ابتلا به بیماری، یکی از مشکلات اجتنابناپذیر زندگی آدمی است که نه تنها زندگی وی، بلکه زندگی تمام اعضای خانواده و اطرافیان را تحت تاثیر قرار میدهد. بعضی بیماریها، حوادث و مشکلات فرد را از لحاظ روحی و جسمی تا حدی رو به وخامت میبرند که نیاز به بستری در بیمارستان دارد. اما در شرایطی که حال عمومی بیمار رو به بهبودی است. ولی همچنان لازم است که تحت نظارت و درمان باشد، نیاز به بستری در بیمارستان نیست و تنها فرد باید با رعایت ملاحظات پزشکی در منزل بماند. تجهیزات پزشکی مراقبت در منزل به این منظور طراحی شدهاند که افراد در محل آرامش و کنار خانوادهشان نیز، بتوانند از خدمات پیشگیری و درمان بهرهمند شوند.
انواع وسایل نامبرده در دسته بندی تجهیزات پزشکی، برای بهبود کیفیت زندگی فرد در منزل لازم و ضروری هستند و هر یک در گوشه و کناری از زندگی فرد به کار میآیند. بهطورکلی تجهیزات اکسیژن رسانی و تنفس، لوازم ایمنی، تجهیزات حرکتی و حتی لوازم مراقبت از پوست و زخم، از جمله تجهیزات پزشکی خاص در منزل هستند که برای آسایش و تسکین مورد استفاده قرار میگیرند. هدف این نوشته از مجموعه ارائه خدمات پرستاری سفیر آرامش، شناخت انواع تجهیزات پزشکی خانگی است. از این رو اگر در نزدیکتان کسی نیازمند اینگونه تجهیزات است، ادامه این مطلب میتواند برایتان مفید باشد.
پیشنهاد مقاله : نحوه تامین نیازهای پرستار سالمند در منزل
کاربرد انواع تجهیزات پزشکی خانگی خاص در منزل
انواع تجهیزات پزشکی مراقبت در منزل، برای پیشگیری، درمان، زیبایی و تناسب اندام، و توانبخشی مورد استفاده قرار میگیرند. اما کاربرد اصلی انواع تجهیزات پزشکی خانگی، آسایشگاهی و تسکینی است. واضح است، فردی نیاز به تسکین دارد که آسیب شدیدی را تحمل کرده و باید تا زمان بهبودی از تجهیزاتی استفاده کند. اما کاربرد آسایشگاهی تجهیزات پزشکی مراقبت در منزل، مخصوص بیمارانی است که دردی بی علاج دارند و تنها باید با بکارگیری تجهیزات، مشکل را “کنترل” کنند.
توجه داشته باشید که انواع تجهیزات پزشکی خانگی در منزل از لحاظ کارایی و ماندگاری نیز با هم تفاوت دارند. به عنوان مثال وسایل و تجهیزاتی مانند گاز استریل تنها برای یک بار پانسمان مورد استفاده قرار میگیرند و مصرف شدنی هستند. اما در مقابل، تخت و دستگاه اکسیژن و فشارسنج مصرف نمیشود و یکبار تهیهشان برای تمام مدت بستری بیمار در منزل کفایت میکند. طبیعتا قیمت تجهیزات یکبار مصرف پایینتر از تجهیزات حساس و کاربردی ماندگار است. اما در هر صورت اگر قصد تهیه این تجهیزات را دارید، باید بدانید که هزینه تجهیزات پزشکی خانگی بالا است. از این جهت است که شناخت کاربرد و انواع تجهیزات الزام دارد و باید تنها دستگاههایی تهیه شوند که واقعا برای بیمار و پرستار بیمار ضرورت دارند.
پیشنهاد مقاله : نکات مهم در مراقبت از پگ معده PEG
دسته بندی تجهیزات پزشکی خانگی
با توجه به نوع بیماری و وضعیت جسمی بیمار، انواع مختلفی از تجهیزات پزشکی خانگی مورد استفاده قرار میگیرند. و برای دسته بندی تجهیزات پزشکی خانگی چند پارامتر اهمیت دارد. اول اینکه دستگاهها در چه موردی کاربرد دارند؟ وسایل و تجهیزات ایمنی، تجهیزات کمکی برای دفع ادرار، وسایل لازم برای استحمام و مراقبت از زخم بیمار، دستگاههای کلیوی مثل دیالیز، تجهیزات تنفس و… هر کدام انواع خود را دارند و با توجه به وضعیت فرد نیاز به تهیه آنها است.
اما دسته بندی کلیتری تجهیزات پزشکی خانگی، این تجهیزات را به دو دسته یکبار مصرف و بادوام تقسیمبندی میکند. بهطوریکه تجهیزات بادوام عبارتند از:
- تجهیزات تنفس از جمله دستگاه اکسیژن
- دستگاه دیالیز
- تخت مناسب
- ویلچر، واکر و دیگر تجهیزات حرکتی
- دستگاه لیفت یا جابجایی
- بالابر صندلی
- دستگیره ایمنی
- فشارسنج، دستگاه سنجش قند خون
- عصا
و اما وسایل مورد نیاز برای بستری در خانه و پرستار در منزل بعضی وسایل و لوازم یکبار مصرف را نیز دربرمیگیرند. لیست تجهیزات پزشکی خانگی یکبار مصرف عبارتند از:
- سرنگ
- کاتتر
- سوند
- گاز استریل
- باند
- لوله تغذیه
- لگن بهداشتی
- برس
- درجه تب
- آبسلانگ
- بتادین
برای کنترل استرس در زمان بیماری ۱۱ روش برای کنترل استرس در بیماران را مطالعه بفرمایید.
راهنمای تجهیزات پزشکی ضروری برای بستری بیمار در خانه
برای خرید تجهیزات پزشکی خانگی یک راهنمای خوب لازم است تا بدانید هزینه را باید برای خرید چه وسایلی صرف کنید و کدامها واقعا ضرورت دارند.
- تخت مناسب؛ اولین لازمه نگهداری از بیمار در خانه، یک تخت مناسب است. شما میتوانید با سفارش یک تخت مطب با مدل، اندازه و وزن مناسب شرایط ایدهآلی را برای مراقبت از بیمار فراهم کنید. اما در کنار خرید آن، باید به پاکیزگی تخت نیز اهمیت دهید. چراکه کوچکترین آلودگی در آن میتواند موجب زخم بستر شود.
- تجهیزات توانبخشی و حرکتی؛ با توجه به وضعیت بیمار باید برای تجهیزات حرکتی نیز چارهای بیندیشید. واکر، ویلچر و انواع عصا برای بیماران مختلف و در مراحل مختلفی از درمان کاربرد دارند. در در این زمینه بهتر است از پزشک خود مشورت بگیرید.
- تجهیزات مراقبت از زخم و پوست؛ عفونت زخم بعد از جراحی، عفونت ناشی از زخم بستر و انواع دیگر بیماریهای پوستی بیمار را تهدید میکنند. تجهیزات ضد عفونی و مراقبت از پوست بسیار مهم هستند و باید برای خرید آنها هزینه صرف کنید.
- تجهیزات ایمنی؛ دستگیره ایمنی، زنگ کنار تخت بیمار، نردههای محافظ کنار تخت و تجهیزاتی مانند اینها به حفظ ایمنی فرد کمک میکنند. برحسب شرایط بیمار به برخی از اینها نیاز خواهید داشت.
پیشنهاد مقاله : نحوه ارتباط با پرستار بیمارستان و رعایت حریم شخصی بیماران
- تجهیزات کمکی برای دفع ادرار و مدفوع، و استحمام؛ صندلی لگن دار، صندلی استحمام، کیسه ادرار و… همه از تجهیزاتی هستند که در دفع ادرار و مدفوع و همچنین استحمام به بیمار کمک میکنند.
- تجهیزات تخصصی؛ در کنار همه این تجهیزات ضروری برای بیماران مختلف، برخی تجهیزات فقط برای گروهی از بیماران کاربرد دارند. به عنوان مثال بیماران کلیوی نیازمند دستگاه دیالیز، بیماران دیابتی نیازمند دستگاه سنجش قند و فشار خون و بیماران تنفسی نیازمند دستگاه اکسیژن هستند. قیمت دستگاه دیالیز خانگی در سال ۱۴۰۲از ۳۰۰ میلیون تا ۷۰۰ میلیون و بیشتر متغیر است و با توجه به مدل و کارایی دستگاه تعیین میشود.
نوشتن نظر