دیابت یا مرض قند یکی از شایعترین بیماریها در سراسر دنیا است که به صورت دیابت نوع ۱ و نوع ۲ افراد را درگیر میکند. درحالیکه ریشه دیابت نوع ۱ (دیابت رایج در کودکان و نوجوانان)، مشکل در تولید و دسترسی به انسولین است، دیابت نوع ۲ که ۹۰ درصد بیماران دیابتی را شامل میشود، با کم تحرکی و چاقی ارتباط تنگاتنگی دارد. در مورد روش مراقبت از بیمار دیابتی، شدت و لول بیماری بسیار حائز اهمیت و تاثیرگذار است.
اما بیماری دیابت در هر مرحله به طوری است که تمام زندگی فرد را تحت تاثیر خود قرار میدهد و برای پایین آوردن قند خون، نه فقط مصرف چند دارو، بلکه تغییر یک سبک زندگی نیاز است! از آنجایی که تمام دغدغه ما در خدمات پرستاری سفیر آرامش، راحتی و سلامت شما عزیزان است، لازم دانستیم در این مطلب، ۷ روش مراقبت از بیمار دیابتی در منزل را شرح دهیم تا بهتر با عزیزان مبتلا به دیابت کنار بیایید و اگر خودتان درگیر مرض قند هستید، گامهای مؤثرتری را در جهت بهبود بردارید. با ما همراه باشید.
نحوه کنترل و مراقبت از بیمار دیابتی در منزل
نحوه کنترل و مراقبت از بیمار دیابتی در منزل، نسبتا دشوار و پرچالش است. چراکه این بیماری به یک بخش کوچک از بدن خلاصه نمیشود. هر سلول از هر گوشه بدن نیازمند دریافت قند و انرژی است تا عملکرد صحیحی داشته باشد. حال وقتی با بیماری قند، این انرژی در دسترس سلولها قرار نمیگیرد، هرگونه مشکل بینایی، کلیوی، قلبی و… در فرد دیابتی محتمل است. بنابراین روش مراقبت از بیمار دیابتی در منزل اهمیت بالایی دارد و ضرورت انجام آن به اندازه مرگ و زندگی حساس است! اما بهطورکلی ۷ گام موثر برای کنترل دیابت وجود دارد:
-
مراجعه منظم به پزشک
مهمترین اقدام در روش مراقبت از بیمار دیابتی در منزل این است که به موقع و در فواصل منظم به پزشک متخصص مراجعه نمایید. هیچکس مانند پزشک نمیتواند برحسب شرایط، روش کارآمد کنترل قند را برایتان تجویز کند. به توصیههای تجربی اطرافیان برای خوردن داروهای گیاهی تنظیم کننده قند اکتفا نکنید! و به پزشک مراجعه نمایید. توجه داشته باشید با هر سطح پیشرفتهای از دیابت، حداقل سالی دو بار باید به پزشک متخصص مراجعه کنید و طبق تجویز او داروها را مصرف نمایید. این مراجعه، خود سبب تعهد بیشتر شما به برنامه دارویی و غذایی میشود و میتواند طبق شرایط فعلی از پیشرفت بیماری جلوگیری نماید.
-
انجام آزمایشات لازم با فواصل منظم
با توجه به مرحله دیابتتان، باید در فواصل زمانی معین، آزمایشاتی را انجام دهید تا اطمینان حاصل شود که بیماری تحت کنترل است. به طور کلی برای انجام آزمایش و چکاپ قند خون، فشار خون، سلامت قلب و همچنین وضعیت پا، باید هر سه ماه یکبار اقدام نمایید. هر سال یکبار آزمایشات مربوط به سلامت کلیه را انجام دهید. و با گزارش نتایج آزمایشات به پزشک، طبق وضعیت حال حاضر بیماری برنامه دارویی دریافت کنید.
-
اطلاع از علائم قند خون بالا و پایین
قند خون فرد دیابتی در نوسان است و ممکن است در شرایطی به طور شدید بالا یا پایین برود. شناخت علائم قند خون بالا و پایین کمک میکند کنترل سریع قند بهتر انجام شود و خطری فرد را تهدید نکند. علائم قند خون بالا اگرچه در افراد مختلف متفاوت است اما معمولا با تشنگی بیش از حد، دفع ادرار به صورت مکرر، دید غیر واضح و خستگی بیش از حد نمایان میشود.
-
شناخت راههای پایین آوردن قند خون به صورت فوری
ورزش سریع، دوری از محیط استرسزا و رعایت رژیم غذایی دیابتی، از جمله راههای کاهش سریع قند خون در خانه به شمار میروند. انجام این کارها به تنظیم گلوکز خون کمک میکند و علائم بیماری را کاهش میدهد.
-
مراقبت از پا
به طور متوسط هر ۳۰ ثانیه که میگذرد، یک فرد دیابتی در جهان، پای خود را به علت زخمهای ناشی از دیابت از دست میدهد. بیماری دیابت آنچنان تاثیر گستردهای بر بدن دارد که به تدریج با اثر بر رگهای خونی پا، خونرسانی را دچار اختلال میکند؛ به مرور اعصاب حسی پا را نسبت به محرکها بیحس میکند و با اختلال در بینایی، دقت فرد نسبت به آسیبهای بدن را کاهش میدهد. این است که یک زخم کوچک در پا میتواند به سیاه شدن و وخامت پا منجر شود و در نهایت، نیاز باشد که پای فرد قطع شود. برای جلوگیری از این اتفاق، استفاده از کفشهای مناسب و راحت و رعایت پاکیزگی پا بسیار کارآمد است و گرفتن صحیح و مناسب ناخنها از اهمیت بالایی برخوردار میباشد.
پیشنهاد مقاله : کنترل دیابت در ماه رمضان برای بیماران دیابتی
-
رعایت رژیم غذایی مناسب
رژیم غذایی بیمار دیابتی باید دربرگیرنده حداکثر ۱۳۰ گرم کربوهیدرات (قند) و ۷ کیلو کالری چربی اشباع شده در روز باشد. وجود سبزیجات خام و بخارپز و میوههای کم شیرین مثل گریپ فروت در این رژیم بسیار مفید است. در مصرف غذاها، بهتر است غذاهای کم نمک و لبنیات کم چرب مورد مصرف قرار گیرند. در مورد منابع تامین پروتئین بدن، گوشت بدون چربی و ماهی کاربرد بیشتری برای بیمار دیابتی دارند و کربوهیدراتهای بدون عوارض باید با قند و شکر جایگزین شوند. اگر پرستار بیمار دارید باید حواستان باشد به رژیم غذایی شما توجه ویژهای داشته باشد.
-
فعالیت بدنی کافی
طبق تحقیقات گسترده پزشکی، ۱۵۰ دقیقه، معادل دو ساعت و نیم، ورزش در هفته میتواند بسیاری علائم قند خون را کاهش دهد. از آنجایی که بسیاری از بیماران دیابتی دارای اضافه وزن هستند، فعالیت بدنی هوازی میتواند با کاهش چربی ایشان، به بهبود دیابت نیز کمک کند. البته فعالیت بدنی بیمار نباید به طور ناگهانی و شدید باشد. بلکه اگر از دنیای ورزش دور هستید، این روند باید به طور مستمر و آهسته و پیوسته ایجاد شود. خصوصا ورزشهایی مانند پیادهروی در عین سادگی تاثیر به سزایی در هورمون انسولین خونتان دارند و باعث بهبودتان میشوند.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستار در منزل به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است. برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.