نوزادان در دوران بسیار حساسی هستند و تا زمانی که بزرگ شوند احتمال ابتلای آنان به چندین بیماری وجود دارد، یکی از بیماری های شایع عفونت چشم نوزادان Infant eye infection است که به وسیله باکتری یا ویروس به وجود میآید، والدین باید با علائم و اقدامات لازم در رابطه با عفونت چشم نوزادان اطلاعات لازم را داشته باشند تا در صورت ابتلای فرزندان به این بیماری بتوانند به درمان آن بپردازند، ما در این مقاله سعی داریم اطلاعاتی در مورد عفونت چشم نوزادان، علائم و زمان مراجعه به چشم پزشک را برایتان توضیح دهیم. پرستار کودک در منزل اقدامات لازم برای درمان عفونت چشم نوزادان را انجام میدهد.
علل عفونت چشم در نوزادان
عفونت چشم در نوزادان میتواند یک مشکل جدی باشد و نیاز به توجه و درمان دارد. علت این عفونتها ممکن است متنوع باشد، از جمله باکتریها، ویروسها یا سایر عوامل. در اینجا توضیحاتی در مورد علل عفونت چشم بچه ها آورده شده است:
عفونتهای باکتریایی؛ دلیل چرک شدن چشم نوزاد
استرپتوکوکها و استافیلوکوکها از جمله باکتریهایی هستند که ممکن است عفونت چشم نوزاد را ایجاد کنند.
عفونتهای ویروسی
ویروسهای رینوویروس، هرپسسیمپلکس، ویروسهای تبخال، ویروس CMV میتوانند علت عفونت چشم نوزاد شوند.
آلرژی علت اصلی عفونت چشم نوزاد
حساسیت نوزاد به مواد مختلف، از جمله مواد تحریککننده در اطراف چشم (مانند صابون یا شامپو) میتواند باعث عفونت شود.
به نقل از وبسایت www.seattlechildrens.org :
علل چرک و عفونت چشم نوزادان
- ملتحمه باکتریایی. این یک عفونت باکتریایی چشم است. علامت اصلی گیرکردن پلک ها همراه با چرک بعد از خواب است. می تواند در 1 یا هر دو چشم وجود داشته باشد. تعدادی از ویروس ها می توانند باعث ایجاد چرک در چشم شوند، اما اکثر آنها اینطور نیستند.
- کنژونکتیویت ویروسی این یک عفونت ویروسی چشم است. علامت اصلی رنگ صورتی قسمت های سفید چشم است. چشم ها هم اشک است. بیشتر اوقات، چرکی وجود ندارد. معمولا در هر دو طرف.
- ترشحات طبیعی مقدار کمی مخاط خشک شده فقط در گوشه چشم. حتی ممکن است چرکی هم نباشد. مجموعه ای از مخاط می تواند کرم رنگ باشد. اغلب به دلیل محرکی است که از دست های کثیف وارد چشم می شود. به هیچ درمانی نیاز ندارد جز پاک کردن آن با آب گرم.
- مجرای اشک مسدود شده در 10 درصد نوزادان وجود دارد. علامت اصلی اشک ریزش مداوم چشم است. اشک چشم را پر می کند و روی صورت جاری می شود. این اتفاق حتی زمانی که گریه نمی کنید نیز رخ می دهد. چشم قرمز نیست و پلک متورم نیست. چشم خیس ممکن است دچار عفونت ثانویه شود. این باعث می شود پلک ها با چرک مات شوند.
- جسم خارجی در چشم (جدی). ذرات ریز مانند شن، خاک یا خاک اره را می توان به داخل چشم دمید. شن اغلب در زیر پلک بالایی گیر می کند. اگر برداشته نشود، چشم با تولید چرک واکنش نشان می دهد. سرنخ اصلی عفونت چشمی است که به قطره های آنتی بیوتیکی پاسخ نمی دهد. کودکان بزرگتر از احساس چیزی در چشم شکایت دارند.
- سلولیت پلک (جدی). این یک عفونت عمیق پلک و بافت های اطراف آن است. علامت اصلی پلک قرمز، متورم و بسیار حساس است. چشم می تواند بسته شود. معمولا فقط در یک طرف. این می تواند یک مشکل ناشی از ملتحمه باکتریایی باشد. عفونت چشم به داخل گسترش می یابد. بیشتر اوقات این به دلیل عفونت سینوس اتموئید ایجاد می شود. این نوع بدون هیچ گونه چرک در چشم رخ می دهد.
علائم عفونت چشم در نوزادان
التهاب جداره چشم و نواحی داخل پلک، عفونت چشم نوزاد است، این بیماری توسط باکتری یا ویروس به وجود میآید، عفونت چشم به راحتی رخ میدهد، مخصوصا اگر چشم حساس باشد. نوزادان در زمان سرماخوردگی دچار عفونت چشم خواهند شد.
شایان ذکر است که عفونتهای ویروسی جز بیماری های واگیردار هستند، اما عفونت های باکتریایی واگیر ندارند، امکان دارد عفونت چشم نوزاد به علت واکنش آلرژیک به وجود بیاید، که این عفونت به وجود آمده مسری نیست، عفونت های باکتریایی و ویروسی سبب سوزش، اشک و قرمزی چشم نوزاد خواهد شد و گاهی ترشحات چسبناک نیز به وجود خواهد آورد، اما عفونت های آلرژیک تنها باعث ریزش اشک از چشم و خارش میگردد.
علائم چرک چشم نوزادان
علائم عفونت چشم نوزادان یا Pinkeye (Conjunctivitis) شامل قرمزی، خارش و سوزش است. برخی مواقع ترشحات سبز یا زرد رنگ نیز در چشم های نوزاد به وجود میآید که باعث چسبیدن پلک های نوزاد بعد از بیدار شدن او می شود. همچنین پوست اطراف چشم امکان دارد پف کرده باشد، اگر علت عفونت چشم باکتریایی یا ویروسی باشد، امکان ابتلای یک یا هر دو چشم وجود دارد، اما در عفونت های آلرژیک هر دو چشم نوزاد دچار خارش و اشک میشود، امکان دارد کودک علائم دیگری مانند گرفتگی بینی و عطسه نیز داشته باشد. در ادامه به علائم عفونت چشم بیشتر پرداختهایم.
- قرمز شدن چشم
- ترشحات
- ناراحتی و گريه
- پوسته پوششی
درمان عفونت چشم نوزادان
اولین درمان برای عفونت چشم نوزاد شستشوی مرتب چشم های اوست. برای این کار میتوان چشمها را چندین بار در روز با پنبه نگه داری شده در آب گرم شست و شو داد. لازم به ذکر است که آب تازه شیر آب برای این کار کافی است و لازم به جوشاندن یا اضافه کردن نمک نیست. در زمان مراجعه به پزشک، او در مورد درمان صحیح آن به شما اطلاعات کافی را خواهد گفت و اگر بیماری از نوع عفونت باکتریایی باشد، امکان دارد برای تشخیص باکتری اقدام به نمونه برداری کند.
به طور معمول پزشکان برای درمان این بیماری قطره یا پماد آنتی بیوتیک تجویز میکنند، والدین میتوانند برای ریختن قطره و مالیدن پماد به چشم کودک از پرستار در منزل کمک بگیرند. مصرف این داروها را باید تا چند روز بعد از بهبود بیماری ادامه دار باشد. اگر علت عفونت چشم نوزاد عفونت آلرژیک باشد، پزشک متخصص قطره های ضد حساسیت تجویز کرده که باید کودکان را از عوامل حساسیت زا دور کرد. در ادامه درمانها به صورت اجمالی آورده شده است:
- ضدباکتریاییها برای درمان چرک چشم بچه
در صورت تشخیص عفونت باکتریایی، ممکن است پزشک داروهای ضدباکتریایی موضعی یا سیستمیک تجویز کند.
- ضدویروسیها و درمان عفونت چشم کودکان
در صورت تشخیص عفونت ویروسی، داروهای ضدویروسی ممکن است توسط پزشک تجویز شود.
- شستشوی چشم برای بهبود چرک چشم نوزاد
شستشوی ملایم چشم با آب نمکی یا محلولهای خاص ممکن است به تخفیف علائم کمک کند.
- مراقبت و اقدامات احتیاطی برای درمان عفونت چشم نوزادان
استفاده از پارچههای نرم و تمیز برای تمیزی چشم، جلوگیری از تماس چشم با دستهای کثیف، و اطمینان از بهداشت دستها اهمیت دارند.
همچنین، هر گونه تغییر در حالت چشم نوزاد به پزشک گزارش شود تا تشخیص دقیقتر و درمان مناسبتر صورت گیرد.
زمان مراجعه به پزشک در هنگام عفونت چشم نوزادان
همانطور که متوجه شدید یکی از بیماری های شایع در میان نوزادان عفونت چشم است، که به دلیل عفونتهای ویروسی آلرژیک به وجود خواهد آمد. والدین باید در صورت مشاهده علائم این بیماری به پزشک اطفال مراجعه کنند که عبارتند از:
- عفونت چشم نوزاد در زمان درمان پس از سه یا چهار روز از بین نرود
- نواحی اطراف چشم و پلک قرمز، متورم و دردناک شود.
- در بینایی کودک مشکل به وجود بیاید.
- کودک بی انرژی شود، به درستی غذا نخورد و تب داشته باشد.
همچنین باید گفته شود که اگر چشمان نوزاد ترشحات غلیظی دارد باید هر چه سریعتر به پزشک اطفال مراجعه شود، زیرا امکان دارد مجرای اشک کودک مسدود شده باشد. همانطور که در مطالب بالا متوجه شدید امکان ابتلای نوزادان به عفونت چشم وجود دارد به همین دلیل والدین باید در مورد علائم و نحوه درمان آن اطلاعات کافی را داشته باشند تا در صورت ابتلای نوزاد خود به این بیماری اقدامات لازم را انجام دهند و او را نزد پزشک ببرند والدین میتوانند برای نگهداری از کودک خود از پرستاران آموزش دیده که در مرکز پرستاری سفیر آرامش مشغول به کار هستند کمک بگیرند.
سوالات متداول
چگونه عفونت چشم در نوزادان به وجود میآید؟
التهاب جداره چشم و بعضی نواحی داخل پلک، عفونت چشم نوزاد میباشد که این بیماری توسط باکتری یا ویروس به وجود میآید که این عفونت به راحتی رخ میدهد مخصوصا اگر چشم حساس باشد.
علائم عفونت چشم در نوزادان چیست؟
قرمزی، خارش، سوزش در برخی مواقع ترشحات سبز یا زرد نیز در چشم نوزاد به وجود میآید که باعث چشبیدن پلک نوزاد بعد از بیدار شدن میشود.
چه زمان باید به پزشک در هنگام عفونت چشم نوزاد مراجعه کرد؟
زمانی که چشم نوزاد در زمان درمان پس از ۳ یا ۴ روز از بین نرود، نواحی اطراف چشم متورم و دردناک شود، نوزاد به درستی غذا نخورد و بی انرژی شود و در بینایی او مشکل به وجود آید.
چگونه عفونت چشم نوزادان درمان میشود؟
ضدباکتریاییها یا ضدویروسیها، شستشوی چشم، و مراقبت از بهداشت.
ایا عفونت چشم نوزاد خطرناک است؟
بله، در صورتی که به چرک چشم نوزادان و کودکان توجه ای نشود ممکن است مشکلات جدی در بینایی بچه رخ دهد.