پدر شدن یک تجربه خاص و لذتبخش در زندگی هر مردی است که میتواند با احساس شادی، دلسوزی، احساس مسئولیت، مهربانی، عشق، محبت، وحشت، تنفر، سازگاری و حس دوست داشتن همراه باشد. این حس عجیب لحظاتی ناب را در زندگی هر پدری رقم میزند. مردی که قرار است پدر یک فرزند شود، میبایست آمادگیهای لازم را داشته باشد اما کسب آمادگیهای پدرانه آسان نیست و سختیهای خود را دارد.
شما به عنوان یک پدر خوب و مسئولیتپذیر باید راههای کسب آمادگی برای پدر بودن را بشناسید و به کمک تکنیکهای کسب آمادگی با ذهنی توأم با حس خوب به استقبال فرزند خویش بروید. همچنین باید با تغییرات مردان در این دوره آشنا شوید و این تغییرات را درک کنید تا یک پدر خوب و نمونه برای فرزند خود باشید. اگر میخواهید به نحو احسن از نوزاد خود مراقبت کنید، در کنار تلاشهای خود و مادر فرزند میتوانید از خدمات پرستاری کودک نیز بهرهمند شوید.
پدر شدن چه حسی دارد؟
پس از تولد نوزاد معمولا افراد توجه خود را به نوزاد معطوف میکنند و توجهی به پدر و مادر نوزاد ندارند. در حالی که پدر و مادر نوزاد حس و حال عجیب و غریب را از سر میگذرانند. هر مردی بعد از اینکه پدر میشود، تجربهای متفاوت و لذتبخش را در زندگی خود احساس میکند اما کمی بعد با واقعیتهای دشوار پدر شدن مواجه میشود. اینکه پس از این مسئولیتهای جدیدی روی دوش پدر خانواده است و فشارهای زندگی چند برابر میشود، ممکن است برای هر پدری ناراحت کننده باشد.
در واقع زندگی این مرد از لحظه تولد نوزاد به بعد دچار تغییر شگرفی شده است. با این وجود حس و حال خوب پدر شدن از یک طرف و شیرینتر شدن زندگی با آمدن نوزاد از طرفی دیگر بر فشارهای زندگی غلبه میکند و احساس دلگرمی را به پدر میدهد. از این رو اغلب مردان معتقدند پدر بودن و تولد فرزندان یک حس ایدهآل است که با وجود سختیهای بسیار ارزش تجربه کردن را دارد. پدر برای فرزندان نقش بسیار مهم و ارزشمندی دارد که به واسطه آن روزی از سال را به آن اختصاص داده اند به طوری که، روز پدر 1403، یکشنبه 14 دی سال 1403 می باشد.
پدر شدن چه تغییراتی در بدن مردان ایجاد میکند؟
برخی از مهمترین تغییراتی که تجربه بینظیر پدر بودن در مردان ایجاد میکند، موارد زیر هستند:
- با پدر شدن سطح اکسیتوسین و دوپامین در بدن مردان بیشتر میشود.
- مردان پس از تولد نوزاد خود تحت تاثیر تغییرات مغزی دچار مشکل در برنامهریزی، حل مسئله و تشخیص خطر میشوند.
- شاید برایتان عجیب باشد اما مردان در دوران بارداری همسر خود همچون مادر فرزند ممکن است علائم بارداری را احساس کنند.
- نوسانات هورمونی که در بدن پدر پس از تولد نوزاد اتفاق میافتند، منجر به افسردگی مردان میشود.
- مردان پس از به دنیا آمدن فرزند خود ممکن است فشار عاطفی زیادی را از سوی همسر تحمل کنند.
20 راه آماده شدن برای پدر شدن
صادقانه بگوییم افرادی که روشهای آمادگی برای پدر بودن را نمیشناسند و هنوز آمادگی لازم جهت قبول مسئولیت پدر بودن را کسب نکردهاند، در آینده پدر خوبی برای فرزند خود نخواهند بود. اگر جزو افرادی هستید که میخواهید یک پدر خوب برای فرزند خود باشید، میتوانید از طریق روشهای زیر آمادگی لازم برای تبدیل شدن به یک پدر خوب را کسب کنید.
1. اطلاعات کافی برای درک همسر خویش را کسب کنید:
یکی از بهترین روشهایی که شما را برای پدر شدن آماده میکند، درک همسر است. شاید شما فردی نباشید که فرزند را در وجود خود رشد میدهد اما با درک احساسات همسر خود مثل احساس درد، تهوع و افسردگی میتوانید از فرزند و همسر خود حمایت کنید. کافی است در مورد علائم مادران باردار اطلاعات کسب نمایید و رفتار خود را با همسر تغییر دهید. همچنین اطلاعات خود را در مورد چگونگی مراقبت از نوزاد و مراقبتهای مادر بعد از زایمان بیشتر کنید. در این زمینهها کتابهای زیادی نوشته شدهاند و مردان میتوانند از این کتابها بهره بگیرند تا پدر خوبی باشند.
2. همان پدری شوید که انتظارش را دارید:
قبل از پدر شدن باید انتظارات خود را از یک پدر خوب تعیین کنید و همان فردی شوید که خودتان انتظارش را دارید. زیرا یک رابطه صمیمی با پدر زمانی ایجاد میشود که حس اعتماد بین پدر و فرزند وجود داشته باشد و هر فرزندی شانس داشتن یک پدر صمیمی را ندارد. شما باید برای فرزند خود قابل اعتماد، مهربان، دلسوز و الگو باشید تا به راحتی با شما ارتباط برقرار کند.
3. مراقب سلامت خود و همسرتان باشید:
قبل از به دنیا آمدن کودک تمرکز خود را معطوف به سلامت پدر و مادر کودک کنید. اگر پدر کودک به سیگار کشیدن یا مصرف الکل اعتیاد دارد، باید قبل از متولد شدن نوزاد آن را کنار بگذارد. زیرا سیگار و الکل احتمال نقص مادرزادی قلب نوزاد را افزایش میدهند. برای حفظ سلامت پدر و مادر نوزاد لازم است مواد غذایی غنی از فیبر و مادههای مغذی را جایگزین مواد غذایی مضر کنید. همچنین باید سبک زندگی خود را تغییر دهید و عادات بد خواب یا غذا خوردن را کنار بگذارید تا بتوانید از بسیاری از موارد مانند اضطراب جدایی نوزادان جلوگیری کنید.
4. برای پدر شدن در رابطه با فرزندپروری با همسر خود صحبت کنید:
اخلاق پدر و مادر نقش مهمی در فرزند پروری و تربیت فرزندان دارد. اکنون وقت آن رسیده است که با همسر خود در مورد اینکه باید چگونه پدر و مادری باشید، صحبت کنید. آیا میخواهید فرزند شما در اتاق خود بخوابد؟ آیا نظم و انضباط فرزند برای شما اهمیت دارد؟ برای مراقبت از کودک و تربیت کودک چه برنامههایی دارید؟ اگر قبل از به دنیا آمدن فرزند خود در مورد اینکه قرار است نوزاد چگونه تربیت شود با همسر خود صحبت کنید، روابط تقویت شده و صمیمانهای با فرزند خود خواهید داشت..
5. بازی و کمک تیمی را یاد بگیرید:
وقتی صحبت از پدر شدن به میان میآید، زمان آن رسیده است که به بازیهای تیمی فکر کنید. شما، همسر شما و کودک شما تا آخر عمر با هم در ارتباط هستید؛ حتی اگر رابطه عاشقانهای با همسر خود نداشته باشید. شما میتوانید پس از به دنیا آمدن نوزاد با او بازی کنید و با صحبتهای خود مهر پدری را در دل کودک بیشتر کنید.
6. برای پدر شدن با سایر پدرها ارتباط داشته باشید:
یکی از نکات مهمی که شما را برای پدر بودن آماده میکند، ارتباط داشتن با سایر پدرها است. ارتباط با فردی که قبل از شما چالشها و مشکلات پدر بودن را چشیده است و اینک تجربه زیادی در این زمینه دارد، بسیار کمک کننده خواهد بود. این پدرها منبعی عالی برای حمایت از شما و راهنمایی کردن شما هستند. شما در ارتباط با این افراد میتوانید سوالات خود را در مورد پدر بودن بپرسید و از اشتباهات آنها درس بگیرید. همچنین امکان یادگیری نحوه فرزند پروری از طریق تجربه این افراد وجود دارد.
7. مهمانیهای بعد از زایمان را مدیریت کنید:
مسلماً پس از زایمان مهمانهای زیادی به خانه شما رفتوآمد خواهند کرد. پیش از به دنیا آمدن فرزند خود در مورد مهمانیهای بعد از زایمان با همسر صحبت کنید. زیرا شرایط جسمانی همسر شما پس از زایمان نسبت به روزهای عادی متفاوت است و در مهمانیها اذیت میشود. برای مثال، از همسر خود سوال کنید که چه برنامهای برای مهمانیهای پس از زایمان دارد. اگر شما نظرات همسر خود را مورد توجه قرار دهید و تصمیمات خود را بر اساس نظرات همسر خود بگیرید، حس امنیت و درک شدن خواهد داشت.
8. با تغییرات رابطه سازگار شوید:
هر پدر و مادری میداند تولد فرزند یکی از مهمترین و دلانگیزترین تغییرات زندگی هر فردی است. با تولد فرزند مادر از نظر جسمانی تغییر میکند، با بیخوابیهای شبانه در زمان سرماخوردگی نوزاد و مسئولیت نگهداری از نوزاد مواجه میشود. از این رو ممکن است رابطه شما دچار تغییر شود. گاهی اوقات پدر احساس طرد شدن از سوی همسر دارد و گاهی نیز برنامهریزی خوبی برای برقراری رابطه جنسی در زندگی وجود ندارد. از آنجایی که این عوامل موجب ایجاد انزوا و احساسات منفی در پدر میشوند، پدر باید خود را با تغییرات رابطه سازگار کند.
9. برای پدر شدن به بررسی و مدیریت وضعیت مالیتان بپردازید:
ماههای اولیه بارداری همسر زمان خوبی برای ارزیابی وضعیت مالی و هزینههای زندگی است. به عنوان یک پدر خوب باید با برنامهریزی قبلی پیش بروید و مدیریت مالی داشته باشید تا نیازهای همسر و فرزند خود بعد از زایمان را برطرف کنید. اگر بدهی یا قسط دارید، قبل از متولد شدن نوزاد و پدر شدن این بدهیها را پرداخت نمایید. در کل هر کاری که میتوانید انجام دهید تا اوضاع مالی شما قبل از تولد فرزند تثبیت شود. با این کار دیگر استرس پرداخت هزینهها و اقساط عقب افتاده را ندارید و میتوانید به وظایف پدری خود عمل کنید.
10. در جلسات سونوگرافی همسرتان را یاری کنید:
قرارهای ملاقات با فرزند قبل از زایمان یک راه ایدهآل برای بهبود حس پدرانه است. شما در طول دوران بارداری همسر خود میتوانید در جلسات سونوگرافی شرکت کنید و فرزند را ببینید. در حالی که برخی از چالشهای کاری و برنامههای زندگی مانع از حضور شما در جلسات ملاقات با فرزند میشود اما هر زمان که تایم دارید، بهتر است در جلسات ملاقات حضور پیدا کنید. حضور در این جلسات علاوه بر اینکه حس خوبی به مادر فرزند میدهد، حس پدرانه شما را نیز به نوزاد نیز منتقل میکند.
11. بعد از پدر شدن از طریق لمس بدن فرزند با فرزند خود ارتباط برقرار کنید:
یکی از آمادگیهای پدر شدن لمس فیزیکی فرزند بعد از تولد است. کودک شما باید احساس آرامش و امنیت داشته باشد و روابطی قابل اعتماد با پدر خود برقرار کند. بنابراین تا جایی که میتوانید فرزند خود را در آغوش بگیرید و او را حمل کنید. توجه داشته باشید لمس فیزیکی فرزند باعث رشد مغز کودک و تقویت خواب نوزاد میشود و صمیمیت نوزاد با پدر را افزایش میدهد.
12. به یاد داشته باشید زندگی جنسی شما ممکن است تغییر کند:
پدر و مادر شدن همانطور که روابط شما را تغییر میدهد، باعث ایجاد تغییر در زندگی جنسی نیز میشود. از همان لحظهای که متوجه میشوید همسر شما باردار است ممکن است روابط جنسی شما ضعیف شود. اگر میل به صمیمیت جنسی دارید، در دوران بارداری ممکن است عصبی شوید یا حس سرخوردگی داشته باشید. در این موارد بهترین راهحل این است که همسر خود و احساسات او را درک کنید و در کنار همسر به بازیابی صمیمیت جنسی خود کمک کنید.
13. وظایف را تقسیم کنید:
وقتی نوزاد به دنیا میآید وظایف پدر و مادر چند برابر میشوند. پدران و مادران قبل از تولد نوزاد باید در مورد تقسیم وظایف صحبت کنند. کارهایی همچون خرید برای خانه، آشپزی، نظافت خانه، حمام کردن نوزاد، تعویض پوشاک نوزاد، خواباندن کودک و مواردی از این قبیل جزو وظایف پدر و مادر هستند. تقسیم وظایف باعث میشود درگیریها و مشاجرههای آینده زندگی به حداقل برسد.
14. تا جایی که میتوانید با کودک خود صحبت کنید:
بسیاری از والدین به اشتباه تصور میکنند نوزادی که تازه به دنیا آمده است صحبتهای آنها را نمیفهمد اما باید بدانید احساس مهربانی، دلسوزی و صمیمیت والدین همواره به نوزاد منتقل میشود. بنابراین، در طول روز تایمی را به صحبت کردن با نوزاد خود اختصاص دهید. هنگام تعویض پوشاک نوزاد یا هنگام غذا خوردن در مورد اینکه چقدر به نوزاد وابسته هستید و او را دوست دارید، صحبت کنید. پدران باید از همان دوران بارداری با جنین صحبت کنند و پس از زایمان نیز با نوزاد خود با لطافت برخورد کنند.
15. خود را با همسرتان مقایسه نکنید:
یکی از مهمترین نکات برای پدر شدن این است که خود را با همسرتان خود مقایسه نکنید. ممکن است این ذهنیت را داشته باشید که مادر نوزاد نقش مهمتر و برجستهتری در تربیت نوزاد دارد اما سخت در اشتباه هستید. زیرا پدر به عنوان الگوی فرزند خود در تربیت فرزند و آینده او نقش مؤثری دارد. هرگز مراقبتهای خود را از فرزند دریغ نکنید و همراه با همسر خود به فرزند خود عشق بورزید.
16. در هنگام پدر شدن به خودتان سخت نگیرید:
هیچکس نمیتواند ادعا کند روزهای اول پدر بودن که پر از مشقت مراقبت از فرزند آن هم بدون دانش و تجربه است، روزهای خوبی است. زیرا مراقبت از فرزند و شب بیداریها کار آسانی نیست. با این وجود شما نباید به خود سخت بگیرید. فرزند شما روز به روز بزرگتر میشود و شما همگام با رشد فرزند خود متوجه میشوید که چگونه باید از او مراقبت کنید. مهم این است که در تربیت فرزند فروتن باشید و از اشتباهات خود درس بگیرید.
17. در دوران بارداری همسر خود فعال باشید:
اگر پدر فرزند در دوران بارداری در کنار همسر خود باشد، آمادگی بیشتری برای ایفای نقش پدرانه خود بعد از تولد نوزاد پیدا میکند. بهتر است پدر در مورد روند بارداری و سختیهای آن با مادر صحبت کند و او را درک کند. به همسر خود در بستن کیف بیمارستان کمک کنید و زمانی که برای معاینات مختلف به پزشک مراجعه میکند، با مادر همراهی کنید. این عالی است که شما صدای اولین ضربان قلب کودک خود را بشنوید و در مورد رشد جنین در بدن مادر اطلاعات کاملی داشته باشید. فعالیت پدر در دوران بارداری همسر از آنجایی که حس خوبی به مادر میدهد، روی رشد کودک نیز تاثیرگذار است.
18. با یک درمانگر و مربی مشورت کنید:
برای پدر شدن و کسب آمادگیهای لازم با یک مربی مشورتهای لازم را داشته باشید. این را بدانید رابطه شما با پدرتان نقش زیادی در نوع رابطه شما با فرزندتان خواهد داشت. پس زیر نظر یک مربی و یک درمانگر به این سوال که چگونه باید برای پدر بودن آماده شویم، پاسخ دهید.
19. اتاق نوزاد را آماده کنید:
خوشبختانه اغلب والدین پس از اینکه متوجه میشوند یک فرزند جدید در راه است، وسایلی را برای نوزاد تهیه میکنند. شما به عنوان یک پدر مسئولیت پذیر باید اتاق نوزاد خود را آماده کنید و وسایل مورد نیاز نوزاد را تهیه نمایید. ناگفته نماند بارداری یک دوران غیر قابل پیشبینی است و هر لحظه ممکن است فرزند شما به دلایل مختلف زایمان کند. اگر قصد رنگآمیزی اتاق فرزند خود را دارید، زودتر این کار را آغاز کنید و در اوایل بارداری وسایل نوزاد را در اتاق بچینید.
20. صندلی ماشین کودک را نصب کنید:
اگر قرار است در آیندهای نهچندان دور پدر شوید، این ایده خوبی است که صندلی ایمنی خودرو مناسب کودک را در ماشین قرار دهید. زمانی که از بیمارستان به خانه میآیید، زمانی که قصد مسافرت رفتن دارید و زمانی که میخواهید مهمانی بروید، این صندلی مراقب کودک شما است. از طرفی دیگر با نصب صندلی کودک احساس خوبی پیدا میکنید که یکی از مسئولیتهای پدرانه خود را برای مراقبت از فرزند خود انجام میدهید.
پدر شدن تجربهای خوشایند و لذتبخش است و با چالشها و مشکلاتی نیز همراه شده است. افرادی که قصد دارند پدر شوند، علاوه بر این که لذت داشتن فرزندی از خون خود را تجربه میکنند، با مسئولیتهای پدر بودن و فشار زندگی پس از تولد فرزند مواجه میشوند. از این رو باید آمادگیهای لازم قبل از پدر بودن را کسب کنند.
برخی از راهکارهای طلایی جهت کسب آمادگی پدر شدن و بودن پیش از تولد فرزند شامل بررسی وضعیت مالی، طراحی و تهیه اتاق نوزاد، درک همسر، همراهی با همسر در دوران بارداری، تقسیم وظایف، مقایسه نکردن خود با همسر، ارتباط با پدرهای دیگر، کسب اطلاعات کافی در رابطه با وظایف پدر، یادگیری بازیهای تیمی و سازگاری با تغییرات رابطه میشود. شما باید بدانید تولد نوزاد چه احساس و تغییراتی را در مردان ایجاد میکند. چنانچه برای مراقبت از فرزند خود تایم کافی ندارید یا خستگی زیادی را تجربه میکنید، میتوانید از خدمات پرستاری کودک مرکز پرستاری سفیر آرامش بهرهمند شوید.
سوالات متداول
بهترین سن برای پدر شدن چند سالگی است؟
بهترین سن بچهدار شدن مردان ۲۲ تا ۲۵ سالگی است. البته مردان تا قبل از ۳۵ سالگی میتوانند بچهدار شوند و آمادگی پدر بودن را نیز دارند. این افراد در سنین ۲۲ تار۳۵ سالگی به خوبی از پس مسئولیتهای پدرانه بر میآیند.
آیا تغییرات هورمونی در مردان نیز حین بارداری همسرشان اتفاق میافتد؟
بله، همان طور که مادر در دوران بارداری دچار تغییرات هورمونی میشود، پدر نیز تغییر میکند و ممکن است رفتارهای مختلفی را از خود نشان دهد. بنابراین بارداری میتواند در بدن مادر و پدر و در کل زندگی والدین تغییر ایجاد کند.