دویدن در بارداری یکی از چالش های زنان باردار میباشد که تصمیم برای ادامه یا توقف آن را مشکل مینماید. همه ما احتمالاً اخبار ها یا کلیپ های ویدئویی زنان باردار را که از خط پایان ماراتن عبور می کنند، دیده ایم و از موفقیت های ورزشی این مادران آینده تعجب نمودهایم.
در حالی که واضح است که همه نمی توانند این کار را انجام دهند ، اما ممکن است به این موضوع فکر کرده باشید که آیا دویدن در دوران بارداری به طور کلی بی خطر است یا خیر. مسائلی مانند حالت تهوع ، افزایش وزن و شل شدن مفاصل مطمئناً می تواند دویدن را در دوران بارداری چالش برانگیزتر کند – اما به گفته متخصصان ، این عوارض لزوما نمی توانند زنان را از بستن بند کفش ها برای دویدن باز دارند. در این مقاله از سفیر آرامش آنچه باید در مورد شروع (یا ادامه) دویدن در دوران بارداری بدانید ، بیان شده است.
آیا دویدن در دوران بارداری بیخطر است؟
متخصصان بر این باورند که “ادامه دویدن در دوران بارداری کاملاً ایمن و در واقع بسیار سالم است.” در حقیقت ، اگرچه زنان سالمند خانواده ممکن است به شما بگویند که دویدن و تحرک زیاد میتواند منجر به زایمان زودرس شود، اما تحقیقات خلاف این را میگویند.
یک مطالعه در سال 2018 بر روی نزدیک به 1300 زن در مجله پزشکی بریتانیایی Open Sports and Exercise Medicine نشان داد که به نظر نمی رسد ادامه دویدن در دوران بارداری بر سن حاملگی یا وزن هنگام تولد نوزاد تأثیر بگذارد. آیا قبلاً دونده نبوده اید و می خواهید در دوران بارداری شروع به دویدن نمایید ؟از نظر متخصصان شروع یک برنامه معمول دویدن در دوران بارداری نیز اشکالی ندارد! اما ممکن است لازم باشد به آرامی شروع کنید و سطح دویدن خود را تدریجا افزایش دهید.
لازم است در این شرایط با شروع یک برنامه پیادهروی که به تدریج به دویدن می انجامد کار را خود را ادامه دهید و همچنین به گرم و سرد کردن بدن پنج تا 10 دقیقه قبل و بعد از ورزش زمان کافی اختصاص دهید.
دویدن در دورههای بارداری
هر سه ماهه بارداری هدایا و چالش های خاص خود را دارد. به عنوان مثال ، احساس شما در هفته هشتم با احساسی که در هفته 38 دارید کاملاً متفاوت خواهد بود. البته این می تواند بر تجربه شما در دویدن تأثیر بگذارد.
دویدن در سه ماهه اول بارداری
از ابتدای بارداری تا هفته دوازدهم (و گاهی بیشتر)، حالت تهوع صبحگاهی و خستگی از علائم شایع هستند که ممکن است مانع ورزش شود. بنابراین ، اگرچه دویدن در سه ماهه اول ایمن است ، اما اگر به راحتی نمی توانید مسافت زیادی را ثبت کنید ، به خود سخت نگیرید.
بر طبق نظر متخصصان ممکن است بسیاری از زنان وقتی این احساس را دارند ورزش نکنند. اما لازم است به بدن خود گوش دهید و اگر دوست دارید بدوید.
دویدن در سه ماهه دوم بارداری
در مورد سه ماهه دوم حالت تهوع (معمولاً) بهبود می یابد و انرژی شما باز می گردد. اما ممکن است در رباط های رحم در ناحیه کشاله ران قرار دارند احساس ناراحتی کنید و در استخوان ها فشاری را احساس کنید . این به این دلیل است که رباط ها به دلیل هورمون های بارداری کمی شل تر می شوند.
اگر ورزش در این شرایط ناراحت کننده شد ، از یک کمربند بارداری استفاده کنید تا در حین دویدن کمی فشار را از بین ببرد. و با بزرگ شدن سینه ها ، پوشیدن لباس زیر راحت و مناسب را فراموش نکنید.
دویدن در سه ماهه سوم بارداری
حتی در انتهای بارداری ، وقتی شکم بزرگ مرکز ثقل بدن را تحت تأثیر قرار می دهد ، دویدن در سه ماهه سوم نیز می تواند بی خطر باشد! شما (طبیعتاً) ممکن است نیاز داشته باشید که سرعت خود را کاهش دهید، بیشتر استراحت کنید و در حین دویدن از سرویس بهداشتی استفاده کنید.
فواید دویدن در دوران بارداری
دویدن در دوران بارداری دارای مزایای قابل توجهی برای بدن و ذهن است. کارشناسان و مربی های تناسب اندام می گویند: “ورزش می تواند کمردرد را کاهش دهد، روحیه شما را تقویت کند ، عروق خونی و قلب شما را تقویت کند ، به خواب بهتر کمک کند و یبوست را کاهش دهد.”
تحقیقات همچنین به ما نشان میدهد که ورزش در دوران بارداری به سهولت زایمان کمک می کند و با سطح هوشی بالاتری برای نوزاد همراه است. علاوه بر این، حفظ هر نوع تمرین ورزشی می تواند از افزایش وزن بیش از حد در طول این نه ماه جلوگیری کند.
این وضعیت ممکن است بر سطوح قند خون بارداری تأثیر مثبت بگذارد. دویدن ممکن است از ابتلا به دیابت بارداری جلوگیری کند یا در صورت ابتلا به دیابت بارداری ، قند خون را به طور موثرتری کنترل کند. در نهایت ، پاداش های روحی و روانی دویدن در دوران بارداری را فراموش نکنید . انجام این کار سخت که با وجود یک جنین در شکم به دویدن خود ادامه دهید می تواند اعتماد به نفس را افزایش دهد. این اعتماد به نفس بیشتر به شما کمک می کند تا با نزدیک شدن به زایمان ، نسبت به زایمان و مادر شدن ، نگرش ذهنی خود را تقویت کنید.
چه کسانی نباید در دوران بارداری بدوند؟
در حالی که شروع (یا ادامه) دویدن برای اکثر مادران بی خطر است ، این نوع ورزش برای همه مناسب نیست. براساس تحقیقات شرایط خاصی وجود دارد که در آن بهتر است از دویدن یا انجام ورزش های متوسط تا شدید در دوران بارداری خودداری گردد.
بیماران مبتلا به بیماری های قلبی یا ریوی ، پره اکلامپسی ، سه قلو یا بیشتر یا جفت سرراهی نمونه هایی از شرایطی هستند که قبل از شروع برنامه ورزشی باید با پزشک خود مشورت نمایند. در این موارد فعالیت های سبک تر مانند شنا ، پیاده روی یا یوگا گزینه های بهتری هستند.
چه زمانی باید دویدن را متوقف کنیم
در صورت مشاهده علایم زیر در حین یا بعد از دویدن سریعا به پزشک مراجعه نمایید:
- خونریزی از واژن
- درد شکم با یا بدون حالت تهوع
- انقباضات
- نشت مایع آمنیوتیک
- سرگیجه و سردرد
- درد قفسه سینه
- ضعف و عدم تعادل ماهیچه ها
- درد یا تورم ساق پا
در موقع وقوع این موارد سریعا باید دویدن متوقف شود.
اقدامات احتیاطی در حین دویدن در بارداری
با فرض اینکه همه چیز برای انجام دویدن در دوران بارداری بی خطر است، هنوز هم احتیاط های خاصی را انجام دهید. اطمینان حاصل کنید که به ویژه در روزهای گرم بدن خود را هیدراته نگه دارید و در هنگام دویدن به هرگونه علائم ناراحتی فیزیکی توجه کنید. اگرچه در ابتدا شاید بتوانید با سرعت زیاد بدوید و فعال و سبک باشید اما مراقب باشید که از محدودیت های خود فراتر نروید. ورزش از نوع شدید در دوران بارداری هیچ فایده ای ندارد. حتی ورزشکاران حرفه ای نیز متوجه می شوند که باید به طور طبیعی تمرینات خود را در دوران بارداری کاهش دهند.
به دلیل ترشح هورمونهای بارداری ممکن است مفاصل و رباط های مادر شل شده باشد و بیشتر او را در معرض آسیب قرار دهند. لازم است برای به حداقل رساندن این خطر ، زنان باید مسافت و سرعت معمول خود را کاهش دهند ، بدن خود را با حرکت کششی گرم کرده و با پیاده روی سریع دویدن خود را شروع کنند. از افزودن تمرینات قدرتی به روال ورزشی خود نترسید ، مخصوصاً با نظارت مربی. وزنه زدن باعث تقویت عضلات و افزایش استقامت می شود . کارشناسان خرید کفش های دویدن با کیفیت بالا را توصیه می کند که از مچ پا پشتیبانی می کند.
بنابراین گاهی اوقات بارداری زمانی است که مادران آِیند ممکن است از موارد زیادی منع شوند اما خوب است بدانید که برای اکثر زنان ، دویدن یکی از موارد ممنوعه نیست. قبل از اینکه به دویدن اقدام نمایید ، با پزشک خود مشورت کنید و سپس از مزایای زیاد دویدن در دوران بارداری لذت ببرید.
سخن پایانی
مرکز پرستاری سفیر آرامش با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است. برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.