انسان یک موجود اجتماعی است که همواره در ارتباط با دیگر افراد قرار دارد. با توجه به این که رابطه پزشک با یک بیمار از جمله روابط اجتماعی است، باید کرامت پرستار و پزشک و بیمار حفظ شود. یعنی به حریم خصوصی دو طرف تجاوز نشود. پزشکان و پرستارانی که به عنوان کادر درمان فعالیت دارند، باید به ابعاد گوناگون حفظ حریم خصوصی بیماران آگاه باشند. یعنی اصول ارتباط با بیمار را بدانند. در این صورت بیمار از آنها آزرده خاطر نخواهد شد. در ادامه میخواهیم در مورد نحوه برخورد پرستار با بیمار در مراکز درمانی صحبت کنیم.
حریم خصوصی بیمار شامل چیست؟
حریم خصوصی بیمار همان رویهای است که طی آن سوابق بیمار و اطلاعات شخصی آن توسط کادر درمان حفظ میشود. این حریم شامل موارد متعددی است که پرستار و پزشک باید نسبت به آنها رازدار باشند. مدارک پزشکی و مکالمات کادرهای درمان هستند که در حریم خصوصی بیماران گنجانده میشوند. نحوه برخورد پرستار با بیمار تا حد زیادی تعیین میکند که این فرد میتواند حرمت بیمار را نگه دارد یا نه.
در واقع بیمارانی که از یک بیماری خاص رنج میبرند، همواره نگران این هستند که از سوی دیگران طرد یا سرزنش شوند. به همین دلیل باید پرستار با احترام به حریم خصوصی بیماران، آنها را مطمئن کند که اطلاعات بیماری آنها در هیچ جا پخش نمیشود.
بیشتر بخوانید : نحوه تامین نیازهای پایه بیمار در منزل توسط پرستار بیمار
پرستار باید با بیمار چگونه برخورد کند؟
نحوه برخورد پرستار با بیمار بسیار مهم است. برای این که رابطه خوبی بین پرستار با بیمار ایجاد شود، لازم است که به خط مشی حفظ حریم خصوصی بیمار توجه گردد. پرستارانی که به اصول ارتباط با بیمار اه باشند، مشکل بیمار را همانند مشکل خود میدانند. در این صورت بیمار احساس میکند که پرستار او نه در مقابل او، بلکه در کنار او است و تا پایان روند درمان او را همراهی میکند.
معمولا پرستاران خوب با جان و دل به حرف بیماران گوش میدهند اما حرفهای آنان را برای دیگران بازگو نمیکنند. این افراد رازداران خوبی هستند و گلایههای بیمار را پر اهمیت به شمار میآورند. به همین دلیل تمامی تلاش خود را خواهند کرد تا این گلایهها را یک به یک برطرف کنند. به همین دلیل است که مهارتهای رفتاری و ارتباطی در بیمارستان از اهمیت فوق العادهای برخوردار شدهاند.
دور کردن افکار منفی از بیمار
یکی از مباحث اصول ارتباط با بیمار، دور کردن افکار منفی بیمار از او است. در مواقعی ممکن است بیمار تصور کند که کادر درمان با او دشمنی دارند. یعنی نمیخواهند اوضاع جسمی او بهبود یابد. از سوی دیگر، ممکن است پرستاران با بدخلقی خود ته دل بیمار را خالی کنند و حرمت بیمار را حفظ نکنند. این کار یک کار اشتباه است. پرستاری که با خط مشی حفظ حریم خصوصی بیمار آشنایی دارد، همواره افکار منفی را از او دور میسازد.
ممکن است بیماران به پرستار اهانت کنند و این موضوع باعث رنجش پرستار شود. اما طبق گفته معروف کمی صبر بایدت! شما باید به عنوان یک پرستار خوب صبور باشید چرا که بیمار اوضاع خوبی ندارد و از روی ناراحتی به شما اهانت میکند. به همین دلیل است که پرستاری را یکی از مشاغل سختی میدانند که باید مشکلات آن پشت سر گذاشته شوند.
اگر واقعا به دنبال احترام به حریم خصوصی بیماران هستید، باید متواضع باشید و بیمار در به مقابله با بیماری خود تشویق کنید. در این صورت جوانه امید در دل بیمار رشد کرده و افکار منفی از او دور خواهند شد. مطالعه اصول ارتباط با بیمار در این زمینه میتواند کمک زیادی به شما کند.
چگونه به حریم خصوصی بیمار احترام بگذاریم؟
نحوه برخورد پرستار با بیمار از آن جنبه حائز اهمیت است که منجر به حفظ حریم خصوصی بیمار خواهد شد. طبق مواد مندرجه در قوانین نظام پزشکی، باید از تمامی کارهایی که با انجام آنها بیمار حریم خصوصی خود را خدشه دار میداند، خودداری کرد. یک پرستار خوب پرستاری است که از پرسیدن سوالات بیجایی که سبب شرمنده شدن بیار میشوند، صرف نظر کند.
شاید برای تشخیص بیماری یک فرد لازم باشد که برخی از سوالات از او پرسیده شوند. اما فردی که مهارتهای رفتاری و ارتباطی در بیمارستان را آموخته است، این سوالات را طوری مطرح میکند که حس امنیت از بیمار سلب نشود. همچنین لمس بیمار بدون اجازه او ممنوع است.
توصیه اسلام به پزشکان و پرستاران این است که به هنگام معاینه بیمار غیر همجنس، از رضایت قلبی بیمار مطلع شوند. در صورت امکان نیز در حضور سایر افراد مانند پرستاران دیگر این کار انجام شود. چنانچه میتوان بیمار را توسط همکار هم جنس بیمار معاینه کرد، نباید از این اقدام فرو گذاشت. برای احترام به حریم خصوصی بیماران هم که شده، انجام این کارها ضروری و واجب است.
بیشتر بخوانید: ۵مزیت و تاثیر پرستار بیمار در منزل نسبت به بیمارستانی
اطلاعات مربوط به بدن بیمار جزو حریم خصوصی بیمار است!
متاسفانه در برخی از مراکز درمانی که پرستاران آن اصول ارتباط با بیمار را نمیدانند، شاهد نشر تصاویر بیماران هستیم. در واقع افرادی که در زمینه سلامت فعال هستند، مکلفند که به خط مشی حفظ حریم خصوصی بیمار احترام بگذارند. اگر این افراد موجب آزردگی خاطر بیمار و خانواده او شوند، صلاحیت کار در عرصه بهداشت و درمان را نخواهند داشت.
با توجه به مواد مندرج در قانون پرستاری، هر گونه عکس برداری یا فیلمبرداری از بیمار با هر هدفی که باشد، ممنوع است. برخی از افراد با هدف داشتن نمونه کار یا انجام کارهای پژوهشی از بیماران عمس میگیرند. تهیه برنامههای سینمایی یا مستند از بیمارانی که رضایتمند هستند، تنها در صورتی مجاز است که مجوزهای لازمه کسب شده باشند.
انتشار تصاویر مربوط به رادیوگرافی، محتواهای ژنتیکی و مواردی از این قبیل هم به دور از اصول ارتباط با بیمار در مراکز درمان است. اگر فردی از شما تقاضای اطلاعات خاص بیمار را کرد، بهتر است او را به خود بیمار ارجاع دهید. این نحوه برخورد پرستار با بیمار امری پسندیده است که دین اسلام ختی برای آن ثواب هم در نظر گرفته است.
نوشتن نظر