Safir logo
سفیر آرامش » مقالات خدمات پرستاری » مقالات پرستاری کودک » گزش کنه؛ علائم، تشخیص و اقدامات لازم بعد از نیش کنه

گزش کنه؛ علائم، تشخیص و اقدامات لازم بعد از نیش کنه

کنه در پوست

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

یکی از ترس‌هایی که والدین هنگام بردن فرزندان خود به طبیعت برای بازی دارند، گزیدگی توسط حشرات مختلف، به‌ویژه کنه است که ممکن است بسیار ناخوشایند باشد و علائم مختلفی را نشان دهد. اما در مورد گزیدگی توسط کنه، نیاز به نگرانی زیادی ندارید زیرا این مشکلات اگر در زمان مناسب به آن رسیدگی شود، خطری ندارد و قابل درمان است. به همین دلیل، قصد داریم در این مقاله از سفیر آرامش، شما را با مفهوم گزیدگی کنه، علائمی که از خود نشان خواهد داد، راه‌های درمان آن و زمانی که لازم است به پزشک مراجعه کنید، آشنا کنیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

گزیدگی کنه

یکی از مواردی که والدین باید به آن توجه کنند، گزش فرزندشان توسط کنه است. زمانی که به طبیعت می‌روید، بعد از برگشتن از باغ، جنگل و کوه، حتماً باید بررسی کنید که آیا حشره‌ای مانند کنه در لباس فرزند شما وجود دارد یا نه. زیرا این حشره می‌تواند بسیار خطرناک باشد و به سطح پوست بچسبد و جدا نشود. به همین دلیل، بعد از برگشتن از طبیعت، لباس‌های خود و خانواده‌تان را بررسی کنید و بعد از اطمینان از نبود کنه در لباس کودکتان، لباس هایتان را با آب گرم و مواد شوینده بشویید.

هنگام بررسی بدن کودکان، به داخل موهای آن‌ها، کنار شقیقه و گوش، زیر بغل، داخل ناف، بین پاها و پشت بازو را حتماً چک کنید تا خیالتان راحت شود. همچنین، هنگام بازی کردن کودک در بیرون، مواظب باشید که گزش عنکبوت به او آسیب نزند. همچنین باید به این نکته توجه کنید که اگر محل گزیدگی کنه درمان نشود، ممکن است دچار بیماری‌های عفونی مانند لایم شوید. اما نگران نباشید؛ این گزش‌ها در صورتی که شما به سرعت متوجه کنه باشید و محل گزیدگی را تمیز و درمان کنید، مشکلی ایجاد نخواهند کرد.

گزش کنه
بهتر است هر چند ساعت یکبار و به محض ورود به درون خانه برای کنه بررسی کنید.

تشخیص گزش کنه

باید به این نکته توجه کنید ، زمانی که کنه کودک شما را نیش می‌زند، برخلاف سایر حشرات، بلافاصله از محل گزش جدا نمی‌شود و حتی تا چند روز در محل باقی می‌ماند و به سطح پوست می‌چسبد. بنابراین، یکی از راه‌های تشخیص نیش کنه، بررسی بدن است تا ببینید آیا کنه‌ای بر سطح پوست مشاهده می‌کنید یا نه. بعد از جدا شدن کنه از سطح پوست انسان، گاهی اوقات محل آن قرمز، متورم و زخم می‌شود. بنابراین، یکی دیگر از راه‌های تشخیص نیش کنه در انسان، توجه به بدن و بررسی نقاطی است که ممکن است متورم و قرمز باشند. در نهایت، محلی که توسط کنه گزیده شده باشد، کمی می‌خارد و درد دارد. توجه به همه‌ی این علائم می‌تواند به شما یا پرستار کودک شما کمک کند تا محل گزش کنه را تشخیص دهید.

بیماری های کنه در پوست

بعد از اینکه کنه شما را نیش زد، ممکن است با بیماری‌های پوستی و عفونی مختلفی روبه‌رو شوید، از جمله بیماری لایم که باعث بروز بثورات پوستی، تب، سردرد و خستگی می‌شود. بیماری‌های دیگری مانند ارلیشیوز، تولارمی و بایزیوز نیز وجود دارند که باعث زخم‌های پوستی، درد و خستگی می‌شوند و علائم این بیماری‌ها تقریباً مشابه هستند. البته باید توجه کنید که این بیماری‌ها در صورت گزش شدید حشره در پوست اتفاق می‌افتند.

علائم نیش کنه

از علائم نیش کنه می‌توان به قرمز شدن و تورم ناحیه‌ی پوست، احساس خارش و سوزش در سطح پوست، ظاهر شدن جوش‌های قرمز در ناحیه‌ی پوست، و احساس درد هنگام لمس کردن ناحیه‌ی گزیده شده اشاره کرد. همچنین ممکن است علائم بیماری‌های عفونی مانند تب، درد و خستگی را مشاهده کنید. در صورت مشاهده‌ی این علائم، به‌ویژه علائم عفونی مانند تب، بهتر است به دکتر مراجعه کنید.

گزیدگی کنه
کنه ها پس از حضور در دریا و یا نزدیک مناطق جنگلی برای کودکان دیده می‌شوند.

نشانه های عفونت نیش کنه

در صورتی که بدن شما یا ناحیه‌ی گزیده شده توسط کنه عفونت کند، شما علائمی مانند درد و تب شدید، احساس درد در ناحیه‌ی عضلات و مفاصل، سردرد و همچنین احساس ضعف و خستگی را تجربه خواهید کرد. همه‌ی این موارد می‌تواند نشانه‌ای از عفونت در بدن شما باشد و برای جلوگیری از گسترش این عفونت‌ها حتماً باید به پزشک مراجعه کنید تا در صورتی که بدن شما در اثر گزش کنه دچار عفونت شده باشد، بتوانید از گسترش آن جلوگیری کنید.

اقدامات لازم بعد از گزش کنه

بعد از اینکه کنه را روی پوست کودک خود مشاهده کردید، سعی کنید به آرامی و با استفاده از یک موچین، آن را از روی پوست بدن او جدا کنید. البته باید از روش‌های قدیمی مثل داغ کردن کنه با استفاده از کبریت یا هر روش دیگری که به شما گفته می‌شود، استفاده نکنید؛ زیرا در این صورت ممکن است کنه محتویات شکم خود را به داخل پوست بریزد و این کار باعث عفونت در بدن کودک شما شود. بعد از اینکه کنه را از روی پوست او برداشتید، محل گزش را با آب و صابون بشویید و سپس با استفاده از الکل آن را ضدعفونی کنید. چند ساعت و حتی تا چند روز به علائمی که در بالا اشاره شد، توجه کنید؛ علائمی مثل تب، دردهای عضلانی یا علائم عفونی. در صورتی که این علائم را مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید. اگر کودکتان از علائم پوستی ناشی از گزش رنج می‌برد و اذیت می‌شد، می‌توانید محل گزیدگی را با یک کرم ملایم چرب کنید.

به نقل از سایت healthline:

بیشتر گزش ها و نیش ها چیزی جز ناراحتی جزئی ایجاد نمی‌کنند، اما برخی از برخوردها می‌توانند کشنده باشند، به خصوص اگر حساسیت شدید به سم حیوان داشته باشید.
یک واکنش آلرژیک شدید ممکن است با نیش یا نیش حشره رخ دهد، بسته به فرد. آلرژی به سم ممکن است در برخی از افراد یک واکنش آلرژیک خطرناک و شدید ایجاد کند که منجر به تورم، خارش عمومی و مشکل در تنفس شود.
پیش‌گیری بهترین دارو است، بنابراین دانستن نحوه تشخیص و اجتناب از گزش و نیش حشرات یا عنکبوتیان بهترین راه برای ایمن ماندن است.

 نیش کنه در انسان
اقدامات لازم بعد از گزش کنه چیست؟

پیشگیری از نیش کنه در انسان

همان‌طور که همیشه شنیده‌ایم، پیشگیری بهتر از درمان است. بنابراین، برای جلوگیری از گزیدگی کنه در انسان، می‌توانید زمانی که به مناطقی می‌روید که کنه در آن‌ها زیاد است، مانند کوه و جنگل، سعی کنید هم خودتان و هم فرزندانتان لباس‌هایی با آستین بلند بپوشید. همچنین، اگر کنه‌های زیادی را در محل زندگی خود مشاهده کردید، می‌توانید از اسپری‌های حشره‌کش که کنه‌ها را از بین می‌برند، استفاده کنید و مطمئن شوید که همه‌ی آن‌ها از بین رفته‌اند.

همان‌طور که در بالا گفته شد، زمانی که به مناطق دارای کنه می‌روید، بعد از برگشتن و در حمام، تمام بدن و لباس‌های خود را چک کنید تا مطمئن شوید کنه‌ای در لباس شما وجود ندارد. بعد از آن، لباس‌های خود را با شوینده و آب گرم در ماشین لباس‌شویی بشویید.

در آخر، به این نکته توجه کنید که در صورتی که در خانه‌تان از حیوانات خانگی نگهداری می‌کنید، باید بگوییم که این حیوانات مستعد ایجاد کنه هستند. بنابراین، حتماً بدن آن‌ها را بررسی کنید تا کنه وجود نداشته باشد و می‌توانید از سم‌ها و حشره‌کش‌های مخصوص برای از بین بردن کنه‌های موجود در بدن آن‌ها استفاده کنید تا اطمینان پیدا کنید که خود و خانواده‌تان از گزیدگی توسط کنه در امان هستید.

کنه در انسان
برای درمان خانگی گزیدگی کنه، ابتدا به آرامی کنه را از محل پوست جدا کنید.

درمان خانگی گزیدگی کنه

برای درمان خانگی گزیدگی کنه، ابتدا به آرامی کنه را از محل پوست جدا کنید. برای انجام این کار می‌توانید از یک موچین استفاده کنید. در حین جدا کردن کنه، توجه کنید که زیاد کنه را فشار ندهید یا آن را له نکنید. اگر دیدید که کنه زیاد به سطح پوست چسبیده و جدا نمی‌شود، می‌توانید آن را به سمت پوست کودک فشار دهید، زیرا ممکن است پوست آن را پس بزند و بعد کنه به راحتی جدا شود. بعد از برداشتن کنه از روی سطح پوست، سطح آن را با آب و صابون بشویید و سپس با الکل ضدعفونی کنید.

برای کاهش التهاب و خارش در محل پوست، می‌توانید روی آن یخ بگذارید. یخ با سرد کردن محل از تورم جلوگیری می‌کند. البته حواستان باشد که یخ را به صورت مستقیم روی سطح پوست قرار ندهید و آن را ابتدا داخل یک پارچه تمیز قرار دهید و سپس پارچه را روی محل گزیده شده بگذارید.

استفاده از عسل یکی دیگر از درمان‌های خانگی است که می‌توانید از آن استفاده کنید. کمی عسل را روی سطح پوست در ناحیه گزیده شده بمالید. استفاده از عسل باعث بهبود جای زخم و کاهش درد و میزان خارش می‌شود.یکی دیگر از موادی که برای بهبود درد و التهاب در سطح پوست می‌توانید از آن استفاده کنید، ژل آلوئه‌ورا است. مقداری از ژل را روی محل آسیب‌دیده بمالید.

جمع بندی

در این مقاله به بررسی علل گزیدگی توسط کنه در انسان‌ها پرداختیم و بیان کردیم که در مراقبت از کودکان باید حواسمان باشد تا توسط کنه‌ها دچار گزیدگی نشوند. در صورت مشاهده‌ی کنه بر روی پوست آن‌ها، سعی کنیم اقدامات اولیه لازم را انجام دهیم و در نهایت در صورت لزوم به پزشک مراجعه کنیم. همچنین، درمان‌های خانگی مانند استفاده از عسل و آلوئه‌ورا را نام بردیم و بیان کردیم که استفاده از این موارد در محل زخم باعث بهبودی سریع‌تر محل گزش کنه خواهد شد. شما هم اگر در این مورد تجربه‌ای دارید که می‌تواند برای بقیه مفید باشد، با ما و کاربران سایت در میان بگذارید.

سوالات متداول

1. چگونه می‌توان از گزیدگی کنه جلوگیری کرد؟

برای جلوگیری از گزیدگی کنه، زمانی که به مناطقی می‌روید که کنه در آن‌ها زیاد است، مانند کوه و جنگل، سعی کنید لباس‌هایی با آستین بلند بپوشید. همچنین، اگر کنه‌های زیادی را در محل زندگی خود مشاهده کردید، می‌توانید از اسپری‌های حشره‌کش استفاده کنید و مطمئن شوید که همه‌ی آن‌ها از بین رفته‌اند. بعد از بازگشت از این مناطق، بدن و لباس‌های خود را چک کنید و آن‌ها را با شوینده و آب گرم بشویید.

2. علائم نیش کنه چیست؟

علائم نیش کنه شامل قرمز شدن و تورم ناحیه‌ی پوست، احساس خارش و سوزش در سطح پوست، ظاهر شدن جوش‌های قرمز، و احساس درد هنگام لمس کردن ناحیه‌ی گزیده شده است. همچنین ممکن است علائم بیماری‌های عفونی مانند تب، درد و خستگی را مشاهده کنید.

3. چگونه می‌توان کنه را از روی پوست جدا کرد؟

برای جدا کردن کنه از روی پوست، از یک موچین استفاده کنید و به آرامی کنه را بگیرید و از پوست جدا کنید. توجه کنید که کنه را زیاد فشار ندهید یا له نکنید. بعد از جدا کردن کنه، محل گزش را با آب و صابون بشویید و سپس با الکل ضدعفونی کنید.

4. درمان‌های خانگی برای گزیدگی کنه چیست؟

برخی از درمان‌های خانگی برای گزیدگی کنه شامل استفاده از یخ برای کاهش التهاب و خارش، استفاده از عسل برای بهبود جای زخم و کاهش درد و خارش، و استفاده از ژل آلوئه‌ورا برای بهبود درد و التهاب است.

5. چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که علائم عفونی مانند تب، درد شدید، سردرد، ضعف و خستگی را مشاهده کردید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. همچنین، اگر محل گزیدگی قرمز، متورم و زخم شد و علائم بهبود نیافت، نیاز به مراجعه به پزشک دارید.

مریم آقایی زاده
مریم آقایی زاده
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری
سایر مقالات مرتبط
guest
3 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
درخواست مشاوره رایگان خدمات پرستاری