یکی از رایجترین مشکلات و بیماریهای دستگاه گوارش، زخم معده است که در افراد ممکن است با شدت و ضعف متفاوتی، بروز پیدا کند. زخم معده، علل مختلفی دارد که از حملات عصبی گرفته تا عفونت باکتری هلیکوباکتر پیلوری، متفاوت هستند. در این مطلب به دنبال آن هستیم تا درمان خانگی زخم معده را مرور کرده و ببینیم چطور میتوان با استفاده از مواد خوراکی طبیعی و طب سنتی، این بیماری آزاردهنده را کنترل کرده و به سمت بهبودی پیش برد. با ما همراه باشید.
زخم معده چیست؟
به آسیب زخم گونه شکل گرفته در لایه مخاطی بخش داخلی معده را زخم معده میگویند که به دلیل تماس باز با اسید معده، معمولا به مرور زمان بدتر شده و زخم بزرگتر و عمیقتری ایجاد میکند.

بدیهی است که هر آن قدر گستردگی زخم و کهنگی آن بیشتر باشد، رنج بیشتری نیز برای بیمار به همراه خواهد داشت و درمان آن سختتر پیش میرود. در زمان مراقبت از بیمار دانستن این نکات بسیار مهم است.
همچنین بخوانید: کم کاری تیروئید در زنان و مردان چیست و چگونه درمان میشود؟
علائم زخم معده کدامند؟
اصلیترین علائم زخم معده، به شرح زیر هستند:
- احساس درد در ناحیه شکم و معده، همراه با سوزش
- حالت تهوع و استفراغ
- عدم تحمل غذاهای پرچرب یا لبنیات
- نفخ زیاد
- احساس ضعف و خستگی زودرس
- کاهش وزن در زمان پیشرفت بیماری
- از دست دادن اشتها
- تغییر رنگ مدفوع
این دردها موقتیاند و زمانی که معده خالی باشد، به علت تاثیر اسید معده، شدیدتر میشوند. در نتیجه این درد بین وعدههای غذایی یا در طول شب بیمار را بیشتر اذیت میکند.
همچنین بخوانید: انواع کبد چرب؛ علت ها و ریشه های آن
غذاهای مفید برای زخم معده در طب سنتی
خوشبختانه در صورتی که بیماری زخم معده، پیشرفت زیادی نکرده باشد؛ شما میتوانید با دنبال کردن رژیم غذایی برای درمان خانگی زخم معده، این بیماری را کنترل کرده و رفته رفته بهبودی حاصل شود. از جمله غذاهای مفید برای زخم معده در طب سنتی، موارد زیر را داریم:
عسل و درمان خانگی زخم معده
عسل حاوی آنتی اکسیدانهای فعال و پلی فنولها است که به صورت مستقیم در حذف هلیکوباکتر پیلوری موثر بوده و به درمان و تسکین زخم معده، کمک میکنند. همین طور میل کردن یک قاشق مرباخوری عسل طبیعی، به تسکین دردهای ناشی از زخم معده نیز کمک زیادی کرده و به سرعت، شدت درد را کاهش میدهد.
شیرین بیان بهترین دمنوش برای زخم معده
دمنوش شیرین بیان، رشد هلیکوباکتر پیلوری را متوقف کرده و عفونت ناشی از آن را بهبود میدهد. به این ترتیب از پیشروی زخم معده جلوگیری شده و رفته رفته، میتوان به بهبود پیدا کردن آن، امیدوار شد. علاوه نوشیدن این دمنوش گیاهی، باعث میشود که مخاط بیشتری در معده تولید شده و از دیواره داخلی آن، محافظت به عمل بیاید.
زردچوبه و درمان خانگی زخم معده
زردچوبه خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و وجود ماده موثری به نام کورکومین در این ادویه، به تسکین التهاب معده ناشی از زخم، کمک خواهد کرد. به ویژه در صورتی که زردچوبه را با عسل مخلوط کرده و میل کنید، تاثیرگذاری آن، به مراتب بیشتر خواهد شد. به طور کلی زردچوبه در درمان بیماریهای گوارشی نقش فعال داشته و به درمان زخم معده نیز کمک زیادی میکند.
همچنین بخوانید: نکات مهم مراقبت از پگ معده peg
کندر و درمان خانگی زخم معده
کندر، یک ماده طبیعی برای تقویت سیستم گوارشی و به خصوص معده است. به علاوه کندر موجب کاهش التهابات روده خواهد شد و در افرادی که ریسک ابتلا به سندرم روده تحریکپذیر را دارند، موثر واقع میشود. مصرف کندر، به کاهش درد و سوزش ناشی از زخم معده کمک کرده و فرایند درمان این عارضه را نیز به اندازه قابل توجهی تسریع خواهد کرد.
غذاهای ممنوعه برای درمان زخم معده خانگی
افرادی که به زخم معده مبتلا هستند، باید در خصوص تغذیه خود، دقت و توجه زیادی داشته باشند. از جمله غذاهای منع شده در فرایند درمان زخم معده، میتوان به نوشیدنیهای گازدار و قندی، قهوه و دیگر نوشیدنیهای دارای کافئین بالا، غذاهای پرادویه و تند مزه، غذاهای پرچرب و فراوری شده و موارد مشابه اشاره کرد.

همین طور استعمال دخانیات نیز موجب بدتر شدن وضعیت زخم معده شده و مساحت آن را گسترش خواهد داد. افرادی که زخم معده دارند، باید در شرایط آرامتری به سر برده و تا حد امکان از استرس و اضطرابهای روزمره خود بکاهند.
بیشتر بخوانید: گرمازدگی و راهکارهای حفظ سلامتی افراد پیر و بیماران در گرمای تابستان
نکات طلایی درمان خانگی زخم معده عصبی با طب سنتی
اگر تصمیم دارید درمان خانگی زخم معده عصبی با طب سنتی را دنبال کنید، لازم است که به برخی اصول و نکات، توجه داشته باشید که از جمله این نکات، میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- به روش تغذیه خود دقت داشته و غذاهای مفید برای زخم معده در طب سنتی را دنبال کنید.
- از نوشیدنیهای الکلی به شدت پرهیز کنید.
- استعمال دخانیات را کنار بگذارید.
- استرسهای روزانه خود را کم کرده و تا حد امکان در شرایط پر از آرامشی زندگی کنید.
- از نوشیدن مایعات کافئینی و گازدار، پرهیز کنید.
- از غذاها و خوراکیهای حاوی پروبیوتیک، استفاده کنید.
- از سبزیجات دارای برگ سبز و میوههای آنتی اکسیدانی کمک بگیرید.
- خواب به موقع و کافی داشته باشید.
تحقیقات نشان دادهاند که تغییر رژیم غذایی میتواند به مدیریت زخم معده کمک زیادی کند. با پزشک خود در مورد افزودن مواد غذایی بالا به رژیم غذایی خود مشورت کنید:
کلام آخر
در این مطلب از شرکت پرستاری سفیر آرامش دیدیم که درمان خانگی زخم معده چطور میسر بوده و بهترین راهکارها برای درمان خانگی زخم معده کدامند. همین طور نگاهی کوتاه به رژیم غذایی برای درمان خانگی زخم معده، انداختیم. شما به جز مواردی که در بالا دنبال کردیم، چه اطلاعات دیگری در خصوص درمان خانگی زخم معده عصبی با طب سنتی دارید؟ تجربیات و اطلاعات خود را در بخش نظرات با ما و دیگر کاربران ما به بحث و اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
چه میوههایی برای زخم معده مفید است؟
سیب، انگور، توت و انار از بهترین میوهها برای درمان خانگی زخم معده هستند و باعث میشوند که روند رشد این بیماری، کند شود.
درمان خانگی زخم معده، چقدر طول میکشد؟
بسته به وضعیت زخم و اقداماتی که برای درمان خانگی این عارضه انجام میشود، مدت زمان درمان آن، متفاوت خواهد بود.
درمان قطعی زخم معده در طب سنتی چیست؟
رعایت رژیم غذایی مناسب و همین طور کنترل استرسهای روزانه، ورزش و پیادهروی، به درمان قطعی زخم معده کمک خواهد کرد.
اگر زخم معده درمان نشود، چه میشود؟
عدم درمان زخم معده، ممکن است به خونریزی معده منجر شده و به طور کلی مجرای غذایی را مسدود کرده و وضعیت اورژانسی خطرناکی ایجاد کند.
کارشناس پرستاری 9:00:01 ق.ظ 20 آگوست, 2023
ممنون