Safir logo
سفیر آرامش » مقالات خدمات پرستاری » مقالات پرستاری سالمند » شایع ترین مشکلات پوستی در سالمندان و روش های مراقبت از آن

شایع ترین مشکلات پوستی در سالمندان و روش های مراقبت از آن

مشکلات پوستی در سالمندان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

بیماری پوستی در سالمندان اغلب با افزایش سن و تغییرات ساختاری و عملکردی پوست پدیدار می‌شود. بیماری‌های مرتبط با پوست سلول‌های پوستی را تحت تاثیر قرار می‌دهند و موجب خارش، سوزش، تاول‌های روی پوست و عوارض جانبی می‌شوند. چین وچروک‌های پوستی، تاول‌های پوستی، کبودی و قرمزی، سرطان، توده‌های غیر سرطانی و عفونت‌ها جزو شایع‌ترین بیماری‌های پوستی هستند. بسیاری از افراد جهت درمان این بیماری و حفظ سلامت پوست سالمندان از خدمات پرستار سالمند در منزل بهره‌مند می‌شوند.

شما هم می‌توانید پس از مراجعه به پزشک و شناخت بیماری‌های پوستی افراد سالمند جهت درمان این بیماری‌ها از پرستاران حرفه‌ای سالمند خدمات دریافت کنید. کافی است علل بروز بیماری‌های پوست سالمندان و بهترین روش‌های درمان این بیماری‌ها را بشناسید تا سلامت پوست سالمندان حفظ شود.

مشکلات پوستی در سالمندان

با افزایش سن و کهنسالی بدن انسان ضعیف‌تر شده و با انواع بیماری‌ها درگیر می‌شود. بیماری‌های پوستی جزو بیماری‌های رایج در دوران سالمندی و پیری هستند. خشکی پوست سالمندان، زونا، چین و چروک‌های پوست، عفونت و سرطان پوست به دلایل مختلف در بدن سالمند پدید می‌آیند. این بیماری‌ها می‌توانند نشانگر یک بیماری جدی و خطرناک در اندام‌های داخلی بدن باشند یا از عواملی همچون نور خورشید، مصرف محصولات پوستی نامرغوب و آسیب‌های محیطی تاثیر بپذیرند.

در چنین مواقعی افراد باید بیماری‌های خطرناک و کم خطر پوست سالمندان را بشناسند و در صورت لزوم از یک پزشک به منظور معالجه بیماری کمک بگیرند. چنانچه بیماری‌های جدی پوست سالمند برطرف نشود، ممکن است عوارض خطرناکی را به دنبال داشته باشد.

مشکلات پوستی سالمندان
بیماری پوستی در سالمندان اغلب با افزایش سن و تغییرات ساختاری و عملکردی پوست پدیدار می‌شود.

شایعترین بیماری پوستی در سالمندان

هرچه سن افزایش پیدا کند، بدن از نظر ایمنی ضعیف‌تر می‌شود و بیماری‌های گوناگون در بدن رشد می‌کنند. بیماری‌های پوست سالمندان تنوع بالایی دارند و از عوامل مختلف تاثیر می‌پذیرند‌. شایع‌ترین و مهم‌ترین بیماری‌های پوستی که سالمند را با خود درگیر می‌کنند، موارد زیر هستند:

1. چین و چروک پوست سالمند

اولین بیماری پوستی در سالمندان چین و چروک‌های پیری است. افزایش سن باعث از هم گسیخته شدن کلاژن‌های پوستی می‌شود و خاصیت کشسانی آن را از بین می‌برد. زمانی هم که پوست کلاژن نداشته باشد، چروک خواهد شد. چین و چروک در پوست صورت، پوست دست، پا و سایر نقاط بدن ایجاد می‌شوند. جهت درمان چین و چروک‌های دوران سالمندی راهکار قطعی پیشنهاد نشده است اما با سبک زندگی سالم و استفاده از محصولات مراقبت از پوست می‌توان شدت چین و چروک‌های روی پوست سالمندان را کاهش داد. لازم به ذکر است این عارضه پوستی خطرات جدی برای بدن ندارد اما از نظر زیبایی سبب افتادگی و شل شدگی پوست می‌شود.

مشکلات پوستی در سالمندان
شایعترین بیماری پوستی در سالمندان

2. خشکی و خارش پوست

خارش و خشک شدن پوست از دیگر مشکلات پوستی هستند که سالمندان با آن مواجه می‌شوند. زمانی که سن بالا می‌رود، پوست به مرور چربی کمتری تولید می‌کند و آب بیشتری استفاده می‌نماید. به همین علت لایه‌های زیرین و لایه‌های سطحی پوست دچار خشکی می‌شوند. گاهی اوقات بیماری‌هایی همچون دیابت و بیماری‌های کلیوی موجب بروز خشکی و خارش پوست در سالمندان هستند و گاهی نیز عوارض داروهای مختلف این مشکلات را ایجاد می‌کنند.

خشکی پوست در قسمت‌هایی مثل بازو، آرنج و ساق پا اتفاق می‌افتد و اگر درمان نشود، ممکن است به اگزمای پوست تبدیل شود. با مصرف مایعات فراوان، داروهای تجویز شده از سوی پزشک و محصولات آبرسان پوست می‌توان خشکی را درمان کرد.

3. سرطان پوست در سالمندان

یکی از شایع‌ترین و خطرناک‌ترین بیماری‌های پوستی در سالمندان بیماری سرطان پوست است. نور خورشید و اشعه‌های ماوراء بنفش نور خورشید عامل اصلی سرطان پوست به شمار می‌آیند. بیماری سرطان موجب روشن‌تر شدن رنگ پوست می‌شود و با لکه‌ها و خال‌های پوستی خود را نشان می‌دهد. در صورت تشخیص سریع این بیماری می‌توانید آن را درمان کنید اما اگر بیماری سرطان شدت یابد، احتمال درمان آن بسیار کمتر خواهد شد. سرطان سلول پایه، سرطان ملانوم بدخیم و سرطان سلول سنگ فرشی جزو شایع‌ترین و خطرناک‌ترین بیماری‌های سرطان پوست در سالمندان هستند.

بیماری پوستی سالمندان
شایع ترین بیماری پوستی کهنسالان چیست؟

4. رشد غیر سرطانی پوست

جالب است بدانید همیشه رشد غیرمعمول سلول‌های پوستی باعث ایجاد سرطان نمی‌شود. گاهی رشد غیر عادی پوست باعث ایجاد توده‌های خوش‌خیم می‌شود. رشد غیر عادی سلول‌های پوستی سبب بروز برجستگی‌های کوچک روی پوست می‌شوند و این برجستگی‌ها به مرور بزرگتر می‌شوند. گاهی اوقات زخم‌های ناشی از توده‌های غیر سرطانی صورتی، مشکی و بنفش رنگ هستند. جهت درمان این زخم‌ها می‌بایست به پزشک مراجعه شود.

5. پمفیگوئید تاولی

اختلالات ایمنی در بدن سالمندان باعث بروز انواع بیماری پوستی در سالمندان می‌شوند. یکی از این بیماری‌ها پمفیگوئید تاولی است. در این بیماری تاول‌های بزرگی به رنگ قرمز یا رنگ پوست در نواحی مختلف پوستی پدید می‌آیند و گاهی دردناک هستند. پزشکان جهت درمان پمفیگوئید تاولی در سالمندان از داروهای قوی و قدرتمند استفاده می‌نمایند‌.

6. پیری پورپورا

کهولت سن باعث نازک‌تر شدن و ضعف پوست افراد سالمند می‌شود. زمانی هم که پوست نازک باشد، انواع اختلالات و مشکلات پوستی در آن ایجاد می‌شوند‌. یکی از این اختلالات مربوط به عروق خونی زیر پوست است. در این شرایط عروق خونی زیر پوست آسیب می‌بینند و کبودی‌های پوستی ایجاد می‌کنند. این بیماری که اصطلاحاً پورپورای پیری نامیده می‌شود، در قسمت ساعد بیش از سایر قسمت‌های پوستی بروز پیدا می‌کند. این بیماری نیاز به درمان جدی ندارد و پس از ترمیم عروق خونی از بین می‌رود. چنانچه با کبودی‌های شدید و غیر معمول مواجه شدید، باید به پزشک مراجعه کنید تا پورپورای پیری  درمان گردد.

بیماری پوستی در سالمندان
افزایش سن باعث کاهش میزان چربی‌های پوستی می‌شود.

7. بیماری اگزمای استئاتوز

همان طور که اشاره کردیم، افزایش سن باعث کاهش میزان چربی‌های پوستی می‌شود و پوست را خشک‌تر از قبل می‌کند. زمانی هم که پوست خشک باشد، دچار خارش شده و سفت می‌شود. این نوع از پوست سطحی خشن و پوسته پوسته دارد. در بدن سالمندان قسمت‌هایی همچون قسمت فوقانی کمر و ساق پا دچار خشکی بیش از حد می‌شوند. این خشکی ‌اگر درمان نشود، اگزما را به دنبال دارد. اگزما یکی از رایج‌ترین بیماری پوستی در سالمندان است که با تیرگی پوست، پوسته پوسته شدن و نقاط قرمز پوستی خود را نشان می‌دهد. در موارد شدیدتر شکاف‌های قرمز زنگ روی پوست نمایان می‌شوند و نشانگر بیماری اگزما در دوران سالمندی هستند.

8. بیماری‌های عفونی ناشی از عفونت باکتریایی

زخم‌های روی پوست، شکاف‌ها، ترک ‌خوردگی‌ها و پوسته‌ها می‌توانند بیماری دیگری مثل عفونت باکتریایی را در پوست بدن سالمندان ایجاد کنند. در این بیماری باکتری‌های محیط خارج از بدن از طریق ترک‌ها و زخم‌های پوست وارد بدن می‌شوند و با عفونت‌های شدید و خارشی خود را نشان می‌دهند. طبق پژوهش‌هایی که تا کنون انجام شده‌اند، مشخص شده است که افراد مسن معمولا دچار عفونت‌های کرم حلقوی در پوست پا و ناخن می‌شوند.

این عفونت علاوه بر اینکه رنگ پوست را تغییر می‌دهد، موجب افزایش ضخامت ناخن، بروز تاول‌های بزرگ ‌‌و کوچک پوستی و قرمز شدن پوست سالمندان می‌شود. جهت درمان عفونت‌های پوست و جلوگیری از رشد بیشتر عفونت باید سالمندان به پزشکان متخصص پوست مراجعه نمایند.

به نقل از سایت webmd:

با افزایش سن، پوست ما دستخوش تغییرات زیادی می‌شود. چگونگی سن پوست به عوامل مختلفی بستگی دارد: سبک زندگی، رژیم غذایی، وراثت و سایر عادات شخصی (مانند سیگار کشیدن).
قرار گرفتن در معرض نور خورشید عامل اصلی آسیب پوست است. آسیب پوست ناشی از نور خورشید به دلیل اشعه ماوراء بنفش (UV) خورشید است که بافت الاستیک (الاستین) پوست را تجزیه می‌کند و باعث کشیدگی، افتادگی، چین و چروک و لکه دار شدن پوست می‌شود که گاهی اوقات با رشد پیش سرطانی و حتی ایجاد می‌شود. سرطان پوست
سایر عوامل موثر در پیری پوست عبارتند از از دست دادن بافت چربی بین پوست و ماهیچه، استرس، جاذبه زمین، حرکات روزانه صورت (برای مثال لبخند زدن و اخم کردن)، و چاقی.

بیماری پوستی کهنسالان
ترک ‌خوردگی‌ها می‌توانند عفونت باکتریایی را در پوست بدن سالمندان ایجاد کنند.

تاول زدن بدن سالمندان

تاول نوعی برآمدگی و جوش سطحی پوست است که در اثر تجمع مایعات زیر پوست ایجاد می‌شود و قسمت‌های مختلف پوست بدن انسان را با خود درگیر می‌کند. تاول‌ها بیشتر اوقات با درد و سوزش همراه هستند اما اگر هیچ‌گونه دردی هم در پوست ایجاد نکند، با ظاهر ناخوشایند خود باعث آزار فرد بیمار می‌شوند.

این بیماری پوستی در سالمندان به دلایل مختلفی بروز پیدا می‌کند و می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری جدی در بدن سالمند باشد. به همین علت جهت درمان تاول باید سریعا به پزشک مراجعه کرد. بیماری زونا و آبله مرغان، عفونت پوست، مصرف داروهای مختلف، گزش حشرات، سوختن پوست سالمند و درماتیت تماسی تحریکی جزو عوامل ایجاد این بیماری هستند‌.

تاول‌ها علائمی مثل خارش، تغییر رنگ پوست، حباب‌های پوستی و درد را به همراه دارند. توجه داشته باشید خراشیدن و ‌کندن تاول‌ها به پوشش‌های محافظ پوست آسیب می‌رساند. پس هرگز به تاول دست نزنید و جهت درمان آن به پزشک مراجعه کنید.

جمع بندی

در این مطلب به معرفی بیماری های پوستی در سالمندان پرداختیم. با افزایش سن و از دست رفتن چربی‌ها و کلاژن‌های پوستی، ساختار پوست تضعیف می‌شود و زمینه برای بروز بیماری‌های مختلف پوستی فراهم می‌گردد. چین و چروک‌های پوست سالمندان، خارش و سوزش پوست، بیماری‌های عفونی، کیست‌های سرطانی و غیر سرطانی پوست، تاول‌های بدن افراد سالمند و کبودی‌های روی پوست هر کدام بیماری‌های مختلفی هستند که پوست را با درد، سوزش، قرمزی و… مواجه می‌سازند.

از آنجایی که سالمندان قادر به مراقبت صحیح و اصولی از جسم خود نیستند، برای درمان بیماری‌های پوستی می‌توانند از خدمات پرستاران سالمند سفیر آرامش بهره‌مند شود. ناگفته نماند بهترین روش درمان بیماری‌های پوستی در افراد مسن مراجعه به موقع به پزشکان متخصص است. البته خواص شلغم و مواد غذایی مشابه برای درمان این بیماری مناسب است.

سوالات متداول

1. شایع ترین بیماری پوستی کهنسالان چیست؟

افراد مسن ممکن است با بیماری‌های مختلف پوست مواجه شوند اما شایع‌ترین بیماری پوستی در سالمندان خشکی و سوزش پوست نواحی مختلف بدن، عفونت‌های پوستی، سرطان‌ها و بیماری‌های سیستمیک پوستی هستند.

2. بهترین مواد معدنی برای درمان و پیشگیری از بروز بیماری پوست در سالمندان کدامند؟

مواد معدنی همچون ویتامین‌های A و E و C، امگا ۳ و سلنیوم بهترین مواد معدنی هستند که پوستی شاداب، سالم و سرحال را برای سالمندان به ارمغان می‌آورند. این مواد معدنی در حفظ سلامت پوست افراد سالمند نقش حیاتی دارند.

5/5 - (2 امتیاز)
مریم آقایی زاده
مریم آقایی زاده
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری
سایر مقالات مرتبط
guest
3 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
درخواست فوری خدمات پرستاری از سفیر آرامش