تاریخ انتشار: 31 آگوست, 2023
نویسنده: خانم شکری کارشناس پرستاری
دستهبندیها: پرستار کودک, مقالات

یک اختلال ارتباطی، تاخیر زبان Language Delay است. اگر کودک با تناسب به سن خود به نقاط عطف رشد زبان نرسد، ممکن است دچار تاخیر زبانی شود. توانایی های زبانی کودکان دچار تاخیر زبانی ممکن است با سرعت کمتری نسبت به اکثر کودکان سالم رشد کند. این کودکان ممکن است در بیان خود یا درک کلام دیگران مشکل داشته باشند. علل تأخیر زبانی آنها ممکن است شامل ترکیبی از شنوایی، گفتار، و اختلالات شناختی باشد. تاخیر زبان بسیار شایع است. طبق گزارش سیستم بهداشت دانشگاه میشیگان، تاخیر در رشد گفتار یا زبان 5 تا 10 درصد از کودکان پیش دبستانی را تحت تاثیر قرار می دهد.
تاخیر در یادگیری زبان در کودکان میتواند به عوامل مختلفی برگردد. مشکلات شنوایی، نقص تحریک زبانی، محیط کمتحریک، کمبود تعامل زبانی و اختلالات تواناییهای شناختی از این دلایل میباشند. همچنین، عوامل فرهنگی، خانوادگی یا شخصی مانند تفاوتهای زبانی در خانه، تغییرات زندگی، نارسایی تحریک اجتماعی و اضطراب نیز میتوانند تأثیرگذار باشند.
پیشنهاد مقاله : ایدههایی برای ایجاد محیط آرام در منزل برای کودکان
تشخیص دقیق علت تاخیر زبانی نیاز به ارزیابی تخصصی دارد تا برنامههای مناسب برای کمک به کودک ایجاد شود.
انواع تاخیر زبان
تأخیر زبانی می تواند دریافتی، بیانی یا ترکیبی از هر دو باشد. نقص زبان پذیرا زمانی اتفاق می افتد که کودک در درک زبان مشکل داشته باشد. اختلال زبانی- بیانی زمانی اتفاق می افتد که کودک در برقراری ارتباط کلامی مشکل دارد.
علائم تاخیر زبان
اگر کودک تاخیر زبانی داشته باشد، در سن معمول به نقاط عطف زبانی نمی رسد.
بیشتر بخوانبد: کودکان دچار فلج مغزی CP
علائم خاص و نقاط عطف از دست رفته آنها به سن و ماهیت تاخیر زبان آنها بستگی دارد.
علائم رایج تاخیر زبان عبارتند از:
اگر کودک شما علائم زیر را داشت، احتمال دارد دچار تاخیر در صحبت باشد و بهتر است تحت نظر پزشک متخصص وضعیت زیانی او را بررسی کنید.
- تا سن 15 ماهگی غرغر نکند
- تا سن 2 سالگی صحبت نمی کند
- ناتوانی در صحبت کردن با جملات کوتاه در سن 3 سالگی
- مشکل در پیروی از دستورالعمل ها
- تلفظ یا بیان ضعیف
- مشکل در کنار هم قرار دادن کلمات در یک جمله
- حذف کلمات از جمله
همچنین در ادامه به بیان و بررسی علل مختلف در تاخیر زبان پرداختهایم.
علل تاخیر زبان
تاخیر زبانی در کودکان دلایل احتمالی زیادی دارد. در برخی موارد، بیش از یک عامل باعث بروز تاخیر زبان در کودکان می شود. تاخیر در یادگیری زبان در کودکان میتواند از ترکیب چند عامل ناشی شود. عوامل ژنتیکی، محیطی و تربیتی در این موضوع تأثیرگذارند.
مشکلات شنوایی یا تکلم، کمبود تحریکهای زبانی در محیط، نقص توجه به کودک و عدم توجه به نیازهای زبانی از جمله دلایل اصلی هستند. همچنین، فشار روانی در خانواده یا تغییرات مهم در زندگی ممکن است توانایی یادگیری زبان را کاهش دهد. برای پیشگیری و مداخله مؤثر، نیاز به تشخیص دقیق علل و ارائه حمایتهای متناسب با نیازهای کودک داریم.
بیشتر یخوانید: آموزش جویدن غذا در کودکان
برخی از علل شایع این مشکل عبارتند از:
اختلال شنوایی
برای کودکانی که دچار اختلال شنوایی هستند، معمولاً اختلال زبان نیز وجود دارد.
بیشتر بخوانید: تاخیر گفتاری و زبانی در کودکان
برای کودکی که زبان را نمی شنود، یادگیری و برقراری ارتباط می تواند دشوار باشد.
اوتیسم
اوتیسم یک ناتوانی رشدی پیچیده و مادامالعمر است که معمولاً در اوایل کودکی ظاهر میشود و میتواند بر مهارتهای اجتماعی، ارتباطات، روابط و خودتنظیمی فرد تأثیر بگذارد. در حالی که همه کودکان مبتلا به اوتیسم تاخیر زبانی ندارند، اوتیسم اغلب بر ارتباطات زبانی کودکان تاثیر می گذارد.
ناتوانی ذهنی
ناتوانی ذهنی (یا ID) اصطلاحی است که زمانی استفاده میشود که فرد دارای محدودیتهای خاصی در عملکرد و مهارتهای شناختی از جمله مهارتهای ارتباطی، اجتماعی و مراقبت از خود باشد.
این محدودیتها میتوانند باعث شوند که کودک کندتر یا متفاوتتر از یک کودک در حال رشد، رشد کند. انواع ناتوانی های ذهنی می تواند باعث تاخیر زبانی شود. به عنوان مثال، نارساخوانی و سایر ناتوانی های یادگیری در برخی موارد منجر به تاخیر زبانی می شود.
مشکلات مسئله روانی-اجتماعی
این عوامل می توانند باعث تاخیر زبان شوند. به عنوان مثال، بی توجهی شدید می تواند منجر به مشکلاتی در رشد زبان کودک شود.
عوامل خطرساز برای ابتلا به تاخیر زبان
طبق گفته متخصصان عوامل خطر بالقوه برای مشکلات گفتار و زبان عبارتند از:
- مذکر بودن
- نارس به دنیا آمدن
- داشتن وزن کم هنگام تولد
- داشتن سابقه خانوادگی مشکلات گفتاری یا زبانی
- داشتن والدین با سطح تحصیلات پایین تر
در ادامه به اینکه تاخر زبان چگونه تشخیص داده میشود پرداختهایم.
تاخیر زبان چگونه تشخیص داده می شود
پس از انجام یک ارزیابی پزشکی کامل، پزشک کودک را به یک آسیب شناس گفتار-زبان ارجاع می دهد. این پزشکان یک ارزیابی جامع از زبان بیانی و دریافتی کودک انجام می دهند تا مشخص کنند که آیا کودک تاخیر زبانی دارد یا خیر. این آزمون بر اشکال مختلف ارتباط کلامی و غیرکلامی متمرکز خواهد بود و از معیارهای استاندارد و رسمی استفاده می کند.
پس از تکمیل ارزیابی گفتار و زبان، آسیب شناس زبان ممکن است آزمایشات دیگری را توصیه کند. به عنوان مثال، یک معاینه شنوایی می تواند به آنها کمک کند تا تشخیص دهند که آیا کودک دچار اختلال شنوایی است یا خیر.
همچنین بخوانید: 20 ایده عالی هدیه برای پرستار کودک
کودک ممکن است مشکلات شنوایی داشته باشد که نادیده گرفته شده است، به خصوص اگر خیلی کوچک باشد این مسئله بیشتر شایع است.
درمان تاخیر زبان
پس از تشخیص تاخیر زبان، برنامه درمانی کودک احتمالاً شامل گفتار و زبان درمانی خواهد بود. یک آسیب شناس گفتار-زبان دارای مجوز برای تعیین انواع مشکلاتی که کودک با آن مواجه است، ارزیابی را انجام می دهد. این اطلاعات به آنها کمک می کند تا یک برنامه درمانی را ویژه را برای کودک نهیه و اجرا کنند.
اگر کودک دارای بیماری های زمینه ای باشد، پزشک او ممکن است درمان های دیگری را نیز توصیه کند. به عنوان مثال، آنها ممکن است ارزیابی توسط یک روانپزشک را توصیه کنند.
چشم انداز آینده کودک مبتلا به تاخیر زبان چیست؟
دیدگاه کودک بسته به شرایط خاص و سن او متفاوت خواهد بود. برخی از کودکان به همسالان و نقاط عطف زبان آینده می رسند. سایر کودکان در غلبه بر تاخیرهای زبانی مشکل بیشتری دارند و ممکن است در دوران کودکی با مشکلاتی مواجه شوند. برخی از کودکان با تاخیر زبانی به دلیل تاخیر در رشد زبانی، مشکلات خواندن یا رفتاری را تجربه خواهند کرد.
اگر تشخیص داده شد که کودک تاخیر زبانی دارد، شروع سریع درمان بسیار مهم است. درمان زودهنگام این مشکل می تواند به جلوگیری از بروز مشکلات دیگر مانند مشکلات اجتماعی، یادگیری و عاطفی کمک کند و همچنین میتوانید از خدمات نگهداری از کودک ویژه استفاده کنید.
نکاتی برای بهبود رشد زبان
اختلالات شنوایی و اختلالات یادگیری ممکن است همیشه قابل پیشگیری نباشند. اما این نکات را برای بهبود رشد زبان در کودک دنبال کنید:
- از بدو تولد با فرزندتان صحبت کنید.
- وقتی کودک صدایی تولید می کند به صداهای فرزندتان پاسخ دهید.
- برای فرزندتان آواز بخوانید، حتی وقتی کودک است.
- برای فرزندتان با صدای بلند کتاب بخوانید
ممکن است نتوان از تمام تاخیرهای زبانی جلوگیری کرد.
مرکز پرستاری سفیر آرامش با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد. کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک و همچنین کودکانی که مبتلا به تاخیر زبان هستند همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
نوشتن نظر