پرستار سالمند بیماری های روانی سالمندان بیماریهای روانی در جمعیت سالمندان خیلی دیر تشخیص داده میشوند، مورد بدرفتاری قرار میگیرند و اغلب در هالهای از تصورات افسانهای و سوءتفاهمها قرار دارند که در نهایت، همهی این موارد، موجب آزار سالمندان میشود. علاوه بر این، مراقبت از چنین سالمندانی نیز با دشواریهایی روبروست.
نیاز به پرستار آموزشدیده، فقدان درک درستی از این بیماریها و کمبود امکانات لازم برای ارتقای تواناییهای مراقبی که در این حرفه مشغول است از جمله مشکلاتی است که در این زمینه وجود دارد. در این یادداشت، مرور مختصری داریم بر این بیماریها و همچنین مشکلات درمان آن و نقشی که یک پرستار بیماریهای روانی میتواند در بهبود این وضعیت داشته باشد.
پیشنهاد مقاله : معیارهای مهم هنگام استخدام پرستار سالمند مناسب؛ راهکارهای انتخاب پرستار سالمند در منزل
بیماری های روانی سالمند همه گیر
همه میدانیم که هرچه بر سنمان افزوده میشود، بدنمان بیشتر تحت تأثیر گذشت زمان آسیبپذیرتر میشود: آسیبهای ناشی از ورزش به سرعت اوج مییابند و بدن را ناتوان میکنند، ویژگیهای ژنتیکی میتوانند موجب حملههای بیرحمانهای شوند (به عنوان نمونه حمله قلبی) و طول عمر بدنی ما تحت تأثیر کمتحرکی بدن و گاه سوءرفتار با بدن هرچه بیشتر آسیب میبیند (فقدان تحرک و تمرین، رژیم غذایی ضعیف و…). با این حال، با همهی تاکیداتی که بر سلامتی جسمانی میشود، توجه اندکی به وضعیت سلامتی روانی ما میشود.

در امریکا سالمندان تنها 7 درصد از خدمات روانپزشکی بالینی را، از جمله خدمات نگهدار سالمند ، دریافت میکنند، 6 درصد از خدمات اجتماعات بهداشت روانی، و 9 درصد از مراقبتهای خصوصی روانپزشکی استفاده میکنند.تخمین زده میشود که بین 18 تا 25 درصد از سالمندان به مراقبتهای بهداشتی روانی نیاز دارند.این مراقبتها عمدتاً برای افسردگی، اضطراب، اختلالات روانی، سازگاری با پیری و اسکیزوفرنی هستند.
علارغم اهمیتی که خدمات پرستاری در این زمینه دارد اما تعداد اندکی از سالمندان مبتلا به این بیماریها از خدمت یک مراقب سالمند بیماری های روانی حرفهای برخوردارند. بر همین اساس، به نظر میرسد که تعداد اندکی از سالمندان مراقبتها و معالجههای مناسبی برای این بیماریهای روانی دریافت میکنند. همچنین واقعیت ترسناک دیگری نیز وجود دارد و آن نرخ خودکشی سالمندان است، چیزی در حدود 21 درصد که بالاترین نرخ در میان همه گروههای سنی در آمریکا است.
پیشنهاد مقاله : چرا وجود پرستار سالمند شبانه روزی در منزل الزامی است؟
آمار مرگ و میر سالمندان به خاطر مشکلات روحی
هر روز، 17 نفر از سالمندان خودکشی میکنند. پر واضح است که ما جمعیت سالمندانی داریم که برای مسائل و بیماریهای روانیشان نیاز به کمک دارند، و هرچه بر جمعیت سالمندان ما افزوده میشود (که نرخ رشد بیشتری در سالهای اخیر داشته است) نیاز به چنین مراقبتهایی هم بیشتر میشود.
بیشتر بخوانید: روان گسیختگی پارانویا چیست؟
با این حال، چنین مراقبتهایی ممکن است به علت فقدان افرادی که وظیفه نگهداری از سالمند واجد شرایط و توانا رشد چندانی نداشته باشد. درواقع، نرخ رشد سالمندان و بیماریهای روانی با نرخ رشد آموزش و تربیت پرستار یکی نیست و نرخ رشد بیماریها بسیار بیشتر از نرخ رشد تربیت پرستار سالمند و همچنین استفاده از او در بیماری های روانی برای مراقبت از سالمندان است. بر اساس پیشبینیها، در تأمین نیروی متخصص بیماری روانی سالمندان با مشکل مواجه خواهیم بود. چرا که احتمال بروز بیماریهایی همچون آلزایمر به ازای هر پنج سال پس از شصت سالگی دو برابر میشود.

وقتی فرد به 85 سالگی میرسد احتمال اینکه به آلزایمر دچار شود 50 درصد خواهد بود. در چنین شرایطی تربیت و آموزش نیرو نمیتواند همراه با این افزایش درصد رشد کند و درنتیجه با کمبود مراقبین سالمند بیماری های روانی مجرب برای مراقبت از سالمندان مواجهیم. درمان بیماریهای روانی جمعیت سالمندان مستلزم در نظر گرفتن عوامل متعددی است.
عوامل درمان بیماریهای روانی در سالمند
بیماریهای روانی سالمند برخی از آنها را میتوان اینگونه لیست کرد:
- سالمندان تمایلی برای مراقبتهای پزشکی و پیگیری آنها ندارند.
- هر چه بر سن ما افزوده میشود، بیماریهای جسمانی و روانی در همآمیختهتر میشوند و تشخیص برخی از بیماریها برای پزشکان عمومی سختتر میشود.
- خانوادههای سالمندان اغلب عادت دارند تا بیماریهای روانی را انکار کنند.
- دسترسی به شرکتهای ارائهدهنده خدمات مراقبتی و همچنین نگهدار سالمند اغلب سخت و دشوار است.
- داغ ننگ ناشی از برچسب خوردن بیماری روانی میتواند مانعی برای ورود پرستاران به عرصه ارائه خدمات شود.
با در نظر گرفتن این عوامل با دیگر عوامل آشکار و نهان، جمعیت سالمندان ما شدیداً نیاز به خدمات پرستاری دارد و در عین حال، خدمات مراقبتی نگهداری از سالمند با بیماری های روانی در کمترین حد خود برای سالمندان وجود دارد.
پیشنهاد مقاله : وظایف پرستار خصوصی سالمند برای مراقبت از سالمند در منزل
نقش یک پرستار سالمند، به عنوان یک پرستار بهداشتی، این است که چکاپهای منظم جسمانی و روانی برای سالمندان انجام دهد تا هرگونه بیماری تشخیص داده شود تا راههای درمانی آن هرچه سریعتر مشخص شود. یک مراقب قادر به متوقف کردن فرایند پیری و تأثیرات آن هم برای بدن و روان افراد نیست، اما یک پرستار میتواند بفهمد این فرایند چگونه کار میکند. و درنتیجه او میتواند به دیگران کمک کند و به آنها آموزشهای لازم را درباره این فرایند به آنها بدهد.
نگهدار سالمند با این کمکها و آموزشها میتواند به فرایند بهبود و اصلاح مداوم سیستمهای ارائه خدمات مراقبتی کمک کند تا سالمندان تجربهی سالمتر و درازمدتتری از زندگیشان داشته باشند.
نوشتن نظر