Safir logo
سفیر آرامش » مقالات خدمات پرستاری » مقالات پرستاری سالمند » شایع ترین مشکلات پوستی در سالمندان و روش های مراقبت از آن

شایع ترین مشکلات پوستی در سالمندان و روش های مراقبت از آن

پوست سالمندان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب
    برای شروع تولید فهرست مطالب ، یک هدر اضافه کنید

    با گذشت زمان، پوست سالمندان در مقایسه با افراد دیگر نازک تر می شود و چربی خود را از دست می دهد و دیگر مانند گذشته سالم و صاف به نظر نمی رسد. شایع‌ترین مشکلات پوستی در سالمندان معمولاً به علل بالا رفتن سن و تغییرات در ساختار و عملکرد پوست رخ می‌دهند. از مشکلات اصلی در سالمندان، می توان به خشکی پوست، کبودی و چین و چروک اشاره کرد. با این حال ترفندهایی وجود دارد که می توانید برای محافظت از پوست خود و ایجاد احساس و ظاهر بهتر انجام دهید. چنانچه تمایل به آگاهی از این ترفندها دارید، تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.

    مشکلات پوست سالمندان
    بسیاری از افراد سالمند از لکه‌های خشک روی پوست خود رنج می‌برند.

    خشکی  و خارش پوست سالمند

    بسیاری از افراد سالمند از لکه‌های خشک روی پوست خود رنج می‌برند. این لکه های خشکی  اغلب در ناحیه پایین ساق پا، آرنج و بازو ظاهر می شوند. لکه های خشک روی پوست ممکن است زبر و پوسته پوسته شوند.

    دلایل زیادی برای بروز خشکی در پوست سالمند وجود دارد؛ مانند:

    • ننوشیدن مایعات کافی
    • گذراندن زمان بیش از حد در زیر نور خورشید یا برنزه کردن پوست در زیر آفتاب
    • قرار گرفتن در هوای بسیار خشک
    • سیگار کشیدن
    •  استرس
    • از دست دادن غدد عرق و چربی که با افزایش سن شایع است

    خشکی پوست همچنین می تواند ناشی از بیماری هایی مانند دیابت یا بیماری کلیوی باشد. استفاده زیاد از صابون، اسپری های ضد تعریق یا عطر و حمام آب گرم می تواند خشکی پوست را بدتر کند.

    برخی داروها ممکن است باعث خارش پوست شوند. از آنجایی که افراد سالمند دارای پوست نازک تری هستند، خاراندن پوست می تواند حتی باعث خونریزی شود و ممکن است منجر به عفونت گردد.

    اگر پوست سالمند بسیار خشک شده است و به صورت مداوم خارش دارد لازم است سالمند با متخصص پوست مشورت نماید.

    مراقبت از پوست سالمندان
    خشکی پوست از شایع ترین مشکلات پوستی در سالمندان است.

    راهکارهای رفع خشکی و خارش پوست سالمندان

    به طور کلی می‌توانید از روش های زیر برای رفع و ترمیم پوست خشک  کمک بگیرید:

    • هر روز از مرطوب کننده ها مانند لوسیون ها، کرم ها یا پمادها استفاده کنید.
    • کمتر دوش بگیرید و از صابون ملایم تری استفاده کنید. آب ولرم کمتر از آب گرم باعث خشکی پوست می شود.
    • سعی کنید از یک مرطوب کننده هوا مانند دستگاه بخور استفاده کنید، این وسیله رطوبت را به هوای اتاق اضافه می کند.

    کبودی

    افراد سالمند ممکن است راحت تر از افراد جوان کبود شوند. بهبودی این کبودی ها معمولا بیشتر طول می کشد. برخی داروها یا بیماری ها نیز ممکن است باعث کبودی شوند.

    اگر فرد سالمند بر روی بدن خود کبودی جدیدی مشاهده نمود که نمی‌داند چگونه به آن مبتلا شده‌ است، به خصوص در قسمت‌هایی از بدن که معمولاً با لباس پوشانده می‌شود، لازم است با پزشک مشورت کند.

    چین و چروک

    با گذشت زمان، پوست دچار چین و چروک می شود. محرک های موجود در محیط، مانند اشعه ماوراء بنفش (UV) خورشید، می تواند انعطاف پوست سالمندان را کاهش دهد. جاذبه می تواند باعث افتادگی و چین و چروک بیشتر پوست شود. عادات خاصی مانند سیگار کشیدن نیز می تواند پوست را چروک کند.

    امروزه تبلیغات زیادی در مورد چگونگی از بین بردن چین و چروک صورت می گیرد اما اکثر آنها تاثیر گذار نیستند. برخی از روش ها می توانند دردناک یا حتی خطرناک باشند و بسیاری از آنها باید توسط پزشک انجام شوند.

    اگر نگران چین و چروک پوست خود هستید، با دکتری که مخصوصاً در زمینه مشکلات پوستی سالمندان آموزش دیده است، مشورت نمایید.

    لکه های پیری و منگوله های پوستی

    لکه‌های پیری که زمانی «لکه‌های کبدی» نامیده می‌شد، لکه‌های صاف و قهوه‌ای هستند که اغلب به دلیل سال‌ها قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد می‌شوند.

    این لکه ها از کک و مک بزرگتر هستند و معمولا در نواحی خاصی مانند صورت، دست ها، بازوها، پشت و پاها ظاهر می شوند. استفاده از یک کرم ضد آفتاب با طیف وسیع که به محافظت در برابر دو نوع اشعه خورشید (UVA و UVB) کمک می کند، ممکن است از ایجاد لکه های افزایش سن جلوگیری کند.

    منگوله های پوستی، توده‌های کوچک و معمولاً گوشتی رنگ پوست هستند که سطح برجسته‌ای دارند. با افزایش سن افراد، به ویژه در زنان، رایج می شوند. این زوائد اغلب روی پلک ها، گردن و چین های بدن مانند زیر بغل، سینه و کشاله ران دیده می شوند.

    لکه های ناشی از افزایش سن و منگوله های پوستی بی ضرر هستند، اگرچه گاهی اوقات لک های پوستی ممکن است تحریک شوند. اگر لکه‌های سالمندی یا  منگوله های پوستی سالمند را آزار می‌دهد، پزشک می تواند با استفاده از روش هایی نسبت به برداشتن آنها اقدام نماید.

    سرطان پوست

    سرطان پوست یک نوع سرطان بسیار شایع در سرتاسر جهان است. علت اصلی سرطان پوست نور خورشید است. لامپ های آفتابی سولاریوم و اتاق های برنزه کننده نیز می توانند باعث سرطان پوست شوند.

    هر کسی با هر رنگ پوستی ممکن است به سرطان پوست مبتلا شود. افرادی که پوست روشن دارند و به راحتی کک و مک می زنتد، در معرض خطر بیشتری قرار دارند. اگر سرطان پوست قبل از انتشار به سایر قسمت های بدن کشف شود، ممکن است درمان شود.

    انواع سرطان پوست

    به طور کلی سه نوع سرطان پوست با نام های کارسینوم سلول بازال، کارسینوم سلول سنگفرشی و ملانوما وجود دارد. دو نوع کارسینوم سلول بازال و کارسینوم سلول سنگفرشی به کندی رشد می کنند و به ندرت به سایر قسمت های بدن گسترش می یابند. این نوع سرطان معمولاً در قسمت‌هایی از پوست که اغلب در معرض نور خورشید هستند مانند سر، صورت، گردن، دست‌ها و بازوها دیده می‌شوند.

    سومین و خطرناک ترین نوع سرطان پوست ملانوما است. این نوع، نادرتر از انواع دیگر است، اما می تواند به سایر اندام ها سرایت کند و کشنده باشد.

    توصیه می‌شود ماهی یکبار پوست خود را از نظر مواردی که ممکن است نشانه سرطان باشد، بررسی کنید. سرطان پوست به ندرت دردناک است. به دنبال تغییراتی مانند رشد توده، زخمی که خوب نمی شود یا خال خونریزی دهنده باشید.

    نشانه خال‌های مادرزادی

    خال های مادرزادی یا سایر قسمت‌های پوست را از نظر “ABCDE” بررسی کنید.

    A = عدم تقارن (رشد نیمی از رشد با نیمه دیگر متفاوت به نظر می رسد)

    B = حاشیه های خال که نامنظم هستند

    C = تغییر رنگ یا بیش از یک رنگ

    D = قطر خال بزرگتر از اندازه یک مداد پاک کن

    E = در حال تکامل. این بدان معنی است که رشد در اندازه، شکل، علائم تغییر می کند

    در صورت مشاهده هر یک از این علائم فوق فوراً به پزشک پوست مراجعه کنید تا مطمئن شوید که این علایم سرطان پوست نیست.

    توصیه های لازم برای مراقبت از پوست در دوران سالمندی

    اگرچه مراقبت و نگهداری از پوست در همه سنین مهم و ضروری است، اما به دلیل حساسیت بیشتر پوست سالمندان، توصیه هایی جهت حفاظت در این دوران وجود دارد.

    پوست خود را سالم نگه دارید

    مقداری آفتاب می تواند برای شما مفید باشد، اما برای حفظ سلامت پوست خود مراقب باشید.  سال ها برنزه شدن در برابر نور خورشید یا قرار گرفتن طولانی مدت در زیر نور خورشید ممکن است منجر به چین و چروک، خشکی، لکه های پیری و حتی سرطان شود.

    اثر نور خورشید بر پوست سالمندان
    نور زیاد خورشید بر پوست سالمندان اثر مخربی دارد.

    زمان قرار گرفتن در معرض نور خورشید را محدود کنید

    بیرون رفتن در طول روز اشکالی ندارد، اما سعی کنید در زمان های اوج آفتاب که پرتوهای خورشید قوی ترین هستند، از قرار گرفتن در معرض نور خورشید خودداری کنید.

    به عنوان مثال، در طول تابستان سعی کنید بین ساعت 10 صبح تا 4 بعد از ظهر از آفتاب دور بمانید. فریب آسمان ابری را نخورید. پرتوهای خورشید می توانند از میان ابرها عبور کنند.

    همچنین اگر در آب هستید ممکن است دچار آفتاب سوختگی شوید، بنابراین وقتی در استخر، دریاچه یا اقیانوس هستید مراقب نور آفتاب باشید.

    از ضد آفتاب استفاده کنید

    به دنبال کرم ضد آفتاب با SPF (فاکتور محافظت در برابر آفتاب) 15 یا بالاتر باشید. بهتر است ضدآفتاب هایی را با «طیف وسیع» روی برچسب انتخاب کنید.

    15 تا 30 دقیقه قبل از بیرون رفتن از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. کرم ضد آفتاب باید حداقل هر 2 ساعت یکبار تجدید شود. اگر شنا می کنید، عرق می کنید یا پوست خود را با حوله می مالید، باید بیشتر از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.

    لباس محافظ بپوشید

    کلاهی با لبه پهن می تواند روی گردن، گوش ها، چشم ها و سر شما را سایه بیندازد. به دنبال عینک آفتابی باشید که 99 تا 100 درصد اشعه های خورشید را مسدود کند. اگر مجبورید زیر نور آفتاب باشید، پیراهن های گشاد، سبک و آستین بلند و شلوارهای بلند یا دامن های بلند بپوشید.

    از برنزه کردن خودداری کنید

    از سولاریوم، لامپ های آفتابی یا تخت های برنزه استفاده نکنید. قرص های برنزه کننده توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تایید نشده اند و ممکن است خطرناک باشند.

    با استخدام پرستار سالمند از بیماری های پوستی در امان بمانید

    سالمندان در خطر انواع بیماری ها از جمله مشکلات رایج پوستی هستند. در بسیاری از موارد سالمندان یا اعضای خانواده متوجه خشکی، کبودی، لک و … در پوست سالمند خود می شوند اما به آن اهمیت نمی‌دهند. استخدام یک پرستار سالمند حرفه ای، باعث می‌شود تا علاوه بر مراقبت از سالمند عزیزتان، مراقب علائم بیماری و مشکلات پوستی وی باشد.

    در این میان، مرکز پرستاری سفیر آرامش با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.

    کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.

    Maryam Aghaeizade
    Maryam Aghaeizade
    سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
    درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری
    سایر مقالات مرتبط
    guest
    3 دیدگاه
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه دیدگاه ها
    درخواست مشاوره رایگان خدمات پرستاری