کودکان معلول به سختی می توانند مهارت های زندگی روزمره را یاد بگیرند اما با رعایت تکنیک ها و آموزش کودکان معلول جسمی حرکتی این مقاله یادگیری این مهارت ها راحت تر می شود. راهکارهای عملی وجود دارد که پرستار بچه و والدین می توانند برای آموزش به کودک معلول استفاده کنند.
آموزش دادن و کمک کردن به کودکان معلول در یادگیری مهارت ها اغلب به زمان و صبر بیشتری نیاز دارد، تا بتوانید به آنها یاد دهید که چگونه کارهای روزمره ی خود مانند لباس پوشیدن و مسواک زدن دندان هایشان را انجام دهند. همچنین برای آنها یادگیری مهارت های اجتماعی مانند به اشتراک گذاشتن وسایلشان و اجازه گرفتن می تواند دشوار باشد .
آموزش مهارت های گوناگون به کودکان معلول
آموزش مهارت های گوناگون به کودکان دارای معلولیت می تواند بسیار سخت باشد و باید زمان زیادی صرف کنید. بنابراین، بهتر است قبل از شروع آموزش، در مورد آنچه از کودک می خواهید فکر کنید. به عنوان مثال
- آیا کودک از نظر جسمی توانایی یادگیری مهارت را دارد؟
- آیا او هماهنگی کافی دارد؟
- آیا او قادر است بفهمد شما می خواهید چه کاری انجام دهد؟
پاسخ این سئوالات به شما کمک می کند که بفهمید آیا می توانید مهارت های خود را به کودک بیاموزید و یا کدام مهارت را می توانید آموزش دهید. اگر بخواهید به طور هم زمان مهارتهای زیادی را به کودک آموزش بدهید، ممکن است برای کودک گیج کننده باشد. سعی کنید همزمان با استفاده از استراتژی متناسب با شرایط خود، یک مهارت اصلی را بیاموزید.
آموزش به کودکان معلول با بیان کردن
این نوع آموزش فقط با توضیح دادن اینکه از کودک میخواهید چه کاری انجام دهد یا چگونه کاری را انجام دهد پیش میرود. همیشه دستورالعمل ها بهترین روش برای آموزش چگونگی انجام کارها به کودکان نیستند و کودکان معلول می توانند یادگیری از دستورالعمل ها را چالش آور بدانند.
این بدان معناست که هنگام مراقبت از کودکان استثنایی و تدریس با دستورالعمل، بهتر است برنامه ریزی انجام دهید. قبل از شروع آموزش مهارت جدید یه کودک یک برنامه ساده تهیه کنید. اگر این کار شامل چندین قسمت است، دستورالعمل های خود را به چند مرحله ساده تقسیم کنید. دقیقاً توضیح دهید که دوست دارید کودک چه کاری انجام دهد.
به عنوان مثال، نگویید، برای مدرسه آماده شو در عوض بگویید: دندانهای خود را مسواک بزن و سپس برای رفتن به مدرسه لباس بپوش، سعی کنید با ۱ یا ۲ دستورالعمل خاص شروع کنید، و سپس مراحل بیشتری اضافه کنید.
- اگر کودک در درک کلمات مشکل دارد ، میتوانید از پوستر یا تصاویر برای توضیح آنچه می خواهید او انجام دهد استفاده کنید .
- اگر کودک می تواند تماس چشمی برقرار کند ، او را تشویق کنید تا هنگام صحبت به شما نگاه کند.
- برای صحبت کردن از زبانی که کودک می فهمد استفاده کنید.
- جملات خود را کوتاه و ساده بیان کنید.
- وقت کافی برای پاسخ دادن کودک در نظر بگیرید .
- و سپس وقتی دستورالعمل شما را دنبال می کند ، واکنش مثبت نشان بدهید.
- بگویید کاری که او انجام داده درست است.
مراقب لحن صدای خود و واکنش هایی که نشان می دهید باشید به عنوان مثال، اگر شما از رفتار یا عملکرد کودکان معلول ناامید یا ناراحت هستید سعی کنید کودک متوجه نشود او ممکن است بیش از آنچه شما می گویید بر روی این علائم متمرکز شود. وقتی کار تمام شد اگر کودک آن را درست انجام نداد، از دادن واکنش منفی زیاد خودداری کنید. در عوض ، فقط به ۱ یا ۲ کاری که دفعه بعد می تواند متفاوت انجام دهد اشاره کنید. همانطور که کودک یاد می گیرد ، دستورالعمل های کمتری را ارائه دهید یا حتی دستورالعمل ها را به طور کامل حذف کنید.
اگر یک کار برنامه ریزی شده به نتیجه نرسید ، چند روز صبر کنید و دوباره امتحان کنید. دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است کودک از یک دستورالعمل پیروی نکند. ممکن است متوجه منظور شما نشود یا ممکن است هنگام یادگیری رفتار ناسازگار داشته باشد و با تمرین بهتر شود. یا شاید فقط دوست نداشته باشد آنچه را می پرسید انجام دهد.
آموزش به کودکان معلول با نشان دادن
کودکان با نیاز های ویژه با تماشای والدین و اطرافیان خود می آموزند که چه کاری انجام دهند. به عنوان مثال، به جای اینکه به کودکان بگویید که چگونه اسباب بازی ها را جمع کنند، فنجان خود را بشویند یا به حیوان خانگی خود غذا دهند بیشتر به آنها نشان دهید. همچنین می توانید با استفاده از مدل سازی به کودک خود نحوه تعامل با دیگران را بیاموزید به عنوان مثال درخواست کمک از معلم یا معرفی خود به شخص دیگر.
مدل سازی یک روش عالی برای آموزش مهارتهایی است که توضیح آنها در کلمات ، مانند زبان بدن و تن صدا دشوار است. مدل سازی ممکن است به کودکانی که در برقراری ارتباط چشمی با شما مشکل دارند کمک کند به عنوان مثال، کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم و برخی از کودکان با معلولیت شدید مانند فلج مغزی. مدل سازی به این معناست که کودکان می توانند اعمال و رفتار شما را هنگامی که به آنها نشان می دهید چه کاری انجام دهند تماشا کنند. قبل از اینکه کاری که می خواهید کودک یاد بگیرد را شروع کنید سعی کنید توجه او را جلب می کنید و مطمئن شوید که کودک به شما نگاه میکند.
ابتدا کودک خود را به تماشا وادار کنید و سپس به آرامی حرکت کنید تا بتواند به وضوح ببیند چه کاری انجام می دهید. اگر کودک شما در حالی که رو به روی شما است تلاش می کند کارهای شما را تقلید کند، بگذارید در کنار شما بنشیند یا هنگام تماشای از پشت ، از شما تقلید کند. اگر کار پیچیده است، کار را خراب کنید. با آسان ترین قسمت شروع کنید و به کودک فرصت دهید تا قبل از رفتن به قسمت بعدی ، خودش تلاش کند. به قسمتهای مهم کاری که انجام می دهید اشاره کنید. نظرات خود را مثل بلند فکر کردن بیان کنید. به عنوان مثال، این کاملا درست نبود فکر می کنم دوباره آن را امتحان کنم.
وقتی کار تمام شد بعد از اینکه کودک شما را تماشا کرد، این فرصت را به او بدهید تا تمرین کند. در صورت نیاز به مشاهده مجدد مدل، آن را تکرار کنید. کودک را تشویق کنید. ممکن است کار سختی باشد که مهارت های جدیدی را به کودک معلول آموزش می دهید و احساس ناامیدی گاهی اوقات طبیعی است.
آموزش گام به گام به کودکان معلول
بعضی از کارها یا فعالیت ها پیچیده هستند یا باید به ترتیب انجام شوند. برای این موارد، می توانید کار را به مراحل کوچکتر تقسیم کنید و هر بار یک قسمت را به کودک بیاموزید. ایده آموزش گام به گام آموزش مرحله به مرحله است. هنگامی که کودک مرحله اول را یاد گرفت ، سپس مرحله بعدی را آموزش می دهید. شما ادامه می دهید تا زمانی که کودک بتواند کل کار را برای خودش انجام دهد. می توانید از دستورالعمل ها و مدل سازی برای کمک به کودک در یادگیری هر مرحله استفاده کنید. راهنمایی با حرکات و دستورالعمل های کلامی ممکن است لازم باشد.
همچنین آموزش با شروع کردن از مراحل آخر اغلب ایده خوبی است به عنوان مثال کار پیچیده ای مانند لباس پوشیدن را آموزش دهید. این نوع آموزش را آموزش معکوس می نامند. به عنوان مثال، اگر می خواهید برای پوشیدن تی شرت از آموزش معکوس استفاده کنید ، ممکن است به کودک خود کمک کنید تا تی شرت را روی سرش بگذارد و دستانش را داخل آن بگذارد. سپس از او بخواهید که آخرین مرحله را خودش انجام دهد یعنی کشیدن تی شرت به سمت پایین
هنگامی که کودک معلول توانست تی شرت را به پایین بکشد، او را وادار کنید تا خودش دستانش را در آستین قرار دهد و سپس تی شرت را به سمت پایین بکشد. این کار را ادامه دهید تا زمانی که کودک در هر مرحله از کار تسلط پیدا کند و بتواند همه کارها را برای خودش انجام دهد. مرکز پرستاری سفیر آرامش با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و کادری مجرب و متخصص سال هاست که در عرصه ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل مشغول به فعالیت است . کافی است با کارشناسان این مرکز تماس حاصل فرمایید.