Safir logo
سفیر آرامش » مقالات خدمات پرستاری » مقالات پرستاری سالمند » تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش

تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب
    برای شروع تولید فهرست مطالب ، یک هدر اضافه کنید

    تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش یکی از چالش های افراد سالمند است. با افزایش سن اختلالات جدی در سیستم دستگاه گوارش بوجود می آید. دستگاه گوارش هر فرد هر روز برای هضم غذای مصرفی سخت کار می کند. پس از گذشت سال ها این کار مداوم ، ممکن است برخی تغییرات را در سلامت دستگاه گوارش بوجود آورد.

    گاهی با افزایش سن برخی از مسائل مربوط به سیستم گوارش از جمله سرطان روده بزرگ ، ریفلاکس اسید ، حساسیت معده به داروها و کاهش جذب برخی ویتامین ها بوجود می اید.

    این امر تا حدی به این دلیل است که با افزایش سن ، معده اسید کمتری تولید می کند. ترشح اسید معده سبب تقویت بافت محافظتی معده می شود و تحمل داروهایی مانند ایبوپروفن برای معده راحت تر میشود.

    و همانطور که ممکن است ماهیچه های سراسر بدن در سن 70 سالگی به نسبت به 20 و 30 سالگی زودتر خسته شوند، عضلات دستگاه گوارش ، از جمله مری و روده نیز می توانند کند شوند.
    این موضوع اغلب در سن بالاتر از 65 سالگی منجر به افزایش علائم بیماری هایی مانند ریفلاکس اسید یا یبوست میگردد.

    اثر پیری بر دستگاه گوارش 
    تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش

    پیشنهاد مقاله : علل بی حسی در دست ها چیست و چگونه درمان می شود

    تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش و یبوست

    سیستم گوارشی از طریق یکسری انقباضات عضلانی غذا در طول بدن حرکت می دهد. با افزایش سن ، این روند می تواند کند شود. وقتی این اتفاق می افتد ، آب کمتری از غذا به بدن جذب می شود که می تواند منجر به یبوست شود.
    هیدراته ماندن برای جلوگیری از یبوست بسیار مهم است. کم تحرکی همچنین می تواند در بروز یبوست نقش داشته باشد ، بنابراین به یاد داشته باشید که حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی متوسط در چهار روز هفته داشته باشید.

    داروها

    داروهایی که فرد سالمند برای حل یک مشکل جسمی مصرف می نماید می توانند سبب بروز مشکل دیگری گردند.از تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش می توان به داروهایی که برای فشار خون بالا یا دردهای عضلانی و مفصلی مصرف می شوند می توانند به یبوست منجر شوند .بنابراین میزان نوشیدن آب و فعالیت خود را افزایش دهید.
    ضد التهاب های غیر استروئیدی NSAIDs ، مانند ایبوپروفن و مهار کننده های COX-2 ، می توانند خطر خونریزی معده و زخم های گوارشی را افزایش دهند.
    اگر این داروها را مصرف می کنید ، به رنگ مدفوع توجه داشته باشید و اگر به رنگ تیره است یا نشانه ای از خون در ان وجود دارد سریعا به پزشک مراجعه نمایید.

    تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش دل درد
    میزان نوشیدن آب و فعالیت خود را افزایش دهید.

    تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش و سرطان روده بزرگ

    توصیه می شود که افراد سالمند اولین کولونوسکوپی خود را در 50 سالگی انجام دهند. اینکار به این دلیل است که خطر ابتلا به پولیپ در روده بزرگ در این سن افزایش می یابد زیرا این بیماری ناشی از تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش است.
    پولیپ های غیر سرطانی می توانند سرطانی شوند ، بنابراین انجام کولونوسکوپی برای شناسایی و از بین بردن پولیپ ها قبل از ایجاد سرطان بسیار مهم است.

    بیماری دیورتیکولار

    از تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش شیوع بیماری دیورتیکولوز در افراد بالای 60 سال  است. این بیماری وقتی اتفاق می افتد که کیسه های کوچکی که روده بزرگ را پوشانده اند در نقاط ضعیف دیواره روده دچار بیرون زدگی می شوند.
    برخی از افراد ممکن است در صورت بروز این علائم هیچ علامتی نداشته باشند ، در حالی که دیگران می توانند گاز ، نفخ ، گرفتگی عضلات یا یبوست را تجربه کنند.
    دیورتیکول معمولاً نیازی به درمان ندارد، اما وقتی این کیسه ها ملتهب می شود ، می توانید درد معده ، گرفتگی در شکم ، تب ، لرز و استفراغ را تجربه نمایید . این مشکلات را می توان با مسکن ها ، آنتی بیوتیک ها و تغییر رژیم غذایی درمان کرد.

    ریفلاکس

    اگرچه یک فرد در هر سنی می تواند به بیماری ریفلاکس دستگاه گوارش (GERD) مبتلا شود ، اما این بیماری در سالمندان بسیار شایع است و از تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش ناشی میشود.
    فردی که به ریفلاکس معده مبتلا است ، دارای اسید معده است که به داخل مری نشت می کند و باعث سوزش معده و سایر علائم می شود.
    اگر این اسید درمان نشود ، می تواند پوشش مری سالمند را تغییر دهد و منجر به بروز بیماری های جدی در مری شود.
    تعداد کمی از مبتلایان به بیماری های مری ممکن است به سرطان مری مبتلا شوند. گزینه های درمانی زیادی برای درمان ریفلاکس وجود دارد ، بنابراین لازم است سالمند در مورد علایم بیماری هایی که دارد حتما با پزشک مشورت نمایند.

    تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش و کبد چرب
    رفلاکس از تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش ناشی میشود.

    بیماری کبد چرب غیرالکلی

    افراد مسن که چاق هستند یا دارای بیماری تری گلیسیرید یا دیابت بالا هستند ، در معرض خطر بیشتری برای بیماری کبد چرب غیر الکلی هستند ، وضعیتی که چربی در کبد جمع می شود.
    این نوع کبد چرب شایع ترین نوع بیماری کبدی در کشور است و می تواند باعث ایجاد زخم در بافت کبد شود. از تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش بیماری کبد چرب است که با گذشت زمان ، این بیماران ممکن است به سرطان یا نارسایی کبد مبتلا شوند.

    اگرچه در ظاهر اغلب علائمی وجود ندارد ، اما با آزمایش خون آنزیم های کبد و سونوگرافی می توان این بیماری را تشخیص داد.
    روش های درمانی برای کمک به جلوگیری و حتی معکوس کردن آسیب کبدی وجود دارد ، بنابراین مهم است که از پزشک خود مشورت نمایید .
    عدم فعالیت کافی
    افراد غالباً با افزایش سن فعالیت خود را کم می کنند و بی تحرک بودن باعث یبوست و بیماری های گوارشی می شود. استراحت طولانی مدت در رختخواب در طی بیماری می تواند مشکلات واقعی جدی کند. به عنوان مثال اگر فردی جراحی تعویض مفصل داشته باشد ،برای بهبودی و فعالیت کامل به زمان نیاز دارد.

    مشکلات در بلع غذا

    مری لوله ای است که دهان ما را به معده ما متصل می کند. همانگونه که بیان شد مری مانند روده بزرگ ، می تواند با افزایش سن سرعت خود را کم کند و غذا را با کندتر حرکت دهد.
    این موضوع می تواند بلعیدن غذا یا مایعات را با مشکل روبرو نماید. شرایطی مانند زوال عقل ، سکته مغزی و بیماری پارکینسون نیز می تواند در بلع مشکل ایجاد کند.
    همانگونه که بیان شد بالا رفتن سن مزایا و منفی است. از بعد مثبت ، یک سالمند وقت بیشتری برای استراحت و لذت بردن از زندگی خواهد داشت. از بعد منفی بسیاری از مشکلات جسمی با بالا رفتن سن بروز می نماید. البته مشکلات مربوط به هضم غذا در هر سنی ممکن است رخ دهد. با این وجود تقریباً 40٪ افراد سالمند هر ساله یک یا چند مشکل گوارشی مرتبط به سن دارند.

    تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش و تغذیه
    رژیم غذایی سالم داشته باشید.

    روش های بهبود هضم غذا در سالمندان

    رژیم غذایی سالم داشته باشید. با گنجاندن سبزیجات خام ، میوه ها و غلات کامل ، به وعده های غذایی فیبر اضافه کنید
    از غذاهایی که باعث سوزش معده یا ریفلاکس می شوند خودداری کنید. برای برخی ، لبنیات باعث بدترین مشکلات معده می شوند

    • از پروبیوتیک ها استفاده نمایید
    • عوارض داروهایی که مصرف مینمایید را بررسی کنید.
    • فعال بمانید.
    • چربی های سالم را به رژیم خود اضافه کنید
    • به مقدار کافی آب بنوشید
    • استرس خود را مدیریت کنید
    • غذا را با آرامش بجویید

    برای بهبود سلامت دستگاه گوارش و کاهش تاثیرات پیری بر دستگاه گوارش ، اضافه کردن یک یا چند نوشیدنی سالم زیر به رژیم غذایی خود را در نظر بگیرید.

    • نوشیدنی کامبوجا
    • چای زنجبیلی
    • چای بادرنجبویه
    • چای نعنا
    • چای رازیانه
    • قهوه
    • آب

    مرکز پرستاری در منزل سفیر آرامش با کادری باتجربه و آموزش دیده سال هاست که در ارائه خدمات پرستاری سالمندان ، کودکان و بیماران گرامی مشغول به فعالیت است.

    Maryam Aghaeizade
    Maryam Aghaeizade
    سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
    درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری
    سایر مقالات مرتبط
    guest
    1 دیدگاه
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه دیدگاه ها
    درخواست مشاوره رایگان خدمات پرستاری