استرس یکی از پرتکرارترین کلماتی است که در زندگی روزمره میشنویم. این کلمه در لغت به معنای فشار است و وقتی به کار میرود که یک محرک درونی یا بیرونی، فشار روانی بالایی را به فرد وارد میکند. یکی از عوامل رایج ایجاد استرس و تنش روانی در افراد، ابتلا به انواع بیماریها است. فکر و خیال اینکه چه مشکلی برای سلامت ایجاد شده؟ چه اتفاقی خواهد افتاد؟ چه بر سر اطرافیان میآید و این روند چقدر طول خواهد کشید؟ استرس مضاعفی را به بیمار و خانواده وی وارد میآورد.
نحوه مدیریت استرس در بیمار راههای خاص خود را دارد و با کمک یک پرستار دلسوز و ماهر، بسیار آسان عملی میشود. اولویت کار مجموعه سفیر آرامش، ارتقای کیفیت زندگی شماست. پرستار بیمار ما با سالها سابقه درخشان فعالیت کنارتان هستند تا نحوه مدیریت استرس در بیمار را بشناسید و آن را در زندگی به کار بگیرید.
پیشنهاد مقاله : نحوه تامین نیازهای پرستار بیمار در منزل
مدیریت و کنترل استرس چیست؟
مدیریت استرس چیست؟ بهطورکلی سازوکار استرس و فشار روانی این است که ما را از خطر و آسیب دور کند. این احساس که طی تکامل ایجاد شده، همان چیزی است که اجدادمان را از خطر حیوانات وحشی و بلایای مختلف حفظ کرده و لازمه بقا بوده است. اما چرا در حال حاضر این احساس آنقدر منفور و آزاردهنده است و باید آن را کنترل کنیم؟ درواقع هدف ما کنترل استرسی است که نابجا و بیش از حد ذهنمان را تحت تاثیر قرار میدهد. وقتی استرس از حدی فراتر میرود، توانایی تصمیمگیری، تفکر و بهبود را از ما سلب میکند و مدیریت استرس شامل مجموعه اقداماتی است که از این آسیبزا فرآیند جلوگیری به عمل میآورد.
بررسی تکنیک های مدیریت استرس در خانواده
چگونه استرس بیمار را از بین ببریم ؛ نحوه مدیریت استرس در بیمار راههای متنوعی دارد و قطعا بهترین روش مدیریت استرس در بیمار در کنار استخدام پرستار دلسوز و مجرب محقق میشود. چراکه یک پرستار به خوبی از نیازهای روحی و جسمی بیمار مطلع است و برحسب تجربه میداند چه چیزی او و خانواده وی را آرام خواهد کرد. بررسی تکنیک های مدیریت استرس در خانواده کمک میکند افراد در هنگام بیماری آرامتر بوده، و خانواده، در انتخاب بهترین پرستار در منزل معیارهای هوشمندانهای داشته باشند. ۱۱ روش مدیریت استرس در بیمار:
پیشنهاد مقاله : رژیم غذایی و تغذیه سالم برای بيماران و افراد سالمند
- افزایش آگاهی
هر کجا که استرس، درد، رنج و اضطرابی هست، شک نکنید که در بطن آن، ناآگاهی بیداد میکند. وقتی شخصی آگاه چون پرستار یا پزشک آگاهی بیمار در مورد بیماری، روند درمان و آنچه که در حال وقوع است را افزایش دهد، بیشک استرس فرد و خانواده کاهش پیدا خواهد کرد.
- اخلاق نیکو و مهربانی پرستار
یکی از ویژگیهای مهم یک پرستار خوب، صبر، حوصله و اخلاق خوش در ارتباط با بیمار و خانواده است. انرژی مثبتی که از رفتار محبتآمیز پرستار به فرد منتقل میشود، اثر شگفتانگیزی بر کاهش استرس وی خواهد داشت.
- صحبت کردن با بیمار و خانواده
به راستی که توانایی گفتگو و تبادل اطلاعات و احساسات از طریق صحبت کردن یک موهبت الهی است. اگر پرستار یا فردی آگاه در این زمینه، چند دقیقه وقت را برای گفتگویی مثبت با بیمار اختصاص دهد، از تاثیر بینظیر آن در کاهش استرس بیمار شگفتزده خواهد شد.
پیشنهاد مقاله : نحوه ارتباط با پرستار بیمارستان و رعایت حریم شخصی بیماران
- میشنوم!
وقتی یک اتفاق منفی ناگهانی چون بیماری پیش میآید، افراد فقط نیاز دارند که شنیده شوند. بیمار و خانواده هر یک در جای خود نگران و آشفته این وضعیت هستند و فشار روانی شدیدی را احساس میکنند. حال اگر بتوانند از طریق صحبت این احساس را تخلیه کنند، حجم زیادی از استرس را از بین میبرند. به عنوان یک همراه، پرستار یا پزشک، حتما لازم نیست صحبتهای فلسفی و طولانی بکنید. گاهی صرف شنوا بودن معجزه خواهد کرد.
- افسار ذهن خود را بکشید
گاهی فکر نکردن، شرف دارد به هجوم هزار فکر بی اساس و تنشزا. و چه بسیار دردهایی که از همین فکر و خیال نشات میگیرند. بازیهای فکری، گفتگو و صحبت، مدیتیشن و مراقبه اقداماتی هستند که افسار ذهن را میکشند و عادت استرس را از فرد دور میکنند.
- درد کسی را بیارزش نکنید
به عنوان پزشک یا پرستار شاید بیشمار انسانهای دردمندی را دیده باشید. اما هیچگاه درد کسی را بی ارزش جلوه ندهید. همدلی رمز تاثیرگذاری شماست. بیمار را تنها رها نکنید.
- کنترل تاثیر محیط و اطرافیان
حجم زیادی از استرسهای افراد ناشی از رفتار اطرافیان است. حتما دیدهاید فامیلهایی را که برای عیادت از مریض بد حال با لباس مشکی میآیند!! تصور کنید بیمار با دیدن چنین صحنهای چه احساسی میگیرد؟! برای کنترل استرس حدالامکان باید از این افراد دوری کنید.
پیشنهاد مقاله : معرفی خدمات پرستاری برای بیماران بستری در بیمارستان
- مشاوره
در کنار افزایش آگاهی بیمار توسط پرستار و پزشک، مشورت با یک مشاور میتواند تاثیر به سزایی در کاهش استرس فرد داشته باشد. استرس زیاد بیمار نه تنها حال جسمی وی را بدتر میکند، بلکه موجب افسردگی، اضطراب فراگیر و چنین مشکلات وخیم روحی نیز میشود.
- مدیریت استرس با کنترل تغذیه
مدیریت استرس با کنترل تغذیه یکی از راههای موثر و ماندگار جهت بهبود حال فرد است. آجیل و مغزهای خوراکی، سبزیجات، غلاتی مثل جو، و لبنیات در کاهش استرس نقش موثری ایفا میکنند.
- طراحی هوشمندانه محیط
برای نگهداری بیمار ترجیحا باید اتاقی دلباز و روشن را انتخاب کنید. استفاده از رنگهای شاد و نورهای گرم در این محیط تاثیری بسیار زیادی در بهبود حال روحی فرد و کاهش استرس وی دارد.
- الا بذکر الله تطمئن القلوب
در نهایت فراموش نکنید که هیچکس به اندازه خداوند توانایی درک و یاری شما را ندارد. به نیکی خدا را یاد کنید و بدانید که عاقبت همه کارها دست خداست. خود و بیمارتان را به دست او بسپارید که او خیر الحافظین است و فریادتان را پیش از فرو بردن دم میشنود. و یا کیست آن کس که درمانده را چون وی را فراخواند اجابت میکند و گرفتاری را برطرف میگرداند؟ )امن یجیب المضطر اذا دعاه و یکشف السوء؟)
نوشتن نظر