آیا میدانید بیماری زونا در سالمندان چیست؟ آیا میدانید بیماری زونا در سالمندان چه نشانه هایی دارد؟ این بیماری یک نوع عفونت ویروسی است که سبب به وجود آمدن راش های دردناک خواهد شد، امکان دارد در هر جایی از بدن سالمند به وجود میآید.اما معمولاً به طور نواری از تاول ظاهر شده که در قسمت چپ یا راست تن سالمند پیچیده می گردد. زونا به وسیله ویروسی که سبب آبله مرغان است ایجاد می گردد، زیرا بعد از ابتلا به آبله مرغان ویروس آن در بافت عصبی غیر فعال می باشد و سالها بعد امکان دارد ویروس به صورت زونا فعال گردد.
این نکته را باید بدانید که زونا در سالمندان یک بیماری تهدید کننده نخواهد بود اما ممکن است بسیار دردناک باشد. سالمندان می توانند با استفاده از واکسن ها خطر ابتلا به زونا را کاهش دهند. درمان زودهنگام در سالمندان می تواند عفونت زونا را کاهش دهد. آیا میخواهید درباره بیماری زونا در سالمندان و علائم آن اطلاعات بیشتری به دست بیاورید تا انتهای مطالب با ما همراه باشید.
بیماری زونا در سالمندان چیست؟ و علائم زونا چیست؟
به طور معمول علائم زونا فقط بر قسمت کوچکی از یک طرف بدن سالمند تاثیر خواهد گذاشت، که این علائم شامل موارد زیر خواهد بود:
- خستگی
- درد سوزش بی حسی یا گزگز
- حساسیت به نور
- حساسیت به لمس
- سردرد
- تب
- خارش و تاول های پر از مایع
اما باید گفته شود که به طور معمول اولین نشانه بیماری زونا در سالمندان درد است که برای برخی از سالمندان امکان دارد شدید باشد، با توجه به محل ایجاد درد در برخی مواقع سالمندان آن را به اشتباه نشانه ای از مشکلات قلبی، ریوی یا کلیوی می دانند. بعضی از سالمندان نیز بدون ایجاد بثورات، درد زونا را تجربه خواهند کرد.
معمولاً بثورات زونا به طور نواری از تاول به وجود آمده که در قسمت چپ یا راست تن سالمند پیچیده می گردد. برخی مواقع نیز بثورات زونا در یک طرف گردن، صورت یا یک چشم به وجود می آید.
در زونا چه زمانی نیاز به رفتن پزشک است؟
هنگامی که علائم زونا دیده شد نیاز به ویزیت پزشک می باشد به خصوص در شرایط زیر مراجعه به پزشک ضروری است:راش های پخش شده و دردناک درد و بثورات در اطراف چشم به وجود بیاید. که در صورت عدم درمان عفونت باعث آسیب دائمی چشم خواهد شد.زمانی که خود فرد و یا فرد دیگری در خانواده سیستم ایمنی ضعیفی دارد.هنگامی که فرد ۶۰ سال به بالا بوده زیرا در این سن به صورت قابل توجهی عوارض زونا افزایش می یابد.و یا اینکه به بهترین مرکز ارئه دهنده خدمات پرستاری مراجعه کنید.
چه عواملی باعث ایجاد بیماری زونا در سالمندان می شوند؟
همانطور که پیشتر نیز گفته شد بیماری زونا در سالمندان توسط ویروس آبله مرغان ایجاد میشود و امکان دارد کسانی که قبلاً به آبله مرغان مبتلا شدند به زنان نیز مبتلا شوند، بعد از بهبودی از آبله مرغان یک ویروس وارد سیستم عصبی افراد میشود و مدت ها خاموش خواهند امکان دارد. این ویروس دوباره فعال شده و در امتداد مسیر های عصبی پوست حرکت کرده و سبب ایجاد زونا می شود. اما لازم به ذکر است که تمام افرادی که به آبله مرغان مبتلا شدند به زونا مبتلا نمی شوند.
علت دقیق زونا مشخص نخواهد بود اما امکان دارد به علت کاهش ایمنی بدن افراد در برابر عفونت با افزایش سن باشد. این نکته نیز باید بدانید که زونا در افراد مسن و سالمند آن که سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف است شایع تر می باشد.برای پرستاری از بیمار سالمند مبتلا به زونا می توانید از پرستار در منزل برای بهبود حال بیمار خود کمک بگیرید.
فاکتور های خطر ابتلا به ببیماری زونا در سالمندان چیست؟
هر شخصی که تاکنون به آبله مرغان مبتلا شده است امکان دارد به این بیماری نیز مبتلا شود، برخی از فاکتور هایی که امکان دارد باعث افزایش خطر پیشرفت زونا شود عبارتند از:
مصرف داروهای خاص، مانند داروهایی که برای جلوگیری از رد اعضای پیوندی تجویز می شوند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند.سن بیشتر از ۵۰ سال، زونا در افراد سالمند بالای ۵۰ سال شیوع بیشتری دارد و خطر ابتلا به این بیماری با بالا رفتن سن افزایش خواهد یافت.
ابتلا به بیماریهای خاص، بیماریهایی که باعث تضعیف سیستم ایمنی می شوند، مانند سرطان و ایدز خطر ابتلا به این بیماری را افزایش خواهند داد، تحت درمان های سرطان بودن شبمی درمانی یا پرتو درمانی باعث کاهش مقاومت بدن در برابر بیماری ها می شوند و امکان ابتلا به این بیماری را به وجود می آورند.
نوشتن نظر