Safir logo
سفیر آرامش » مقالات خدمات پرستاری » مقالات پرستاری بیمار » گل مژه چشم و روش های درمان آن 

گل مژه چشم و روش های درمان آن 

گل مژه چشم

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

گل مژه یک بیماری چشمی است که بیشتر در اثر تماس دست آلوده فرد به چشم خود ایجاد می‌شود. این بیماری می‌تواند یکی یا هر دو چشم فرد را درگیر کند. در ظاهر، این بیماری شبیه یک جوش عفونی در داخل چشم است. همچنین این بیماری باعث درد شدید در داخل چشم می‌شود. این بیماری مسری نیست و با یک سری از مراقبت‌ها درمان می‌شود. در این مقاله از سفیر آرامش قصد داریم تا شما را با این بیماری، علت‌های بروز آن و سایر نکاتی که باید در مورد آن بدانید آشنا کنیم. پس برای آشنایی بیشتر تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

گل مژه چشم چیست؟

گل مژه یک توده‌ی قرمز رنگ است علت قرمز شدن ناگهانی چشم نیز ممکن است باشد که در لایه‌ی بیرونی چشم به وجود می‌آید. این توده حاوی چرک و سلول‌های ملتهب شده است که به علت مسدود شدن و یا عفونی شدن فولیکول مو به وجود می‌آید. داخل گل مژه پر از چرک است و به حدی دردناک است که شما حتی نمی‌توانید به آن دست بزنید. مراقبت از پوست کودک و تمیز نگه داشتن دست‌های او می‌تواند از بروز این بیماری جلوگیری کند. این بیماری مسری نیست و امکان انتقال وجود ندارد مگر اینکه با همان دستی که به گل مژه در چشم فرد بیمار دست زده‌اید به چشم خود دست بزنید که در این صورت ممکن است شما نیز مبتلا شوید. بنابراین در هنگام پرستاری بیمار سعی کنید نکات بهداشتی را رعایت کنید.

گل مژه
گل مژه یک بیماری چشمی است که بیشتر در اثر تماس دست آلوده فرد به چشم خود ایجاد می‌شود.

علل بروز گل مژه

در داخل پلک‌ها و به خصوص مژه‌ها، غدد چربی بسیار ریزی وجود دارد که این غدد باعث بروز گل مژه در افراد می‌شود. این غده‌ها مثل منافذ هستند و هر کثیفی یا سلول مرده‌ای در سطح پوست باعث بسته شدن این غدد شود، منجر به گل مژه می‌شود. بعد از بسته شدن این غدد، باکتری‌ها رشد و تکثیر پیدا می‌کنند و در نهایت باعث بروز این بیماری و عفونت به‌خصوص عفونت چشم نوزادان می‌شود. یک سری از عوامل مثل رعایت نکردن بهداشت چشم، زدن دست آلوده به چشم، استفاده نادرست از لوازم آرایشی، همچنین استفاده از لوازم آرایشی بی‌کیفیت، بلفاریت و پاک نکردن طولانی مدت لوازم آرایشی از چشم باعث بروز این مشکل می‌شود.

نشانه‌های گل مژه

گل مژه نشانه‌های مختلفی ممکن است از خود بروز دهد که در ادامه به برخی از علائم آن اشاره خواهیم کرد:

  • احساس درد
  • متورم شدن چشم
  • احساس خارش
  • زیاد اشک ریختن از چشم‌ها
  • پوسته پوسته شدن پلک
  • احساس وجود چیزی در چشم
  • حساس شدن چشم نسبت به نور

به نقل از سایت clevelandclinic:

گل مژهیک برآمدگی قرمز دردناک در لبه پلک شما است. ممکن است شبیه جوش های آکنه به نظر برسد و ممکن است در لمس حساس باشد. گل مژه زمانی ایجاد می شود که یک غده ریز تولید کننده چربی در فولیکول مژه یا پوست پلک شما مسدود شده و عفونت باکتریایی ایجاد شود. اصطلاح پزشکی گل‌چشم «hordeolum» است.
گل‌زدگی فقط روی یک پلک معمول است، اما ممکن است روی هر دو پلک نیز گل‌زدگی ایجاد شود. گل مژه معمولاً یک تا دو هفته طول می کشد و معمولاً خود به خود از بین می‌رود.

گل مژه
گل مژه نشانه‌های مختلفی ممکن است از خود بروز دهد.

انواع گل مژه چشم

گل مژه‌ها در چشم با توجه به اینکه کدام ناحیه از چشم را درگیر می‌کنند به دو دسته مختلف تقسیم می‌شوند:

  • بیرونی: این نوع از گل مژه در قسمت بیرونی پلک بالا و پایین ایجاد می‌شود و باعث عفونت فولیکول‌های مژه می‌شود. این نوع از گل مژه در افراد بسیار رایج است.
  • درونی: در این حالت گل مژه‌ها در قسمت داخلی پلک به وجود می‌آیند و علت اصلی آن عفونت غدد داخلی پلک است. در واقع وظیفه‌ی این غدد مرطوب نگه داشتن داخل چشم و جلوگیری از خشک شدن چشم است.

عوارض و خطرات گل مژه

گل مژه به طور کلی و در بسیاری از موارد عوارض جدی ندارد و به طور خود به خود درمان می‌شود اما ممکن است خطراتی را در موارد نادر به همراه داشته باشد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت:

  • گل مژه می‌تواند باعث افزایش تولید اشک در چشم افراد شود.
  • پلک افراد می‌تواند بسیار متورم و دردناک شود.
  • با توجه به اینکه گل مژه شما چه اندازه‌ای دارد می‌تواند موجب تاری دید در چشم شود.
  • در موارد بسیار نادر عفونت گل مژه ممکن است به سایر قسمت‌های چشم انتقال پیدا کند و نیاز باشد که به دکتر مراجعه کنید.
  • همانطور که در بالاتر نیز به آن اشاره شد، عفونت موجود در گل مژه در برخی از موارد ممکن است به خودی خود تخلیه نشود و نیاز باشد تا پزشک این کار را انجام دهد.
گل مژه چشم
اکثر انواع گل مژه به وسیله داروهای خانگی مثل کمپرس گرم درمان می شوند.

روش‌های درمان گل مژه در منزل

بهترین روش برای درمان گل مژه در ابتدا استفاده از درمان‌های خانگی است. بعد از آن در صورتی که درمان نشدید می‌توانید به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی از این روش‌ها اشاره خواهیم کرد:

استفاده از کمپرس آب گرم

یک دستمال تمیز را بردارید و آن را با آب گرم بشویید و بعد آن را به مدت 10 تا 15 دقیقه روی چشمان خود قرار دهید. این کار را می‌توانید در طول روز 3 یا 4 بار انجام دهید. همچنین برای این کار می‌توانید از چای‌های کیسه‌ای استفاده کنید. آنها را داخل آب گرم قرار دهید و بعد بر روی چشمان خود بگذارید. محققان بر این باورند که چای دارای خاصیت ضدباکتریایی است به همین دلیل برای درمان گل مژه مفید است زیرا با ضدعفونی کردن چشم باعث پیشگیری از عفونت و درمان سریع‌تر چشم می‌شود. البته باید بدانید که چای سبز خاصیت آنتی‌اکسیدانی بیشتری نسبت به چای سیاه دارد.

پلک خود را بشویید

پلک خود را با استفاده از شامپو بچه و آب گرم خوب بشویید. این کار باعث تمیز شدن چشم می‌شود و از بروز عفونت در چشم جلوگیری می‌کند.

چشمانتان را به صورت آرام ماساژ دهید

ماساژ دادن چشم باعث می‌شود تا درد چشم کمی آرام‌تر شود. همچنین به خارج شدن عفونت از گل مژه نیز کمک می‌کند.

بهداشت چشم خود را رعایت کنید

سعی کنید از تماس دست با چشم جلوگیری کنید و از لوازم آرایشی بی‌کیفیت و یا مشترک استفاده نکنید. همچنین در صورت استفاده از لنز، خوب آن را تمیز و ضدعفونی کنید.

چشم را با روغن نارگیل ماساژ دهید

روغن نارگیل خاصیت ضدباکتریایی دارد و باعث می‌شود تا التهاب چشم کمتر شود و فرایند درمان نیز سریع‌تر اتفاق بیفتد.

گل مژه
بیماری گل مژه به وسیله باکتری به وجود می ‌آید.

درمان دارویی گل مژه

برای درمان گل مژه می‌توانید به متخصص چشم مراجعه کنید و دکتر با توجه به شرایط شما پماد آنتی‌بیوتیک و پماد استریل مخصوص گل مژه چشم تجویز می‌کند. در صورتی که این بیماری با داروهای رایج و همچنین مراقبت‌های خانگی درمان نشد، چشم پزشک با بیهوشی موضعی اقدام به برداشتن گل مژه می‌کند. در این عمل برش کوچکی در گل مژه ایجاد می‌کند و عفونت موجود در آن را خارج می‌کند. این عمل نیاز به بستری شدن ندارد و در مطب دکتر و سرپایی انجام می‌شود.

روش‌های جلوگیری از گل مژه

  • سعی کنید بهداشت دست‌های خود را رعایت کنید و در طول روز چند بار دست‌های خود را با آب و صابون بشویید تا حتی در صورتی که به دلیل حواس‌پرتی دست‌های خود به چشمانتان زدید خطری نداشته باشد.
  • سعی کنید از تماس دست‌های خود به چشمانتان جلوگیری کنید.
  • بدترین کاری که می‌توانید در حق سلامتی چشم خود انجام دهید استفاده از لوازم آرایشی مشترک است. بنابراین از لوازم آرایشی دیگران به هیچ وجه استفاده نکنید.
  • در صورتی که از لنز استفاده می‌کنید هر چند وقت یکبار آنها را در آب جوش بجوشانید و سعی کنید بهداشت آن را رعایت کنید.
  • اگر به بلفاریت مبتلا هستید، درمان آن را مدیریت کنید.
  • می‌توانید برای جلوگیری از عود مجدد گل مژه از کمپرس آب گرم بر روی چشمان خود استفاده کنید.

جمع‌بندی

در این مقاله به بررسی بیماری گل مژه در چشم پرداختیم و بیان کردیم که این بیماری دارای دو نوع مختلف است. همچنین گفتیم این بیماری به خودی خود در اکثر موارد درمان می‌شود. بنابراین، راه‌های درمان خانگی این بیماری را برای شما برشمردیم و در صورتی که این بیماری درمان نشد، می‌توانید به چشم پزشک مراجعه کنید. بعد از آن، علل و عوامل بروز این بیماری را نام بردیم و بیان کردیم که باید به بهداشت چشمان خود اهمیت بدهید. شما هم اگر تجربه‌ای در این مورد دارید، با ما و کاربران سایت در میان بگذارید.

سوالات متداول

1. گل مژه چیست؟

گل مژه یک توده‌ی قرمز رنگ و دردناک است که در لایه‌ی بیرونی چشم به وجود می‌آید. این توده حاوی چرک و سلول‌های ملتهب شده است و معمولاً به علت مسدود شدن یا عفونی شدن فولیکول مو به وجود می‌آید.

2. علت‌های بروز گل مژه چیست؟

گل مژه به علت مسدود شدن غدد چربی در پلک‌ها و مژه‌ها به وجود می‌آید. عواملی مانند رعایت نکردن بهداشت چشم، زدن دست آلوده به چشم، استفاده نادرست از لوازم آرایشی و استفاده از لوازم آرایشی بی‌کیفیت می‌توانند باعث بروز این بیماری شوند.

3. آیا گل مژه مسری است؟

خیر، گل مژه به طور کلی مسری نیست. اما اگر با دستی که به گل مژه در چشم فرد بیمار دست زده‌اید به چشم خود دست بزنید، ممکن است شما نیز مبتلا شوید.

4. چگونه می‌توان گل مژه را در خانه درمان کرد؟

برای درمان گل مژه در خانه می‌توانید از کمپرس آب گرم استفاده کنید، پلک خود را با شامپو بچه و آب گرم بشویید، چشمانتان را به آرامی ماساژ دهید و از تماس دست با چشم جلوگیری کنید. همچنین می‌توانید از روغن نارگیل برای ماساژ چشم استفاده کنید.

5. چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر گل مژه با درمان‌های خانگی و داروهای رایج درمان نشد، یا اگر عفونت به سایر قسمت‌های چشم انتقال پیدا کرد، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است با بیهوشی موضعی اقدام به برداشتن گل مژه کند.

مریم آقایی زاده
مریم آقایی زاده
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
درخواست مشاوره رایگان و خدمات پرستاری
سایر مقالات مرتبط
guest
4 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
درخواست مشاوره رایگان خدمات پرستاری