درخواست پرستار | مشاوره رایگان

علل و روش های درمان یبوست در سالمندان

راه های درمان یبوست برای سالمندان و افراد دیگر

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب
    برای شروع تولید فهرست مطالب ، یک هدر اضافه کنید

    یبوست در میان سالمندان بیماری رایجی است. بسیاری از افراد بالای 65 سال و حدود 70 درصد از افرادی که در خانه سالمندان زندگی می کنند این مشکل را دارند. البته یبوست می تواند در هر سنی اتفاق بیفتد اما در میان سالمندان به دلایل مختلف از جمله کارکرد ناصحیح ارگان های بدن این میزان بیشتر است. یبوست بیماری رنج آوری است که در سالمندان به دلیل کهولت سن و تحلیل رفتن قوای جسمانی شدت بیشتری پیدا می کند. همه افراد احتمالا تجربه یبوست را دارند حتی جوانان اما احتمال بروز این مشکل در سالمندان بیشتر است.

    یبوست سالمندان چیست؟

    در سالمندان علاوه بر ضعف جسمانی اندام های داخلی بدن نیز فرسوده هستند. کند شدن حرکات روده که به دلیل ضعف ماهیچه های روده ممکن است پدید بیاید می تواند بر روی عملکرد سیستم گوارش تاثیر منفی بگذارد. خود یبوست بیماری نیست و نشانه ای از بیماری های دیگر است. ممکن است سرعت حرکات روده در فرد آهسته باشد. دفع مدفوع بسیار طول می کشد و سخت و دردناک است. میزان سرعت و منظم بوده حرکات روده در افراد مختلف فرق می کند. ممکن است دو بار در روز یا سه بار در هفته این اتفاق بیفتد و هیچ مشکلی وجود نداشته باشد. اگر افراد سالمند دچار مشکل یبوست هستند بهترین تصمیم مراجعه به پزشک است. پزشکان آزمایش های مختلفی را انجام می دهند تا بیماری خاص و یا انسداد روده وجود نداشته باشد. در صورت نبود مشکل باید عادات غذایی را تغییر دهید.

    علت یبوست شدید در سالمندان

    افراد در سنین سالمندی با بیماری های مختلفی مواجه می شوند. و برای درمان این مشکلات معمولا دارو مصرف می کنند. دارو هایی مانند آنتی اسید ها، مسکن ها، داروهای روان پریشی، آنتی هیستامین ها عاملی برای ایجاد یبوست در فرد سالمند هستند. گذشته از این برخی بیماری ها مانند دیابت، پارکینسون، افسردگی، بیماری های قلبی عروقی، بیماری های مغزی و .. از جمله بیماری هایی هستند که می توانند در فرد ایجاد یبوست کنند. از دلایل دیگر یبوست در سالمندان کمبود تحرک، تغذیه نادرست، عدم مصرف غذاهای فیبردار و مایعات و غیره، اشاره کرد. برای اطلاعات بیشتر راجع به خطرات مشکلات گوارشی برای سالمند مقاله مشکلات گوارشی در سالمندان و روش های پیشگیری از آنها مطالعه فرمایید.

    خطرات یبوست برای سالمندان

    در صورتی که به هر دلیل مدفوع سفت شود و جلوی راه خروجی روده را ببندد ممکن است به صورت مزمن در فرد ایجاد نفخ کند. نفخ در سالمندان می تواند در صورت شدید بودن ایجاد ناهشیاری کند که خطرات بسیاری برای این افراد خواهد داشت. همچنین می تواند باعث آسیب رسیدن به روده ها نیز شود. در مواردی که یبوست فرد سالمند شدید است باید به موقع اقدام کرد زیرا در غیر این صورت ابتلا فوت سالمند وجود دارد.

    تشخیص یبوست شدید در سالمندان

    یبوست شدید در سالمندان علائمی دارد که در صورت بروز دست کم دو مورد از موارد زیر احتمالاً فرد دچار یبوست شدید است.

    • احساس عدم تخلیه روده ها پس از دستشویی
    • مدفوع خشک همراه با درد در زمان دفع
    • فشار بیش از حد به روده ها حین مدفوع
    • کمتر از دو بار دفع در هفته

    با داشتن این علائم به پزشک مراجعه کرده و با ارائه شرح حال پزشک تشخیص خواهد داد شما دچار یبوست هستید یا خیر.

    درمان سریع یبوست در سالمندان

    یبوست بیماری ای فراگیر است که از گذشته در بین افراد و علی الخصوص سالمندان شایع بوده است. برای رفع یبوست از گذشته از غذاهای خاص و گیاهی استفاده می شده که در رفع این مشکل تا حد زیادی موثر بوده اند در ادامه برخی از این روش ها را به شما معرفی می کنیم.

    بیشتر بخوانید: آرتروز در سالمندان چیست و چگونه درمان می‌شود؟

    تاثیر پاپایا در کاهش یبوست سالمندان
    برای رفع یبوست در گذشته از غذاهای گیاهی استفاده می‌شد.

    پاپایا استفاده کنید

    این میوه حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان و مواد ضد التهابی است که مشکلات گوارشی افراد را بهبود می دهند. برای درمان سریع یبوست در سالمندان سه عدد پاپایا باید در طی هفت روز به تدریج مصرف شود. توجه کنید افرادی که بیماری های دیگری دارند باید برای استفاده از این میوه حتما با پزشک مشاوره کنند.

    لیمو درمانی سریع برای یبوست

    لیمو سرشار از اسید سیتریک است که یک محرک قوی برای سیستم گوارشی به شمار می آید. مصرف لیمو مواد سمی را از بدن دفع کرده و مواد هضم نشده داخل روده خارج می کند. برای درمان یبوست می توانید از آبلیمو هم استفاده کنید.

    انجیر برای یبوست معجزه می کند

    انجیر برای درمان سریع یبوست بسیار موثر است. این مویه شامل مقادیر بالایی فیبر است و همانند یک ملین طبیعی عمل می کند. از هر دو نوع انجیر تازه و خشک می توانید استفاده کنید. برای گرفتن نتیجه بهتر دو عدد بادام را در انجیر خشک را در آب خیس کرده و پوست بادام ها را بگیرید. مخلوط کنید و به شکل خمیر دربیاورید و هر شب با یک قاشق غذاخوری عسل میل کنید.

    تاثیر کنجد بر یبوست سالمندان

    دانه های کنجد سرشار از فیبر هستند. این محتوای فیبر روده را نرم و حجم مدفوع را افزایش می دهد و باعث آسان شدن دفع می شود. برای رفع یبوست روزانه حدود 35 گرم کنجد مصرف کنید. در صورت استفاده از کنجد حتما آب فراوان بنوشید.

    خوردن پروبیوتیک‌ها برای درمان یبوست در سالمندان

    به عقیده پزشکان برخی از موارد یبوست مزمن به دلیل متعادل نبودن باکتری های روده است. غذاهای پروبیوتیک با ایجاد تعادل در میزان باکتری های روده باعث بهبود برخی انواع یبوست شود. این مواد غذایی با تولید اسید لاکتیک و اسید های چرب زنجیر کوتاه می توانند روی تسکین یبوست موثر باشند.
    پروبیوتیک ها میزان حرکات روده را افزایش می دهند و باعث قوام ثبات در مدفوع می شوند و به همین طریق می توانند باعث بهبودی یبوست شوند. غذاهای حاوی باکتری های پروبیوتیک مانند انواع ماست اشاره کرد که به راحتی در دسترس هستند. حداقل 4 هفته باید این نوع مکمل را مصرف کنید تا تاثیر آنها مشخص شود.

    خوردن آلو نقش موثری در بهبود یبوست دارد

    آلو و آب آلو از قدیم به عنوان درمان سنتی و خانگی یبوست مورد استفاده قرار می‌گرفته است. برخی تحقیقات نشان می‌دهند خوردن آلو از انواع دیگر فیبرها تاثیر بیشتری بر بهبود یبوست دارد. برای استفاده از آلو برای درمان یبوست دو بار در روز و هر بار حدود 50 گرم یعنی هفت عدد آلو متوسط مصرف کنید.

    مصرف آب و مایعات در درمان مشکلات گوارشی
    نوشیدن آب و مایعات تاثیر زیادی روی یبوست دارد.

    نوشیدن آب و مایعات تاثیر زیادی روی یبوست دارد. مصرف کافی آب حرکات روده را بهبود می دهد. تحقیقات نشان می دهد که نوشیدن آب گازدار از آب شیر موثر تر است. میزان آب مورد نیاز بدن فرد را باید پزشک معالج تشخیص دهد. افرادی که آب کمی می نوشند به صورت مزمن مستعد ابتلا به یبوست هستند.

    چای و دمنوش نعنا

    گیاه نعنا مسکن دستگاه گوارش است و می تواند به عنوان نوعی نوشیدنی ثابت بعد از غذا میل شود. مصرف مداوم دمنوش نعنا حرکات مدفوع در روزه ها آسان تر انجام می شود و همچنین بسیاری از مشکلات درد معده را برطرف می کند.

    چای و دمنوش زنجبیل

    زنجبیل به دلیل تاثیری که بر هضم غذا دارد کمک خوبی به افراد مبتلا به یبوست است. این ماده سیستم گوارشی را تحریک می کند. مصرف دو بار چای زنجبیل در روز می تواند باعث هضم غذا به بهترین شکل شود.

    چای و دمنوش بابونه

    مصرف بابونه بعد از وعده های غذایی درد روده کمتر می شود حرکت مواد در روده سرعت بیشتری پیدا می کند.

    قهوه کافئین‌دار بنوشید

    قهوه عضلات دستگاه گوارش را تحریک می کند. قهوه های حاوی کافئین روده را به اندازه یک وعده غذایی کامل تحریک می کند. اثر قهوه در بهبود یبوست 60 درصد بیشتر از آب آشامیدنی است. قهوه حاوی میزانی از فیبر های محلول است که باکتری های موجود در روده را متعادل می کند که می تواند منجر به کاهش شدت یبوست شود.

    قهوه یکی از روش های مناسب برای درمان یبوست است
    قهوه عضلات دستگاه گوارش را تحریک می کند.

    مصرف ملین‌‌ها

    ملین ها را تحت نظر پزشک مصرف کنید. برای افرادی که با مکمل های فیبری پاسخ نمی دهند از این نوع مکمل ها استفاده می شود که تشخیص استفاده از نوع ملین مناسب برای بدن شما بر عهده پزشک معالج است. پزشک برای تجویز انواع ملین ها تاریخچه پزشکی فرد مانند وضعیت قلبی یا کلیوی، تداخلات احتمالی دارویی را مرور کرده و دوز مناسب را برای سالمند تجویز می کند.

    روغن زیتون و تخم کتان مصرف کنید

    روغن زیتون و تخم کتان نوعی ملین طبیعی بوده و می توانند یبوست را تسکین دهند. این مواد غذایی فرآیند هضم را بهبود داده و خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد باکتری و ضد التهاب دارد که هر سه برای بهبود یبوست موثرند. برخی مطالعات به صورت علمی نشان داده است این مواد غذایی به سالمندانی که مبتلا به یبوست هستند کمک زیادی میکند.

    معجزه سوپ های خوراکی

    سوپ های رقیق رطوبت مدفوع را افزایش داده و آنها را نرم می کند تا دفع آن راحت تر شود. مایعات و غذاهای گرم هضم را تسهیل می کنند.

    این افراد از خوردن لبنیات پرهیز کنند

    شرایطی وجود دارند که طی آن بدن فرد به لبنیات واکنش نامناسبی نشان می دهد. لبنیات روی حرکات روده اثر می گذارند و ممکن است باعث ایجاد یبوست شوند. مصرف لبنیات می تواند در کودکانی که در برابر لاکتوز حساسیت دارند باعث ایجاد یبوست شود.اگر فکر می کنید یا احساس می کنید بدن شما با لبنیات سازگاری ندارد می توانید به صورت موقت آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید. در صورت بهبود علائم یبوست حتما مصرف لبنیات را محدود کرده و جایگزین های دیگری برای کلسیم موجود در لبنیات قرار دهید. اگر فکر می‌کنید، ممکن است بدنتان پذیرای لبنیات نباشد، می‌توانید سعی کنید به طور موقت آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید تا ببینید علائم شما بهبود می‌یابد یا نه. حتما در رژیم غذایی خود، سایر غذاهای حاوی کلسیم را جایگزین لبنیات کنید.

    نقش ورزش در سلامت سالمندان

    ورزش کردن برای افراد سالمند سخت تر است. اما عدم ورزش به صورت طولانی مدت همین کم تحرکی باعث بد کار کردن عضلات روده و شکم می شود. سالمندان باید تا حد امکان در فعالیت های فیزیکی شرکت کنند. ورزش برای این افراد نقش بسیار مهمی دارد. ورزش تنها برای سالمندانی که توانایی حرکت دارند نیست و سالمندانی که ناچار به استفاده از ویلچر هستند نیز می توانند ورزش کنند.

    سالمندان باید در زندگی خود درگیر فعالیت هایی باشند تا باعث تحرک در آنها می شود. فعالیت هایی مانند پیاده روی می توانند به عنوان بخشی از روزمره افراد تاثیر زیادی در سلامت افراد سالمند داشته باشند. مطالعات مختلفی نشان می دهند که ورزش باعث افزایش حرکات روده و در نهایت بهبود یبوست سالمندان می شود. برای پرستار سالمند دچار مشکل یبوست می‌توانید با کارشناسان ما در سفر آرامش تماس حاصل فرمایید.

    منبع: AAFP

    0 0 رای ها
    امتیاز خود را ثبت کنید
    guest
    2 دیدگاه
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه دیدگاه ها

    درخواست پرستار | مشاوره رایگان