نشانهها و علائم کاهش شنوایی در سالمندان را در این مقاله از سایت پرستاری سفیر آرامش مورد بررسی قراردادیم و بیان کردیم که چگونه میتوان هرچه سریعتر به آن پیبرد و چه اقداماتی لازم است دراین زمینه انجام داد. در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات مفیدی را کسب کنید.
کاهش شنوایی در سالمندان میتوان خطرات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. اگر سالمند نتواند صداهای اطراف خود را به درستی بشنود احتمال اینکه در معرض خطر جسمی و روانی قرار بگیرد افزایش مییابد.
به عنوان مثال صداهای مربوط به بوق ماشین در خیابان و یا زنگ خطر در شرایط مختلف را نمیشنود و دچار حادثه میشوند. و یا از سوی دیگر، سالمندان برای پیشگیری از خطرات احتمالی، کمتر در محیط بیرون و اجتماع حضور پیدا میکند و این موضوع زمینه ابتلا به اختلالات روانی مانند افسردگی و انزوای اجتماعی را فراهم میآورد.
پیشنهاد مقاله : روش های سازگاری سالمندان با کاهش شنوایی

مراقب سالمند و کم شنوایی
کاهش قدرت شنوایی با افزایش سن امری اجتناب ناپذیر است و براساس مطالعات در بین سالمندان 65 تا 74 سال از بین هر 3 سالمند 1 نفر به اختلال کمشنوایی دچار است. علاوهبر این نیمی از افراد بالای 75 سال نیز به کمشنوایی وابسته به سن مبتلا هستند. با این حال احتمال کاهش شنوایی با بالارفتن سن امری شایع است. اگرچه نمیتوان از تغییرات مرتبط با سن جلوگیری کرد اما میتوان برای این شرایط از قبل آمادگی حاصل کرد.
همچنین بخوانید: راهنمای استخدام پرستار سالمند مطلوب برای مراقبت از سالمند در منزل
مراقب و پرستار سالمند برای پیبردن به کاهش شنوایی در سالمند باید به دنبال پیدا کردن چه علائمی باشد؟
اگرچه که نباید به دنبال تما این علائم به صورت یکجا در سالمند باشیم. این علائم عبارتند از:
- سالمند از شما مکررا درخواست که میکند که صحبتهایتان را تکرار کنید.
- سالمند صدای تلویزیون و رادیو را بیش از قبل زیاد میکند.
- در مکالمههای تلفنی دچار مشکل میشوند، زیرا صدای طرف مقابل را به درستی نمیشنوند.
- در اماکن شلوغ و پر سرو صدا، متوجه صحبت اطرافیان خود نمیشود.
- سالمندان ممکن است از شنیدن صدای زنگ در گوش خود شکایت کنند.
- ممکن است از جملات دیگران برداشت اشتباه داشته باشند.
- در شنیدن صدای زنان و کودکان نسبت به مردان بیشتر مشکل دارند.
در صورت مشاهده هر یک از علائم فوق باید برای سالمند اقدامات و مداخلات لازم را انجام دهید.

دلیل کاهش شنوایی چیست؟
کاهش شنوایی در سالمند میتواند دلایل مختلفی از جمله مواجه شغلی، فاکتورهای ارثی، بیماری، حوادث و… داشته باشد. تشخیص کمشنوایی ناشی از مواجه طولانی مدت با صدا و یا آسب ناشی از بیماریهای سالمندان دشوار است. براساس تحقیقات انجام شده سلولهایی بنام استریوسیلیا ناشی از تاثیر بیماریهایی مانند دیابت، فشار خون بالا و یا داروهای خاص که در شنوایی تاثیر دارند تخریب میشوند و به کاهش شنوایی در سالمندان منجر میشوند.
بنابراین کاهش مدت زمان قرار گرفتن در معرض صداهای بلند و یا توجه به وضعیت سلامتی میتواند خطر کاهش شنوایی را در این گروه سنی کاهش دهد.
پرستار سالمند مشکل شنوایی در مورد دستگاه های شنوایی بدون نسخه چه باید بداند؟
دستگاههای شنوایی بدون نسخه با نام محصولات تقویت صوتی شخصی (با مخفف لاتین PAP) نیز شناخته میشوند. PAPها سمعک نیستند اما این بخشها را مشابه آنها دارند:
- یک میکروفون برای جمعکردن صدا
- یک آمپلی فایر برای تقویت و بالابردن صدا
- یک بلندگو برای رساندن صدا به گوش
- باتریهای کوچک برای تامین انرژی دستگاه
پرستار سالمند ( شنوایی ) باید بداند که سازمان غذا و دارو این دستگاه را تایید نمیکند و به این معناست که در کیفیت PAPها تفاوت دیده میشود. از آنجایی که دستگاه خریداری شده برای سالمند شخصی سازی نشده است، ممکن است برایش مفید نباشد. بهعلاوه آموزشهایی برای استفاده و پاککردن و مراقبت از PAPها وجود دارد.
مراقب و پرستار سالمند چگونه میتوانند به سالمند کمک کنند؟
با توجه به عواقب خطرناک و بعضا جبران ناپذیر کاهش شنوایی، لازم است که مراقبت از سالمند را به مراجعه به پزشک تشویق کند. پزشکان با توجه به شدت و علت کاهش شنوایی مداخلات گوناگونی خواهند داشت:
- استفاده از سمعک: دستگاههایی که در خارج از گوش استفاده میشوند و کار انتقال صدا را برعهده دارند.
- کاشت حلزون: از طریق جراحی انجام میشود.
- سیستم تقویت کننده صدا: که با تقویت صداهای محیط خارج به سالمند کمک میکند تا بشنوند.
- سیستم هدایت استخوانی: که به انتقال صدا به صورت مستقیم از طریق استخوان اطراف گوش به گوش داخلی سالمند کمک میکند.
در زمان صحبت با سالمند توجه او را به خود جلب کنید. به صحبت کننده نزدیک شود. به سمت جلو تالار سخنرانی یا عبادتگاه حرکت کند و بنشیند.
صداهای اضافی در اطراف سالمند را کاهش دهید.
در یک زمان مشخص، فقط با سالمند صحبت کنید و سعی کنید همزمان با چند نفر صحبت نکنید. هنگام صحبت با دیگران با آنها در یک اتاق باشد.
جملات واضح و با صدای نسبتا بلند صحبت کنید. از دادزدن بپرهیزید. همچنین سالمند از فردی که با او صحبت میکند بخواهد آرامتر حرف بزند.
همچنین بخوانید: پرستار سالمند تهران و یا شهرستان ها چه تفاوتی با هم دارند؟
جملات خود را چند با تکرار کنید. سوالات و درخواست خود را تکرار کنید. اگر سالمند بار اول متوجه صحبت شما نشد جمله خود را تکرار کنید و پس از آن از سالمند بپرسید که کاملا متوجه صحبت شما شده است یا خیر؟
- بین شنیدنهای زیاد استراحت کند چرا که احساس خستگی میتواند موجب گیج شدن در مکالمه شود.
- سالمند از فردی که با او حرف میزند بخواهد هنگام صحبت، رویش به سمت او باشد.
- در صورت مشکل داشتن در شنیدن یا فهم صحبتهای طرف مقابل، او را مطلع کند.
- استفاده از تصاویر و نشانههای بصری
همیشه در صحبت با سالمندانی که مشکلات شنوایی دارند صبور باشید. سعی کنید درک کنید که شرایط برای آنها چقدر سخت است. سوتفاهم و برداشت اشتباه از صحبتهای شما توسط سالمند پیش میآید اما سعی کنید ازکنار آن راحت عبور کنید و لحظات خوشی را برای سالمند با کمک به او فراهم کنید.
وجود یک پرستار سالمند خوب و متخصص برای مراقبت از یک سالمند ناشنوا یا کمشنوا بسیار موثر و کمک کننده است. اگر پرستار سالمند، وظایف خود را درست انجام دهد میتواند؛ نقش موثری در بهتر شدن و کمشدن علائم کاهش شنوایی در سالمند شود.
افرادی که در خانواده خود، سالمندان ناشنوا یا کمشنوا دارند، میتوانند با درخواست اعزام پرستار سالمند به موسسه پرستاری سفیر آرامش، پرستاری را متناسب با شرایط و وضعیت سالمندان خود انتخاب و استخدام کنند.
نوشتن نظر