یکی از مشکلاتی که والدین با آن دست و پنجه نرم میکنند و کودکان آنها را بسیار اذیت میکند، آفت دهان کودک است که میتواند بسیار آزاردهنده باشد. به همین دلیل، در این مقاله از سفیر آرامش قصد داریم تا شما را با انواع آفتهای دهان در کودکان، علل به وجود آمدن این آفتها، راههای تشخیص آن و راههای درمان خانگی آن آشنا کنیم. آشنایی با این نکات برای پرستاری کودک بسیار ضروری و مهم است، پس برای مطالعه تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
درمان خانگی آفت دهان کودک
آفت دهان در کودکان ممکن است برای آنها بسیار ناخوشایند و اذیتکننده باشد و حتی منجر به بدغذایی کودک شود. به همین دلیل مهم است که سریعتر درمان شود.اگر دهان کودک شما زیاد آسیب دیده نیست در مراحل ابتدایی می توانیم از درمان های خانگی استفاده کنیم. در ادامه مقاله قصد داریم شما را با روشهای خانگی درمان آفت دهان آشنا کنیم:
به نقل از سایت betterhealth:
ایده خوبی است که به طور منظم به داخل دهان کودک خود نگاه کنید. به لثه ها، دندان ها و زبان نگاه کنید. همچنین به گونه ها، سقف دهان و لب ها نیز نگاه کنید. برفک دهان، زخم های دهان و تبخال مشکلات شایعی هستند. علائم اولیه پوسیدگی دندان یکی دیگر از مواردی است که باید هنگام بررسی دهان کودک خود به آن توجه کنید (به پوسیدگی دندان، کودکان خردسال مراجعه کنید). اگر نگران چیزی در دهان کودک خود هستید، با پزشک، دندانپزشک یا متخصص بهداشت دهان و دندان خود صحبت کنید.
1. درمان خانگی آفت دهان نوزاد با شستشوی دهان با آب نمک
یکی از راههای خانگی در درمان آفت دهان در کودکان، شستوشوی دهان آنها با آب نمک است. یک قاشق چایخوری نمک را با یک لیوان آب ولرم مخلوط کنید و کودکتان را تشویق به شستن دهان و غرغره کردن آب نمک کنید. انجام این کار ۳ بار در روز باعث میشود هم با ضدعفونی کردن دهان، محیط دهان و دندان تمیز باشد و هم به کاهش درد و التهاب دهان و دندان کمک کند. همچنین باعث میشود باکتریهای بد در دهان کودک از بین بروند و از عفونت دهان و دندان جلوگیری شود و به رفع بوی بد دهان کودک نیز کمک می کند.
2. هیدراته کردن بدن برای درمان آفت دهان کودک
نیمی از بدن انسان را آب تشکیل داده است. به همین دلیل، بسیار مهم است که کودک شما در طول روز به مقدار کافی آب بخورد تا بدن او دچار کمآبی نشود. نوشیدن آب به میزان کافی در سلامت دهان و دندان بسیار مهم و تأثیرگذار است. در طول روز به آنها نوشیدنیهای خنک مثل آب معدنی یا آبمیوههای طبیعی بدهید تا بنوشند. البته به این نکته توجه کنید که نوشیدنیهای بسیار شیرین یا ترش باعث التهاب زخمهای دهان آنها خواهد شد.
یکی دیگر از راههای تأمین آب بدن، مصرف میوهها و سبزیجات است. از طرفی، برخی از دلایل آفت بدن، یبوست است که مصرف میوهها و سبزیجات به دلیل فیبر موجود در آنها هم آب بدن را تأمین میکنند و هم از یبوست جلوگیری میکنند. برای اینکه کودکانتان به خوردن آب تشویق شوند، میتوانید آن را با کمی عسل یا نعنا مزهدار کنید. نوشیدن منظم آب در طول روز به آنها کمک میکند تا رطوبت دهانشان حفظ شود و دهانشان دچار خشکی نشود.
3. درمان خانگی آفت دهان کودک با تغذیه مناسب
در این دوران که دهان آنها دچار آفت شده است، بسیار مهم است از غذاهای ملایم استفاده شود و غذاهای زبر و سخت به آنها داده نشود. مثلاً میتوانید انواع سوپها را به آنها بدهید و از خوردن غذاهای تند و اسیدی که باعث التهاب بیشتر دهان آنها خواهد شد، جلوگیری کنید. مصرف غذاهای ملایم به کودک شما کمک میکند تا فرایند درمانشان سریعتر پیش برود.
4. رعایت بهداشت دهانی برای جلوگیری از آفت دهان کودکان
بسیار مهم است که برای جلوگیری از آفت دهان، کودکان بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنند. آنها را تشویق کنید در طول روز، دندانهای خود را در دو نوبت صبح و شب مسواک بزنند. برای اینکه به مسواک زدن علاقهمند شوند، میتوانید برای آنها هدیه بخرید یا از خمیردندان و مسواکهایی که دوست دارند، تهیه کنید.
یک دهانشویه مناسب سن کودک خود تهیه کنید و از او بخواهید دندانها و دهان خود را با آن دهانشویه بشوید. مصرف زیاد شکلات و شیرینی باعث میشود دندانهای کودک شما آسیب ببیند. استفاده از این خوراکیها را محدود کنید و به جای آن، میتوانید او را به خوردن میوههای خشک عادت دهید.
علل ایجاد آفت دهانی کودک
آفت دهانی به علتهای مختلفی ممکن است به وجود آید که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- مصرف خوراکیهای بسیار ترش، شیرین یا تند مثل نارنگی و شکلات باعث ایجاد آفت دهانی در کودکان میشود.
- عفونتهای باکتریایی که در اثر سرماخوردگی به وجود میآیند نیز ممکن است موجب آفت دهانی شوند.
- ممکن است دهان یا دندان شما در معرض آسیبهای شدید قرار بگیرد و موجب آفتهای دهانی شود، مثل استفاده از مسواکهای زبر، نابلدی دندانپزشکها یا حتی تیز بودن بیش از حد دندانها که موجب آفت دهان در کودکان خواهد شد.
انواع آفت دهانی کودک
آفتهای دهانی در کودکان به چند دستهی مختلف تقسیم میشوند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم. هر کدام از این آفتها علائم و ویژگیهای خاص خود را دارند.
- یک نوع از آفتها، آفتهای کوچکی هستند که در دهان کودکان به وجود میآیند و ۸۰ درصد آفتها از این نوع هستند. قطر این آفتها کمتر از ۵ میلیمتر است و بعد از ۱ تا ۲ هفته محل این آفتها در دهان درمان میشود.
- آفتهای دسته دوم بسیار بزرگ هستند و قطر آنها بیش از ۱۰ میلیمتر است. این نوع آفت مدت زمان زیادی طول میکشد تا درمان شوند و بعد از درمان شدن نیز جای آن زخم خواهد شد.
- دسته سوم آفتهای تبخالی هستند که بیشتر روی زبان کودکان ظاهر میشوند. این آفتها ریز و بسیار کوچک هستند و بعد از تقریباً یک ماه درمان میشوند.
تشخیص آفت دهانی کودک
این آفتها ممکن است علائم متفاوتی از خود نشان دهند. این آفتها روی زبان، زیر لب و کنار لثهها خودشان را نشان میدهند و هنگام خوردن غذا در این محلها، کودکان احساس درد و ناراحتی میکنند. دور این آفتها قرمز و متورم است و حتی ممکن است در برخی از نمونههای شدید باعث تب در کودکان نیز شود. همچنین با توجه به انواع آفتهای دهانی که در بالا به آن اشاره شد، میتوانید اقدام به تشخیص آفت دهانی در کودک کنید. تبخال دهانی کودکان تا حدی شبیه آفت است اما تفاوت هایی دارد.
چه کارهایی را برای آفت دهان کودک انجام ندهیم
به منظور جلوگیری از آفت زدن دهان در کودکان، میتوانید از مسواکهای نرم استفاده کنید. همچنین به کودک خود یاد بدهید تا سلامت دهان و دندان خود را حفظ کند و به صورت مرتب دهان خود را مسواک بزند. سعی کنید به او غذاهای بسیار زبر و سخت ندهید. همچنین از خمیردندانهایی استفاده کنید که نسبت به آن حساسیت نداشته باشند و از خوردن غذاهای بسیار ترش و تند یا نوشیدنیهای خیلی گرم و یا خیلی سرد نیز پرهیز کنید.
در این مقاله به بررسی این موضوع پرداختیم که آفت دهانی برای کودکان میتواند بسیار آزاردهنده باشد. بعد از آن، روشهای خانگی درمان آفت دهان در کودکان را بیان کردیم و به این موضوع پرداختیم که مصرف نوشیدنیهای بسیار سرد یا گرم و استفاده از مسواک و خمیردندانهای نامناسب میتواند باعث آفت زدن دهان کودک شود. در نهایت، اگر شما هم تجربهای در این مورد دارید که ممکن است برای کاربران سایت مفید باشد، با ما و کاربران سایت در میان بگذارید.
سوالات متداول
1. آفت دهان در کودکان چیست؟
آفت دهان زخمهای کوچک و دردناکی هستند که در داخل دهان ظاهر میشوند و معمولاً خود به خود بهبود مییابند.
2. علتهای شایع آفت دهان چیست؟
مصرف غذاهای تند و ترش، عفونتهای باکتریایی، آسیبهای دهانی میتوانند از علل شایع آفت دهان باشند.
3. چگونه میتوان آفت دهان در کودکان را درمان کرد؟
استفاده از دهانشویههای ضدعفونیکننده، شستوشوی دهان با آب نمک و مصرف غذاهای ملایم میتواند به درمان آفت دهان کمک کند.
4. چگونه میتوان از بروز آفت دهان در کودکان جلوگیری کرد؟
رعایت بهداشت دهان و دندان، استفاده از مسواکهای نرم و پرهیز از مصرف غذاهای تند و ترش میتواند از بروز آفت دهان جلوگیری کند.
5. آیا آفت دهان در کودکان میتواند باعث تب شود؟
بله، در برخی موارد شدید، آفت دهان میتواند باعث تب در کودکان شود.
6. آفت دهان در کودکان چه علائمی دارد؟
ضعف در سیستم بدنی کودک و آلرژی و حساسیت به برخی غذاها و خوراکیها مانند قهوه، شکلات و مرکبات از علائم آفت دهان در کودکان است.
7. آفت دهان در کودکان چگونه در خانه درمان می شود؟
با استفاده از سرکه سیب، عسل، ماست و کشک آفت دهان کودکان برطرف می شود.
8. چطور آفت دهانی کودک را تشخیص دهیم؟
آفت دهان کودک معمولاً با معاینات خانوادگی و بررسی علل ارثی تشخیص داده میشود البته شکل و نوع زخمهای ناشی از آفت منحصر به نوع آفت و برای دکتر دهان و دندان قابل تشخیص است.
9. داروی آفت دهان کودک چیست؟
دیفین هیدرامین یکی از بهترین درمان ها برای افت دهان نوزاد بوده که برای درمان باید این شربت را کودک در داخل دهان خود بچرخاند.