کودکان یکی از مهم ترین، حساس ترین و در عین حال آسیب پذیر ترین فرد در زندگی هر کسی است. کودکان به دلیل حساسیت و ضعیفی بیش از اندازه ای که دارند، نیاز به مراقبت بیشتری نسبت به دیگر افراد دارند. رعایت اصول مراقبت از کودکان به رشد و حفظ سلامت بهینه آن ها بسیار کمک خوهد کرد. عموما مراقبت از کودکان در بستر خانواده انجام می شود و خانواده نقش مهمی در نحوه تربیت و مراقبت از آن ها دارد. اما برخی از خانواده ها به دلیل عدم حضور متداوم و مشکلاتی شغلی ترجیح می دهند که از پرستار کودک که دارای تخصص در این زمینه است، استفاده کنند. یکی از فواید به کارگیری پرستار، استفاده از فردی آگاه و مطلع در این زمینه است. شرکت پرستار بیمار زندگی برتر، یکی از موسسات برتر در زمینه نگهداری از کودکان می تواند به راحتی در این زمینه به شما کمک کند.
اصول مراقبت از کودک
مراقبت و نگهداری درست از کودکان بر هیچ خانواده ای پوشیده نیست. از آنجایی که بیشتر بیماری ها روحی و روانی در کودکی ریشه دارند، اهمیت مراقبت از کودک چندین برابر می شود. باید تلاش کنید که مراقبت از کودکان بر اساس اصول دقیق انجام شود، رعایت اصول دقیق مراقبت از کودک سبب افزایش رشد روحی و روانی آن ها خواهد شد. در ادامه 12 نکته کلیدی و مهم از اصول مراقبت کودک را برای شما عنوان می کنیم:
1. تغذیه مناسب
تغذیه مناسب، جز اولین و مهم ترین حق هر کودک در زمان کودکی است. شما باید تمام تلاش خود را کنید تا کودک ضمن داشتن تغذیه مناسب، از تمام مواد مغذی و مهم برای رشد برخوردار شود. نوزادان تازه به دنیا آمده هر 2 الی 3 ساعت یک بار به خوردن غذا نیاز دارند اما با افزایش سن این مقدار به مرور کاهش پیدا می کند. در دوران نوزادی کودکان از شیر مادر که سرشار از مواد غذایی است استفاده می کند و هیچ کودکی نباید بدون دلیل منطقی از شیر مادر محروم شود. در صورتی که شیر مادر کافی نبود یا به دلایلی مادر قادر به شیردهی به نوزاد نبود، می تواند از مکمل های تغذیه جانشین مانند شیر خشک استفاده کند. هر کودک در هر وعده 60 الی 90 میلی لیتر شیر خشک می تواند بخورد. اگر از بعضی مادر هایی که اولین کودک خود را به دنیا آورده اند بپرسید که چه چیزی بزرگترین نیاز شما است احتمالا میگویند پرستار کودک میخوام. نه به این خاطر که کودک خود را دوست ندارند بلکه چون همین نکات تغذیه و… که ما بیان میکنیم را نمی دانند و نمی خواهند ناخواسته به کودک خود آسیب بزنند.
2. آروغ زدن
آروغ زدن یکی از اصول مراقبتی و پزشکی در مراقبت از کودکان است، آروغ زدن پس از خوردن شیر یکی از مهم ترین مراحل تغذیه کودکان است و در صور ت عدم انجام درست آن ممکن است سبب، دل درد و بروز مشکلاتی گوارشی برای کودک شود. بعد از خوردن شیر توسط کودک آن را بر روی دست خود بخوابانید، و با کف دست به آرامی برروی پشت، بین دو کتف آن ضربه بزنید.
3. مراقبت از بند ناف نوزاد
بند ناف در زمان جنینی سبب رساندن مواد غذایی به کودک و دفع مواد زائد می شود. بند ناف کودکان پس از تولد و قطع شدن از مادر دارای زخم است و باید مانند یک زخم تازه، از آن مراقبت کرد. به درستی مراقبت کردن از زخم بند ناف بسیار در مراقبت از کودک بسیار مهم و حیاتی است. شما باید روزانه این زخم را شستشو دهید و با مواد ضدعفونی کننده، ضد عفونی کنید و در آخر توسط یک پارچه نخی خشک کنید.
4. خواب کودکان
خواب مناسب وبه موقع می تواند در افزایش رشد کودک بسیار تاثیر گذار باشد. در سنین پایین کودکان بیشتر وبه مدت طولانی تر می خوابد. اما با افزایش سن کودک این میزان کمتر خواهد شد و تنها چیزی که اهمیت پیدا خواهد کرد زمان خواب کودک در شب است. طبق تحقیقات هورمون رشد کودکان در ساعت 9 شب ترشح می شود و بهتر است کودکان در این زمان خواب باشند.
5. بازی کودکان
بازی با کودکان یکی از راههای افزایش اعتماد به نفس و گسترش استعداد و توانایی آن ها است. از طرفی انجام بازی سبب تحرک بیشتر کودکان و در نتیجه افزایش سلامتی و رشد بیش از پیش آن ها خواهد شد.
6. عادت غذایی
به وجود آوردن عادات درست و سالم چه در رفتار، چه در غذا خوردن یکی از اصول اساسی در مراقبت از کودکان است. به وجود آوردن عادات غذایی می تواند سبب سلامتی آن ها در کودکی و بزرگسالی شود. عادات غذایی نامناسب در زمان کودکی است که بیماری های مانند فشار خون، دیابت را در بزرگسالی را به وجود می آورد پس، داشتن رژیم غذایی سالم و جلوگیری از خوردن غذاهای بدون ارزش غذایی بسیار مهم است.
7. استحمام
اهمیت استحمام و رعایت بهداشت شخصی در هر کودک بر هیچ کس پوشیده نیست و یکی از اصول مراقبت از کودک است. شما در سن پایین و در زمان نوزادی پس از 2 الی 6 ساعت می توانید استحمام کودک را انجام دهید. استحمام منظم به کودک یاد خواهد داد که بهداشت شخصی چیست و آن را به ایجاد عادات سالم ترغیب می کند. در سنین پایین استحمام می تواند به عنوان یک کار آرامش بخش برای کودک شناخته شود. همچنین استحمام به عنوان یک اصل مهم در مراقبت از کودکان سبب افزایش ارتباط بین فرزند و والدین می شود و سبب بهبود ارتباط عاطفی آن ها خواهد شد.
8. کوتاه کردن ناخن ها
سرعت رشد عموما در کودکان به علت فعال بودن بدن آن ها بیشتر است و رشد ناخن در آن سن بیشتر است. اهمیت کوتاه کردن ناخن زمانی مشخص می شود، که کودک ممکن است با آن ناخن به خود آسیب بزند. پس توصیه می شود که حتما به طور مرتب برای کوتاه کردن ناخن آن ها اقدام کنید.
9. پوشک کردن
بروز التهاب و بثورات پوستی عموما یکی از مشکلات متداول در نوزادان است و عموما از عدم تعویض پوشک ناشی می شود. اگر برای طولانی پوشک کودک خود را تعویض نکنید مخصوصا در فصل تابستان، سبب سوختن پوست او خواهید شد. شما باید به طور متناوب ضمن عوض کردن پوشک او را با آب بشورید و با پارچه نخی خشک کنید .
نکات مهم در نگهداری کودکان
رشد و سلامت کودک کاملا به رعایت نکات جزیی در نگهداری آن ها در کودکی بستگی دارد. هر اندازه برای کودک خود بیشتر زمان بگذارید، می توانید در نگهداری آن موفق تر باشید. از انجایی که کودکان آسیب پذیر ترین افراد در جهان هستند در ادامه سعی کرده ایم با بیان نکاتی در پیرامون نگهداری اصولی از آن ها به شما در مراقبت از کودکان کمک کنیم:
1. ایمنی اولویت دارد
اطمینان حاصل کنید که فضای زندگی کودک ایمن باشد. از وسایل تیز، مواد شیمیایی سمی و خطرات دیگر دور بمانید و از قفل کردن کابینتها و کشوها استفاده کنید. آر امش و ایمنی در منزل سبب می شود که کودک حس بهتری داشته باشد. یکی از تروماهایی که کودک ممکن است در سنین پایین تجربه کند، زندگی در مکانی ناامن و به دور از آرامش باشد و زندگی در این مکان ممکن است به صورت مستقیم در آینده و بزرگسالی او تاثیر گذار باشد.
2. رعایت بهداشت
بهداشت شخصی کودک را رعایت کنید. به او آموزش دهید که دستهایش را به طور منظم بشوید، به خصوص قبل از غذا و بعد از بازی. نهادینه کردن این عادت در کودکان سبب می شود که کودک شما کمتر مریض شده و از تجمع میکروب ها، عفونت ها جلوگیری می کند و به بهبود سلامت کودک کمک خواهد کرد.
3. تغذیه سالم
عادت دادن کودک به تغذیه سالم به رشد او کمک خواهد کرد. عادت به غذاهای سالم، پرهیز از خوردن غذاهایی که ارزش غذایی پایینی دارند، از بروز بیماری هایی مانن دیابت و فشار خون و …. در بزرگسالی جلوگیری می کند. یک رژیم غذایی متعادل شامل میوهها، سبزیجات، پروتئینها و غلات کامل را برای کودک فراهم کنید. خوراکیهای شیرین و فرآوری شده را تا حد امکان کاهش دهید. تغذیه سالم از بروز مشکل اضافه وزن در کودکی و بزرگسالی جلوگیری خواهد کرد.
4. نظارت و ارتباط مؤثر
– ارتباط باز و مؤثر با کودک برقرار کنید. به او گوش دهید، احساساتش را درک کنید و او را در تصمیمگیریهای کوچک تشویق کنید. برقراری ارتباط موثر توسط والدین سبب شکل گیری ارتباط سالم و پایدار با آن ها خواهد شد. نظارت و ارتباط پایدارتوسط والدین شامل موارد زیر می شود:
- گوش دادن فعال
- اظهار محبت و حمایت
- استفاده از زبان بدن مثبت
- القای حس مسئولیت پذیری به کودک
- تقویت ارتباط عاطفی با کودک
5. فعالیتهای فیزیکی
فعالیتهای بدنی منظم را در برنامه کودک قرار دهید. بازیهای خارج از منزل، ورزش و فعالیتهای خلاقانه میتوانند به بهبود سلامت جسمی و روانی کودک کمک کنند.در نظر گرفتن فعالیت فیزیکی مناسب با والدین سبب ایجاد لحظات خوشایند بین والدین و فرزندان و همچنین ایجاد پیوند عاطفی خواهد شد.
سخن پایانی
نگهداری و مراقبت از کودکان یکی از مسائل مهم بعد از به دنیا آمدن نوزاد است و هرگونه کمبود در این دوران تاثیرمثبت در آینده و بزرگسالی او دارد. مراقبت های دوران کودکی مانند تغذیه و رعایت بهداشت کودک در این دوران اهمیت زیادی دارد.
نگهداری از کودکان نیازمند توجه به جزئیات و درک عمیق از نیازهای آنها است. با رعایت این نکات میتوان به ایجاد محیطی امن و سالم برای رشد و پرورش مناسب کودک کمک کرد و علاوه بر کودکی سالم، بزرگسالی سالم از لحاظ روانی و روحی داشت.