تاریخ انتشار: 29 آگوست, 2023
نویسنده: خانم شکری کارشناس پرستاری
دستهبندیها: پرستار کودک

وقتی می گوییم کودکان با نیازهای ویژه (Kids With Special Needs) این به معنای هر کودکی است که ممکن است به دلیل یک مشکل پزشکی، عاطفی یا یادگیری به کمک اضافی نیاز داشته باشد. این بچهها نیازهای ویژهای دارند، زیرا ممکن است در زندگی روزمره به دارو، درمان یا کمک اضافی نیاز داشته باشند. این کمک اضافی شامل چیزهایی است که دیگر بچهها معمولاً به آنها نیاز ندارند یا فقط هر چند وقت یکبار نیاز دارند. کودکانی که برای حرکت به ویلچر نیاز دارند یا هنگام راه رفتن از عصا استفاده می کنند دارای نیازهای خاصی هستند.
این کودکان نه تنها به تجهیزاتی نیاز دارند که به تحرک آنها کمک می کند، بلکه ممکن است نیاز به داشتن رمپ یا آسانسور در دسترس داشته باشند. آنها همچنین ممکن است نیاز داشته باشند با یک اتوبوس ویژه به مدرسه بروند؛ اتوبوسی که آنها را با یک بالا بر ویژه به داخل اتوبوس می برد تا مجبور نباشند از پله ها بالا بروند.
بیشتر بخوانید: علل تاخیر زیان در کودکان و روشهای درمان
کودکانی که دارای بیماری هایی مانند صرع یا دیابت هستند نیز نیازهای ویژه ای خواهند داشت. ممکن است در طول روز به دارو یا کمک دیگری نیاز داشته باشند. کودکانی که مشکلات بینایی دارند ممکن است از برنامهها، تبلتها یا رایانههای ویژه برای خواندن استفاده کنند.
کسانی که مشکلات شنوایی یا گفتاری دارند نیز نیازهای خاصی دارند. کودکی که مشکل شنوایی دارد ممکن است به سمعک برای شنیدن و گفتار درمانی نیز نیاز داشته باشد، زیرا گفتن صحیح کلمات در زمانی که کلمات به خوبی شنیده نمی شوند، ممکن است سخت باشد.
کودکانی که مشکلات یادگیری دارند اغلب نیازهای خاصی دارند. کودکان مبتلا به سندرم داون ممکن است به یک مدرسه عادی بروند. اما این کودکان در مورد یادگیری نیازهای خاصی دارند، بنابراین ممکن است یک دستیار (کسی که به آموزش آنها کمک کند) با آنها به کلاس درس بیاید. ممکن است چند کودک با نیازهای ویژه را در مدرسه بشناسید ، اما احتمالاً متوجه همه آنها نمی شوید. یک کودک ممکن است مشکلی خاص داشته باشد که قابل مشاهده نباشد مگر اینکه او را به خوبی بشناسید.
پیشنهاد مقاله: مراقبت، نگهداری و پرستاری از کودکان استثنایی
به عنوان مثال، فردی ممکن است با اضطراب مشکل داشته باشد، اما شما آن را نمیدانید مگر اینکه کودک در مورد این مشکل به اطرافیان چیزی بگوید. به طور خصوصی، والدین، معلمان و مشاوران کودک ممکن است در تلاش باشند تا کودک کمتر احساس اضطراب و نگرانی داشته باشد .
روش کمک به کودکان با نیازهای ویژه
زندگی می تواند برای «کودکان با نیازهای ویژه» بسیار چالش برانگیز باشد. ممکن است انجام کارهای روزمره سخت تر باشد. به عنوان مثال برای کودکی که دارای معلولیت جسمی است، دور زدن مدرسه یا مرکز خرید می تواند کار مشکلی باشد. خبر خوب این است که والدین، پزشکان، پرستاران، درمانگران، معلمان و دیگران می توانند به این کودکان کمک کنند.
پیشنهاد مقاله:کودکان دارای فلج مغزی CP
هدف اصلی این است که به بچه های معلول کمک کنیم تا حد امکان مستقل باشند. با داشتن ارتباط دوستانه با کودکانی که به ویلچر نیاز دارند یا مشکلات سلامتی دیگری دارند می توانید کم بزرگی به او نمایید. برای کودکانی که دچار مشکلات ویژه هستند گاهی ملاقات با مردم و دوست یابی می تواند سخت باشد.
برخی از بچه ها ممکن است آنها را مسخره کنند . لازم است اگر دیدید کسی مورد آزار و اذیت یا مسخره شدن قرار می گیرد حتما به معلم بگویید. همچنین سعی کنید اگر کودکی با نیازهای ویژه می شناسید به او کمک نمایید.
از او بپرسید که آیا برای حمل کتابها یا باز کردن در کمک میخواهد. از او بخواهید که در ناهار به شما و دوستانتان بپیوندند. لازم است به این نکته دقت نمایید که در مواقعی که کودک معلول نیازی به کمک ندارد، “بیش از حد کمک کننده” نباشید. چرا؟ چون درست مثل شما، بچه های با نیازهای ویژه دوست دارند تا جایی که می توانند مستقل باشند.
داشتن رفتار دوستانه با «کودکان با نیازهای ویژه» یکی از بهترین راهها برای درک نمودن و کمک به آنها است . ارتباط با این کودکان ممکن است به شما کمک کند تا بفهمید که بودن در جایگاه آنها چگونه است. و شما می توانید به رفع یک نیاز بسیار خاص کمک نمایید ، نیاز به دوستان خوب.
چه کسی به ویلچر نیاز دارد؟
کودکان به دلایل مختلف ممکن است به ویلچر نیاز داشته باشند. ممکن است به دلیل وجود آسیبی در پاها یا ستون فقرات در حرکت مشکل داشته باشند . برخی دیگر به دلیل دیستروفی عضلانی یا فلج مغزی ناتوانی دارند.
بیشتر بخوانید: راهنمای پرستاری کودک با بیماریهای مزمن
در برخی موارد، کودکان ویلچر دارند اما نیازی به استفاده دائم از آن ندارند. برای مثال، ممکن است گاهی اوقات بتوانند با عصا یا واکر راه بروند.
عملکرد ویلچر
ویلچرهای امروزی برای استفاده سبک، سریع و آسان هستند. بسیاری از آنها از فناوری رایانه استفاده می کنند و پشتیبانی بهتری از پشت، گردن، سر و پاهای فرد ارائه می دهند. همچنین دارای ویژگی های ایمنی مانند ترمزهای خودکار و دستگاه های ضد واژگونی هستند.
ویلچرهای برقی برای کودکانی که به آنها نیاز دارند مزایای زیادی دارد. کنترلکنندههای الکترونیکی میتوانند به کودکی که به آرامی از ویلچر استفاده میکند کمک کند، به راحتی ترمز کند و با لمس دست یا حتی با پف کردن یک نی مخصوص، ویلچر را به حرکت درآورد! برخی از کنترلرهای دستی شبیه جوی استیکی هستند که برای بازی های ویدیویی استفاده می شود و کار با آنها آسان است.
روش کمک به کودکان با نیازهای ویژه مانند ویلچر
بچههایی که از ویلچر استفاده میکنند معمولاً به دو دسته تقسیم میشوند: بچههایی که برای مدت کوتاهی از ویلچر استفاده میکنند (مثلاً بچههایی که پایشان شکسته یا جراحی کردهاند) و بچههایی که برای مدت طولانی یا دائم از آن استفاده میکنند.
حتی بچههایی که برای مدت کوتاهی از ویلچر استفاده میکنند، ممکن است از تکیه کردن به دیگران برای رفتوآمد احساس ناامیدی یا غمگینی کنند، اما میدانند که روزی به ویلچر نیازی نخواهد بود. برای بچه هایی که برای مدت طولانی به ویلچر تکیه می کنند، زندگی متفاوت است.
آنها باید یاد بگیرند که چگونه از ویلچر در موقعیت های مختلف استفاده کنند؛ در خانه، مدرسه، زمانی که در تعطیلات نیستند. در برخی موارد، استفاده از ویلچر سخت خواهد بود یا ممکن است زمان زیادی طول بکشد. این وضعیت می تواند ناامید کننده باشد، اما صندلی های چرخدار همیشه در حال پیشرفت و بهتر شدن هستند.
افرادی که از ویلچر استفاده می کنند می توانند به خرید بروند ، کار کنند، به مدرسه بروند، بازی کنند، ماشین سواری کنند؛ حتی در برخی از انواع ویژه مسابقات ورزشی نیز شرکت کنند.
اما آنها همچنین باید به دنبال ساختمانهای قابل دسترس برای معلولان، رمپهای ویژه، پارکینگ معلولان و محیطهایی باشند که مناسب ویلچر است. گاهی اوقات، فردی که از ویلچر استفاده می کند ممکن است مورد آزار و اذیت قرار گیرد، احساس کنند کنار گذاشته شده است، یا به گونه ای متفاوت از سایر کودکان با او رفتار می شود.
بنابراین دفعه بعد که دیدید کودکی از ویلچر استفاده می کند، سعی کنید رفتار دوستانه ای با او داشته باشید. معمولاً بچههایی که روی ویلچر نشستهاند نیازی به هل دادن این وسیله ندارند، اما ممکن است به کمکهای دیگری نیاز داشته باشند. باز کردن در یا بستن آن باعث خوشحالی آنها خواهد شد. اما بهترین به کسی که از ویلچر استفاده می کند این است که مهربان و صمیمی باشیم و هرگر آنها را مسخره نکنیم یا به آنها خیره نشویم. افرادی که از ویلچر استفاده می کنند مانند بقیه هستند.
مرکز پرستاری سفیر آرامش با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری حتی پرستاری کودکان استثنایی به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است. برای دریافت اطلاعات بیشتر در باره کودکان با نیازهای ویژه یا هر مطلب دیگری تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
نوشتن نظر