سالمندان به مرور زمان و با افزایش سن امکان دارد دچار بیماریهای متفاوتی شوند. یکی از این بیماریهای شایع رفلاکس معده در سالمندان است؛ فرایندی که محتویات معده سالمندان به سمت مری باز میگردد. اکثر سالمندان در خطر ابتلا به این بیماری هستند، زیرا همانطور که میدانید سالمندان بالای ۶۵ سال از داروهای متفاوتی استفاده میکنند که موجب تغییر دستگاه گوارش آنان و ایجاد رفلاکس معده در آنها میشود.
با استخدام پرستار سالمند در منزل خانواده ها با خیال راحت میتوانند وظیفه نگهداری از سالمند خود را به این شخص بسپارند. این افراد در زمینه بیماریهای شایع سالمندان اطلاعات لازم را فرا گرفته اند و میدانند که در زمان بروز رفلاکس معده باید چه اقداماتی انجام دهند. تا انتهای مطالب همراه ما باشید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست بیاورید.
رفلاکس معده در سالمندان
رفلاکس معده در سالمندان شامل بازگشت محتویات معده به مری است. امکان دارد آنزیم های معده، اسید معده و مواد غذایی از روده فوقانی به مری برگردد، سوزش سر دل میتواند جز علائم رفلاکس معده محسوب شود، اما بیماری پزشکی تلقی نمی گردد. سالمندان اگر به طور دائمی از داروهای ضد اسید استفاده می کنند، باید به پزشک متخصص مراجعه کنند، تا درمان لازم برای رفلاکس معده انجام گردد.
علائم اسید معده در سالمندان
برخی از سالمندان مبتلا به رفلاکس معده هیچگونه علائمی ندارند. با توجه به مدت بیماری امکان دارد سالمندان دل درد یا علائم بسیار خفیف داشته باشند. علائم رفلاکس معده امکان دارد نیازمند انجام آزمایشات و درمان خاص باشد. علاوه بر این، علائمی همچون سوزش قفسه سینه، سرفه و خفگی می تواند بیانگر رفلاکس معده باشند. میتوان داروهای بدون نسخه را برای رفع رفلاکس توسط پرستار سالمند خود مصرف کنند.
همچنین برخی مواقع علائم معمولی این بیماری نشان دهنده بیماری قلبی است. افرادی که مستعد بیماری قلبی هستند، یا دارای سابقه خانوادگی می باشند، باید به پزشک متخصص مراجعه کنند، زیرا در صورت بی توجهی به این مسئله ممکن است فرد دچار عواقب خطرناکی شود.
اگر سالمند شما به طور مداوم از داروهای آنتی اسید مصرف کند ولی علائم اسید معده در سالمندان همچنان باقی بماند باید نزد پزشک مراجعه کنند.
علل رفلاکس معده در افراد سالمند
رفلاکس معده در سالمندان ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیافتد. این علل شامل موارد زیر میشوند:
- کاهش کارایی معده: با کهولت سن، عملکرد و کارایی معده در ترشح اسید معده و ترکیبات دیگر کاهش مییابد. این میتواند باعث شود توانایی معده در حفظ محتویات درون خود و تنظیم اسید، کاهش یابد؛ بنابراین رفلاکس اتفاق میافتد.
- افت عملکرد مری: با بالا رفتن سن، تناسلی مری (مخرجی که محتویات معده را به داخل مری منتقل میکند) نیز تحت تأثیر قرار میگیرد و کارایی آن کاهش مییابد.
- عوامل غذایی: مصرف موادی مانند چربیهای بیش از حد، نمک، قهوه، نعناع و مواد دیگر میتواند علائم رفلاکس را تشدید کند.
به نقل از سایت midwestdigestivecenter:
آیا میدانستید که افراد 60 سال یا بالاتر کمتر احتمال دارد درد دل درد را گزارش کنند، اما احتمال بیشتری دارد که از عوارض بیماری رفلاکس اسید مانند فرسایش اذیت بشوند.
EE زمانی اتفاق می افتد که اسید معده باعث ایجاد شکاف در پوشش محافظ مری (لوله ای که گلو را به معده متصل می کند) ایجاد میکند. میتواند منجر به زخم مزمن، خونریزی و حتی زخم شود. BE زمانی رخ میدهد که مری یک پوشش غیر طبیعی ایجاد میکند تا از خود در برابر اسید شدید معده محافظت کند.
تشخیص رفلاکس معده در سالمندان
پزشکان رفلاکس معده را با توجه به تاریخچه بالینی، سوابق خانوادگی و ژنتیکی بیمار، عادت های غذایی و تستهای تصویربرداری انجام میدهند. در بسیاری از موارد، تغییرات در نمونهبرداری اسید معده و انجام اندوسکوپی معده ممکن است لازم باشد. پزشک با پرسیدن اطلاعاتی مانند تاریخ آغاز علائم، عوامل تشدید کننده علائم، رژیم غذایی، داروها، و بیماریهای دیگری که بیمار ممکن است داشته باشد، دقیقتر بیماری سالمند را تشخیص داده و تجویز مناسب را انجام میدهد.
درمان رفلاکس معده در سالمندان میتواند شامل تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی، مصرف داروهای ضد اسیدی، و در موارد جدیتر، جراحی باشد. اهمیت مشورت با پزشک تخصصی در انتخاب بهترین روش درمانی برای هر فرد بسیار مهم است.
درمان رفلاکس معده در سالمندان
سالمندان برای درمان رفلاکس معده میتوانند چند راهکار ساده را انجام دهند. در ادامه به چند راهکار درمان رفلاکس در سالمندان اشاره شده است:
- کاهش وزن: سالمندانی که دچار افزایش وزن هستند، با کاهش وزن خود مانع از ورود اسید معده به مری میشوند، زیرا شکم بزرگ مانع کارکرد صحیح معده میشود.
- مصرف بادام: بادام حاوی مقادیر بالای کلسیم است که جز خوراکیهای ضد رفلاکس معده محسوب میشود.
- مصرف آلوئه ورا: سالمندان میتوانند با مصرف شربت آلوورا به طور روزانه رفلاکس معده خود را کاهش دهند.
- ترکیب آب و آبلیمو: ترکیب آب گرم و آبلیمو موجب تعادل اسید معده در سالمندان میشود.
- مصرف جوش شیرین: مخلوط آب و جوش شیرین باعث کاهش اسید معده میشود.
- مصرف سرکه سیب: برای جلوگیری از رفلاکس معده میتوان ترکیب سرکه سیب و عسل را مصرف کرد. همچنین میتوان از سرکه به جای لیمو در چای استفاده کرد.
- مصرف سیب سرخ: سیب سرخ از عوامل بسیار تاثیرگذار در کاهش رفلاکس معده محسوب میشود.
- مصرف دم نوش های بدون کافیین: دمنوشهای مانند زنجبیل، نعنا و بابونه باعث کاهش علائم رفلاکس معده میشوند.
پیامدهای رفلاکس معده در سالمندان
رفلاکس معده در سالمندان میتواند عواقب و پیامدهای مهمی در پپی داشته باشد که بر کیفیت زندگی آنان تأثیر میگذارد. برخی از پیامدهای رفلاکس معده در سالمندان عبارتند از:
- آسیب به مری
- اختلال در دستگاه گوارش
- کاهش کیفیت زندگی سالمند
روش های مدیریت اسید معده در سالمندان
برای پیشگیری از رفلاکس معده در سالمندان و مدیریت آن، راهکارهای زیر توصیه میشود:
- تغییر رژیم غذایی: سالمندان باید در مصرف مواد تحریککننده مثل قهوه، چربیهای بالا، نمک و مواد دیگر احتیاطات لازم را در نظر بگیرند. همچنین، کم کردن مصرف غذا قبل از خواب میتواند به آنها کمک کند.
- وزن مناسب: افزایش وزن میتواند فشار بیشتری بر معده ایجاد کرده و رفلاکس را تشدید کند. از این رو تناسب وزن برای آنان اهمیت بالایی دارد.
- تغییرات در الگوی خواب: داشتن خواب نامنظم و ناکافی بر تمام اعضای بدن از جمله معده تاثیر منفی میگذارد. به علاوه استفاده از بالشهای ارتفاعی هنگام خواب میتواند از برگشت اسید معده به مری جلوگیری کند.
- داروها: در موارد شدیدتر رفلاکس معده، ممکن است پزشک داروهای ضد اسیدی یا داروهای دیگر تجویز کند.
- مشاوره پزشکی: برای تشخیص دقیق و مدیریت مناسب رفلاکس معده در سالمندان، مهم است که با پزشک تخصصی گاهی از مشاوره مکمل مانند مراجعه به گوارشپزشک، انجام آزمایشهای مختلف و ارائه مشورههای خاص مشورت کنید.
جمع بندی
رفلکس شامل بازگشت اسید، محتویات معده و آنزیم های معده به مری است که علائم متفاوتی دارد. این بیماری امکان دارد برای سالمندان ناراحت کننده باشد، برای درمان آن باید اقدامات لازم انجام شود که در مطالب بالا راهکارهای کاهش و درمان رفلاکس معده در سالمندان توضیح داده شده است.
همان طور که در مطالب بالا متوجه شدید با چند راهکار ساده، می توان باعث کاهش و درمان رفلاکس معده در سالمندان شد. امروزه با توجه به افزایش مشاغل کاری، اکثر خانواده ها وقت کافی برای نگهداری از سالمند خود را ندارند؛ به همین دلیل می توانند به موسسه پرستاری سفیر آرامش که تحت نظارت وزارت بهداشت مشغول به کار شده است، مراجعه کنند و پرستار سالمند در منزل را استخدام کنند.
پرستار سالمند می تواند بر تمام رفتارهای سالمند نظارت کامل داشته و یک رژیم غذایی مناسب برای او تهیه کند که موجب کاهش رفلاکس معده شود. لازم به ذکر است که هزینه استخدام پرستار سالمند بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی است. به همین دلیل تمام افراد می توانند به راحتی بهترین پرستار را برای نگهداری از عزیز خود استخدام کنند.
سوالات متداول
1. آیا اسید معده سالمندان کاهش پیدا میکند؟
افزایش سن تأثیر بسیارکمی بر ترشح شیره معده مانند اسید دارد، اما شرایطی که باعث کاهش ترشح اسید میشود، مانند گاستریت آتروفیک، شایعتر خواهد شد.
2. چه چیزی باعث تولید بیش از حد اسید در معده سالمند میشود؟
اسید معده میتواند بالاتر یا کمتر از حد طبیعی باشد. اسید معده سالمندان علل زیادی دارد، از جمله استفاده طولانی مدت از آنتی اسیدها را میتوان نام برد.
3. سریعترین تسکین رفلاکس اسید سالمندان چیست؟
آنتی اسیدها باعث تسکین سریع سوزش سر دل میشوند. آنها در عرض چند ثانیه شروع به کار میکنند تا اسید معده را خنثی کنند و احتمال نشت مایع اسیدی به مری را کاهش میدهند.
4. چرا کهولت سن باعث رفلاکس معده در سالمندان میشود؟
یکی از دلایل اصلی دردسرساز شدن ریفلاکس اسید با افزایش سن، کاهش طبیعی در عضلات است و باعث میشود مری از برگشت اسید جلوگیری کند.