درخواست پرستار | مشاوره رایگان

کم آبی در نوزادان: علایم ،پیشگیری و روش های درمان

کم آبی نوزادان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب
    برای شروع تولید فهرست مطالب ، یک هدر اضافه کنید

    کم آبی در نوزادان  Dehydration in Babies به دلایل مختلفی بروز می نماید و لازم است سریعا برای درمان آن اقدام گردد .

    معمولا والدین هر کاری که ممکن است انجام می دهند تا کودک خود را سالم نگه دارند. با این حال، نوزادان و کودکان خردسال هر از گاهی بیمار می شوند و به دلیل تب یا استفراغ، این احتمال وجود دارد که بدن نوزاد یا کودک نوپا دچار کم آبی شود.

    در این مقاله در مورد اینکه کم‌آبی بدن دقیقاً چیست، چه چیزی می‌تواند باعث آن شود، چگونه می‌توانید از آن جلوگیری کنید، بیشتر بدانید.

    کم آبی چیست؟

    بدن ما برای عملکرد صحیح به آب و مایعات دیگر نیاز دارد – این امر برای نوزادان، کودکان و بزرگسالان نیز صدق می کند. در طول یک روز، طبیعی است که کودک آب خود را از دست بدهد و دوباره آن را جبران کند.

    هنگامی که نوزاد عرق می کند، گریه می کند، ادرار می کند یا مدفوع می کند، آب بدن خود را از دست می دهد و هنگامی که غذا می خورد یا آب می نوشد، آن کمبود را دوباره جبران می کند.

    هنگامی که کودک  مقدار قابل توجهی از آب بدن خود را از دست می دهد، کم آبی در بدن او رخ دهد. هنگامی که مایعات بلافاصله جایگزین نمی شوند، این وضعیت می تواند به مشکلات جدی منجر شود، از جمله

    کم آبی کودک
    هنگامی که نوزاد عرق می کند، گریه می کند، ادرار می کند یا مدفوع می کند.

    گرمازدگی
    تشنج
    نارسایی کلیه
    از دست دادن هوشیاری
    کاهش سطح اکسیژن

    پیشنهاد مقاله : نحوه مراقبت و نگهداری زمان تشنج کودک در منزل

    نشانه های کم آبی بدن

    علائم کم آبی که ممکن است در نوزاد یا کودک نوپا مشاهده کنید به میزان کم آبی بدن او بستگی دارد.

    علائم کم آبی خفیف تا متوسط

    علائم کم آبی خفیف تا متوسط شامل موارد زیر است:

    کمتر از همیشه بازی می کند
    دهان خشک
    دفع کمتر (در کودکان نوپا) یا کمتر از شش پوشک خیس در روز
    کمتر اشک می ریزد
    چشم های فرو رفته دارد
    دارای فونتانل های فرورفته (نقاط نرم روی سر کودک )

    اگر کم آبی ناشی از اسهال باشد، مدفوع شل تری دارد، یا اگر کم آبی ناشی از استفراغ یا نوشیدن مایعات کمتر باشد، مدفوع کمتری دارد.
    اگر کودک هر یک از علائم بالا را نشان داد، فوراً با پزشک تماس بگیرید.

    علائم کم آبی شدید

    علائم کم آبی شدید عبارتند از:

    سر و صدا
    خواب آلودگی بیش از حد
    چشمهای گود رفته
    دست و پاهای سرد و تغییر رنگ
    پوست چروکیده
    در یک دوره 8 ساعته (در نوزادان) پوشک خیس ندارد. در یک دوره 10 ساعته ادرار نمی کند (در کودکان نوپا).

    اگر فکر می کنید کودک  ممکن است به شدت کم آب شده باشد، او را به اورژانس ببرید. ممکن است کودک نیاز به آبرسانی داخل وریدی داشته باشد و برای این کار نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد.

    درمان

    هدف از درمان کم آبی خفیف تا متوسط کودک در خانه این است که فوراً با پر کردن مایعاتی که از دست داده است، به او آب برسانید /

    برای نوزادان و نوزادان جوان

    اگر کودک شما شیر می‌ خورد ، به شیر دادن به او ادامه دهید تا این که به او آب بدهید، مگر اینکه استفراغ کند. اگر اینطور است، از شیر دادن خودداری کنید.

    ادر این شرایط پزشک احتمالاً توصیه می‌کند که یک محلول الکترولیت  در بین شیردهی به نوزادتان بدهید و به شما خواهد گفت که چقدر و چند وقت یکبار این محلول را به او بدهید.

    اگر به کودک  شیر خشک می دهید، باید آن را متوقف کنید و فقط با محلول الکترولیت به او آب بدهید تا زمانی که بتواند مایعات بدن خود را نگه دارد. پس از آن می توانید به تغذیه با شیر خشک برگردید.

    مهم است که توجه داشته باشید که دادن آب به نوزادان زیر 6 ماه ایمن نیست، بنابراین کم آبی این نوزادان را با آب درمان نکنید.

    برای نوزادان بزرگتر و کودکان نوپا

    با پزشک کودک مشورت کنید، او ممکن است استفاده از محلول الکترولیت را که برای نوزادان و کودکان نوپا ساخته شده است را تجویز کند .

    دستورالعمل های پزشک را در مورد دوز مناسب دنبال کنید. این محلول ها معمولاً در دوزهای کوچک و مکرر داده می شوند.

    جبران کم آبی نوزاد
    شل شدن مدفوع به صورت گاه به گاه جای نگرانی ندارد.

    برخی از چیزهایی که نباید به کودک بزرگتر یا کودک نوپا در هنگام کم آبی بدن داده شود عبارتند از:

    اب
    سودا، از جمله زنجبیل
    چای
    آب میوه ها
    دسرهای ژلاتینی
    سوپ مرغ.
    این اقلام قند و نمک مورد نیاز کودک را تامین نمی کند  و اگر کودک  به دلیل اسهال کم آب شده است، این موارد می توانند آن را بدتر کنند.

    علل کم آبی بدن

    کم آبی اغلب زمانی رخ می دهد که کودکان اسهال، استفراغ یا تب دارند.

    اسهال

    شل شدن مدفوع به صورت گاه به گاه جای نگرانی ندارد، اما گاهی ممکن است کودک یا کودک نوپا به دلیل بیماری های ویروسی خاصی مانند آنفولانزا دچار اسهال شود.

    هنگام بروز اسهال، مواد معدنی و املاح مهم نیز همراه با آب از طریق مدفوع کودک  از بین می رود و این وضعبت می تواند منجر به کم آبی بدن شود.

    اگر کودک یا کودک نوپا هر چند ساعت یکبار مدفوع آبکی دارد، در اسرع وقت با پزشک او تماس بگیرید. پزشک ممکن است بخواهد که به مدت 24 ساعت از دادن هرگونه غذای جامد به کودک خودداری کنید و در عوض از شما بخواهد محلول الکترولیت را به او بدهید.

    استفراغ

    بسیاری از بیماری ها، از جمله آنفولانزای معده، می توانند باعث استفراغ شوند که به نوبه خود می تواند منجر به کم آبی بدن شود. برای جلوگیری از بروز کم آبی، مهم است که اطمینان حاصل کنید که کودک شما مایعات اضافی دریافت می کند.

    اگر او همچنان مایعات را استفراغ می کند، با پزشک کودک تماس بگیرید تا در مورد مراحل بعدی درمان شما را  راهنمایی کند.

    نکته مهمی که باید به آن توجه کنید: در 24 ساعت اول استفراغ کودک، او را از خوردن غذاهای جامد دور نگه دارید. در عوض به او محلول الکترولیت بدهید .

    تب

    تب (دمای 100.4 درجه فارنهایت یا بالاتر) نیز می تواند باعث کم آبی بدن شود، زیرا باعث می شود کودک سریعتر مایعات خود را از دست بدهد.

    هر چه تب کودک بالاتر باشد، بیشتر دچار کم آبی شود. به همین دلیل است که اگر کودک تب دارد، لازم است که مایعات اضافی دریافت کند.

     

    آفتاب سوختگی و بیماری گرما

    آفتاب سوختگی شدید و قرار گرفتن در معرض هوای گرم  نیز می تواند منجر به کم آبی بدن شود. اگر کودک  آفتاب سوختگی شدید دارد یا از بیماری های ناشی از گرما رنج می برد، با پزشک او تماس بگیرید و به اورژانس بروید.

    علائم آفتاب سوختگی شدید می تواند شامل موارد زیر باشد:

    تاول
    تب
    لرز
    سردرد
    احساس بیماری عمومی
    غش کردن
    کم آبی بدن

    چه زمانی باید برای کم آبی کودک به پزشک مراجعه کنید

    اگر کودک با اقدامات درمانی در خانه بهبود نیافت – برای مثال، اگر هنوز اسهال بسیار بدی دارد یا اغلب استفراغ می کند، حتی پس از اینکه محلول الکترولیت را به او دادید – به پزشک اطلاع دهید و او را به اورژانس  ببرید . ممکن است نیاز به دریافت مایعات داخل وریدی در بیمارستان داشته باشد.

    البته، اگر زمانی مشکوک هستید که ممکن است کودک دچار کم آبی شده باشد و در مورد نحوه درمان آن مطمئن نیستید، در اسرع وقت با با پزشک برای مشاوره تماس بگیرید.

    جبران کم آبی
    هر زمان که کودک به بیماری ای مبتلا می شود که باعث تب، اسهال یا استفراغ می شود.

    جلوگیری از کم آبی بدن

    هر زمان که کودک به بیماری ای مبتلا می شود که باعث تب، اسهال یا استفراغ می شود، بسیار مهم است که مایعات زیادی دریافت کند تا از کم آبی بدنش جلوگیری کند.

    اگر کودک کمتر از 6 ماه سن دارد، به او شیر مادر یا شیر خشک اضافی بدهید، زیرا دادن آب برای نوزادان این سن توصیه نمی شود. اگر کودک  علائم خفیفی از کم آبی را نشان می دهد، محلول الکترولیت می تواند تعادل صحیح نمک ها و قندها را تامین نماید ، به خصوص اگر کم آبی بدن او به دلیل اسهال باشد.

    اگر در یک روز گرم تابستان با فرزندتان بیرون هستید، تا حد امکان در سایه بمانید. همچنین باید با یک کلاه لبه پهن و لباس‌های نخی گشاد و سبک با آستین‌های بلند، همراه با کرم ضد آفتاب کودک، از او در برابر نور خورشید محافظت کنید.

    همچنین مهم است که قبل از شروع تشنگی او را هیدراته نگه دارید. بنابراین، اگر بیرون هستید، اطمینان حاصل کنید که مایعات کافی در دست دارید.

     

    اکنون که می دانید به دنبال چه علایمی باشید، می توانید علائم کم آبی را در صورت بروز در کودک خود تشخیص دهید و فوراً درمان او را آغاز کنید.

    اما، مطمئنا، در وهله اول جلوگیری از کم‌آب شدن کودکتان ایمن‌ترین کار است، بنابراین مطمئن شوید که کودک در یک روز گرم، در حالت بیماری یا بیرون از خانه، مایعات زیادی دریافت می‌کند.

    سفیر آرامش با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.

    کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.

    برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.

    0 0 رای ها
    امتیاز خود را ثبت کنید
    guest
    2 دیدگاه
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه دیدگاه ها

    درخواست پرستار | مشاوره رایگان