توجه کنید که اسهال در سالمندان می تواند در مواردی حتی خطرناک باشد.اگر اسهال تنها کمی بیشتر از حد توان بدن سالمند طول بکشد، می تواند برای او خطرساز شود. به طور کلی در دوران سالمندی عوامل مختلفی وجود دارد که بیشتر موجب یبوست می شوند. عواملی مثل قرص ها و کپسول های مختلفی که سالمندان برای سلامتی باید بخورند مخصوصا قرص چربی خون، تا بیماری های شایع سالمندی مثل دیورتیکلیت. به همین دلیل باید اسهال در سالمندان را کمی جدی گرفت. یک پرستار سالمند با تجربه، به خوبی این موضوع را می داند و به موقع اقدام میکند.
اسهال حاد در سالمندان
زمانی که سالمند به طور ناگهانی اسهال با شدت زیادی تجربه کند و یا اسهال در او بیش از سه یا چهر روز طول بکشد یعنی به اسهال حاد دچار شده است. لازم به ذکر است که در اکثر مواقع اسهال حاد مستلزم درمانهای پزشکی بوده و برخی مواقع بدون درمان برطرف می گردد، در برخی مواقع اسهال مزمن بیش از ۴ هفته طولانی می شود، که اکثراً به دلیل عفونت و غذاهای خاص به وجود می آید. علت مدفوع زیاد در سالمندان می تواند متعدد باشد. در اینجا تنها به اسهال در سالمندان پرداخته ایم.
اما به یاد داشته باشید اگر 3 روز یا حداکثر تا 4 روز اسهال در سالمند بهبود پیدا نکرد باید حتما به پزشک مراجعه کنید. چراکه اسهال در سالمندان موجب از دست رفتن مقادیر بسیار زیادی از آب و مواد معدنی ارزشمندی می شود که شاید بازگردانی و ذخیره سازی مجدد آنها برای بدن سالمند به راحتی امکان پذیر نباشد. این موضوع خود سبب افت شدید فشار خون، سرگیجه و یا بیهوشی می شود.
علت اسهال در سالمندان
- دیورتیکولیت عفونی: دیورتیکولیت یعنی تورم کیسه های داخلی روده که در سالمندان بسیار رایج است و بیشتر موجب یبوست می شود. اما اگر این کیسه ها ملتهب و عفونی شوند موجب اسهال می شوند
- عفونت های باکتریایی: سالمندان به شدت در معرض باکتری دیفیسیل هستند. چراکه ممکن است سیستم ایمنی ضعیف آنها دیگر قادر نباشد از بدن در برابر این باکتری محافظت کند. این باکتری نیز از علت های اسهال در سالمندان است
- آلرژی و حساسیت: حساسیت به لاکتوز یا گلوتن یا مواد غذایی دیگر ممکن است در دوران سالمندی ایجاد شود. یعنی قبلا نبوده ولی با افزایش سن ایجاد می شوند. این حساسیت ها نیز موجب اسهال در سالمندان می شوند.
- آنفولانزای روده: گاستروانتریت نام ویروسی است که این بیماری را ایجاد می کند. این ویروس موجب آنفولانزای روده می شود. این عارضه در بیشتر موارد خود به خود خوب می شود ولی باید حتما به پزشک مراجعه کنید چراکه شاید بدن سالمند توان لازم برای چند روز مقابله را نداشته باشد.
- کولیت ایسکمیک: این بیماری در اثر قطع جریان خون یا کمبود جریان خون به بخشی از روده رخ می دهد. البته این بیماری با درد و خون در اسهال نیز همراه است که علائم هشدار دهنده هستند.
- شیمی درمانی: شیمی درمانی نیز می تواند موجب اسهال شود.
به نقل از griswoldcare :
اسهال می تواند بسیار آزاردهنده باشد، به خصوص برای افراد مسن. وقتی صحبت از اسهال مزمن به میان می آید، می توانید علائم ناتوان کننده دیگری مانند تب و حالت تهوع را نیز تجربه کنید. با این حال، مواردی وجود دارد که می توانید برای پیشگیری و درمان آن در نظر داشته باشید. در این پست نگاهی خواهیم داشت به علائم و علل اسهال مکرر در سالمندان و اقدامات لازم برای اسهال در سالمندان.
درمان خانگی اسهال در سالمندان
توجه داشته باشید که هرگز قبل از مراجعه به پزشک اقدام به درمان اسهال در سالمندان به روش خانگی نکنید. چراکه اسهال شاید برای دیگران یک بیماری ساده محسوب شود ولی سالمندان بسیار ضعیف تر و آسیب پذیر تر از دیگر اقشار هستند. همین موضوع سبب می شود که اسهال در سالمندان خطرناک تر باشد و اگر دلایل پنهان آن مورد برسی قرار نگیرد، درمان های خانگی در نهایت موجب آسیب بسیار بیشتری به سالمند شود. حالا روش های درمان خانگی اسهال در سالمندان را برسی میکنیم.
کته ماست:
ماست یکی از کاربردی ترین داروهای خانگی برای درمان اسهال و معده درد است. اگر مقداری پلو به صورت کته نیز همراه با آن مصرف شود می تواند بسیار موثر باشد. باکتری های مفید موجود در ماست با عفونت های باکتریایی دیگر مبارزه میکنند.
مصرف روغن سیاه دانه:
سیاه دانه هم می تواند با میکروب ها و باکتری های بیماری زا مبارزه کند و هم می تواند بخش مهمی از املاح از دست رفته بدن را جبران کند. روغن سیاه دانه خواص زیادی دارد که یکی از آنها درمان اسهال در سالمندان است. یک قاشق غذا خوری از این روغن را یا در غذای سالمند بریزید یا با ماست که پیشتر گفتیم میل کنید.
مصرف زنجبیل:
زنجبیل بسیار مقید است اما برای بسیاری از سالمندان می تواند بسیار مضر باشد. اگر سالمند به بیماری هایی مثل دیابت، سنگ صفرا، یا بیماری های قلبی شدید مبتلا است نباید رنجبیل مصرف کند.
قرص یدوکینول:
بدون مشورت با پزشک مصرف نکنید. یا تنها دو عدد از آن را به سالمند بدهید تا بتوانید او را به پزشک برسانید. یدوکینول اصلی ترین قرص قطع اسهال است.
سرکه سیب:
سرکه سیب هم به تخلیه آرام تر مواد غذایی معده کمک میکند و هم با بسیاری از باکتری ها و میکروب ها در سیستم گوارشی مبارزه میکند. اما سرکه سیب با بعضی دارو ها تداخل دارد و نباید آن را بدون ملاحظه مصرف کرد
تشخیص اسهال در سالمندان
اگر سالمند نا توان است و خود توانایی آن را ندارد که این موضوع را تشخیص دهد، پرستار سالمند یا خانواده او باید متوجه این موضوع بشوند. برخی مراحل شاید کمی چندش آور باشد ولی تشخیص به موقع می تواند حتی برای جان سالمند تعیین کننده باشد. اگر علائم زیر را مشاهده کردید باید برای درمان اسهال به پزشک مراجعه کنید.
- درد شکم
- تخلیه مدفوع مکرر
- آبکی بودن مدفوع
- تب (شدید یا خفیف)
- آزمایش مدفوع
دقت کنید که برای تشخیص اسهال در سالمندان باید مدفوع او کمی با دقت تر مورد برسی قرار گیرد. اگر مدفوع بسیار آبکی بود و حالتی کاملا مایع داشت، اسهال شدید است و می تواند خطرناک باشد. اگر آبکی بود و تکه های غذا در آن بود احتمالا اسهال تازه شروع شده. اگر مدفوع کاملا آبکی نبود ولی بسیار شل بود، می توانید کمی صبر کنید و به درمان های خانگی رجوع کنید ولی اگر بهتر نشد و به یکی از دو حالت قبلی رسید باید به پزشک مراجعه کنید.
خانواده ها می توانند با استخدام پرستار در منزل یک رژیم غذایی متعادل برای سالمندان خود در نظر بگیرند، پرستاران آموزش دیده مشغول به کار در مجموعه پرستاری سفیر آرامش در زمینه انواع بیماری های سالمندان تحصیل کرده اند و می توانند در مواقع لزوم بهترین خدمات را به خانواده ها و پرستار سالمند ارائه دهند.
سخن پایانی
همانطور که در مطالب بالا متوجه شدید یکی از بیماری های تهدید کننده سالمندان اسهال است که در برخی مواقع بدون نیاز به درمان پزشکی در منزل برطرف می شود، بنابراین فرد مراقب یا پرستار سالمند در منزل وظیفه دارد یک رژیم غذایی متعادل و مناسب با وضعیت سالمند را تهیه کند، اسهال سالمند به روش خانگی و در منزل درمان می شود، موسسه پرستاری سفیر آرامش با دارا بودن سابقه چندین ساله در زمینه نگهداری و مراقبت از سالمندان آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد.
سوالات متداول
آیا اسهال در سالمندان خطرناک است؟
بله. اسهال برای دیگر گروه های سنی قابل تحمل تر است ولی برای سالمندان می تواند بسیار خطرناک باشد و باید به آن رسیدگی فوری شود.
درمان خانگی اسهال در سالمندان چیست؟
اگر اسهال شدید است، نباید بدون مراجعه به پزشک اقدام به درمان آن به صورت خانگی نمایید. اما اگر اینطور نبود، می توانید از کته ماست، روغن سیاه دانه و سرکه سیب استفاده کنید.