Safir logo
سفیر آرامش » مقالات خدمات پرستاری » مقالات پرستاری کودک » وسواس غذایی در کودک چیست؛ علت و راه های درمان آن

وسواس غذایی در کودک چیست؛ علت و راه های درمان آن

وسواس غذایی در کودک چیست؛ علت و راه های درمان آن

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

وسواس غذایی در کودک دلایل مختلفی دارد که لازم است علت آن مشخص شده و در جهت اصلاح و کنترل این عادت نادرست برنامه ریزی و اقدامات مناسب انجام گردد. در این شرایط کودک علاقه زیادی به خوردن غذا دارد و یکی از اصلی ترین مشغله های کودک بدست آوردن و خوردن  غذا است . معمولا این موضوع برای والدین و پرستار بچه نا خوشایند است و احساس نگرانی از تاثیرات نامطلوب این عادت همواره به همراه والدین است. داشتن کودکی که به نظر می رسد بیش از حد مجذوب غذا و غذا خوردن است، می تواند برای هر پدر و مادری نگران کننده باشد.

علائم وسواس غذایی در کودکان چیست؟

در اینجا چند راه وجود دارد که ممکن است وسواس غذایی در کودک را نشان دهد:

  1. بخاطر علاقه به خوردن ممکن است کودک در فعالیت هایی که قبلا از آنها لذت می برد شرکت نکند.
  2. کودک ممکن است مواد غذایی را جمع کند یا برای خود بصورت مخفی انبار کند.
  3. کودک ممکن است بصورت مداوم در مورد غذا سوال کند و اینکه وعده بعدی غذا یا میان وعده کی خواهد بود.
  4. کودک ممکن است دغدغه دستور پخت، کتاب آشپزی یا برنامه های تلوزیونی آشپزی را داشته باشد.
  5. کودک ممکن است که از نداشتن غذای کافی ابراز نگرانی کند و یا به وضوح ناراحت و مضطرب باشد.
  6. کودک ممکن است دائما در حد مریض شدن یا بالا آوردن غذا بخورد.

علائم وسواس غذایی در کودکان چیست؟

اگر غذا فضای ارزشمند ذهن فرزند شما را اشغال می کند و باعث می شود توانایی کمتری در توجه به مسائل دیگر داشته باشد، این نشان دهنده مشکلات مهمتری در مورد غذا است که باید حل شود.

علت وسواس غذایی بچه ها

دلایل و علل مختلف بسیار زیادی وجود دارد که می توانند سبب وسواس غذایی در کودکان و بچه ها شود و سبب امتناع کودک از غذا خوردن شود که در ادامه خدمت شما معرفی خواهیم کرد:

  • فقدان برنامه غذایی و ساختار غذایی مناسب دلیل وسواس غذایی کودک

هنگامیکه کودکی نمیداند که چه زمانی غذا خواهد خورد (وعده بعدی غذا) این باعث ایجاد هرج و مرج و بی اعتمادی در مورد غذا و غذا خوردن شود. اگر وعده های غذایی و میان وعده ها نامنظم و غیرقابل پیش بینی باشند، این می تواند دلیلی باشد که کودک بیشتر در مورد غذا دغدغه پیدا می کند زیرا عدم اطمینان درمورد وعده بعدی که غذا میخورد یا تغذیه می شود وجود دارد.

  • زبان مورد استفاده درباره غذا می تواند “ترس از دست دادن” ایجاد کند

اگر کودک شما عادت دارد که توصیف محدودی درمورد غذا بشنود، این می تواند ذهنیت کمبود نسبت به غذا در او ایجاد کند که غذاها را مطلوب تر تصور کند، حتی اگر گرسنه نباشد. برای مثال اگر به کودکی بگویید “فقط همینقدر میتوانی بخوری” یا ” نمیتوانی بیشتر از این بخوری” یا امثال آن، توسط کودک اینطور برداشت می شود که غذا کم یا محدود است. اگر کودکان ترس از دست دادن داشته باشند آنها طبیعتا دغدغه بیشتری نبست به غذا پیدا می کنند.

  • وسواس غذایی در کودک در هنگام رژیم غذایی

محدود کردن غذا یا جلوگیری از دسترسی به غذاهای مختلف (بخصوص غذاهای خوشمزه مثل شیرینی و دسرها) می تواند در کودک ذهنت “جشن یا قحطی” ایجاد کند. اعمال محدودیت های غذایی و یا روش های مختلف رژیم غذایی می تواند در کودک علاقه و اشتیاق به غذاهایی که نمی تواند داشته باشد ایجاد کند. این مسئله بسیار حساس است زیرا بسیاری از متخصصان ممکن است به والدین توصیه کنند که بخاطر وزن یا سلامت فرزندان آنها را تحت رژیم غذایی قرار دهند. تحقیقات نشان داده است که چگونه محدودیت غذایی میتواند تاثیرمخربی بر رفتار غذایی کودک داشته باشد.

  • غذا مایه تسلی خاطر می شود

برای بعضی از کودکان، غذا ممکن است به مایه تسلی خاطر و احساس لذت تبدیل شود. این امر بخصوص درمورد کودکانی که به هر شکلی دچار صدمات شدید، آسیب های روانی یا تغییرات بزرگی (مانند جابجایی محل زندگی، طلاق و غیره) شده اند بیشتر مصداق پیدا میکند.

  • ترس از گرسنگی عامل وسواس غذایی در کودک

چه به دلیل کمبود غذا یا بهم ریختگی خانواده در هنگام صرف غذا، غذای ناکافی می تواند دلیل ترس کودک از برآورده نشدن نیاز اساسی او به غذا باشد. نگرانی درباره نداشتن غذای کافی میتواند به دغدغه همیشگی درمورد غذا خوردن تبدیل شود.

درمان وسواس غذایی کودکان

دیدن اینکه فرزند شما در یک چرخه وسواس غذایی گیر کرده است می تواند ناراحت کننده و طاقت فرسا باشد. به عنوان والدین این مهم است که بدانید که شما مقصر نیستید و بخاطر این مسئله سرزنش نمی شوید. در این پروسه با خود مهربان باشید و درمورد چگونگی تغذیه فرزند خود سعی کنید روش های جدید را با آغوش باز بپذیرید. تغذیه فرزندانمان یک رابطه است، روش های مثبت تغذیه می تواند محیط مورد نیاز کودک برای رشد، شکوفایی و تغذیه مطمئن را پرورش دهد.

درمان وسواس غذایی کودکان

بخاطر داشته باشید که غذا خوردن یکی از نیازهای اساسی ماست و اگر این نیاز اساسی برآورده نشود می تواند ذهنیت کمبود را در فرزندان ما ایجاد کند. برای اینکه به آنها کمک شود تا دغدغه کمتری نسبت به غذا و غذا خوردن داشته باشند، باید به آنها کمک کنیم تا با بهبود رابطه تغذیه ای با آنها، این ذهنیت کمبود را در آنها درمان کنیم.

برای وسواس غذایی بچه ها چه کنیم؟

اگر کودک شما دغدغه غذا خوردن و علاقه زیادی به غذا دارد، مراحل ساده ای وجود دارد که می تواند به حل این مشکل کمک کند:

• ایجاد برنامه غذایی رای درمان وسواس غذایی کودکان

برنامه ریزی و داشتن برنامه غذایی برای ایجاد احساس امنیت غذایی و فرصت های منظم غذا خوردن در کودکان بسیار مهم است. به عنوان والدین ما مشغله زیادی داریم ولی برای دوری از هرج و مرج درمورد غذا، داشتن برنامه غذایی کلید ایجاد امنیت غذایی در کودکان است.

• بر روی بهبود رابطه غذایی کار کنید.

این بدین معنی است که به فرزند خود درمورد انجام وظیفه خود در خوردن غذا اعتماد کنید و به مسئولیت های خود درمورد تغذیه او بپردازید.

• برای درمان وسواس غذایی در کودک، صبور و بیطرف باشید.

واکنش نشان دادن به رفتار وسواسی کودک درمورد غذا راحت است. ما ممکن است ناخواسته به کودکان خود علائم کلامی یا غیرکلامی بدهیم که باعث شود احساس خجالت، گناه یا شرمندگی پیدا کنند. خنثی بودن در این رابطه و صبوری در این پروسه می تواند برای حل مشکل وسواس غذایی کودک بسیار مفید باشد.

• درمورد شیوه های تغذیه خود تامل کنید.

به عنوان والدین ما تا جاییکه خودمان آماده ایم می توانیم فرزندانمان را هدایت کنیم. اگر به خوردن بعضی از غذاها به خود اعتماد ندارید، این عدم اعتماد می تواند در فرزندان شما منعکس شود. درمان درگیری های گذشته شما درباره غذاها و تصوری که از بدن خود دارید می تواند به شما کمک کند تا روش تغذیه ای فرزند خود را درست تر انتخاب کنید.

• درصورت نیاز برای درمان وسواس غذایی در کودک درخواست کمک کنید

گاهی درخواست راهنمایی از یک متخصص تغذیه کودکان می تواند به شما و خانواده شما در این روند کمک کند. با یک متخصص تغذیه کودکان برای راهنمایی و کمک بیشتر درمورد تغذیه کودک خود ارتباط برقرار کنید.

برای وسواس غذایی بچه ها چه کنیم؟

مشاهده هر درجه از وسواس غذایی در کودکان می تواند نشانه این باشد که برنامه غذایی نیاز به توجه و مراقبت بیشتری دارد. به عنوان والدین این شما هستید که می توانید به فرزند خود کمک کنید تا احساس بهتری نسبت به غذا خوردن داشته باشد و دغدغه های ناسالم غذایی خود را برطرف کند. مرکز پرستاری سفیر آرامش یکی از معتبر ترین مراکز ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل است که به صورت شبانه روزی در این زمینه ر به ارائه خدمت می پردازد.

مریم آقایی زاده
مریم آقایی زاده
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری
سایر مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
درخواست مشاوره رایگان خدمات پرستاری