آیا میدانید استرس و یبوست چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟ آیا می دانید استرس میتواند یکی از علل یبوست باشد؟ آیا می دانید رابطه استرس و بیماریهای گوارشی در چیست؟ در پاسخ به این سوالات باید گفته شود که سطح بالای استرس سبب تشدید علائم گوارشی مانند درد معده، تغییرات در حرکت روده و حالت تهوع می شود که شامل یبوست نیز خواهد شد. طی تحقیقات به دست آمده ثابت شده است که ارتباط گوناگونی بین مغز و معده وجود دارد، که امکان دارد منجر به علائم یبوست گردد. سالمندان بیشتر از بقیه اقشار در معرض این مشکل هستند. یک پرستار سالمند حرفه ای می تواند هم با رژیم غذایی مناسب و هم با کاهش استرس سالمند این مشکل راکنترل کند.
درمان های گسترده ای برای تسکین یبوست ناشی از استرس وجود دارد. در این مقاله سعی شده است ارتباط بین استرس و یبوست و برخی از درمان های آن بیان شود اگر سعی دارید در این رابطه اطلاعات بیشتری به دست بیاورید تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.
رابطه استرس و بیماریهای گوارشی
هورمون استرس امکان دارد سبب ایجاد یبوست شود، اگر بخواهید بدانید که یبوست چیست؟ باید گفته شود که به مشکل دفع مدفوع یا نداشتن مدفوع یبوست گفته می شود. یبوست در افراد گوناگون علائم متفاوتی دارد که برخی از آنها عبارتند:
- از مدفوع خشک و سفت یا تودهای
- احساس ناتوانی در تخلیه روده
- کمتر از سه بار دفع مدفوع در هفته
- حرکات روده ای که دشوار یا دردناک
عوامل زیادی در تاثیر استرس بر مدفوع برای به وجود آوردن یبوست در سالمندان وجود دارد، از مهمترین علل یبوست کم آبی بدن، رژیم غذایی نامناسب، کمبود فعالیت بدنی می باشد.که یک پرستار سالمند به راحتی می تواند با یک رژیم غذایی مناسب از سالمند نگهداری کند و از مبتلا شدن به استرس و یبوست جلوگیر بکند. در موارد شدید تر استرس می تواند حتی علت خونریزی معده در سالمندان باشد.
آیا استرس منجر به یبوست می شود؟
اما استرس نیز منجر به یبوست خواهد شد، پس تاثیر استرس بر مدفوع اهمیت دارد. زمانی که استرس روانی علائم جسمی را به وجود می آورد، به آنها مشکلات روان تنی گفته می شود، به طور مثال هورمون های استرس اثراتی بر بدن خواهند گذاشت که سبب ایجاد یبوست خواهد شد.
همچنین هنگامی که فرد دارای استرس است احتمال اینکه کمتر ورزش کند، بیشتر بخوابد، آب ننوشد و رژیم غذایی ناسالم داشته باشد، بیشتر خواهد شد، که این عوامل از علل ایجاد یبوست است. محققان طی تحقیقاتی که انجام داده اند به این نتیجه رسیدند که به چند دلیل استرس سبب ایجاد یبوست میشود:
هنگامی که افراد در شرایط استرس زا قرار میگیرند غدد فوق کلیوی بدن آنها هورمونی به اسم اپی نفرین ترشح کرده که در واکنش به اصطلاح جنگ یا گریز نقش خواهد داشت. تحقیقات ثابت کرده اند که استرس حتی می تواند با علت سکسکه نیز در ارتباط باشد.
این واکنش سبب خواهد شد که بدن جریان خون را از روده به سمت سایر اندام های مانند ریه ها، مغز و قلب منحرف کند. در نهایت حرکت روده کند شده و امکان ایجاد یبوست به وجود بیاید. همچنین در زمان استرس نفوذ پذیری روده افزایش می یابد که به ترکیبات التهابی اجازه خواهد داد، وارد روده شده که همین امر منجر به احساس پری شکم یا نفخ شکم خواهد شد. یکی از مشکلات رایج در بین افرادی که به یبوست مبتلا می شوند، همین امر است.
علل استرس و یبوست و رابطه استرس و بیماریهای گوارشی
یکی دیگر از دلایل و رابطه استرس و بیماریهای گوارشی این است که استرس می تواند بر باکتری های سالم روده اثرگذار باشد، اما باید گفته شود که این نظریه در تحقیقات تایید نشده است، اما اکثر مردم اعتقاد دارم که استرس امکان دارد تعداد باکتری های سالم روده را در بدن کم کند و در نهایت سرعت هضم کاهش یابد. البته اسهال در سالمندان از دیگر نمود های استرس است.
امکان دارد استرس و یبوست بر روی کودکان نیز تاثیر گذار باشد. طی تحقیقات انجام شده روی کودکان مدرسهای ارتباط بین قرار گرفتن در محیط های استرس زا و یبوست کشف شده است. محققان به این نتیجه رسیدند که جوانانی که در زندگی آنها استرس زیادی وجود دارد مانند امتحان ناموفق، از دست دادن شغل و بیماری شدید بیشتر به یبوست مبتلا می شوند.
به نقل از سایت healthline:
رویدادهای اضطراب آور می توانند باعث بروز مشکلات گوارشی از جمله اسهال، یبوست و حالت تهوع شوند. این به این دلیل است که روده و مغز شما به هم مرتبط هستند. مدفوع اضطراب واکنش بدن شما به استرس شدید است.
در اینجا مراحلی وجود دارد که می توانید برای آرام کردن معده و کنترل مدفوع اضطراب خود انجام دهید.
درمان یبوست ناشی از استرس در افراد
در رابطه با اینکه رابطه استرس و بیماریهای گوارشی د رچیست؟بهتر است بدانید یکی از مشکلات رایج در بین اکثر گروه های سنی یبوست است که ممکن است یکی از دلایل به وجود آمدن آن استرس باشد در ادامه مطالب بهترین روش ها برای از بین رفتن یبوست عبارتند از:
مصرف فیبر فراوان، هیدراته ماندن، بهبود رژیم غذایی و ورزش منظم و استفاده از هیپنوتیزم به کاهش استرس کمک خواهد کرد، زیرا با فعالیت بدنی حرکت روده تحریک شده که به رفع یبوست کمک خواهد کرد. همچنین باید گفته شود که اقدامات گفته شده برای سلامت روان و اصلاح سبک زندگی نیز مفید خواهد بود. که منجر به کاهش سطح استرس روزانه خواهد شد. این نکته نیز باید گفته شود که غذا های سرشار از قند و چربی سیگار و الکل خطر ابتلا به یبوست و استرس را افزایش خواهند داد،که با اجتناب و محدود کردن این موارد میتوان هر دو مشکل را بهبود داد.
سوالات متداول
1. تاثیر استرس بر مدفوع چگونه است؟
در طول اضطراب شدید، میزان سروتونین در روده شما افزایش می یابد و می تواند باعث ایجاد اسپاسم در کل روده بزرگ شود. این اسپاسم ها برای ایجاد حرکات غیرمنتظره روده کافی است.
2. آیا استرس عاطفی می تواند باعث مشکلات روده و یبوست شود؟
بله، استرس روانی و عاطفی هم از نظر بالینی و هم از نظر تجربی باعث اختلال حرکت روده میشود.
3. چرا وقتی نیاز به دفع مدفوع دارم احساس اضطراب میکنم؟
کارشناسان معتقدند که اضطراب در مورد مدفوع نوعی اضطراب اجتماعی یا فوبیا است. فردی که در مورد مدفوع اضطراب دارد، از مدفوع در مکانهایی که کاملاً خصوصی نیستند، مانند توالتهای عمومی یا در خانه شخص دیگر، میترسد.
4. آیا استرس باعث یبوست میشود؟
بله، وقتی دچار استرس و اضطراب است دچار یبوست شدید خواهد شد زیرا استرس باعث کاهش حرکات روده خواهد شد.