Safir logo
سفیر آرامش » مقالات خدمات پرستاری » مقالات پرستاری بیمار » سرفه خونی چه دلایلی دارد و چگونه درمان میشود؟

سرفه خونی چه دلایلی دارد و چگونه درمان میشود؟

سرفه ی خونی

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

سرفه خونی نگران‌کننده است و حتی برای افراد جوان هم نشانه خطرناکی است، به ویژه در سالمندان مخصوصا افراد سیگاری نگران کننده است، سرفه کردن خون که اصطلاح پزشکی آن هموپتزی است، در زمان سرفه از دهان آنها خون خارج میشود، خون خارج شده به طور معمول از ریه ها بوده که معمولاً بر اثر سرفه طولانی مدت و عفونت قفسه سینه ایجاد میشود. بنابراین جهت مراقبت از سالمند باید اقدامات لازم انجام شود، در صورتی که خانواده ها وقت کافی برای این کار را ندارند، می توانند به مجموعه پرستاری سفیر آرامش مراجعه کرده و با سابقه ترین پرستاران را برای نگهداری از سالمند خود استخدام کنند.

سرفه خونی چه دلایلی دارد؟

سرفه خونی در سالمندان ممکن است، خطرناک باشد به همین علت باید دلایل شایع سرفه خونی آشنا شوید، تا در صورت مشاهده سریع به پزشک متخصص مراجعه کنید، برخی از دلایل شایع سرفه خونی عبارتند از:

عفونت قفسه سینه

هنگام مشاهده سرفه خونی احتمال عفونت قفسه سینه وجود دارد، در چنین شرایطی خلط قرمز و دارای چرک از دهن افراد خارج شده که فرد احساس سفتی در قفسه سینه دارد.

برونشکتازی

نام دیگر این بیماری، نایژه فراخی است. در برونشکتازی مسیر های هوایی ریه که نای و نایژه ها باشند گشاد می شوند و آسیب میبینند. در نتیجه این آسیب مقدار زیادی خلط و باکتری های مضر داخل ریه ها تجمع میکنند و عفونت های خطرناکی را به وجود می آورند. نتیجه این موضوع سرفه خونی است. این بیماری خطرناک است و باید به سرعت درمان شود.

سرفه خونی

آمبولی ریه

البته وقتی آمبولی ریه رخ دهد احتمال بسیار کمی وجود دارد که برای سرفه خونی زمان کافی داشته باشید. چراکه آمبولی ریه خیلی سریع بیمار را می کشد به طوری که وقت برای هیچ کاری وجود ندارد. اما اگر مرگ کمی به تعویق بیوفتد قطعا شاهد سرفه خواهید بود. این اتفاق زمانی رخ می دهد که یک لخته خون خود را به ریه برساند. در این صورت رگ ها و سلول های ریه به شدت آسیب می بینند و خونریزی مغزی و داخلی شدید و خفگی بیمار را به سرعت میکشند.

ادم ریوی

در اثر تجمع مایع در ریه ها خلط بیمار به رنگ صورتی و کف آلود درآمده که به طور معمول افرادی که دارای مشکلات قلبی هستند، آن را تجربه می کنند. در کنار درمان هایی که پزشک برای شما تجویز میکند می تواند از او راه های تقویت ریه و تنفس را نیز بپرسید تا کمتر با این مشکل مواجه شوید.

سرطان ریه

یکی از خطرناک ترین و کشنده ترین انواع سرطان است که با سرفه خونی شروع می شود. اگر سیگاری هستید و دچار سرفه خونی شده اید باید آن را بسیار جدی بگیرید. زیرا آمار ابتلا به سرطان ریه در بین سیگاری ها ده برابر بیشتر از غیر سیگاری های است. سرطان ریه با آسیب به بافت ریه موجب پیدا شدن خون در سرفه می شود.

مصرف دارو های ضد انعقاد

در صورتی که بیمار از داروهای ضد انعقاد خون استفاده کند، از لخته شدن خون در بدن او جلوگیری شده و سرفه های آنان همراه با خون میشود.

بیماری سل

سل یک عفونت باکتریایی خطرناک و مزمن است. اگر این باکتری در شش ها شروع به رشد کند، باعث رسیدن آسیب شدید به ریه و مرگ می شود. از اصلی ترین علائم این عفونت سرفه خونی است.

به نقل از clevelandclinic :

همه چیز به علت از دست دادن خون و میزان از دست دادن خون شما بستگی دارد. بیشتر علل جدی هستند ولی قابل درمان هستند. با این حال، سرفه خونی می تواند نشانه ای از شرایط جدی مانند عفونت شدید یا سرطان ریه باشد. از دست دادن خون بیش از حد به یکباره می تواند تهدید کننده زندگی باشد و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. فقط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند تعیین کند که وضعیت شما چقدر جدی است. اگر مقدار زیادی خون سرفه می کنید، یا اگر وضعیت شما بهبود نمی یابد، به یک ارائه دهنده مراجعه کنید.

درمان سرفه خونی

سرفه خونی در سرماخوردگی

اگر همراه با سرماخوردگی دچار سرفه خونی نیز شده اید این موضوع جای برسی بیشتر. چراکه بسیاری از بیماری های جدی که علت سرفه خونی هستند با علائمی بسیار شبیه به سرماخوردگی آغاز می شوند. دقت داشته باشید اگر خون در خلط خارج شده از گلوی شما یافت شود، شاید کمی مایه آرامش باشد. چراکه ممکن است آسیب به طور مستقیم از شش ها نباشد و مربوط به مسیر تنفسی شودکه البته همچنان نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارد. اما اگر در حین سرماخوردگی خون قابل توجهی همراه سرفه از دهان بیرون آید این موضوع نگران کننده است و در هر سنی که باشد باید فورا به پزشک مراجعه کنید.

تشخیص سرفه خونی

از آنجایی که این بیماری می تواند دلایل پنهانی خطرناکی داشته باشد از آزمایش ها و تصویر برداری های مختلفی برای تشخیص دلیل آن استفاده میکنند. این روش های تشخیصی را به اختصار توضیح داده ایم:

  • سی تی اسکن، ام آر آی یا اشعه ایکس: این روش های تصویر برداری بیشتر برای تشخص وجود یا عدم وجود توده یا تومور های مشکوک در شش ها مورد اسفاده قرار میگیرند. البته آسیب هایی فیزیکی به بافت شش ها نیز می تواند مشخص شود.
  • آزمایش خون و ادرار: این آزمایش ها برای سنجیدن وجود عوامل عفونت باکتریایی یا ویروسی گرفته می شود. اگر علت سرفه خونی از این موارد باشد در این آزمایشات مشخص می شود. البته سرطان نیز می تواند مواد شیمیایی خاصی در خون آزاد کند که موجب هدایت پزشک ها در مسیر درست تشخیص می شود.
  • برونوسکوپی: این نیز یک روش تصویر برداری است. روش کار آن بسیار شبیه آندوسکوپی معده است با این تفاوت که دوربین بجای مری، وارد نای می شود تا تصاویر دقیقی از مسیر تنفسی و بخش هایی از شش ها ارائه کند.

درمان سرفه خونی

سرفه خونی اغلب خطرناک است پس سعی کنید اصلا به درمان های خانگی فکر نکنید. درمان خانگی شاید برای سرفه خشک یا خلط دار مفید باشد ولی برای سرفه خونی نمی توانید از آنها استفاده کنید. برای درمان باید لزوما به پزشک مراجعه کنید تا بر اساس علت، یک درمان مناسب ارائه کند. درمان های سرفه خونی را می توان به اشکال زیر معرفی کرد:

  • تجویز دارو های استروئیدی: استروئید ها خاصیت تعدیل کردن سیستم ایمنی دارند و می توانند در مواقع بروز التهاب، از بیشتر شدن آن بخاطر فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی جلوگیری کنند
  • داروی ترانگزامیک: این دارو بیشتر در مواقع اضطراری و وخیم استفاده می شود. بیمار برای مصرف این دارو باید در آی سی یو بستری شده و آنجا پس از انجام اقدامات اولیه، از این دارو برای بندآوردن خونریزی شدید استفاده کنند.
  • آنتی بیوتیک: مسلما برای عفونت های باکتریایی در ریه استفاده می شود. ولی دستور مصرف آن می تواند متفاوت باشد. مثلا در موارد شدید و جدی باید بیمار بستری شود و آنتی بیوتیک ها به صورت تزریقی به او داده شوند. اگر حال بیمار وخیم نبود ممکن است پزشک آنتی بیوتیک های خوراکی تجویز کند (احتمال این مورد کمتر است زیراکه سرفه خونی کلا یک حالت وخیم است)
  • عمل جراحی: اگر دلیل بروز سرفه خونی سرطان باش، باید تومور توسط جراحی از شش ها خارج شود. البته نوع دیگری از جراحی برای بند آوردن خونریزی وجود دارد که نوعی آنژیوگرافی محسوب می شود.

تشخیص سرفه خونی

استفاده درست و دقیق از آنتی بیوتیک ها

افرادی که سرفه های خونی را تجربه می‌کنند، نسبت به سایر افراد نیازمند مراقبت های بیشتری هستند، به همین علت خانواده‌ها باید وقت بیشتری را جهت نگهداری از عزیزان صرف کنند، اما در صورتی که به هر دلیلی توانایی نگهداری از این بیماران را ندارند می توانند از خدمات پرستاری بیمار در منزل بهره‌مند شوند. موسسه پرستاری سفیر آرامش با مجوز رسمی از وزارت بهداشت مشغول به کار شده است و افراد تحصیل کرده در زمینه انواع بیماری ها را در موسسه خود گردآوری کرده تا بهترین خدمات را به تمام افراد جامعه ارائه دهند، بنابراین برای تسریع در روند بهبود بیماری به صورت حضوری و غیر حضوری به این موسسه مراجعه کرده و پرستار بیمار در منزل را استخدام کنید، لازم به ذکر است که خدمات این مجموعه به صورت ۲۴ ساعته و ۷ روز هفته به مراجعه کنندگان ارائه می شود.

سخن پایانی

سرفه خونی امکان دارد به دلایل متفاوتی به وجود بیاید، که در صورت مشاهده در سالمندان نگران کننده است، بنابراین قبل از هر چیزی باید علت اصلی این بیماری شناسایی شود تا بتوان روش های درمانی مناسب را به کار گرفت، برای شناسایی علت اصلی سرفه خون در سالمندان می توان، پرستار سالمند در منزل را استخدام کرد تا با مشاهده سرفه های خونی و طولانی مدت در سالمند آن را نزد پزشک ببرد، پزشک متخصص با شناسایی علت اصلی سرفه خونی در بیمار روش های درمانی مناسب را به کار می گیرد، اما یکی از بهترین و آسان ترین روش ها مصرف مایعات فراوان است کمترین هزینه را در بر میگیرد.

سوالات متداول

آیا سرفه خونی خطرناک است؟

بله این نوع سرفه تقریبا در بیش از 98 درص مواقع خطرناک است و نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارد

آیا سرفه خونی نشانه سرطان ریه است؟

بله. ولی می تواند نشانه بسیاری از بیماری های خطرناک دیگر هم باشد. در ضمن لزوما تمام مبتلایان به سرطان ریه دچار سرفه خونی نمی شوند.

درمان سرفه خونی چگونه است؟

نکته بسیار مهم این است که اصلا از روش های درمان خانگی برای درمان این مشکل استفاده نکنید چراکه این بیماری عموما دلایل خطرناکی دارد و به درمان های تخصصی نیاز دارد. درمان آن هم بسته به علت آن از مصرف دارو تا عمل جراحی متغیر است.

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
رسول اتحادی
رسول اتحادی
اینجانب رسول اتحادی، هشت سال به عنوان پرستار سالمند و پرستار کودک فعالیت کرده‌ام. کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی دارم و در دوران تحصیل در دانشگاه، مقالات بسیار زیادی را در حوزه سلامت و پزشکی ترجمه کرده‌ام. تا حد امکان در سمینار های بهداشت و درمان شرکت می‌کنم و عاشق تحقیق و تحلیل دانش در حوزه سلامت و بهداشت و درمان هستم.
درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری
سایر مقالات مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
درخواست فوری خدمات پرستاری از سفیر آرامش