Safir logo

مراقبت از نوزاد دارای زردی در منزل، علت، علائم و روش های مراقبتی

نوزاد دارای زردی

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب
    برای شروع تولید فهرست مطالب ، یک هدر اضافه کنید

    مراقبت از نوزاد دارای زردی از تجربیات مشترک بسیاری از والدینی است که در روزهای ابتدایی تولد کودک شان با آن دست و پنجه نرم می کنند. چرا که بر اساس آمار، درصد بالایی از نوزادان نارس و هم چنین نوزادان فول ترم که در زمان طبیعی زایمان به دنیا آمده اند، در طول یک یا دو هفته پس از تولد،  رنگ زرد در پوست شان مشاهده می شود که زردی نامیده می شود.

    زردی در هفته دوم و سوم به اوج خود می رسد و ممکن است حدود یک ماه به طور خفیف ادامه یابد. این عارضه که به دنبال سطح اضافی یک رنگ دانه در خون به نام بیلی روبین ایجاد می شود، برای غالب نوزادان بی خطر و موقتی است که خود به خود یا با درمان های ساده برطرف می گردد اما در برخی موارد نادر افزایش زردی، صدمات مغزی را به دنبال دارد.

    مراقبت از نوزاد دارای زردی در روزهای ابتدایی تشخیص، بسیار حائز اهمیت است تا از وقوع مشکلات بعدی، پیشگیری شود.

    نوزاد دارای زردی
    برای جلوگیری از زردی نوزادان باید چه اقداماتی انجام داد؟

    برای جلوگیری از زردی نوزادان باید چه اقداماتی انجام داد؟

    در نظر داشتن خطر ابتلا به زردی در نوزاد و چک کردن سطح بیلی روبین نوزاد در روز ابتدایی تولد، می تواند از بسیاری از مشکلات مربوط به بروز زردی در نوزادان جلوگیری کند. هم چنین تغذیه و شیردهی کودک به ویژه با شیر مادر در اولین ساعات پس از تولد می تواند به کاهش خطرات ناشی از زردی کمک کند.

    شیر مادر به کبد کودک، انرژی لازم برای تجزیه وتحلیل بیلی روبین را می دهد. هم چنین تغذیه مرتب کودک باعث خروج مدفوع بیشتر می شود که در این حالت، رنگ آن باید از سبز تیره به زرد تغییر یابد.

    اگر در فرایند شیردهی کودک خود دچار مشکل هستید، ضروری است برای جلوگیری از کم آبی بدن در دوره مراقبت از نوزاد دارای زردی خود، غذای مکمل را در برنامه غذایی اش بگنجانید.

    روش های تشخیص زردی نوزادان در منزل چگونه است؟

    در اولین ساعات تولد، نوزاد برای تشخیص وجود زردی توسط تیم پزشک مستقر در بیمارستان معاینه خواهد شد. زردی در 24 ساعات اول زندگی نوزاد، چندان شایع نیست و معمولا ناشی از ناسازگاری گروه خونی مادر و نوزاد است و تعیین ریسک این ناسازگاری تا زمان تولد کودک، قطعی نخواهد بود.

    در مواردی که پس از تولد نوزاد و قبل از ظاهر شدن علائم زردی از بیمارستان مرخص شوید، می توانید برای تشخیص علائم و چگونگی مراقبت از نوزاد دارای زردی خود در خانه، از روش های یاد شده در این مقاله بهره ببرید:

    نوزاد خود را در اتاقی با نور طبیعی یا فلوئورسنت قرار دهید. در صورتی که پوست کودک تان روشن است، به آرامی و ملایمت سطح پیشانی، بینی یا سینه اش را با انگشت فشار دهید و بعد از برداشتن دست، به دنبال ته مایه زرد رنگ روی سطح پوست باشید. در نوزادان با پوست تیره تر، ضروری است وضعیت رنگ لثه ها یا سفیدی چشمانش را بررسی کنید. اگر زردی نوزاد زیاد باشد و با مشاهده می توان فهمید که نوزاد زرد است، باید توسط پزشک متخصص و برای تعیین درجه زردی معاینه شود.

    نحوه مراقبت از کودک دارای زردی در منزل به چه صورت است؟

    در مواردی که پس از انجام آزمایشات پزشکی، درجه زردی نوزاد عددی بالاتر یا مساوی10 باشد، به این معنی است که روند درمان کودک باید آغاز شود. این عارضه در مراحل اولیه بی خطر بوده و به راحتی قابل کنترل و درمان است. در بسیاری از موارد، نوزاد مبتلا به زردی، خود به خود درمان می شود. در سایر موارد، نوزادان برای پایین آمدن سطح بیلی روبین به کمک نیاز دارند؛ یک راه برای انجام این کار، شیردهی مکرر می باشد. (حدود 8 تا 12 بار در یک دوره 24 ساعته). مایعات اضافی و در نتیجه آن، دفعات مدفوع زیاد باعث خروج بیلی روبین اضافی از کبد می شود.

    نوع رژیم غذایی مادران شیرده نیز بسیار موثر است و باید بر پایه غذاهای پر فیبر، سبزیجات و میوه همراه با پرهیز از مصرف شیرینی ها، غذاهای پر چرب، سرخ کرده و پر ادویه باشد.

    نور خورشید می تواند در تجزیه بیلی روبین اضافی موثر باشد. در موارد خفیف زردی، می توانید نوزاد را دو بار در روز و به مدت 10 دقیقه کنار یک پنجره آفتاب گیر قرار دهید. توجه داشته باشید که هرگز کودک را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید زیرا باعث آفتاب سوختگی می شود. استفاده از برخی لامپ های خورشیدی مخصوص در منزل با مشورت پزشک می توانند روش جایگزین مناسبی برای درمان های پزشکی در بیمارستان باشند.

    مراقبت از نوزاد دارای زردی در منزل
    نحوه مراقبت از کودک دارای زردی در منزل به چه صورت است؟

    موارد ضروری برای مشورت با پزشک متخصص برای مراقبت از نوزاد دارای زردی چیست؟

    در صورت مشاهده موارد زیر، ضروری است هر چه سریع تر با پرستار یا پزشک متخصص مشورت کنید:

    • سفیدی چشم، پوست شکم و یا دست ها و پاهای نوزاد زرد شده باشد.
    • به سختی از خواب بیدار شود
    • دچار تب، بی میلی یا بدغذایی باشد
    • کاهش وزن شدید داشته باشد

    پزشک متخصص برای مراقبت از نوزاد دارای زردی چه اقداماتی انجام می دهد؟

    فوتو تراپی نام روشی است که در آن برای پرستار نوزاد دارای زردی، بدنش را در معرض نور آبی بی لایت قرار می دهند. در این نوع درمان چشمان کودک کاملا پوشانده می شود و پوست، اشعه فرابنفش این نور را جذب می کند و ساختار بیلی روبین را تغییر می دهد به طوری که نوزاد می تواند آن را از طریق ادرار دفع کند. هم چنین می توان با اجاره دستگاه های مخصوص درمان زردی که بسته به درجه زردی نوزاد ارائه می شود، با نظر و صلاح دید پزشک، خطر دچار شدن کودک به عفونت های بیمارستانی را کاهش داد. روش بعدی که با داشتن نسخه و اجازه پزشک در منزل نیز قابل انجام است، تهیه پتوی بیلی بلنکت و پیچیدن نوزاد در آن است.

    اگر نوزاد شیر خشک مصرف می کند، پزشک متخصص می تواند با تجویز مکمل های درمانی، روند بهبود را سرعت ببخشد.

    منبع : emedicinehealth

    Maryam Aghaeizade
    Maryam Aghaeizade
    سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
    درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری
    سایر مقالات مرتبط
    guest
    0 دیدگاه
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه دیدگاه ها
    درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری