی در سر داشته باشید
  • هنگام مواجهه با ارتفاع احساس لرز داشته باشید
  • احساس سرگیجه یا افتادن یا از دست دادن تعادل هنگام نگاه کردن به مکانی بلند
  • برای جلوگیری از  عبور از محل مرتفع از راه خود خارج شوید ، حتی اگر اینکار زندگی روزمره را دشوارتر کند
  • علائم روانشناختی  ترس از ارتفاع  می تواند شامل موارد زیر باشد:
  • هنگام دیدن مکان های مرتفع وحشت نموده و یا در نتیجه فکر کردن در مورد بالا رفتن از یک مکان مرتفع ترس بدی را احساس می کنید
  • داشتن ترس شدید از گرفتار شدن در جایی مرتفع
  • هنگامی که مجبور هستید از پله های زیادی بالا بروید و  از پنجره به بیرون نگاه کنید اضطراب و ترس شدید را تجربه می کنید
  • بیش از حد در مورد روبرویی با ارتفاع در آینده نگران هستید

ترس از ارتفاع

علت ترس از ارتفاع چیست؟

اکروفوبیا گاهی اوقات در پاسخ به یک تجربه آسیب زا که در ارتفاع اتفاق افتاده است پیش می آید ، مانند:

  • سقوط از یک مکان بلند
  • تماشای سقوط شخص دیگری از یک مکان بلند
  • داشتن حمله وحشت یا تجربه منفی دیگر در حالی که در مکانی مرتفع قرار گرفته بودید

اما فوبیا ، از جمله اکروفوبیا ، بدون علت مشخص نیز می تواند ایجاد شود. در این موارد ، ژنتیک یا عوامل محیطی می توانند نقش داشته باشند. به عنوان مثال ، اگر شخص دیگری در خانواده شما این بیماری را دارد، احتمال این وجود دارد که شما نیز دچار آكروفوبیا شوید .  گاهی آموزش اشتباه والدین یا پرستار کودک برایی دوری کودک از ارتفاع می تواند سبب بروز فوبیا در آنها شود

تشخیص ترس از ارتفاع

فوبیا ، از جمله اکروفوبیا ، فقط توسط یک متخصص بهداشت روان قابل تشخیص است. می توانید از ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود درخواست ارجاع به  کلینیک روانپزشکی را بدهید. این متخصصان می توانند در تشخیص این مشکل کمک کنند.

روانپزشک احتمالاً با  پرس و جو  از شما شروع می کنند و از شما خواهد خواست که برای او توضیح دهید که در هنگام قرار گیری در ارتفاع چه اتفاقی برای شما می افتد . حتماً در مورد سایر مشکلات روانی دیگری که تجربه کرده اید و همچنین مدت زمانی که این ترس را با خود داشته اید با دکتر صحبت نمایید.

ترس از ارتفاع  چگونه درمان می شود؟

فوبیا همیشه به درمان نیاز ندارد. برای برخی ، اجتناب از اماکن مرتفع کارساز است و تأثیر زیادی در فعالیتهای روزمره آنها ندارد. اما اگر متوجه شدید که ترس از ارتفاع  سبب دوری شما از انجام کارهایی شده است که لازم است انجام دهید درمان می تواند کمک کننده باشد . مانند دیدار با دوستی که در طبقه آخر یک ساختمان زندگی می کند و شما به علت ترس از ملاقات با او اجتناب می ورزید.

فوبیا ارتفاع

درمان ترس از ارتفاع از طریق مواجهه با ارتفاع

قرار گرفتن در معرض عامل ترس آورکی از مو ثرترین روشهای درمانی برای هراسهای خاص محسوب می شود. در این نوع درمان، شما با یک درمانگر کار خواهید کرد تا به آرامی خود را در معرض چیزی قرار دهید که از آن می ترسید.

برای اکروفوبیا ، ممکن است پزشک شما را ترغیب به دیدن تصاویر از دید شخصی  نماید که در داخل یک ساختمان بلند قرار گرفته است. همچنین ممکن است کلیپ های ویدیویی افرادی را مشاهده نمایید که  از کوه های  بلند صعود نموده و  یا از پل های باریک عبور می کنند.

در نهایت ، ممکن است شما را به یک بالکن بیرون ببرند و به استفاده از پله برقی تشویق نمایند . در این مرحله ، شما تکنیک های آرامش را فرا گرفته اید که به شما کمک می کند که بر ترس خود را در این لحظه ها غلبه کنید.

دارو درمانی

هیچ دارویی برای درمان فوبیا ساخته نشده است.

با این حال ، برخی از داروها می توانند به  کاهش علائم وحشت و اضطراب کمک کنند ، مانند:

مسدود کننده های بتا

این داروها با ثابت نگه داشتن فشار خون و ضربان قلب و کاهش سایر علائم جسمی اضطراب به شما کمک می کنند تا علایم کمتری را تجربه نمایید .

بنزودیازپین ها

این داروها آرامبخش هستند و می توانند به کاهش علائم اضطراب کمک کنند ، اما معمولاً فقط برای مدت کوتاهی یا برای استفاده های گاه به گاه تجویز می شوند ، زیرا می توانند اعتیاد آور باشند.

دی سیکلوسرین

این دارو ممکن است اثرات موثر سایر روشهای درمانی را افزایش دهند. بر اساس یک بررسی معتبر در سال 2017 ، افرادی  که با بیماری های مختلف مرتبط با اضطراب روبرو بودند ، با مصرف دی سیکلو سرین ها پاسخ بهتری به درمان ها داده بودند .

چگونه یک درمانگر مناسب پیدا کنیم

یافتن یک درمانگر  مناسب می تواند دلهره آور باشد ، اما  بهتر است نگران نباشید . با پرسیدن چند سوال اساسی از خود شروع کنید:

می خواهید به چه موضوعاتی بپردازید؟

آیا این موضوعات می توانند خاص یا مبهم باشند.

آیا ویژگی های خاصی باید در یک درمانگر وجود داشته باشد ؟ به عنوان مثال ، آیا با شخصی که همجنس شما است راحت تر هستید؟

چقدر توانایی پرداخت  هزینه در  هر جلسه را دارید؟

درمان ترس از ارتفاع در کجای برنامه زندگی شما جای می گیرد؟

آیا به شخصی احتیاج دارید که که با جلسات حضوری داشته باشید؟ یا جلسات آنلاین را ترجیح می دهید؟

بعد این مرحله ، شروع به تهیه لیستی از درمانگران در منطقه خود کنید و پس از انجام تحقیق در سوابق هریک بهترین شخص را برای این منظور انتخاب نمایید .

واقعیت مجازی و درمان آکروفوبیا

در سال های اخیر ، برخی از متخصصان توجه خود را به واقعیت مجازی  VR  به عنوان یک روش بالقوه برای درمان هراس معطوف کرده اند. داشتن یک تجربه مجازی از موقعیت استرس زا در یک محیط امن، سبب می شود که فرد بیمار هراس کمتری را تجربه نماید و در صورت لزوم بلافاصله قادر به قطع این تجربه هستیم . بسیاری از محققان گزارش دادند که VR درمانی مفید برای ترس از ارتفاع است.

در حالی که محققان این مطالعه خاطر نشان کردند که تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است ، و فعلا آنها این نتیجه رسیدند که VR ممکن است یک گزینه درمانی ارزان قیمت باشد زیرا می توان آن را در خانه انجام داد. اکروفوبیا یکی از رایج ترین هراس ها است. اگر ترس از ارتفاع دارید و می بینید که از موقعیت های خاص اجتناب می کنید یا وقت زیادی را صرف نگرانی در مورد چگونگی اجتناب از آنها می کنید ، ارزش دارد که با یک درمانگر تماس بگیرید.

رسول اتحادی
رسول اتحادی
اینجانب رسول اتحادی، هشت سال به عنوان پرستار سالمند و پرستار کودک فعالیت کرده‌ام. کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی دارم و در دوران تحصیل در دانشگاه، مقالات بسیار زیادی را در حوزه سلامت و پزشکی ترجمه کرده‌ام. تا حد امکان در سمینار های بهداشت و درمان شرکت می‌کنم و عاشق تحقیق و تحلیل دانش در حوزه سلامت و بهداشت و درمان هستم.
درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری
سایر مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
درخواست مشاوره رایگان خدمات پرستاری