زمانی که بدن سالمند نمی تواند کربن را دفع کند دمای بدن او بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد رسیده که به آن گرمازدگی میگویند، این حالت امکان دارد به دلیل گرمی بیش از اندازه هوا یا انجام فعالیتهای زیاد به وجود بیاید، یکی از بهترین روشهای نگهداری از سالمند و محافظت از خود در برابر گرما گرفتگی استخدام پرستار در منزل است، پرستار سالمند در رابطه با روشهای نگهداری از سالمندان اطلاعات لازم را فرا گرفته است و میتواند در مواقع گرما زدگی بهترین واکنش را نشان دهد تا خطری سالمند را تهدید نکند. همچنین روشهای پیشگیری از گرما زدگی برای مراقبت از سالمند را به کار میبرد، شما میتوانید برای استخدام این افراد به موسسه پرستاری سفیر آرامش مراجعه کنید، تا انتهای همراه ما بمانید تا اطلاعات در رابطه با گرمازدگی در سالمندان کسب کنید.
علل بروز گرمازدگی در سالمندان
طی تحقیقات علمی به اثبات رسیده است که در زمان افزایش گرما، در فشار خون و ضربان قلب انسان نیز تغییراتی به وجود میآید که در سالمندان شیوع بیشتری دارد، و موجب افزایش خطرات قلبی عروقی در آنها میشود، همچنین یکی دیگر از دلایل گرمازدگی در سالمندان عملکرد مغز است، به این معنا که مغز آنان توانایی اندازه گیری حجم آب بدن را ندارد و مشکل گرمازدگی رخ می دهد. معمولاً هنگام کاهش آب در بدن انسان احساس تشنگی کرده و بخشی از مغز که با تشنگی در ارتباط است، در زمان نوشیدن آب غیر فعال شده و سالمند آب نمینوشد.
به نقل از سایت cdc:
افراد مسن به خوبی افراد جوان با تغییرات ناگهانی دما سازگاری ندارند.
آنها به احتمال بیشتری به یک بیماری مزمن پزشکی مبتلا می شوند که پاسخ های طبیعی بدن به گرما را تغییر می دهد.
آنها به احتمال زیاد داروهای نسخه ای مصرف می کنند که بر توانایی بدن برای کنترل دما یا تعریق تأثیر می گذارد.
علائم گرمازدگی در سالمندان
گرما زدگی سالمندان علائم واضحی دارد که در صورت بروز مشکل برای سالمند باید به آنها توجه داشته باشند، پرستار سالمند در زمان مشاهده علائم گرمازدگی باید مراقبت های لازم را انجام دهد و در صورت حاد شدن علائم، به پزشک متخصص مراجعه کند، این علائم عبارتند از:
- سرگیجه
- خشکی پوست
- بی حالی
- کمبود تعریق
- برافروختگی
- ضربان تند نبض
- روش های مراقبتی پس از گرمازدگی
راه های پیشگیری از گرمازدگی در سالمندان
گرمازدگی در سالمندان را می توان با بکارگیری چند نکته پیشگیری و کنترل کرد، مراقب که وظیفه نگهداری و مراقبت از سالمند را به عهده گرفته است، موظف می باشد در زمان بیرون رفتن سالمند نکات زیر را در نظر داشته باشد، تا سالمند دچار گرمازدگی نشود.
- تا حد امکان سالمندان در روزهای آفتابی و هوای گرم از منزل بیرون نروند.
- اما در صورتی که نیاز به بیرون رفتن از منزل است از کلاه و عینک آفتابی استفاده کند.
- سالمند را در سایه راه ببرد.
- لباس رنگ روشن و گشاد به تن سالمند کند.
- به نشانه های به وجود آمده در زمان گرما توجه کنند
- در محل زندگی و اتاق سالمند یک تهویه مناسب به وجود بیاورید
- روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشد تا دچار کمآبی نشود.
- اگر سالمند قصد پیادهروی و ورزش دارد باید صبح یا در شب ورزش کند تا گرما زده نشود.
پرستار و مراقبت سالمند باید به این نکته توجه داشته باشد لباسهای گشاد رنگ روشن و منعکس کننده نور آفتاب هستند که بهترین البسه برای سالمندان در روزهای گرم محسوب می شوند. به نشانه های به وجود آمده در زمان گرما توجه کنند، مثل خستگی، تهوع، سرگیجه در سالمندان و ضعف زیرا امکان دارد در بدن مشکلی به وجود آمده باشد.
یکی از نکات حائز اهمیت برای پیشگیری از گرمازدگی سالمند توجه به داروهای مصرفی آنان است، زیرا مصرف برخی از داروها موجب جلوگیری از تعریق میشوند، با این وجود سالمندان از گرما مطلع نشده و در خطر گرمازدگی قرار میگیرد.
درمان خانگی گرمازدگی در سالمندان
گرمازدگی سالمندان مشکل شدید و جدی نخواهد بود. اگر بهموقع اقدامات درمانی را انجام دهید، عوارض خاصی برای گرمازدگی در سالمندان نخواهید یافت. در ادامه روشهای خانگی موثری در بهبودی گرما زدگی سالمند آورده شده است:
- استفاده از کمپرس سرد: این روش گرمای بدن را کاهش میدهد.
- پوشیدن لباس مناسب: لباسهای گرم و تیره گرما بدن را تشدید میدهد.
- خواب و استراحت کافی: استراحت کافی و بهموقع انرژی بدن را بازسازی میکند.
- نوشیدن مایعات فراوان: نوشیدن آب و آبمیوههای مقوی مهمترین روش درمانی گرمازدگی سالمندان است. به هیچ عنوان سالمند نباید دچار کم آبی شود.
- خوردن سبزیجات: سبزیجات دارای آب فراوان است به همین دلیل به درمان گرمازدگی در سالمندان کمک میکند.
- مصرف میوه: خوردن میوه در فصل گرم بسیار مهم است.
- غذاهای ممنوعه: از خوردن نمک، غذای سرخ کرده، مایعات شیرین و کافئین دار خودداری کنید.
اقدامات لازم بعد از گرمازدگی سالمندان
خانواده ها در زمان گرمازدگی در سالمندان با انجام این نکات می توانند از سالمند خود مراقبت کنند،
- انتقال سالمند از محل گرم به سایه و یک مکان خنک
- قرار دادن فرد در جایی که دارای تهویه هوا است
- استحمام سالمند با استفاده از اسفنج آب سرد
- آب دادن به سالمند به طور تدریجی
- قرار دادن یک پارچه نرم و خنک بر روی بدن سالمند
سخن پایانی
در مطالب بالا متوجه شدید که گرمازدگی در سالمندان دلایل گوناگونی دارد که باید به آنها توجه شود، اگر شما نیز در منزل خود از سالمند نگهداری میکنید، با خواندن مقاله بالا اطلاعات لازم درباره گرما گرفتگی در سالمندان را به دست می آورید، و بهترین واکنش را در زمان گرمازدگی سالمند انجام می دهید.