چقدر با علائم سکته مغزی خفیف و شدید آشنایی دارید؟ این پرسشی است که پاسخ به آن می تواند به افرادی که با این بیماری مواجه هستند کمک کند که شما می توانید از پرستار در منزل جهت اطمینان خاطر بهره بگیرید و اما سکته از جمله عارضه هایی است که به دلیل قطع خونرسانی به مغز اتفاق می افتد. این بیماری علائم خاص خود را داشته و بررسی این علائم اهمیت بسیار زیادی دارد. در ادامه از مقاله مرکز پرستاری سفیر آرامش به بررسی این علائم خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
سکته مغزی چیست؟
پیش از آن که بررسی علائم سکته مغزی خفیف و یا شدید بپردازیم لازم است تا با این بیماری بیشتر آشنا شوید که در صورت نیاز از خدمات پرستار بیمار استفاده کنید. سکته مغزی را می توان نتیجه پاره شدن یک رگ در مغز و خونریزی آن دانست که عمدتا به دلیل مسدود شدن خونرسانی به مغز اتفاق می افتد. زمانی که خون سرشار از اکسیژن به بافت های مغز نرسد فرد دچار سکته مغزی خواهد شد. پرسشی که مطرح می گردد این است که خون به چه صورت مواد مغذی را به مغز می رساند؟
در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که خون از گلبول های پروتئینی و قرمز برای انتقال مواد مغذی استفاده می کند. در صورتی که این انتقال مواد مغذی مختل گردد اعضای بدن در انجام فعالیت های طبیعی خود دچار اختلال خواهند شد و فرد با سکته مغزی مواجه می شود. سکته مغزی دارای علائم خاصی است. در ادامه به بررسی شایع ترین علائم سکته مغزی خواهیم پرداخت.
علائم قبل از بروز سکته مغزی
افرادی که دچار سکته مغزی شده اند پیش از بروز این شرایط با علائم خاصی دست و پنجه نرم کرده اند که اگر کنترل شوند می توان مانع از سکته مغزی شد. به طور کلی علائم قبل از سکته مغزی شامل موارد زیر می شوند.
- اختلال در گفتار
- سردردهای شدید و ناگهانی
- اختلال در بینایی به صورت کاملا ناگهانی
- احساس بی حسی و ضعف ناگهانی
- عدم تعادل و سرگیجه
شایع ترین علائم سکته مغزی
در این بخش از نوشتار خود قصد داریم تا به بررسی شایع ترین علائم سکته مغزی پرداخته و در این راستا اطلاعات مفیدی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. نکته ای که بایستی بدانید این است که مغز انسان در واقع فرمانده بدن بوده و توانایی لازم برای کنترل بدن را دارد. بر این اساس می توان گفت علائم سکته مغزی خفیف و یا شدید با توجه به ناحیه ای که آسیب دیده است متفاوت خواهد بود. این علائم به شرح زیر هستند.
علائم سکته مغزی شدید
- سرگیجه
- تشنج
- سردرد
- گیجی و آشفتگی
- بی ثباتی عاطفی
- تاری و دوبینی
- سفتی گردن
- حالت تهوع و استفراغ
- از دست دادن قدرت تکلم
- ایجاد ضعف و یا فلج شدن بخشی از بدن
- از دست دادن حس های شنوایی، لامسه، بینایی، چشایی و بویایی
- ناواضح صحبت کردن
علائم سکته مغزی در زنان
برخی علائم سکته مغزی در زنان ممکن است متفاوت تر از مردان باشد؛ بنابراین لازم است این علائم را بشناسید. به طور کلی علائم سکته مغزی برای زنان به صورت زیر می باشد.
- خستگی
- غش
- مشکل در حافظه
- سرگردانی
- ضعف در دو طرف بدن
علائم سکته مغزی در خواب
از عمده علائم سکته مغزی در خواب موارد زیر را می توان نام برد.
- از دست دادن توانایی لازم برای کنترل عضلات مثانه و در نهایت خیس شدن رختخواب طی شب
- از بین رفتن قدرت بینایی طی صبح زمانی که چشم های خود را باز می کنید.
- ایجاد ضعف و سستی در ناحیه بازوها
مهم ترین علت سکته مغزی
مسدود شدن و یا کاهش یافتن جریان خون را می توان از مهم ترین علت سکته مغذی دانست که شیوع بسیار زیادی نیز دارد. در حال حاضر بیش از 87 درصد از سکته های مغزی به این دلیل اتفاق می افتند و شما با بررسی علائم سکته مغزی خفیف و شدید می توانید به این موضوع پی ببرید.
مهم ترین علت سکته مغزی ایسکمیک را می توان آمبولی دانست؛ اما آمبولی چیست؟ از آمبولی به عنوان عارضه ای یاد می گردد که می تواند در عروق حرکت کرده و موجب مسدود شدن آن ها شود. بروز چنین شرایطی می تواند زمینه ساز سکته مغزی شود. از دیگر علت های بسیار مهم سکته مغزی می توان ترومبوز اشاره کرد.
همچنین لازم به ذکر است که پاره شدن رگ های خونی در مغز نیز می توانند زمینه های سکته مغزی را فراهم سازند که با نام خونریزی مغزی نیز شناخته می شوند. زمانی که مغز دچار خونریزی شود اکسیزن لازم به مغز نخواهد رسید و علائم سکته مغزی خفیف و شدید بروز خواهند یافت.
علائم سکته مغزی خفیف در زنان
از مهم ترین علائم سکته مغزی در زنان از نوع خفیف موارد زیر را می توان نام برد.
- احساس درد
- اختلال در تنفس
- ضعف عمومی
- تشنج
- گیجی
- سکسکه
- از دست دادن هوشیاری
- خواب آلودگی
علائم سکته مغزی خاموش
سکته مغزی خاموش را می توان نوع دیگری از سکته مغزی دانست که طی آن خونرسانی به مغز به طور ناگهانی قطع شده و به این ترتیب به سلول های مغزی آسیب وارد می شود. این نوع سکته به این دلیل خاموش می نامند که عملکردهای حیاتی کنترل نشده و عارضه ها تشخیص داده نمی شوند. به طور کلی علائم سکته مغزی خاموش به صورت زیر هستند.
- از دست دادن خفیف حافظه
- عدم تعادل ناگهانی
- اختلال در توانایی های شناختی و مهارت ها
- عدم کنترل موقتی عضلات مثانه
- تغییر ناگهانی در شخصیت و رفتار
کلام اخر
با توجه به مطالبی که بیان شد می توان دریافت که شناخت علائم سکته مغزی در جوان و یا افراد مختلف اهمیت بسیار زیادی دارد؛ چرا که می تواند به تشخیص و درمان سریع تر کمک های شایانی نماید. سکته ها دارای علائم مختلفی هستند و به دلیل عدم خونرسانی به مغز و کمبود اکسیژن و مواد مغذی در این ناحیه رخ می دهند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این باره می توانید از متخصصین ما در مجموعه سفیر آرامش کمک بگیرید.