پادرد foot pain یکی از مشکلات شایعی است که در بسیاری از افراد پیر و جوان دیده میشود. این مشکل اگرچه جدی و خطرناک نیست اما از عوامل متعددی تاثیر میپذیرد و با دردی که ایجاد میکند، نیاز به درمان دارد. در غیر این صورت ممکن است فعالیتهای روزانه جسم انسان را با اختلال مواجه کند.
درد پا معمولا در افراد بزرگسال و مسن دیده میشود. این افراد میبایست با کمک پرستار سالمند و خدماتی که پرستاران ارائه میکنند، استراحت کافی داشته باشند و درد ناشی از دلایل متعدد در پا را از بین ببرند. همچنین افرادی که به درد پا دچار شدهاند، میتوانند به پزشک ارتوپد مراجعه نمایند و پس از تشخیص علت ایجاد این درد، آن را درمان کنند
پادرد به چه معناست؟
درد پا به معنای ناراحتی فیزیکی و درد در قسمتهای مختلفی از اندام پا در بدن انسان است که میتواند دلایل گوناگونی داشته باشد. درد در پا زمانی اتفاق میافتد که عصب پا تحت تاثیر محرکهای مختلف آسیب ببینند. درد در پا گرچه بیماری جدی نیست و سلامت انسان را به خطر نمیاندازد اما آزار دهنده است و باید درمان شود.
فعالیتهای فیزیکی شدید، عدم فعالیت فیزیکی، ایستادن در مدت زمان طولانی، کشیده شدن رباط پا و رگبهرگ شدن پا هر یک علت پادرد هستند. شما با شناخت علل، علائم و روشهای درمان این بیماری میتوانید از بدن خود به خوبی مراقبت کنید و درد پا را از بین ببرید. لازم به ذکر است جهت تسریع روند بهبود درد پا و درمان این عارضه قادر به استفاده از خدمات پرستار بیمار خواهید بود.
انواع پا درد
دردهایی که در ناحیه دست و پای بدن انسان ایجاد میشوند، انواع مختلفی دارند. مهمترین انواع بیماری درد در پا موارد زیر هستند:
- درد اسکلتی عضلانی پا
در صورتی که عضلات پا، تاندون و رباطهای پا حین انجام فعالیتهای مختلف دچار کشیدگی شوند، درد ایجاد شده در پا از نوع عضلانی اسکلتی خواهد بود. برای مثال بیماری کرپیتوس درد اسکلتی عضلانی را در پا ایجاد میکند. سندرم کمپارتمان و گرفتگی شبانه عضلات پا نیز مثالهای دیگری از دلایل ایجاد این نوع درد هستند. - درد پا عروقی
زمانی که رگها و عروق پا دچار مشکل شوند، نوعی درد عروقی در قسمتهای مختلف پا ایجاد میشود. بیماریهایی همچون اگزما، واریس، عفونت و سلولیت عاملی برای ایجاد درد عروقی در پا هستند. - درد عصبی پا
درد عصبی هنگامی در پا ایجاد میشود که پا دچار آسیبهای عصبی شود. سندرم پای بیقرار و بیماریهای عصبی میتوانند عاملی برای ایجاد این نوع از درد باشند.
علت بروز پادرد چیست؟
پا درد به دلایل مختلفی ایجاد میشود. درد پا میتواند در قسمت بالایی پا، قسمت زانو، قسمت ماهیچههای پا، مچ و کف پا بروز پیدا کند. دلایل و علل ایجاد درد در پا وارد زیر هستند:
- التهاب تاندون عضلات باز کننده پا
- اعمال فشار زیاد به پا
- شکستگی فشاری استخوان پا
- نوروپاتی محیطی که باعث ایجاد درد و سوزش و بیحسی پا میشود
- روماتیسم در کودکان
- بیماری استئوآرتریت
- بیماری آرتروز عفونی
- درد ناخن
- بیماری زگیل و میخک در قسمتهای مختلف پا
- شکستگی انگشتان
- بیماری استئومیلیت یا عفونت استخوان پا
- پارگی تاندون آشیل
- بیماری بورسیت رتروکالکانئال
- بیماریهای پوستی همچون پسوریازیس
- پینه پا
- نواقص ساختار پا که مادرزادی هستند
- صاف بودن قسمت کف پا
به نقل از وبسایت my.clevelandclinic.org :
علت درد پا چیست؟
چندین عامل مختلف می تواند باعث درد پا شود. دلایل عمومی برای ایجاد درد پا در افراد عبارتند از:برای مدت طولانی روی پاهای خود بایستید.
پیری
جراحت یا تروما
استفاده بیش از حد
داشتن چاقی (شاخص توده بدنی یا BMI 30 یا بالاتر).
پوشیدن کفش هایی که مناسب نیستند.
دلایل درد پا در شب
دردهای شبانه پا نوعی از پا درد هستند که نشانهای از یک مشکل جدی در عضلات پا استخوانهای پا و مفاصل پا به شمار میآیند. درد شبانه پا با علائمی همچون سوزن سوزن شدن و بیحسی خود را نشان میدهد. این درد میتواند ناشی از بارداری، ورید واریسی، مشکلات شریانهای خونی، لخته شدن خون در پا، شکستگی پا، التهاب عضلات و تاندونها، گرفتگی عضلات و نوروپاتی محیطی باشد.
ورم پا در سالمندان و مشکلات عضلات و استخوان در سنین بالا میتواند نشانهای برای بروز درد در پا باشد. جهت درمان درد شبانه پا لازم است ابتدا علت اصلی این عارضه مشخص شود و پس از آن زیر نظر یک پزشک بهترین روش درمان انتخاب گردد.
علائم پا درد
از آنجایی که علت پادرد متنوع و متعدد است، علائم و نشانههای این بیماری نیز متعدد هستند. این علائم از یک بیمار به بیمار دیگر متفاوت خواهند بود. گاهی اوقات درد پا باعث ایجاد تغییر در ظاهر پا میشود. زمانی که پا متورم شده یا قرمز شده باشد، این مشکل ناشی از درد در پا است. گاهی نیز در کنار درد افراد دچار ضعف در قسمتهای مختلف پا مثل درد پاشنه پا، بیحسی و سوزش پا میشوند. همچنین احتمال ایجاد عفونت پس از بروز بیماریهای مختلف مرتبط با پا وجود دارد.
درمان پا درد
ممکن است بسیاری از افراد درد در پا را یک درد معمولی بدانند و به دنبال درمان آن نروند؛ اما این درد اگر درمان نشود، به درد مزمن تبدیل خواهد شد. امروزه آسیبهای جزئی پا را با راهکارهای درمان خانگی برطرف میکنند. اگر علائمی همچون تورم شدید و عفونت روی پا نمایان شوند، بیمار باید به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه نماید و پا درد را درمان کند. مهمترین روشهای درمان درد در پا زیر هستند:
- درمان درد پا با فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یکی از معمولترین روشهای درمان درد در نواحی مختلف بدن است. چنانچه درد پا ناشی از آسیب دیدن عضلات و ضعف ماهیچههای پا باشد، روش فیزیوتراپی مناسبترین روش درمان درد است. در این روش فیزیوتراپیست به شما حرکات کششی و تمرینات ورزشی را آموزش میدهد که با انجام آنها درد کمتری را تجربه کنید.
- گچ مخصوص درد در پا
اگر شکستگی پا و آسیب استخوان پا عامل اصلی ایجاد درد در این ناحیه باشد، با گچهای مخصوص پا میتوان درد را درمان کرد.
- مصرف دارو برای درمان پادرد
برای کاهش التهابات پا میتوان از داروهای ضد التهاب بهره گرفت. معمولا با هدف کنترل درد پا از استامینوفن، ایبوپروفن و آسپرین استفاده میشود. ممکن است پزشک ارتوپد با توجه به شرایط درد پا در یک بیمار داروهای دیگری را تجویز کند.
- عمل جراحی برای کاهش درد پا
آخرین روش درمان پا درد عمل جراحی است. فشار فیزیکی شدید، شکستگی استخوانها، پاره شدن تاندون آشیل، نوروپاتی و آرتروز در سالمندان در شرایط حاد نیازمند عمل جراحی هستند. در غیر این صورت درد پا درمان نخواهد شد.
درمان خانگی دردپا
ابتداییترین روش درمان درد پا روشهای خانگی هستند. در بسیاری از موارد استراحت کافی و کمپرسهای یخ راهکاری عالی جهت کاهش درد به شمار میآیند. اگر درد ایجاد شده در پا جزئی است، شما میتوانید جهت درمان از روشهای خانگی که در ادامه معرفی میکنیم برای رفع درد کمک بگیرید:
- یکی از بهترین راهکارهای تسکین درد پا حمام آب گرم است. مقداری نمک به آب گرم اضافه کنید و پای خود را در آب قرار دهید تا درد آن تسکین یابد.
- تمرینات کششی ورزشی میتوانند درد ماهیچه را تسکین دهند. اگر علت پادرد آسیبهای ماهیچهای هستند، از این تکنیک برای رفع درد کمک بگیرید.
- ممکن است کفش استاندارد عامل اصلی درد پا باشد و با تعویض کفش این درد کاملا برطرف شود.
- ماساژ دادن پا راهکار موثر دیگری است که گردش خون در پا را افزایش میدهد و درد را درمان میکند. با استفاده از لوسیون و روغنهای مخصوص پا را ماساژ دهید.
- چنانچه درد پا شدید بود، میتوانید از داروهای مسکن بدون نسخه جهت کنترل درد بهره بگیرید.
راه های جلوگیری از پادرد
درد در پا همیشگی نیست و پس از مدتی از بین میرود اما برای این که به این درد مبتلا نشوید، باید نحوه جلوگیری از بروز درد در ناحیه پا را بدانید. در ادامه روشهای پیشگیری از بروز پادرد معرفی شدهاند:
- ورزش روزانه
- پرهیز از مصرف سیگار و دخانیات
- متعادل کردن وزن بدن
- کنترل کلسترول و فشار خون
- کاهش مصرف نوشیدنیهای الکلی
- مراجعه به پزشک برای ارائه راهکارهای بیشتر جهت جلوگیری از درد پا
پا درد یک درد شایع است که در اثر عوامل مختلف ایجاد میشود. افزایش سن، کشیده شدن تاندونها و رباتهای پا، دردهای عضلانی، وارد شدن فشار به استخوان پا، شکستگی انگشتان، عفونت در پا، بیماریهای مختلف همچون روماتیسم و نوروپاتی و مواردی از این قبیل عامل ایجاد درد در پا هستند. جهت درمان این مشکل باید علت آن مشخص شود و پس از آن بر اساس علائم بروز درد در پا بهترین روش درمان انتخاب گردد. افرادی که برای درمان درد پا در سالمندان و کودکان و… نیازمند خدمات پرستار در منزل هستند، میتوانند به کمک مرکز خدماتی سفیر آرامش بهترین پرستار در منزل را استخدام نمایند.
سوالات متداول
درد پا چقدر طول میکشد؟
بسته به علت و میزان شدت درد پا ممکن است مدت زمان درد گرفتن قسمتهای مختلف پا متفاوت باشد. معمولا این درد روزها، ماهها و هفتهها ادامه پیدا میکنند و نیازمند راهکارهای درمان است.
چه غذاهایی به تسکین پا درد کمک میکنند؟
غذاهایی که منبع اصلی منیزیم، پتاسیم، آهن و ویتامین دی هستند، میتوانند به تسکین و برطرف نمودن درد پا کمک شایانی کنند.